1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi heč City preuzima ulogu Jazza koji je Honda gurnula u viši segment
Novi heč City preuzima ulogu Jazza koji je Honda gurnula u viši segment
1

Novi heč City preuzima ulogu Jazza koji je Honda gurnula u viši segment

258
1
Podelite sa prijateljima:

Predstavljen je i veoma interesantan hibridni sistem

Honda City je još od 2002. godine zaigrala ulogu pristupačnog sedana na tržištima zemalja u razvoju. Nastala je prilagođavanjem globalnog modela s petoro vrata, odnosno konverzijom Honde Jazz. Bilo kako bilo, nova generacija modela City se distancirala u značajnijoj meri od donora, pa je tako sedan predstavio novu i originalnu, značajno gabaritniju karoseriju, iako i dalje deli platformu s popularnim Jazzom.

Zauzvrat, novi heč Jazz ili ponegde nazvan Fit, je postao glamurozniji, a samim tim i skuplji Na primer, u Evropi se nudi sam u hibridnoj verziji, dok će biti izostavljen iz ponude trgovačkih kompanija sa sedištem u siromašnijim azijskim državama. Upravo tu je konstruktor iz Japana zapazio rupu u ponudi i šansu da plasira nešto odgovarajuće. Tu na scenu stupa model utemeljen na sedanu City.

Transformacija iz modela s četvoro u modifikaciju s petoro vrata je izvršena s najskromnijom mogućom upotrebom hiruškog noža. To u prevodu znači da je prednji deo noviteta u potpunosti identičan onom na sedanu. Međuosovinski razmak je takođe isti kao kod limuzine i iznosi 2.589 milimetara.

Čak su i otvori za zadnja vrata zadržani u istovetnom obliku, ali je visina morala biti modifikovana, pa je hedžbek za  21 milimetar viši od sedana. Zadnji prepusti su redukovani za 208 mm, pa je tako ukupna dužina novajlije na nivou od 4.345 mm.

Enterijer je u potpunosti replika viđenog na sedanu, ali je zadnja klupa sada bogatija za više opcija prilagođavanja. Preklapajući naslon sedišta u drugom redu je deljiv u odnosu 60:40, već dugo nije nikakva specijalnost u modernim automobilima, ali su zavaljeni jastuci, poznati nam iz Jazza, i dalje daleko od onog što nudi konkurencija. Zahvaljujući njima je moguć uspravan smeštaj zaista velikih kofera.

Sedan i hedžbek nude identičan turbobenzinski i trocilindarski pogonski sklop. Zapremina motora iznosi jedan litar, što je dovoljno za 122 konjske snage uz maksimalan obrtni moment od 173 Nm. Za transmisiju je zadužen varijator.

Prvi teren na koji će hedžbek City istrčati je onaj u Tajlandu, dok će se raspon cena kretati od 20 hiljada američkih dolara za ulaznicu i svet Honde City, do 25 hiljada najmanjih američkih banknota za RS modifikaciju, koju krasi sportski dekor. To su cene koje nadmašuju tražene za sedan za 300 do 700 zelembaća.

Nakon toga će se model s petoro vrata pojaviti i na ostalim tržištima, uključujući i ona na kojim će nastupiti s drugim pogonskim blokovima. Na primer, Honda isporučuje City indijskim kupcima s atmosferskim motorom zapremine 1,5 litara i 121 konjskom snagom. Hindusi mogu da se alternativno opredele i za turbodizel iste zapremine, u kom slučaju računaju na ergelu od 100 „konja“. Oba motora sarađuju s ručnim menjačem, mada se benzinac može dobiti i s CVT menjačkom kutijom.

Simultano s debijem hedžbeka, na Tajlandu je predstavljen i hibridni model Honda City e. Predstavnik HEV segmenta se za sada nudi samo u limuzinskom izvođenju. Pod haubom se krije najjednostavnija varijacija Hondinog tradicionalnog sistema i-MMD.

Uključuje atmosferski benzinac zapremine 1,5 litara  s 98 konjskih snaga i 127 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a koji radi u Atkinsonovom ekonomičnom ciklusu. Tu su i dva električna motora. Jedan je povezan s motorom s unutrašnjim sagorevanjem i radi kao generator, dok drugi raspolaže sa 108 ks i 253 Nm. Taj ima obavezu slanja snage na prednje točkove.

Glavninu vremena se vozilo kreće u bešumnom režimu, što znači da se SUS motor koristi samo kao agregat za struju, ali pri visokim brzinama, kada efikasnost elektromotora krene da pada, spojnica povezuje benzinski motor direktno s pogonskim točkovima i to preko jednostepenog menjača.

Baterijsko pakovanje je smešteno ispod poda prtljažnika, a najvažnija razlika u kabini hibrida, u odnosu na brata benzinca, ogleda se u instrumentacionom klasteru koji poseduje ekran u boji, umesto analognog tahometra. Između ostalog, informiše vozača o energetskim tokovima.

Hibrid je ponuđen samo u jednom izvođenju. Dakle, obavezno će nositi indeks RS, što znači da će se nuditi jedino u top opremi, i koštaće 27.600 američkih dolara.

AutoRepublika

(258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne razumem (ili ne čitam pažljivo), kolika je „ukupna“ snaga ovog hibridnog sklopa ?