1. Home
  2. Testovi
  3. Opel Crossland X 1.5 D – Kopija bolja od originala?
Opel Crossland X 1.5 D – Kopija bolja od originala?
30

Opel Crossland X 1.5 D – Kopija bolja od originala?

13.80K
30
Podelite sa prijateljima:

Hijerarhija se mora ispoštovati! Nakon Peugeota i Citroena, red je došao na Opel da zameni legendarni 1.6 BlueHDi savremenijim 1.5 BlueHDi, ovoga puta u gradskom Crossoveru Crossland X.

Pre par nedelja, u krugu fabrike grupacije PSA, nadomak Pariza, sretoh mog dugogodišnjeg poznanika, atašea za štampu kod Opela (ko bi u to poverovao još pre koju godinu). Sav uzbuđen saopšti mi kako je najzad dobio kvaziminivan Combo, kao i nekoliko modela pokretanih novim dizelom 1.5. Odlično Christoph, rekoh, šta imaš prvo da se „stavi pod zub“? Čuj, „Combo je tek stigao, uzmi za početak Grandland X, pa se čujemo“. OK, dogovoreno, dođoh tako dvadesetak dana kasnije opet na isto mesto, kad umesto većeg i prestižnijeg Grandlanda X, baziranog na Peugetu 5008,  dotera mi Cristoph Crossland X!?

Da li je krivac za nesporazum moj francuski akcenat ili su jednostavno imena slična, ne znam, ali šta je tu je, ako ništa drugo, znam barem jednog čitaoca koji će biti veoma zadovoljan, pošto mi se nedavno obratio u vezi sa eventualnom kupovinom istog.

No, kako sam se sa Crosslandom X družio odmah po pojavljivanju, kao i početkom prošle godine, verovatno ću se morati ponoviti prilikom opisivanja i donošenja zaključaka… Dakle, na sceni od jula 2017., Crossland X prvi je model Opela razvijen u saradnji sa grupacijom PSA, pre nego li je oficijelno kupljen od strane Francuza. Tu i jeste poenta cele priče, Crossland X nije ništa drugo do klonirani 2008, ili ukoliko više volite, Citroen C3 Aircross!

Crossland znači počiva na platformi francuskog proizvođača, a ujedno je od njega pokupio i agregate, tako da od Opela ostade samo ime i stil! „Opelovski“, ako tako može da se kaže, sa svim prepoznatljivim elementima koji ga odlikuju. Pravi koktel već postojećih modela, s licem restilizovane Mokke X, odnosno „plivajućom“ linijom krova kao kod Adama. Na sve su dodati krosover atributi, kao što je povišen klirens (17 centimetara), plastične zaštite ispod  branika i oko lukova točkova, krovni nosači, veliki točkovi… Što bi rekli Francuzi „Ca passe“ (prolazi), iako nema ništa posebno orginalno, ipak je u duhu vremena.

Lično, nalazim da je stil Peugeota 2008 orginalniji, da ne kažem dopadljiviji, no kako se o ukusima i bojama ne raspravlja, na vama je da odlučite. Tek podsećanja radi, Opel još uvek u ponudi ima Mokku, lansiranu pre bezmalo šest godina (restilizacija 2016.),  više-manje istih dimenzija. Kažete nije logično, jedan drugom su konkurenti, no u Opelu odgovaraju kako nema problema. Mokka je zahvaljujući 4×4 pogonu i snažnijim agregatima više naklonjena off-road vožnji, dok je Crossland automobil porodičnog tipa, prostraniji je (iako je sa 4,21 metrom kraći za 7 centimetara), i s pogonom isključivo na prednje točkove. Uz slabije motore, niža je i cena, a sam stil vidljivo je drugačiji. Mokka je nabijena poput buldoga, dok Crossland deluje tek kao uzdignut karavan.

Germanska škola s francuskim genima         

U unutrašnjosti, Crossland X naveliko je inspirisan Corsom i Astrom. Komandna tabla izvedena je u horizontalnom stilu, s centralnom konzolom rezervisanom za ekran od 7 inča (opciono 8 inča). Nema u njoj ama baš ništa uzbuđujuće ni inovativno, ali s druge strane, racionalno je zamišljena. Sve je na svom mestu, instrumenti su savršeno pregledni, a prostor za odlaganje sitnica više je nego zadovoljavajući.

Bez greške je i završna obrada, uzevši naravno u obzir segment u kojem se nalazi. Kvalitet materijala, odnosno plastike, isto tako je na nivou očekivanja, no sve mi nekako deluje previše ozbiljno za vozilo s akcentom na gradsko/porodičnu upotrebu. Malo više „fensi“ stila, kao kod 2008 ili Renault Captura, zaista ne bi bilo naodmet. S druge strane, sama pozija za upravljačem je odlična, posebno ukoliko je vozač doplatio za odlična AGR sedišta. Za metuzaleme, kao što je moja malenkost, gotovo da su su neophodna, osim što su prijatno tvrda, poseduju sva moguća podešavanja, računajuci i produženi oslonac ispod kolena (električnom komandom podešava se ugao).

Apsolutno su za preporuku, posebno jer Crossland X nije toliko udoban kao francuski konkurenti. No, o tome malo kasnije, a evo još par zapažanja u vezi sa prostorom na zadnjoj klupi. Za razliku od  Merive, koju je na izvestan način zamenio, eliminisana je „caka“ sa spoljašnjim sedištima pozadi, koja se mogu centrirati, kako bi se dobilo više prostora (Flexspace) za dva putnika. Sada imamo samo tvrdu zadnju klupu, eventualno na klizačima, ukoliko se doplati. Opel nudi i podešavajuće naslone i policu na dva nivoa u prtljažniku, kako bi se ostvarila ravna površina prilikom njihovog obaranja.

Uzimajući u obzir dužinu vozila, prostor za putnike pozadi je izdašan, koji ujedno imaju pogled ka nebu kroz veliki panoramski krov. Zapremina prtljažnika varira, s fiksnom zadnjom klupom iznosi 410 litara, odnosno 520 litara ukoliko sa pomeri maksimalno ka napred (hod od 15 centimetara). Veoma korektno, no posve na nivou konkurencije, za razliku od opreme.

Impresivno je šta se sve danas može pronaći u ovakvim mališanima, iako na kraju sve zavisi od završnog nivoa i dubine vašeg džepa (opcije).

Dakle, u ovom malom Opelu možete dobiti sve aktivne i pasivne sigurnosne sisteme,  plus multimedijalni sistem, Opel On Star (omogućuje komunikaciju s Opel servisom i pružanje svih neophodnih informacija), upravljač i sedišta presvučeni kožom, aluminijumske naplatke od 17 cola, City Pack sistem za pomoć pri parkiranju sa senzorima napred i pozadi i kameru od 180 °, snažno zatamnjena zadnja stakla, dvobojnu šasiju, ambijentalno osvetljenje, automatski dvozonski klima uređaj, sistem za urgentno kočenje s detekcijom pešaka, napredni navigacioni sistem s vokalnom komandom i ekranom od 8 inča, „head up“ displej (isti kao kod Peugeotovih modela), full LED svetla s automatskim paljenjem dugih/kratkih, stakleni panoramski krov, grejana sedišta, upravljač i vetrobransko staklo, startovanje motora i otključavanje vozila bez ključa, beskontaktni punjač telefona…

Parlez vous francais?

Da, da i to samo francuski, u glas odgovaraju tri benzinca i dva dizela. Prvi navedeni su trocilindarski, a radi se o istom bloku 1.2 Pure Tech, koji isporučuje izneđu 82 i 130 ks. U vezi sa dizelom smo već spomenuli da je čuveni 1.6 HDi od 100 i 120 ks zamenjen novim 1.5 BlueHDi, iste snage.

Kao sto naglasih u početku testa, u startu sam se družio sa benzinskim 1.2 Pure Tech od 110 ks (beli na fotografijama), iz prostog razloga što su u Opelu uvereni da će benzinci predstavljati 70% prodaje. On je je znači u srcu ponude, a osim toga, pored petostepenog manuelnog menjača, jedini je  benzinac koji se opciono može dobiti s automatskim šestostepenim menjačem.

Bez obzira šta mislili o trocilindarskim agregatima, činjenica je da je ovaj uspeo. S navedenom snagom i 205 Nm maksimalnog obrtnog momenta, nema nikakvih problema sa 1.300 kilograma teškom karoserijom (oko 200 kilograma manje od Mokke X). Elastičan i „pun k’o oko“, obezbeđuje sasvim solidne perfomanse, tako da mu čak ni automatski menjač ne odmaže u tome.

Do sada sam imao više puta priliku sresti se a njim, pre svega u modelima grupacije PSA, a osim bezveznog zvuka koji ispušta (u najvišim obrtajima previše je grlat) i povišene potrošnje, nema mu se šta prebaciti. Kada kažem povišene potrošnje to znači da treba računati na oko 8 litara u proseku, odnosno nešto manje na otvorenom putu i auto-putu (7-7,5 litara). Buka od kotrljanja, strujanja vazduha i motora, sasvim je zadovoljavajuća, opet uzevši u obzir segment u kojem se nalazi. Pri 130 km/h diskretno prede na 2.500 o/min, i s lakoćom pogura vozilo do 160-170 km/h (maksimalna prebacuje 190 km/h po kilometar satu). U urbanoj sredini je isto tako prijatan, ali bolje je ne gledati na putni računar. Neka vam niko ne spominje zvanične podatke, nakon stotinak kilometara čisto gradske upotrebe, potrošnja je iznosila oko 12 litara. Toliko o ovom motoru, vratimo se utiscima koje sam zabeležio u vožnji novog dizela.

Brbljivi Francuz

Crossland X začet je u kolaboraciji s grupacijom PSA još daleke 2012. godine, dakle davno pre nego li je kupljen od strane iste. Francuzi nikada nisu zvanično objavili koliko ih je koštao „pazar“, ali su ubrzo morali da stegnu kaiš, prebacivši sedište Citroena i Peugeota iz Pariza u fabriku Poissy, (mesto proizvodnje Peugeota 208 i DS3), gde sam i sreo odgovornog za vozni park Opela. Radi se o silnim milionima evra uštede, jer su poslovne zgrade već decenijama u najmu na elitnim lokacijama. PSA je ujedno zatvorila jednu trećinu od 1.600 prodajnih mesta u Evropi, računajuci i Vauxhall. Po rečima generalnog direktora Carlosa Tavaresa, ovo je neophodna kolateralna šteta, a sve kako bi Opel najzad postao profitabilan. U tom smislu, preko 2.000 radnika u Nemačkoj sporazumno je napustilo Opel, što je samo jedan deo od još 3.700, koliko je predviđeno.

Ne treba se zato čuditi što se moralo maksimalno ekonomisati prilikom razvoja novih modela, računajući i Crossland X. Kao što smo rekli, nasledio je sve pogonske jedinice od PSA: platformu, menjače, ogibljenje i još štošta. No, iako su u tehničkom smislu razlike između njega i 2008 male, u vožnji se ipak osećaju. U poređenju s Peugeotom, pri nižim brzinama i na lošem putu, ogibljenje pomalo „suvo“ prenosi udarce, dok prilikom dinamične vožnje amortizeri snažnije pumpaju. Dobro, porodični krosover i nije ni predviđen za jurcanje, no 2008  na ovom polju je ipak talentovaniji. Osim što mu je karoserija bolje ukrućena, osetno je udobniji. Prelasci preko „ležećih policajaca „s Opelom znaju biti neprijatni, posebno u kombinaciji s gumama 215/50 R17. Naš je bio obuven u zimske, toliko retke u Francuskoj (nisu obavezne), što donekle menja  voznu dinamiku i nivo buke u kabini.

Inače, Crossland X je zgodan za gradsku vožnju, zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i povišenoj poziciji za volanom, kao i velikim staklenim površinama i kameri za vožnju unazad sa senzorima. S druge strane, „snažni“ dizel možda i nije najoptimalnije rešenje za urbanu sredinu, ali je zauzvrat potrošnja ubedljivo niža u odnosu na benzinski 1.2 Puretech od 110 i 130 ks. Voženi se, ubrkos automatskom menjaču, koji plaća danak u većoj potrošnji goriva, u ovakvim okolnostima zadovoljio sa 8,5-9 litara.

Neću polemisati da li to opravdava ugradnju dizela u jedan mali krosover, ali činjenica je da mu ovaj odlično leži na otvorenom putu. Već ga poznajemo iz brojnih modela Peugeota i Citroena, no ukoliko ste očekivali radikalno bolje perfomanse od 1.6 BlueHDi/120, ostaćete razočarani. Snaga je ostala ista, kao i maksimalni obrtni moment od 300 Nm (250 Nm kod slabije verzije), dok u pojedinim modelima Peugeota i Citroena ovaj blok razvija 10 ks više!? Zašto? Navodno svi modeli koji ne poseduju EMP2 platformu, s motorom 1.5 isporučuju 120 umesto 130 „konja“, i automatski menjač sa 6, umesto  8 stepena prenosa.

