1. Home
  2. Istorija
  3. Kompletna istorija Volkswagena Golfa
Kompletna istorija Volkswagena Golfa
5

Kompletna istorija Volkswagena Golfa

2.03K
5
Podelite sa prijateljima:

Pre dve godine je AutoRepublika predstavila celokupnu istoriju jednog od najpoznatijih automobila na svetu. Reč je naravno o Volkswagenu Golfu, a istorijat prati život prvih šest generacija, s obzirom na to da još uvek nije bio predstavljen aktuelni Golf. Umesto da ponovo podelimo istu priču, po sistemu deo po deo, odlučili smo se da na jednom mestu postavimo kompletan istorijat, uz objavu linkova ka svakom nastavku zasebno.

Prvi deo će obuhvatiti politiku unutar samog Volkswagena i razne načine da se kompanija udalji od Bube i predstavi moderniju zamenu. Nasuprot verovanju da proizvođač nije želeo da investira novac u novitete, kompanija je za publiku otvorila vrata i pokazala mnoštvo koncepta na kojima je radila još od pedesetih godina.

Drugi deo se bavi popularnim “kecom” i ne baš sjajnom situacijom unutar Volkswagena, koga je ovaj automobil umalo doveo do bankrota. On je koštao mnoge čelne ljude posla, a posle sporog starta, Golf se ipak pokazao uspehom. U ovom delu ćete saznati i detalje o kupovini Audija i revoluciju koju je Golf napravio predstavljanjem sportskog GTI modela kao i prvog dizela.

Treći deo donosi popularnu “dvojku” i evoluciju, koja kao princip podrazumeva da ono šta odlično funkcioniše ne treba menjati. Upravo je ovaj Golf najpopularniji u istoriji, mada neki nisu krili razočaranje što i GTI nije napredovao jednakom brzinom. U istom periodu je debitovao i čuveni 1,6-litarski dizel, po mnogim možda najkvalitetniji motor ikada proizveden, kao i razne sportske verzije u limitiranim brojevima.

Četvrti deo obuhvata prve veće promene sa “trojkom” još od zvaničnog debija. U ovoj generaciji smo mogli da vidimo prvi TDI dizel motor kao i prvi Golf sa šest cilindara. Iako i dalje najpopularniji automobil u klasi, “trojka” je gubila mnoge kupce zahvaljujući kanibalizmu sa nekoliko drugih brendova Volkswagen grupe, pre svega Škode i SEAT-a.

Peti deo se bavi pomeranjem Golfa u višu premijum klasu i postavljanjem standarda po kvalitetu enterijera i finalne izrade. “Četvorka” je imala sve uslove da nastavi sa dominacijom, ali kao grom iz vedra neba Ford je debitovao sa Focusom i u potpunosti ponizio konkurenciju. Iako je Golf u međuvremenu dobio i R verziju, on je početkom 21. veka izgubio titulu najprodavanijeg automobila u Evropi.

Šesti deo donosi petu generaciju i predstavljanje nekoliko novih krosoverskih verzija, ali i novog kabrioleta (Eos). Snage je bilo na pretek, a pravi uspeh je ležao u civilizovanom paketu sa kojim konkurencija nije mogla da se pohvali. Golf možda nije bio najbrži, ali takođe nije imao nijednu veću manu, pa uspeh nije izostao.

 

Sedmi deo obuhvata evoluciju modela koji se promenio izuzetno malo duži broj godina i u potpunosti dominirao u Evropi, a posle dužeg vremena je zabeležio uspeh i u Severnoj Americi. U ovom izdanju ćemo posvetiti pažnju i naglom proširenju cele Volkswagen grupe, koja je prestigla Toyotu i postala najveća automobilska kompanija na svetu.

Tako da bez obzira da li ste ljubitelj Golfa ili ne, ovo izdanje nikako ne želite na propustite, jer toliko ekskluzivnu istoriju nećete moći pronaći nigde na internetu osim na stranicama AutoRepublike.

Zoran Tomasović

(2025)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ako bih gledao samo dizajn onda su Golf 4 i Golf 7 najuspelije (meni najlepše) verzije ovog vagena.
Ovo ostalo nit smrdi, nit miriše.

Balkanboj

Ma jeste narodski, ali je ružan.

sami

Tako izgleda kad čovek iz Amerike mlati o Golfu.

Yankee

Ti napisi bolju istoriju Golfa i mi cemo je postaviti ovde umesto ove moje price. Fer?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee