1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep se nije šalio – ovo je Wrangler V8
Jeep se nije šalio – ovo je Wrangler V8
1

Jeep se nije šalio – ovo je Wrangler V8

333
1
Podelite sa prijateljima:

Tokom večernjih sati američku automobilsku industriju će zadesiti verovatno najveća premijera u proteklih nekoliko godina. Reč je naravno o Fordu Bronco, koji je najavljen još pre dve godine, a njegovu premijeru je nekoliko puta odgodila epidemija novog virusa korone. Bronco je smišljen kao direktan konkurent popularnom Jeepu Wrangleru, pa će dva vozila imati dosta zajedničkih karakteristika. Primera radi, biće dostupni u verzijama sa dvoje i četvoro vrata, kao i sa opcijom da se skinu krov i vrata, a svakako je da će duet posedovati i impresivne terenske mogućnosti.

Wrangler je do sada u potpunosti dominirao na testovima i među kupcima, pošto praktično nije ni imao konkurenciju, a mnogi očekuju da će Bronco pomrsiti račune Fiat-Chryslerovom velikanu. To zna i sam Jeep, pa je na dan Fordove velike premijere pokušao da ukrade deo pažnje tako što je debitovao s novim ekstremnim izdanjem Wranglera u konceptnoj formi.

O ovome smo pisali još juče kada je na internet procurila fotografija Wranglera sa povećom haubom i brojem „392“. Reč je naravno o zapremini motora u kubnim inčama, a sve nedoumice je otkrio sam Jeep tokom ranih jutarnjih sati, po vremenu važećem u sedištu FCA grupe, kada je objavio i prve zvanične fotografije.

Detalj koji privlači najviše pažnje je svakako onaj ispod haube, gde se krije V8 agregat zapremine 6,4 litre, koji razvija 450 konjskih snaga i maksimalnih 610 Nm obrtnog momenta. To je značajno više od najmoćnijeg serijskog Wranglera, koji se može pohvaliti sa „samo“ 285 „grla“ i 353 Nm iz atmosferskog 3,6-litarskog benzinca. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko osmostepene automatske transmisije, a ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h iznosi ispod pet sekundi.

U zvaničnom obraćanju medijima, američki proizvođač vozila kaže da bi javnost mogla da vidi i serijsku verziju ovog modela pošto je interesovanje publike za nju izuzetno veliko. Matička korporacija Fiat-Chrysler je takođe pokazala da nema problem da ubaci veliki agregat u terenac, što je dokazala i sa modelima kao što su Jeep Grand Cherokee Trackhawk i Dodge Durango SRT Hellcat.

Jeep je i u prošlosti razmatrao sličnu opciju, ali je tad iz kompanije stigla izjava da, iako postoji prostor za V8 motor ispod haube, u slučaju direktnog sudara vozač i putnici bi prošli sa značajnim povredama, pošto bi agregat bio smešten direktno ispred njih bez dodatnog prostora. Nepoznato je šta je američki gigant uradio da reši takav problem, i pitanje je da li su ikakve izmene uopšte i urađene pošto je ipak reč o konceptnom vozilu.

Dizajnerske promene se mogu uočiti po pitanju 17-inčnih felni i (po širini) 37-inčnih pneumatika i višim klirensom, kao i na haubi.
Na ovaj način Jeep je barem na momenat ukrao pažnju od Bronca, ali njegov debi u večernjim satima će opet biti veliki događaj. Ostanite sa nama kada ćemo vam doneti detaljan izveštaj sa fotografijama.

AutoRepublika

(333)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Problem sa dužinom V8 motora Džip može da riješi kao VW sa svojim W12 motorima kada je dva bloka VR6 motora spojio u jedan i faktički dobio dužinu jednog troklipnog, uzdužno postavljenog motora.To bi značilo u slučaju džipa da uzme 4 dvoklipna Fiatova motora od hiljadu kubika, prva dva postavi pod uglom od 180 stepeni a onda još druga dva pod uglom od 45 stepeni u odnosu na horizontalnu osu.Takav W8 od 4000 kubika sa 4 turbopunjača( na svaki blok po jedan) po snazi bio bio sličan ovoj američkoj ragi od 6400 kubika uz duplo manju dužinu.