Zaključak: zaista treba biti odličan poznavalac oba, kako bi se eventualno osetila razlika pod stopalom. Ja nisam, možda i iz razloga što je voženi 1.5 D isključivo u sprezi sa šestostepenim automatskim menjačem, koji evidentno „pojede“ koju desetinku sekundi prilikom ubrzanja. Želite li dizel s ručnim petostepenim menjačem morate posegnuti za „light“ verzijom 1.5 D od 102 ks. Dakle na stranu perfomanse, ovaj blok, pre svega je dozvolio Opelu da zadrži ponudu dizela, jer 1.5 D prolazi najnovije eko norme EURO 6d-Temp. Po svemu ostalom nasledio je kvalitete i mane prethodnog. U prve svakako spada odlična elastičnost i dobar odziv na gas iz najnižih obrtaja, kao i potrošnja, bez obzira što je zbog automatskog menjača viša za oko pola litra. Kada se zagreje, motor postaje zadovoljavajuće diskretan, no i dalje je jasno da se nalazimo u jednom dizelu, posebno kada kazaljka obrtomera pređe u drugu polovinu.

Bolja izolacija kabinskog prostora ne bi bila naodmet, no ne treba zaboraviti da je Crossland X ipak u kategoriji gradskih vozila u B segmentu.  Nasuprot tome, snage ne nedostaje. S dva ogromna kofera, koje su moja ćerka i njena drugarica ponele na jednosedmični odmor u Srbiju (mogle su i na put oko sveta sa svim tim), plus gospođa Rajković i moja malenkost, nonšalantno smo „odzujali“ do aerodroma Beauvais, na stotinak kilometara od Pariza.

Možda ne znate, ukoliko ste odlučili posetiti francusku prestonicu, ovaj aeodrom, koji koriste samo dve niskobudžetske avio komapnije, Wizz Air i Ryanair, znatno je jeftiniji od ostalih. Uz malo sreće možete pronaći povratnu karu za manje od 100 evra…

Tako smo se ujedno uverili da na auto-putu naš Crossland troši 6,6 litara, što je i ukupni zabeleženi prosek nakon sedam dana test vožnje. Bez obzira što automatski menjač podiže potrošnju, njegov izbor je opravdan, iako nije poslednji tehnološki biser. Dovoljno je brz i „pametan“, tako da odsustvo ručica pored upravljača i režima Sport, odnosno Eco, koje možemo pronaći kod najnovijih menjačkih kutija, i nije veći hendikep.

Što se tiče vozne dinamike, Crossland X je pre svega siguran automobil. Hoću da kažem da je Peugeot 2008 osetno dinamičniji, dok ovaj mali Opel preferira „cool“ vožnju. Kada se ritam pojača, elektronska kontrola stabilnosti deluje veoma rano, što sprečava sve sportske ambicije vozača (usporava ga i koči).

Ipak, više mi je zasmetalo odsustvo elektronskog sistema Grip Control, kao kod 2008, koji može pomoći u delikatnim situacijama. Jer teoretski gledano, krosoveri su namenjeni za vožnju po svim putevima, asfaltnim i zemljanim, kako blatnjavim tako i onim pokrivenim snegom. S dobrim zimskim gumama i ovim sistemom, lake „avanture“ u prirodu bile bi izvodljive. Ovako, „off-raod“ kapaciteti evidentno su ograničeni na penjanje i spuštanje s visokih trotoara…

U vezi sa opremom i završnim nivoima nećemo trošiti reči,  jer bi nam nabrajanje oduzelo previše vremena i prostora. Svi koji su eventualno zainteresovani pronaći će detalje na sajtu Opela za Srbiju. Recimo samo da početna cena iznosi 16.480 evra. Za snažniji dizel treba vam najmanje 20.370 evra, a za superopremnjenu verziju Ultimate, kao na fotografijama, čak 25.170 evra (plus razne opcije).

