1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes predstavio novi GLA (GALERIJA)
Mercedes predstavio novi GLA (GALERIJA)
3

Mercedes predstavio novi GLA (GALERIJA)

2.80K
3
Podelite sa prijateljima:

Prikazivanjem nove iteracije modela GLA, Mercedes je zaokružio svoju ponudu kompaktnih automobila. 

Novi GLA je još jedan derivativ A klase, koja je postala pravi rasadnik modela u prethodnih nekoliko godina. Prikazani SUV je naravno postavljen na MFA platformu, koju osim navedene A klase koriste i CLA, B klasa, i GLB koji je ujedno i najveći model zasnovan na ovoj arhitekturi.

GLA je kako kažu u Mercedesu od ogromne važnosti za taj brend. Pre svega zbog toga što su kupci ovog krosovera većinom mladi ljudi, ali i zato što se model odlično pokazao kada je reč o prodajnim rezultatima – do sada je prodato oko milion primeraka ovog automobila.

Dizajn spoljašnjosti je evolutivni iskorak u odnosu na odlazeći model. Ne može se reći da ima nekakvih drastičnih promena, ali je jasno da su stilski elementi koji dominiraju kod A klase našli svoj put i do GLA. Prednja svetlosna grupa slična je onoj koju smo imali prilike da vidimo kod GLB-a.

Nova generacija GLA dolazi u drugačijim dimenzijama od svog prethodnika. Uprkos tome što je kraća, ima veće međuosovinsko rastojanje za 3 centimetra. Osim toga, novi krosover ima manji klirens od svog pretka, ali je ujedno viši za 10,4 cm, što je sve omogućilo značajno više prostora za putnike unutar kabine.

Ovakve dimenzije omogućile su i veću zapreminu prtljažnika u koji sada može stati 435 litara, što je unapređenje od 14 litara u odnosu na nekadašnji model.

Kada je reč o enterijeru, u Mercedesu ističu da su napravili iskorak po pitanju ergonomije, ali i kvaliteta upotrebljenih materijala. Naravno, ispred vozača je sada već standardna postavka nemačkog proizvođača sa dva displeja koji stižu u tri kombinacije, oba ekrana po 7 inča, jedan od 10,25 i jedan od 7 inča, i dva od 10,25 inča.

Naravno, implementacija MBUX sistema se podrazumeva, ali se Mercedes hvali i tzv. Driving Assistance Package odnosno paketom opreme koji donosi pregršt naprednih aktivnih sistema za bezbednost.

Paleta motora

Kada je reč o agregatima, uvodna pogonska jedinica je 1,33-litarski sa 163 ks motor razvijen sa Renaultom. Drugi agregat koji će po plasiranju GLA biti odmah dostupan je kruna ponude, odnosno AMG-ova varijanta sa više od 300 konjskih snaga.

U ponudi će se kasnije naći i još drugih pogonskih sklopova. Tako će u ponudi biti i dizel agregat(i) ali još uvek nije specifizirano koji će se tačno naći na meniju. Osim toga, Mercedes najavljuje i plug-in hibridnu varijantu. Najverovatnije će ovaj hibrid koristiti 1,3-litarski motor u kombinaciji sa elektromotorom i baterijom od 15,6 kWh.

Šef Mercedesa Ola Kelenijus nije rekao ništa o tačnim specifikacijama najavljenog hibrida, ali je kazao da će imati autonomiju kretanja koristeći isključivo električnu energiju veću od 50 km.

Mercedes-AMG GLA 35 4Matic

GLA je momentalno dobio svoju performantnu varijantu, koja je predstavljeno zajedno sa standardnim modelom. Srce AMG-ovog izdanja je potentni 2,0-litarski turbo četvorocilindarski agregat koji razvija 306 ks i 400 Nm.

Uobičajene vizuelne izmene kod ovakvih performantnih verzija viđene su i ovde. Tu je prepoznatljiva AMG-ova rešetka, potom petokraki naplaci od 19 cola (opciono mogu se uzeti veličine do 21 inča). Pozadi su postavljeni mali spojler na kraju krova, kao i difuzor.

Enterijer je značajno prestižiniji i luksuzniji u odnosu na standardno izdanje, a u Mercedesu posebno ističu upotrebu ARTICO kože.

Naravno, performanse su u prvom planu. Dvolitarski turbo agregat putem osmostepenog automatskog menjača snagu prenosi na sve točkove. Ubrzanje do 100 km/h obavlja se za 5,1 sekundu dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

AutoRepublika 

(2798)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Veoma lep automobil. Mnogo više mi se dopao i od A klase i od GLB-a.

Eki

Za razliku od prve generacije ovaj je prelijep… Samo mi nije jasan ova jdio kako nisu drasticne promjene? Kao da uopste nisu ista klasa, u apsolutno nicemu se ne slice, prva i druga generacija :/ ali opet, Mercedes je stvarno trenutno na dizajnerskom vrhu kada su u pitanju premijum proizvođači..

Dikh tu kava

Ima nešto u ovom vozilu na motorni pogon što ga čini neodoljivo odvratnim. Prosto mi se (skoro) ništa kod njega ne dopada. Ima taj neki jeftini šmek.