1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors i Amazon investiraju u Rivian
General Motors i Amazon investiraju u Rivian
0

General Motors i Amazon investiraju u Rivian

220
0
Podelite sa prijateljima:

Na nedavno održanom Salonu automobila u Los Anđelesu veliku pažnju je privukao malo poznati proizvođač električnih vozila Rivian. Modeli kao što su R1T pikap i R1S terenac su prvi proizvodi kompanije koja je osnovana pre desetak godina, a već tada su krenula poređenja sa najvećim proizvođačem električnih automobila na svetu, Teslom.

Sa tim se očigledno slažu i General Motors (GM) i Amazon koji su najavili velike investicije. GM kao najveća američka automobilska kompanija je jedavno objavila da će zatvoriti pet fabrika i ugasiti proizvodnju gotovo svih limuzina da bi se kocentrisala na krosovere, terence i pikape.

Do 2021. godine bi trebala da debituje potpuno nova BEV3 platforma za električne proizvode pa bi konekcija sa Rivianom mogla da označi da će Chevrolet Silverado i GMC Sierra dobiti takvu opciju. O njima su pričali i čelnici kompanije posebno nakon što internetom već kruže slike električnog Forda F-150 koji bi trebao da debituje već sledeće godine.


Prema zvaničnim informacijama, vrednost Riviana se procenjuje na oko dve milijarde dolara pa se nagađa da bi GM i Amazon mogli da kupe samo mali udeo u firmi. Amazon je prethodnih godina izuzetno aktivan među kompanijama koje se bave autonomnom vožnjom i investirao je velike sume novca u Auroru.


Rivian je do sada dobio veliku investiciju od 500 miliona dolara od privatnika Abdula Džamila, koji već ima udeo u Sumitomo banci i Toyoti. Kompanija u svom vlasništvu već ima fabriku u saveznoj državi Ilinois, a u timu se nalaze bivši inženjeri McLarena, Chryslera i Mitsubishija.

Proizvođač se nada ponuditi prve jedinice za prodaju do 2020. godine po ceni između 60.000 i 100.000 američkih dolara. Maksimalni domet između punjenja će iznositi između 400 i 640 kilometara, zavisno od verzije, uz ubrzanje do 100 km/h za manje od tri sekunde i nultnu emisiju štetnih gasova.

AutoRepublika

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments