1. Home
  2. Life
  3. Lista najbržih serijskih limuzina na svetu
Lista najbržih serijskih limuzina na svetu
3

Lista najbržih serijskih limuzina na svetu

6.17K
3
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se svi sećamo vremena kada je visoka maksimalna brzina bila rezervisana isključivo za egzotične automobile sa dvoje vrata. Ali danas su neka druga vremena, pa je popularnost krosovera i terenaca naterala mnoge proizvođače da uživanje u suludoj brzini ne ograniče samo na proizvode sa dvoje vrata, već da takav atribut ponude i u proizvodima one koji imaju reputaciju porodičnih vozila.

Pričamo o kompanijama kao što su Porsche, Lamborghini, Rolls-Royce, Bentley, a uskoro i Ferrari. Slična situacija je i sa limuzinama gde je moguće dobiti porodični automobil, koji može komotno da smesti petočlanu familiju, a pri tom da dostigne maksimalnu brzinu od preko 320 km/h. Ovo je lista pet najbržih limuzina na svetu.

Cadillac CT6-V

Na deobi četvrtog i petog mesta su se našli Cadillac CT6-V i Jaguar XE SV Project 8, a oba automobila se mogu pohvaliti razvojem maksimalne brzine od po 320 km/h.

Američki predstavnik je debitovao ne baš tako davno, i to kao izuzetno obećavajuć proizvod na četiri točka, zahvaljujući fantastičnom „Blackwing“ agregatu, ali je brzo nestao iz liste ponude, iako za njim postoji veliko interesovanje. O ovome smo detaljno pisali u jednom od ranijih izdanja koji možete pročitati ovde. CT6 je zapravo izbačen iz Cadillacove ponude za 2020. godinu, ali je General Motorsova premijum divizija odlučila da ponudi preostalih 275 jedinica performantne verzije V sa spomenutim Blackwing agregatom. Takav turbobenzinac zapremine 4,2 litre razvija 550 konjskih snaga, pa je veliki žal što ga nećemo i dalje viđati na ulicama.

Jaguar XE SV Project 8

Identičnu maksimalnu brzinu od 320 km/h ima i Jaguar XE SV Project 8. Reč je o specijalnom automobilu britanskog proizvođača vozila koji je ponudio svoj najveći agregat u najmanjem modelu. Pokreće ga 5,0-litarski V8 pogonski blok, a zahvaljujući kompresoru razvija 592 konjske snage.

Jaguar je obratio veliku pažnju i na ostale modifikacije, pa je SV Project 8 izuzetno brz i na trkačkim stazama i trenutno drži rekord za limuzine na legendarnom Nirburgringu. Sa cenom od 188.495 američkih dolara svakako nije jeftin, ali je definitivno jedinstven.

Dodge Charger Hellcat

Bronzana medalja je pripala još jednoj američkoj limuzini, a u pitanju je Dodge Chargeru u Hellcat izdanju. Čuveni „muscle car“ je šokirao mnoge kada je predstavljen, a pokreće ga 6,2-litarski V8 motor koji uz pomoć kompresora razvija 707 „grla“. Ne samo što Hellcat može da dostigne 326 km/h, već je takođe impresivan četvorotočkaš koji još uvek koristi određene komponente ogibljenja razvijene od strane Mercedesa, tokom devedesetih godina prošlog veka za tadašnju generaciju E Klase. Hellcat je takođe „pristupačan“, posebno ako pogledamo šta sve vlasniku pruža, i to za cenu od relativno skromnih 71.140 najmanjih zelenih novčanica.

Alpina B7

Na drugom mestu se našla prerade BMW-a, model Alpina B7 sa maksimalnom brzinom od 328 km/h. Pitanje je da li ovaj automobil zaista pripada ovoj listi pošto Alpina ne proizvodi automobile već samo modifikuje BMW-ove proizvode, pa mnogi smatraju B7 tjuniranim umesto serijskim vozilom.

B7 započinje život kao BMW 750i, a nemačka kompanija podiže snagu sa 445 na 600 „konja“. Naravno, takvo zadovoljstvo mora da stigne i sa visokom cenom, pa ako ste smatrali da je 103.995 dolara za 750i mnogo, Alpina će vas koštati čak 40% više (ili 143.795 najmanjih američkih novčanica).

Bentley Flying Spur

I apsolutni šampion je nova generacija Bentlijeog legendarnog modela Flying Spur. Ovaj automobil je potpuno nov za 2020. godinu i može da dostigne čak 331 km/h, što se zapravo čini bržim od mnogih egzotičnih superautomobila.

Pokreće ga 6,0-litarski turbobenzinac u konfiguraciji W12 za maksimalnih 626 konjskih snaga, a uspeh je još impresivniji kada se zna da je Flying Spur težak preko 2,5 tone. Njegova cena iznosi 215.000 američkih dolara, ali ako ijedna limuzina sa četvoro vrata može da impresionira koliko i Ferrari ili Lamborghini, to je svakako ovaj brilijantni Britanac.

AutoRepublika

(6165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

A na većini autoputa ograničenje
120km/h. U americi 105km/h. LOL

Don

Hellcat

s mile

onako laički, najbolji odnos uloženo / dobijeno