Ukoliko vam je dizel agregat imperativ, setite se da je slabiji agregat u paru s ručnim menječem, te je samim tim početna cena niža (oko 19.000 evra). Ukoliko su ovo cene koje se zaiste praktikuju kod nas, nalazim da je Crossland X precenjen, odnosno da je skuplji od bratskog Peugeota 2008. Jeste da ga je i nadmašio na pojedinim poljima, gde pre svega mislim na poziciju za upravljačem i ergonomiju, no „lavić1“ je znatno stariji, i kao takav ubrzo će biti zamenjen. Verovatno je zato i jeftiniji, a samim tim nalazim da je francuski predstavnik interesantniji za kupce s plićim džepom, ukoliko traže ovakav tip vozila.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Opel Crossland X 1.6 D/120 Innovation

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.212 x 1.765 x 1.605 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.600 mm
Zapremina prtljažnika: 408-1,255 l
Masa praznog vozila: 1.361 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.499 cm³
Snaga: 120 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm između 1.750 i 2.250 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/60 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,9 s
Maks. brzina: 187 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Evro dizel
Zapremina rezervoara: 45 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4/6-6 l/100 km
Emisija CO2: 102 g/km

Cena

Od 16,480 evra

Dobre strane:

Kvalitet završne obrade enterijera, interesantna modularnost s pomičnom zadnjom klupom, prijatan i performantan agregat, AGR sedišta

Loše strane:

Manje efikasno ogibljenje nego kod 2008, previše klasičan dizajn enterijera, nedovoljna izolacija, cena
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7 Ukupno 6,5
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost:7
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 7,22

(13802)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

30 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Uf, lepo, opširno, temeljno. Pitanje za gosp. Rajkovića: ako ste vozili restyle Merivu kako bi bilo uporedo par reči (Meriva vs Crossland). Kao neko ko ima dotičnu Merivu, a gledao sam i Crossland u salonu kad se pojavio, nisam oduševljen Crosslandom. Čini mi se da je stari model imao bolju organizaciju unutrašnjeg prostora, kvalitetniju i bolje osmišljenu upotrebu gepeka. Ako bi gledali stari model a da ima nove gadgete nekako mi se čini da bih ostao sa Merivom. Potrošnja 1.2b u gradu mi je nedopustiva. Toliko je trošio (a i manje) moj karavan od tonu i po sa 1.8b motorom… Pročitaj više »

moron

Cene sa sajta Opel.rs (koje se pominju u teksu), nisu i „prodajne cene“. Ako na sajtu kliknete na opciju „zatražite ponudu“, od dilera ćete dobiti „ponudu“ nižu za 13%. Ja poslednji put (pre oko mesec dana) dobio 7 ponuda i za sva ponudjena vozila (sa lagera i iz proizvodnje, po mojoj konfiguraciji), popust je uvek bio 13%. Ranijih godina sam takodje „tražio ponude“, i tada je „popust“ bio oko 10% (tj. za toliko su u startu naduvane cene). Čak i kada „dobijete ponudu“, cena (za plaćanje odmah ) je naduvana, što se vidi iz poglavnja „Opel finansiranje“. Jer, ako izaberete… Pročitaj više »

Balkanboj

U čitavoj priči oko cene automobila ima mnogo duvanja. Prodavci i dileri duvaju cene s jedne strane, a s druge strane ga duvaju kupci.

Ercegovac

Дувају купци увијек.

moron

Nervira me cela PSA grupacija sa blagim „sakaćenjem“ („običnog“ i „povišenog“ ) B segmenta. Najpre, taj 1,5 HDI od 130 ks je (u tom B segmentu) „izduvan“ na 120 ks. Čemu to? To i da im i nekako oprostim, ali, manuelni menjač sa 5 brzina uz 1,5 HDI 102, pri čemu uz te motore u C segmentu PSA grupacije odavno ide samo 6MT? Sa tim 5MT su uz te motore unakazili i 2008 i Crossland. A isti „problem“ je i sa automatskim menjačem. U tom segmentu „uvaljuju“ uz 1,2 e-THP i 1,5 HDI stari Aisin sa 6 brzina, a u… Pročitaj više »

Miroslav_NS

Inace, na sajtu Opela, stoji da i uz 1.5 HDi ide 6MT… I kad sam pricao sa njima o tom modelu, potvrdili su da je 6MT. Je l’ moguce da su toliko neupuceni u to sta prodaju..?? Posebno jer su i samo vozilo (tokom krace test-voznje) maltene „ispljuvali“: sluzbenik je vise puta rekao kako je Mokka X, citiram: „neuporedivo bolji i ozbiljniji auto“, dok se „iz Astre prelazi iskljucivo u Mokku ili Grandlanda, a ne u Crosslanda“… Mislim da je i suvisno reci da sam odustao od ovog modela, posebno kad se u obzir uzme da dizelske modele ne mogu… Pročitaj više »

moron

Probaj da zatražiš ponudu za fabiju. Rok isporuke je „4-6“ meseci.
A za Opel (benzinca) u ponudi je pisalo „65-105 dana od datuma uplate rezervacije ili konačne isplate vrednosti vozila“

Peki

Imamo malu gresku u naslovu, nije 1.6 D vec novi 1.5 D…

Zvezdan Božinović

Ne smem ni minut oka da sklanjam sa Barte i Tebe 🙂 Ma čim okrenem glavu, napravite neki problem 🙂 Uvek pitajte šta ne znate ljudi :)))))

Miroslav_NS

Hvala, Peki! 🙂

Nazalost, napisah i gore, kao odgovor na moronov komentar – nista od Crossland-a za mene. Nije se pokazao lose, ali isporuka je daleko, prodajni salon mi je delovao krajnje neozbiljno (jos u komunikaciji, prakticno sam morao da ih molim da mi odgovore, posalju ponudu, i slicno), a i konkurenti su mi delovali primamljivije.

moron

Za novo vozilo koje planiraš da ga voziš 5-10 godina, „ne sme“ biti odlučujuća stavka pri izboru da li je rok isporuke 10 dana ili 3 meseca. Posebno ako želiš i neke opcionale (što je razumno ako već plaćaš neka kola, jer onda oprema MORA da bude po tvom ukusu). Barem ja to tako gledam. I nebitan mi je rok isporuke.

Miroslav_NS

Naravno, to nije glavni razlog. Lose sam ih poredjao: najvaznije je to sto su nam konkurenti u izboru delovali ozbiljnije. Da je sve bilo izjednaceno, moglo bi se pricati o samom prodavcu i/ili terminu isporuke. Ovako, spomenuo sam i to da ljudi znaju „na cemu su“ sa njima, ali slazem se da nisam dovoljno jasno, da ne kazem taksativno poslagao razloge, pa ispada da je to osnovno sto se ceka malo duze. Hvala na opasci. 🙂

moron

Na sajtu Spritmonitor.de prosečna potrošnja (na bazi „prijavljenih“ podataka) za CrosslandX sa 1.2 turbo sa 110 ks i manuelnim menjačem nije toliko očajna (6,22), dok za verziju sa 130 ks je malo veća (6,68):
https://www.spritmonitor.de/en/overview/35-Opel/1624-Crossland_X.html?fueltype=2&constyear_s=2015&constyear_e=2019&power_s=106&power_e=115&gearing=1&powerunit=2
https://www.spritmonitor.de/en/overview/35-Opel/1624-Crossland_X.html?fueltype=2&constyear_s=2015&constyear_e=2019&power_s=125&power_e=135&gearing=1&powerunit=2
Poredjenja radi, za auris 1,2 turbo sa 116 ks, „prijavljeni“ podaci vode proseku potrošnje od 6,69.
https://www.spritmonitor.de/en/overview/49-Toyota/985-Auris.html?fueltype=2&constyear_s=2015&constyear_e=2019&power_s=114&power_e=118&gearing=1&powerunit=2

s mile

s obzirom da voziš turbo benzinca, kakvo je tvoje mišnjenje o načinu vožnje atmo vs turbo benzinac, naravno u cilju niže potrošnje….

moron

Pa, definitivno fabia TSI 95 5MT u istom/sličnom vangradskom režimu troši manje od yarisa 1,5 od 111 ks sa 6MT.
Barem prema podacima borda.
Uz neke prosčne brzine od oko 60 km/h (na istim deonicama), fabia „na par hiljada“ na istim deonicama „pokaže“ oko 5,5-6, a yaris oko 6-6,5.

moron

Inače, sa veoma lakim gasom (na deonicama tipa BG-Užice ili BG-Valjevo ), oba vozila sam uspevao „po bordu“ da držim na oko 4-4,5.
Ali, kada se u sve to uključi i auto put i malo brža vožnja, to izgleda kao gore.

s mile

nije ti fabija sa dužim prenosnim odnosima, dobra je za ubrzavanja, ali loša za veće brzine na autoputu…

vozio sam fabiju I 1.2HTP, i na autoputu nisam prelazio 110kmh… previše bučna, bitno više troši….

lepo ti kažeš da je potreban 6MT za fabiju…

moron

Neki dan čitam test za Seat Leon od 290 ks, da se u najvišem stepenu prenosa pri 130 km/h vrti na 3.000 rpm… Fabija se sa svojih 95 ks u petoj brzini pri 130km/h vrti na manje ( oko 2.800 ) … Njoj su prenosni odnosi toliko „dugi“, da je to „strašno“ ako želiš da voziš u nižim obrtajima i bez agresije ( jer je onda sva mrtva i stalno se guši, jer ti maltene ne možeš na 45 km/h da je ubaciš u treću ). No, ako želiš da izigravaš Laudu, pa je stalno držiš na najmanje 2.000 rpm,… Pročitaj više »

s mile

130kmh @ 3000rpm, je po meni OK… za benzinca….

moron

Slažem se da je 3.000 rpm pri 130 skroz ok za benzinca.
Ali, „pogledaj“ fabiju sa oznakom gospodara prstenova, tj. Audi A1 1.0 TFSI sa 95 ks i DSG7. On pri 1.000 rpm u sedmoj ima brzinu od 55 km/h, što znači da se pri 130 „vrti“ na oko 2.360 rpm. Kao neki dizel.
Pri 5.500 rpm on u sedmoj teoretski „ide“ preko 300.
Barem su sve to podaci sa https://www.automobile-catalog.com

s mile

za skoro duplo više para… fabija vs A1….. dobija se svakako skoro sve bolje… tako i menjač…potrošnja… udobnost….

samo …. duplo više para….

prijatelj mi vozi VW pasata 2.0 TDI automatik….5 god star, prelazi cca 30 000 km / god, prosečna potrošnja 5L EDizela, što je meni neshvatljivo, ali on kaže da automatik drži sve vreme na niskim obrtajima

moron

Jedan drugar, veliki fan škode ( i VW grupacije uopšte ), ima tu sreću da radi „u javnoj kući“ čiji vozni park sadrži dosta različitih škoda i VW-ova, ali i ponekog „uljeza“ (imao je horor epozidu dok je dužio 308 1,2 e-THP 130 i nije mogao doći sebi od Božije kazne koja ga je zadesila, ali je kasnije pomilovan i dobio je golfa 1,6 TDI DSG). Kaže da je medju kolegama najomiljenija aktuelna fabia 1,0 TSI 110 DSG7 i da je večita borba ko će to da „otme“ ( a da je odmah iza po ljubavi kolega fabia 1,2 TSI… Pročitaj više »

s mile

ja sam za sada vozio samo B segment, i mogu ti reći sa malim snagama, ali fabija je veoma vozljiva, i baš bih voleo da imam neku baš od TSI 90/110ks, prilično zadovoljstvo u krivinama, brdsko planinskim serpentinama… mali auto a dobro leži… naravno ima i boljih u B segmentu..

što se tiče šaltanja… mislim da je važan obrtni moment, a on je popriličan na turbacima, da li TDI ili TSI… i max NM je na oko 1700/1900 rpm… tako da promena brzina… sumnjam da šteti….

moron

Taj drugar je, recimo, imao onaj „uobičajeni“ problem sa svojom „lančanom“ 1,2 TSI 105 ( Euro4). Jedno 5-6 puta su mu menjali set razvoda, dok na kraju ( pre 2-3 godine) izgleda napokon nije dobio neki normaln set. Očito je tu bilo različitih dobavljača tog razvoda, a bile su velike zalihe i onih loših i kao zamenu su takve i stavljali, dok sav taj „đubar“ sa zaliha nisu potrošili (barem i on tako misli ). Sa ovim sadašnjim setom je sve ok. Neki motori iz te generacije nikada nisu imali problem (što samo potvrdjuje prednju tezu). Vozio sam njegovu škodu… Pročitaj više »

s mile

ja kao kupac polovnjaka – 5-6god starog, jednostavno ne želim da rizikujem sa kupovinom sumnjivog motora ( TSI ) koji bi mi iskidao živce i praznio džep, a svakako bih kupio fabiu TSI… i uživao u njenoj vožnji…

moron

Uzmi 1,2 TSI Euro 5 i „Bog da te vidi“.

s mile

koje je to godište… od / do…

moron

Kaže moj drugar „Škodrag“ da su fabie sa „zučastim“ 1,2 TSI u rasponu 10/2014-06/2017 i sve su Euro 5.

s mile

hvala za info, trebaće mi za neku godinu… kada budem menjao auto…. pozz

126P

Nije loš ovaj opel,ali meriva je u funkcionalnom smislu ipak bila daleko iznad.