1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Mahindra planira da od firme Peugeot Motorcycles načini ozbiljnog svetskog igrača
Mahindra planira da od firme Peugeot Motorcycles načini ozbiljnog svetskog igrača

Mahindra planira da od firme Peugeot Motorcycles načini ozbiljnog svetskog igrača

223
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko bi sagledali istoriju najstarijih aktivnih svetskih kompanija, bez obzira o kojoj delatnosti je reč, teško da bismo pronašli mnogo njih koje su starije od Peugeota. Istorijske knjige nam kažu da je njegova automobilska divizija osnovana „tek“ 1896. godine, ali firma zapravo vuče poreklo još od 1810. godine.

Sa tako dugom biografijom, Peugeot se mogao pohvaliti sa razvojem raznih proizvoda, a 1898. godine je otvorio i diviziju za motocikle. Takva divizija posluje do današnjeg dana, ali je u oktobru prošle godine prodata firmi Mahindra.

Indijci su zapravo kupili 51% akcija u Peugeotu još pre pet godina, da bi prošle godine kompletirali preuzimanje celokupnog biznisa. U navedeno vreme, Peugeotov skuter Kisbee 50cc je važio za jedan od najpopularnijih u Evropi dok je model s tri točka Metropolis pronašao dosta kupaca u Kini. Ali Mahindra sada ima mnogo veće planove, pa će Peugeot Motorcycles predstaviti čak sedam novih električnih modela do 2023. godine.

Sada je još jedna vest procurila u javnost, a stiže od strane uvoznika motocikala ove marke iz Italije, to jest od Marija Minela. On kaže da su mu Indijci rekli da žele da od Peugeotovih motocikala naprave globalno moćan brend, slično kao što im je to pošlo za rukom sa markom Royal Enfield, a isti planovi važe i za nedavno oživljenu marku Jawa.

„Francuski“ gigant bi trebalo da debituje s novim GT modelom koji će posedovati zapreminu motora između 300 i 400 kubika, čime bi privukao veliki broj mlađih kupaca. Takva platforma bi trebalo da bude dovoljno fleksibilna za još nekoliko novih motocikala, posebno onih manjih koje kinesko tržište zahteva.


Ipak, dok se to ne desi svet će i dalje moći da uživa u Peugeotovim skuterima. A svim kritičarima koji su se bojali kako će firma proći u rukama Indijaca, eksperti predlažu da obrate pažnju na legendarne britanske brendove Land Rover i Jaguar koje je zadesila ista sudbina.

AutoRepublika

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments