1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Golf u Americi će koštati od 29.545 dolara
Volkswagen Golf u Americi će koštati od 29.545 dolara
8

Volkswagen Golf u Americi će koštati od 29.545 dolara

563
8
Podelite sa prijateljima:

Dok se osma generacija Volkswagena Golfa odavno pojavila u izložbeno-prodajnim salonima širom Evrope, Amerikanci još uvek čekaju kada će nemački heč i njima postati dostupan. Doduše, za tako nešto postoji veoma veliki razlog, a on leži u podatku da je Volkswagen odlučio da izmeni strategiju ponude na tržištu „preko bare“ i, počev od osme generacije ponudi samo verzije visokih performansi kao što su GTI i R.

To je posledica veoma loše prodaje prethodnika koji je lanjske godine pronašao tek 22.495 kupaca. Neko će reći da je epidemija virusa korone negativno uticala na potražnju, i verovatno će biti u pravu, ali je i godinu dana ranije, samo 37.393 Amerikanaca odlučilo da potroši novac na Golfa.

Oko polovina svih prodatih primeraka su bili označeni indeksima GTI i R, dok je nekih 25% otpalo na karavansku modifikaciju, što praktično znači da se jako mali broj mušterija odlučio za standarni heč. Drugim rečima, tržište za baznog Golfa ne postoji u Americi i sa izuzetkom malog broja imigranata – sumnjamo da će nekome faliti.

I šta onda Volkswagen nudi „Jenkijima“ kod „osmice“? Pa ponuda startuje sa standardnim GTI-jem, a on stiže sa 2,0-litarskim turbobenzincem koji razvija 241 konjsku snagu i maksimalnih 370 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog ili sedmostepenog automatskog menjača, zavisno od izbora i dubine džepa kupca. Osnovna modifikcaciji tako spakovanog Golfa najsvežijeg pokolenja će koštati kupca 29.545 američkih dolara.

Naredni korak je GTI SE, a za njega je potrebno izdvojiti oko pet hiljada „zelembaća“ više. Iako ne donosi mehaničke izmene, SE dodaje opremu kao što je 10,0-inčni monitor, navigacioni sistem, bolje ozvučenje sa devet zvučnika, kožna sedišta, šiber, LED osvetlenje i 18-inčne felne. Ponuda GTI-a se završava izdanjem nazvanim Autobahn (37.995 dolara) koje odlikuju 19-inčne felne sa boljim pneumaticima, modernijim klima uređajem, sedištem koje se pomera na dvanaest načina, Vienna koža i još mnogo toga.

Za one koji žele više snage, u ponudi je i Golf R. Njega pokreće moćniji 2,0-litarski turbobenzinac sa 315 „konja“ i maksimalnih 400 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko istog izrobra menjača kao i kod GTI-ija. Kako je varijanta R napucana opremom, tako ćemo reći da će se prodavati bez ijedne opcije s izuzetkom pomenutog izbora u pogledu menjača. Za njega je potrebno izdvojiti 43.645 dolara sa manuelnim menjačem, odnosno 800 najmanjih zelenih novčanica više za „automatik“.


Volkswagen već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima do kraja godine. Iako su obe verzije značajno skuplje od nekih rivala kao što su na primer Subaru Impreza WRX, odnosno Honda Civic Type R, nemački gigant se nada da bi, bolja završna izrada i duga tradicija u izradi, mogle biti odlučujuće kategorije u odluci kupaca u izboru.

AutoRepublika

(563)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sasa

I to je mala cena kad je najkvalitetniji u klasi.

Yankee

Mozda jedino po pitanju enterijera … Svaka Civic Si & Type R ce nadziveti GTI & R.

TheStig

Na čemu si ti?🤣

Nikola

Opet jeftinije nego u jevropi

S mile

Ko li ga kupuje u USA to me bas interesuje?

TheStig

Meksikanci lol. Tamo se i pravi. Kontrola kvaliteta nepostojeća. VW prodao u Americi u 2020. 320 000 vozila. Mizerija živa 😅

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Yankee

Najvise „millennials“ koji bi da budu drugaciji … Obicnog Golfa vise nema u Americi.

Renault Terminator

I nije neka šteta😁.Riješili ste se smeća,Das garbage😁.