1. Home
  2. Life
  3. Blog: Provozah kolegin Golf V 1,9 TDI 4Motion
Blog: Provozah kolegin Golf V 1,9 TDI 4Motion
9

Blog: Provozah kolegin Golf V 1,9 TDI 4Motion

16.07K
9
Podelite sa prijateljima:

Decenijama je srpski automobil iz snova bio Volkswagen Golf dizel. Taj kult je počeo da se gradi još osamdesetih godina, pojavom čuvene „Dvojke“. Lično, ne vozim VW, poštujem tu marku, ali smatram da su preskupi, to jest da za traženi novac, ne pružaju adekvatan kvalitet koji bi ta cena podrazumevala. Smatram da za manje para može da se kupi podjednako kvalitetan automobil, ako ne i bolji. No, to nije tema današnje priče.

Kolega s posla poseduje Golfa V 1.9TDI 4Motion. Automobil je 2005. godište, kupljen u Srbiji i ima prevaljenih „pravih“ 127 hiljada kilometara. Motor je dobro poznat, s takozvanim „pumpa- dizna“ sistemom direktnog ubrizgavanja, i isporučuje 105 konjskih snaga, i ako se ne varam 270 Nm najvišeg obrtnog momenta, šestostepeni manuelni menjač, uz prvu brzinu koja je baš kratka. Na prvi pogled, a i na drugi, vidi se da je jako očuvan. Ima par ogrebotina, ali ništa strašno, dok je enterijer u savršenom stanju.

Svaki put kad sam video taj automobil, oduševljavalo me je to koliko je očuvan. Generalno, kad je automobil mažen i pažen, lako se može primetiti, jer takvi automobili prosto zrače, dok za one nalickane se ne može reći isto.

Da pređem na utiske iz vožnje. Vožnju sam počeo kroz grad, baš je bio u tom trenutku popodnevni špic, tako da performanse nisu odmah mogle da dođu do izražaja. Svakako, zgodan je za provlačenje kroz gradsku vrevu zbog kompaktnih dimenzija. U par navrata sam kroz grad video da može baš lepo da povuče.

I konačno, izlazak na autoput oko Niša. Moram da napomenem da Republika, Nišlije smatra građanima drugog reda, jer izlazak na autoput nije besplatan kao u prestonici, osim ako se ne poseduje kartica za korišćenje, kojom se omogućava „besplatno“ korišćenje na račun poreskih obveznika grada Niša.

Da se vratim na priču. Izlazak na autoput. Naravno, ja ne bih bio ja, da nisam odmah ubacio u treću i dao pun gas. Prosto sam bio oduševljen kako vuče, bukvalno lepi za sedište. Ovo je prvi VW koji sam vozio a da vozača tera da daje gas, dok je na primer, kod bilo kog Opela uobičajena stvar. Nisam gledao u instrument tablu, tako da ne znam koliko brzo sam vozio, rekao bih do 150 km/h.

Što se tiče udobnosti, vidi se da je tvrdo podešen, ali nije neudoban. Odlično podnosi neravnine i pružne prelaze. Dobro je što su na njemu točkovi od 15 cola, točkovi većih dimenzija bi bili besmisleni i apsolutno nepotrebni. Moram da napomenem da su ulice u Nišu užasne, pa čak i rekonstruisane ulice nisu dobro urađene.

Suma sumarum, ovaj Golf je odličan. Za opširnije utiske potrebna je duža vožnja. Nekad je i prvi utisak dovoljan.

Milan Grozdanović

(16071)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Uh, jedini golf koga sam iole ozbiljno razmatrao za kupovinu, bila je baš „petica“, daleke 2004. godine. Mnogo mi je bio lep. Ali me baš bilo dosta strah kradljivosti golfa. I ne uzeh ga.😊

Bojan

Ne kradu se vise Golfovi stari 20 godina,budi bez brige

Laki

Vjerovatno najbolji motor iz VW regala 1.9 !!!

Vladan

Posle starog modela sa Bosch pumpom iz četvorke od 110 konja.

Bosko

Imao sam golf 5 iz 2004 te godine 1.9.tdi.Uvezen je 2007 god iz Nemacke sa 78.000 km.Nakon 9 godina prodao sam ga sa 182.000 km.Sem redovnih sevisa na150.000 km zamenjeni su silen blokovi i stabilizatori naravno iz oruginala.Jedini trosak za 9 godina! Problem je kod nas kuputi automobil sa pravom kilometrazom.Prodat u full ceni u to vreme,covek znao sta kupuje nije pokusao da skine ni 1 dinar.

Bungi

Kad sam čuo koliko opoziva i sa kakvim problemima je se suočavao Golf V 1.4 fsi u prvih 100000 proizvedenih primjeraka, automatski me spopane alergija na sam spomen Golfa V. Brrr!

Bojan

CIme su to Nislije zasluzile status „gradjanima drugog reda“,naplacivanjem putarina…BGD je sam po sebi ogroman grad i sva okolna „sela“ spadaju pod Beogradom i bilo bi besmisleno da nemaju free izlazak na autoput i na to jos…sama konfiguracija grada oko autoputa…da ne smaram poentu si razumeo.
Sto se tice 5ice imao sam 2.0tdi 140hp i samo reci hvale!

Nenad

Ako te golf sa 105 ks i 6 brzina lepi za sedišta i dobro poteže u preticanju onda stvarno mislim da nisi baš stručan da komentarišeš.Iskreno to je izdržljiv motor ali mrcina,pogotovu što ima 6 brzina, a i onaj sa 5 brzina je malo bolji.

zoran

Ti si strucan sestak startniji od petaka normalno kra

ci prenos i brze do stotke,toliko o strucnosti,pa i da je mrcina nevoze svi F-1 bolide