1. Home
  2. Prezentacije
  3. Statička prezentacija Mazde MX-30 Electric – Prvo pa muško
Statička prezentacija Mazde MX-30 Electric – Prvo pa muško
18

Statička prezentacija Mazde MX-30 Electric – Prvo pa muško

667
18
Podelite sa prijateljima:

Prva 100 % električna Mazda, MX-30, distancira se od ostalih modela kuće i konkurenata neuobičajnim dizajnom, posebno „antagonist“ vratima, u stilu nekadašnjeg RX-8.

Kao što smo se u proteklim decenijama mogli uveriti, Mazda često „pliva“ uzvodno, no kada se radi o smanjenju emisije izduvnih gasova, kao i ostali proizvođači pribegla je elektrifikaciji. Za rezultat imamo potpuno novi model MX-30, no kako se radi o jednom SUV-u, logično je zapitati se zašto „MX“, kao roadster MX-5, a ne „CX“ po ugledu na modele u istom „žanru“ (CX-3, CX-5 i CX-30)?

Niko od odgovornih na večeri organizovanoj za ovu priliku nije nam konkretno odgovorio, ali poznavajući istoriju proizvođaca iz Hirošime, rekao bih da oznaka MX tradicionalno rezervisana na specijalne modele…

Dakle šta nam to novo i uzbuđujuće donosi ova Mazda, čije smo slike verovatno već svi bili u prilici videti? Slike da, ne i opipati je i smestiti se u unutrašnjost, pre nego li ubrzo obavimo probnu vožnju. Na statičnoj prezentaciji u Parizu, organizovanoj za specijalizovane francuske medije, videsmo i čusmo novog generalnog direktora za ovo tržište, Lorana Tezea (Laurent Thésée), kao i ambicije proizvođača s ovim modelom.

No, Mazda ne bi bila Mazda kadase opet nekako ne bismo distancirali od svih ostalih, računajući i dizajn. Po ugledu na sportski RX-8 (fabrikovan izmedu 2003. i 2012. godine) su recimo „antagonist“ vrata, od kojih se zadnja, redukovanih dimenzija, otvaraju isključivo iz unutrašnjosti i u kontra smeru od prednjih.

MX-30 je zapravo nekakav kupeoliki SUV, a zadnji deo karakteriše snažno zakošen C stub, kako i priliči jednom kupeu. Prednji evidentno potseća na aktuelne modele. Sve u svemu, kompaktno vozilo dugo 4,4 metara, postavljeno na platformi aktuelnog krosovera CX-30, koji za konkurente ima recimo, Peugeot e-2008 i korejsku Kiju e-Niro.

Koliko je estetski uspešna ova Mazda procenite sami, a mi možemo da vidimo malo detaljnije šta se dešava u unutrašnjosti. Po ugledu na spoljašnjost, deluje mi privlačno i dovoljno originalno.

Opšte forme komandne table opet su u stilu krosovera CX-30, za razliku od „plivajuće“ centralne konzole, sa kratkom ručicom menjača. U dnu iste primetismo još jedan poveći ekran, ovoga puta namenjen isključivo za klima uređaj! Zanimljiva je i dekoracija od plute, kao da je Mazda želela podsetiti mlađe vozače da je još 1920. godina, odnosno na period od pre nego što je počela aktivnosti u vezi s razvojem automobila. Naime, Japanci su tada bili proizvođači čepova od plute.

Isto tako podsećanja radi, ove godine kompanija slavi okruglo 100 godina postojanja. Sami instrumenti su delimično numerički, ujedno je predviđeno projektovanje informacija na „šoferšajbnu“ (head-up). Detaljno opipavajući upotrebljene materijale konstatujemo i upotrebu ekoloških, kao što je reciklovano platno na gornjem delu vrata. Sedišta su udobna, široka i „mesnata“, očigledno je da MX-30 nema sportskih ambicija.

Na zadnja sedišta smestih se uz malo muke, izloženi modeli imali su električnu komandu za prednja, kako bi se što lakše pogurala ka napred. U jednom primerku pronađoh električne prekidače čak i na poleđini prednjih sedišta, s jednim se ovo pomera po horizontali, dok se s drugim obara naslon, kako bi se samostalno izašlo iz unutrašnjosti. Prostor za kolena je ograničen, viši od recimo 1,8 metara nemaju tu šta da traže. Osim toga, zadnja stakla su mala i fiksirana, klaustrofobi neka ni ne pomišljaju da se smeste pozadi.

Zadnja vrata su kao što rekosmo znatno manja, kurioziteta radi na njima su zakačani sigurnosni pojasevi za vozača i suvozača. Sam prtljažnik je prostran, štaviše neočekivano velike zapremine od 366 litara, što je potpuno bez svrhe ukoliko se zna da je Mazda ubacila baterije skromnog kapaciteta, dovoljne tek za gradsku i prigradsku upotrebu…

Veliki za male distance

Kao i ostali proizvođači i Mazda je ugradila baterije u pod vozila, no za razliku od njih, nije se upustila u trku za povećanjem njihovog kapaciteta. Njene baterije, proizvede od strane Panasonica, poseduju ukupno 35,5 kW/h, što je znatno manje od gore spomenutog Peugeota 2008 (50 kW/h), čak se i mali Renault Zoe može pohvaliti sa 53 kW/h. O Tesli i njegovih 100 kW/h, bolje da ni ne pričamo. Samim tim i autonomija je ograničena, po WLTP normama može prevaliti u proseku 200 kilometara, odnosno oko 260 km u isključivo gradskoj vožnji.

U Mazdi tvrde kako je to više nego li dovoljno za svakodnevnu upotrebu, osim toga manja baterija je jeftinija, lakša i brže se puni. Ne, nemojte odmah „sahraniti“ MX-30 negativnim komentarima, Mazda je predvidela i verziju s produženom autonomijom, odnosno mali rotacioni motor pokretan benzinom, koji bi napajao bateriju i tako udvostručio autonomiju…

Otom potom, kada se bude pojavila 2022. godine, za sada je ovako, uz agregat snage 105 KW (143 ks), koji oslobađa 265 Nm obrtnog momenta. Maksimalna brzina je ograničena na 145 km/h, dok ubrzanje od 0-100 iznosi 9,7 sekundi (od 0-50 km/h za 4,2 sekunde).

Još par reči o punjenju baterija, maksimalna snaga koju mogu da izdrže je 50 KW, za razliku od pojedinh konkurenata koji se mogu napuniti punjačima i od 100 KW (treba ih i pronaći…). U najboljem slučaju, da bi se napunilo 80% kapaciteta treba mu 35 do 40 minuta, odnosno 11 časova na klasičnom kućnom priključku.

Ugradnjom Wall Boxa, koji se u FR fakturiše 800 evra (7,4 KW), vreme punjenja se smanjuje na par sati. Za kraj navedimo i cenu, osnovna na francuskom tržištu iznosi 34.400 evra, gde nije uračunat eko bonus od 6.000 evra (dakle 28.400 evra). Fabrička garancija za vozilo iznosi 100.000 km ili 3 godine, a za baterije 8 godina ili 160.000 pređenih kilometara. Predviđena su tri završna nivoa, no navođenje opreme i ostale detalje vezane za upotrebljenu tehnologiju, kao i zapažanja u vožnji, ostaviću za naredno druženje.

Tekst i slike: Perica Rajković

(667)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Krenuo sam da prebrojavam na slikama odnos onih sa maskom vs oni bez maske, zanimljivije je nego sam predstavljeni automobil. Peki, nadam se da su bar hrana i piće bili dobri, pošto si sigurno „uživao” u ovom automobilu i obakvom načinu „prezentacije”. Dobro je da su ga bar otključali i otvorili – nadam se da su podelili gratis hemijske olovke ili slično, bar neka korist.

Peki

Cuj maske su ovde obavezne i na ulici, znaci uvek kad smo u pokretu. Skidaju se u restoranu ili kaficu kada se jede i pije. Svi su dosli s maskama, pojedini su ih skinuli dok smo pili odlican sampanjac, jeli i diskutovali, no pojedini su ih drzali na licu svi vreme, po ugledu na konobare. Ubrzo, dakla za mesec dva, MX- 30 bice u press voznom parku dakle dostupna za test voznju. Ovo je bilo samo predjelo…

moron

Znači, još jedan test „strujaša“?
p.s. Don ima da presvisne od muke … 🙂

орангутан

Бела кошуља, бела Мазда, шампањац, закуска, …, дивне ли декаденције па и са маскама. Још кад би ти дали и да се науживаш и са овом предивном белом Cosmo …, већ видим један путопис сеоским путевима кроз дрвореде до неког осамљеног шатоа где ти и мадам Рајковић поред рибњака у сенци столетних врба уживате у Kir Royal и сеоским залогајима

TNT

Sreća da je šampanjac bio odličan. Ako može, traži na test tu verziju sa produženom autonomijom, da ne juriš opet po IKEA robnim kućama punjače i ne čekaš na red, kao što je bilo sa prethodnim „električarem“. Ne reče, da li si dobio bar blokčić ili hemijsku, da bar znaš zašto si gubio vreme? Ili je barem bila neka zgodna koleginica novinarka, odnosno prezenterka? Ovako po slikama, prostor izgleda k’o da ste svi bili Vučić koji negde treba da čeka prijem kod Trampa, ili se ja ne razumem u moderne enterijere…

Peki

Blokce dobih, zastitnu masku, gel za dezinfeksiju ruku, flasicu s vodom i male mentol bombone, isto tako, ne i hemisku olovku 🙁
Nju mi dadose prilikom prezentacije malog citroena Ami, ti kao da poseduje moc telepatije, ima jedan pasus pri kraju upravo u vezi te famozne olovke… 🙂

Inace nista za sada od te verzije s produzenom autonomijom, kao sto napisah u tekstu planirana je za 2022 godinu…

D_C

Pa treba više o tome. Zar nisi ništa naučio od naše delegacije u Vašingtonu?

BB

Simpatičan mi, ali nedovoljno praktičan.

igi

Veliki ali malo mesta, skup ali mali domet… Previše „ali“, bitno da su ga izbacili pa ko se upeca.

D_C

Peki, steta sto jednu konstantaciju u tekstu nisi zadrzao za sebe. Pre 100 godina, Toyota pravila industrijske masine i automatske razboje, Yamaha klavire a Mitsubishi brodove, vozove i avione. Sta radila Mazda? Pravila cepove za flase. Dobro da nije cackalice. Sad vise nikada necu moci da je sagledam istim ocima 🙁

Peki

Od necega se poceti mora… Uostalom cepovi i pluta i dan danas su veoma trazena roba, posebno u Francuskoj 🙂

D_C

Jes to al neki pocnu od klavira ili aviona (Subaru) a neki od cepova za flase 🙂 Ma zezam se, nema nikakve veze 🙂

Bungi

Sviđa mi se! Dosta je drugačija od sličnih električnih automobila.Ima neku magnetnu privlačnost.

Don

Fadile sine, nešto mi izgledaš deformirano, sta je sa desne strane lica? Garant pipko kakvu hostesu,a onda, zna se🤪😘…al je koža utegnuta, prija to sunce Marbeljsko i „vitamin d3“, sunce mu Špansko, revolucionarsko kad ugrije😘. za cijenu baterije,vidim, nisi pitao,a najvažniji podatak .
I ko što drug Mirko konstatira, još jedan dildo test, premda smo utvrdili da više volimo p..ku neg dilde. Nismo dvocijevke. Da se slikovito izrazim.🦌🦌

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Peki

Vidim saljiv si kao i obicno, cime li se hranis u tudini 🙂
Nego probaj da si uradis selfi s sirokougaonim objektivom na mobilnom, ni rodena zena te nece prepoznati…

Don

Gljivama! Zna se i kakvim.🤪 Važno je da me prepozna tudja žena, za „rodjenu“ me nije briga, nek navija za Velež 🤪😤 Sad je objektiv kriv (možda za naopak natpis na registraciji), još ćeš reć da tih 10 kila viška takodje je zbog objektiva 🤪 ak je do njega , dobro je, već sam pomislio na najgore jerbo mi nisi isti kao na drugim slikama, da nisi postao sladji,onako sa šlagom , puj,puj, puj..vidiš kako se brinem za tebe, pitam ljude kad te nema, brinem se da nećeš koronu navuc jer ideš ničim izazvan u „žarišta“..odeš na 15 dana i… Pročitaj više »

Peki

Hvala, hvala, ne znam kako da se oduzim i cime sam zasluzio toliku brigu… 🙂

BojanNeki

Objavili su cenu za električnu MX-30, na ostrvu. Kreće od £25,545 (sa uračunatom subvencijom).