1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Saab 96 pokorio protivnike na čuvenoj trci Baja 1000
Zanimljivost dana: Kada je Saab 96 pokorio protivnike na čuvenoj trci Baja 1000

Zanimljivost dana: Kada je Saab 96 pokorio protivnike na čuvenoj trci Baja 1000

483
1
Podelite sa prijateljima:

Kada je reč o najvećim terenskim trkama na svetu, nema sumnje da je Dakar Rally najpoznatiji, ali se na visokom drugom mestu nalazi Baja 1000 (čita se Baha). Ova čuvena trka se vozi svake godine u Meksiku, a u ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo se pozabaviti takmičenjem iz 1969. godine kada je u klasi vozila sa pogonom na prednje ili zadnje točkove trijumfovao niko drugi do Saab 96.

Baja 1000 se vozi na distanci od 950 milja (1.530 kilometara) i tokom spomenute 1969. godine je pokrivala distancu od gradova Ensenada do La Paza, što znači da se prostirala dužinom kompletne regije Baja u Meksiku.

Prvi reli je vožen 1967. godine, a organizator je dozvoljavao učešće gotovo svim proizvodima na četiri točka, od onih fabričkih pa sve do posebno razvijenih za potrebe trkanja. Najpopularnija klasa je bila ona gde su nastupali modifikovani automobili, gde bi se u školjku Volkswagena „Bube“ ubacio poveći američki V8 agregat, čime bi se dobijala idealna kombinacija.

Do 1969. godine je reli je dobio na popularnosti do te mere, da su učestvovali i neki fabrički timovi, a posebno se izdvajao Fordov terenac Bronco u klasi vozila sa pogonom na sva četiri točka.

Nepoznato je zašto je Saab izabrao baš ovu trku da pokaže svoje znanje, ali ćemo spomenuti da je kompanija u to vreme bila relativno nova u Americi (debitovala je 1966. godine) s godišnjom isporukom od tek nešto više od 10.000 vozila.

Iako je proizvođač u svojoj ponudi imao i moderniji model pod oznakom 99, za potrebe nadmetanja na ovom takmičenju je izabran manji i lakši model 96. Pokretao ga je Fordov 1,7-litarski motor, koji je ujedno bio jedan od retkih V4 agregata na svetu. Fabrički model se mogao pohvaliti s 65 konjskih snaga, dok je trkački razvijao 105 „grla“.

Snaga se prenosila na prednje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača. Osim određenih modifikacija na sistemu ogibljenja i zaštitnih ploča ispod motora, 96 je bio identičan automobilu koji je i inače silazio s proizvodnih traka.

Na dan relija se pojavilo preko 250 takmičara, među kojima su bile i holivudske zvezde, kao što su Stiv Mekvin i Džejms Garner. Napad Saaba je predvodio Erik Karlson dok je učešće najavio i jedan privatni tim. On je imao dugogodišnje iskustvo na relijima organizovanim na evropskom tlu, ali ne i „preko bare“, pa ga je švedski proizvođač vozila poslao na privatnu vožnju nekoliko meseci pre Baje.

Posle više od 25 sati vožnje, Saab 96 je prošao kroz cilj. To je bilo za četiri sata sporije vreme u poređenju sa pobedničkim Fordom Broncom, ali opet dovoljno za prvo mesto u klasi. Karlson se vratio i naredne godine kada je završio kao peti u klasi.

Iako se vest o pobedi pročula, Saab nikada neće igrati veliku ulogu u Americi, a vrhunac će dostići osamdesetih godina prošlog veka, kada je po prvi put prešao cifru koja opisuje prodajna postignuća, onu od 40.000 jedinica na godišnjem nivou.

Zoran Tomasović

(483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Lepa tema. Na zalost pobednik pise istoriju, i pamte se prva mesta. Ali i samo ucesce, i zavrsetak trke je jedan fantastican podvig. Ceo tim ljudi, svi moraju da daju sve od sebe, i tehnika da ne zakaze, samo da bi se proslo kroz cilj.