1. Home
  2. Prezentacije
  3. Obnovljen mikrokombi Kia Ray nakon dvanaest godina proizvodnje
Obnovljen mikrokombi Kia Ray nakon dvanaest godina proizvodnje
3

Obnovljen mikrokombi Kia Ray nakon dvanaest godina proizvodnje

157
3
Podelite sa prijateljima:

Ovo je jedan od samo nekoliko predstavnika korejske automobilske industrije, koji je praktično potpuno nepoznat van granica južnog dela domovine. Mikrovan Kia Ray je debitovao još 2011. godine, i bio je osmišljen na temelju izdužene platforme modela Picanto (međuosovinski razmak 2.520 mm umesto 2.400 mm) a poseduje i originalno visoku karoseriju (1.700 mm), iako je dužina dva modela s petoro vrata identična i iznosi 3.595 mm. 

Jedna od glavnih osobenosti ovog modela se vidi već na prvi pogled. Jasno, aludiramo na dizajn, s akcentom na izgled bokova gde se s leve strane nalaze obična krilna vrata, a na desnoj su prednja isto takva (krilna), ali su zadnja vrata klizna. Kada se otvore, dobija se utovarni prostor širine 1.432 milimetara.

Rođak hečbeka kog znamo po imenu Picanto je tokom prethodnih jedanaest gdoina već menjao generacije, ali je sledeća modernizacija već iza ćoška. Ali, mikrovan Kia Ray ostaje i dalje isti. Restilizacija se dogodila još 2017. godine, i sada bi, barem u teoriji, trebalo da svedočimo prezentaciji nove generacije automobila o kom pišem. Međutim, Kia se opredilila za novo zatezanje bora, što će reći – ništa od nove iteracije.

Stil njuške sićušnog četovorotočkaša je radikalno promenjen. Sada Ray „fura“ uspravne farove sa LED dnevnim svetlima „u zagradama“. Novi branici su se pojavili, a svo plastično perje na karoseriji je takođe izmenjeno. Zadnje signalne grupe su isto tako u LED tehnologiji, i to punoj.

Točkovi integrišu naplatke novog dizajna koji već od uvodne modifikacije nude prečnik od 14 cola, dok se u prestižnijim izdanjima dobijaju felne promera 15 inča.

Proces renoviranja enterijera nije bio toliko sveobuhvatan. Glavna stvar koja se zapaža jeste to da su sve spravice sada digitalizovane u potpunosti, a zahvaljujući toj odluci se moralo pristupiti i punoj rekonstrukciji čeonog panela.

Bazična verzija uključuje samo monohromatski, ili jednobojni na srpskom jeziku, dok skupocenije varijante računaju na centralni ekran u boji koji po dijagonali nudi 4,2 inča. Novi multimedijalni sistem se oslanja na osmoinčni ekran osetljiv na dodir, dok je ranije bio pričvršćen onaj za inč skromnije dijagonale. U serijskoj opremi se našao i konvencionalni radio aparat.

Putnici koji se nađu u mikrokombiju po imenu Kia Ray će od sada biti u mogućnosti da obore naslone svih sedišta, uključujući i vozačevo a na listi brendiranih aksesoara se našla i mogućnost organizacije mesta za spavanje u unutrašnjosti, zahvaljujući posebno oblikovanom dušeku.

Među opcionalima se nalaze i neke nekarakteristične stavke za male automobile, pa tu imamo grejana zadnja sedišta, ventilaciju prednjih, kao i brojne sisteme elektronske podrške vozaču. Pomenimo na primer sistem za pomoć u održavanju pravca unutar saobraćajne trake.

Svašta nešto novo, ali tehnika ostade ista. Kia Ray se kreće zahvaljujući snazi koju isporučuje trocilindarski benzinac 1.0 MPI i njegovih 76 „konja“ koja do prednjih točkova dolaze posredstvom četvorostepene automatske transmisije.

Ostale verzije su davnih dana isparile iz palete. Ali, Ray je moguće dobiti i u formi dostavnog vozila s dva, ili čak i samo s jednim sedištem. U drugom slučaju je odsustvo suvozačeve fotelje donelo mogućnost prevoza i podugačkih predmeta.

Renovirani mikrokombi se u Južnoj Koreji već može pazariti. Za putničku verziju je potrebno posedovati više od 10,3 hiljada američkih dolara, dok heč po imenu Kia Morning (nama poznat kao Picanto) košta najmanje 8,7 hiljada dolara. Dostavna verzija po imenu Ray Van je procenjena na 9,9 hiljada američkih zelembaća.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izvanredan auto za grad! Visina od 1,7 metara je preterana, to je ocigledno posledica zelje proizvodjaca da sa jednom istom karoserijom zadovolji potrebe prevoza putnika i tereta. Kombinacija klizna i krilna vrata na istoj strani je u ovom slucaju izvanredno korisna jer nema B-nosaca, cime je pristup sedistima ili tovarnom prostoru veoma komforan! Proverio sam sirinu vozila, 1,595 m, mogli su da idu na 1,65 – 1,7 m. Sirina donosi stabilnost i bezbednost a nikakvu prednost u saobracaju i na parkingu – ulice i parkinzi su dimenzionisani za velika vozila. Nadajmo se i skorasnjoj e-varijanti!

BB

Volim polivalentna auta. Znaš koji je datalj najljepši kod ovog automobila?

Cijena, ovo da imamo ovdje po ovoj cijeni, na sve bih nedostatke zažmirio, kupio bih ga i da mi ne treba…

Vidi se da je cijena sa drugog kontinenta…

Matija

„Multitaskig“ automobili! 🙂 I ja volim te male, prakticne kockice!