1. Home
  2. Vesti
  3. Ford nema nameru da ponudi Bronco sa V8 motorom
Ford nema nameru da ponudi Bronco sa V8 motorom
0

Ford nema nameru da ponudi Bronco sa V8 motorom

186
0
Podelite sa prijateljima:

Od kada je predstavljen pre nekoliko meseci, novi Ford Bronco je osvojio srca ne samo Amerikanaca već i ljubitelja automobilizma iz celog sveta. Kako i ne bi, kada raspolaže s prelepim retro stilom, fantastičnim terenskim mogućnostima i opremom koja ga čini dovoljno civilizovanim, čak i kada je na asfaltu. Ali, postoji jedna određena mana, a ona se odnosi na ono šta se nalazi ispod haube.

Daleko od toga da Bronco nema snage, pa i u najjeftinijem izdanju raspolaže s 270 „konja“ zahvaljujući 2,3-litarskom turbobenzincu dok opcioni 2,7-litarski agregat stiže sa 40 „grla“ više, ali uvek postoji ono „ali“. Problem je taj što su svi navikli na Bronco sa V8 motorom u originalnom izdanju (od 1966. do 1996. godine) i pitaju se zašto američki proizvođač vozila ne želi da ponudi fantastični 5,0-litarski V8 agregat i u novitetu.

On se već nudi u modelima Mustang i F-150 gde razvija između 390 i 480 konjskih snaga (zavisno od modela) i činio bi se idealnim za ovog terenca. Ford je jedno vreme tvrdio da razlog leži u platformi koju Bronco deli sa pikap kamionetom Ranger, a ona nikada nije bila razvijena sa tolikim brojem cilindara na umu. U razgovoru s novinarima iz popularnog magazina „Muscle Cars and Trucks“, pravi razlog je otkrio Fordov menadzer za globalni razvoj Džef Siman, koji kaže da sve stroži zakoni o izduvnim gasovima prete da kompanija u potpunosti eliminiše V8 motore.

Zakoni u Americi su veoma specifični i variraju zavisno od svrhe za koju je određeni proizvod napravljen. Dok kazne za komercijalna vozila (F-150) i sportske automobile (Mustang) nisu toliko velike, Siman kaže da bi Ford morao da plati državi poveće sume novca za svaki prodati Bronco s V8 motorom.

On takođe dodaje još jedan bitan detalj, a to je onaj koji govori o tome da je proizvođač došao do saznanja da je kupcima mnogo bitnija ukupna snaga nego broj cilindara. Pošto je Ford u stanju da izvuče gotovo identičnu snagu iz manjih V6 agregata i pri tom zadovolji standarde o izduvnim gasovima, ne postoji ni najmanji razlog zašto bi se Coyote našao pod haubom Bronca.


To ne znači da terenac neće dobiti moćniju verziju u bliskoj budućnosti. Kao što smo nedavno pisali, novi Bronco Raptor će verovatno pružati 3,0 ili 3,5-litarski turbobenzinac sa preko 400 „konja“, a kasnije će uslediti i hibridni i električni varijateti.

Ako ništa drugo, nema sumnje da će na tržištu postojati veliki broj samostalnih tjunera koji će vam rado ugraditi Coyote V8 u Fordovog terenca, ali takvo zadovoljstvo sigurno neće biti jeftino.

A za kraj moramo da kažemo i ovo: nije da ne verujemo Fordovom objašnjenju, ali kako je Jeep onda uspeo da „uglavi“ V8 agregat ispod haube Wranglera i da i dalje zadovolji zahteve iz restriktivne regulative?

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments