1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Preko 70 firmi (Audi, BMW, Hyundai) zajednički razvijaju ključ za automobile budućnosti
Preko 70 firmi (Audi, BMW, Hyundai) zajednički razvijaju ključ za automobile budućnosti

Preko 70 firmi (Audi, BMW, Hyundai) zajednički razvijaju ključ za automobile budućnosti

182
1
Podelite sa prijateljima:

Više od 70 kompanija, među kojima su Apple, LG, Samsung, Panasonic, Audi, GM, BMW, Hyundai, NXP, Qualcomm i Volkswagen, udružile su snage kroz Konzorcijum automobilske konektivnosti (Car Connectivity Consortium,) koji je oformljen da bi se kreirao standard za digitalni ključ. Njegova specifikacija bi trebalo da obezbedi bezbedno otključavanje i pokretanje vozila, na jedinstven način, bez obzira o kom automobilu ili internet povezivoj spravi, da se radi.

Release 1.0 specifikacija obezbeđuje generalizovani način funkcionisanja koji omogućava da sva vozila mogu da na bezbedan način koriste digitalni ključ preko pametnih uređaja. Da bi ovo bilo moguće, koristiće se postojeća infrastruktura Trusted Service Manager (TSM). Koristeći NFC ograničenje razdaljine i direktnu vezu sa sigurnosnim elementom uređaja, CCC obezbeđuje najsavremeniji nivo bezbednosti za pristup vozilima.

Proizvođači automobila će koristiti postojeće i proverene sisteme za slanje digitalnog ključa ka telefonu, koji koristi NFC kratkog dometa, a koji je, dodatno zadužen da odobri pristup vozilu. Neće biti moguće otključati automobil sa veće distance, od kuće na primer, pa će to primorati one koji eventualno žele da ukradu vaše vozilo, da budu u njegovoj neposrednoj blizini.

Sledeća generacija ovog sistema, nazvana Release 2.0 je u pripremi, a komercijalna upotreba je najavljena za rano proleće sledeće godine. Udruženim snagama pripremljena, nova platforma će ponuditi potpuno prilagodljivo rešenje koje će smanjiti troškove razvoja za proizvođače, a ujedno će omogućiti da novi sistem bude primenjiv među širokom paletom automobilskih marki, ali i sprava povezivih na internet (pametnih telefona).

BMW u svojoj ponudi trenutno poseduje ključ sa digitalnim displejem, ali je njegova ponuda ograničena na nekoliko modela. Pored svih uobičajenih funkcija, otključavanje, zaključavanje, identifakcija ključa prilikom pokretanja vozila, ovaj gadžet poseduje i LCD ekran, dijagonale 2,2 inča, sa koga se očitavaju bitne informacije o vozilu: nivo goriva ili autonomija ukoliko se radi o elektrifikovanom vozilu.

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Moronov drug

Znači ništa od virtualne krađe?
🙂