1. Home
  2. Testovi
  3. Opel Astra – Slatka osveta
Opel Astra – Slatka osveta
37

Opel Astra – Slatka osveta

19.59K
37
Podelite sa prijateljima:

Razvod često nije jednostavan, posebno ukoliko vam je bivša, ili bivši odlučio zagorčati ostatak života. Nesto slično uradio je nedavno GM novom vlasniku Opela, grupaciji PSA, nametnuvši osveženoj Astri sopstvene agregate.

Od kako se marta 2017. godine Opel razveo od američkog giganata GM, živu u harmoničnom braku s francuskom grupacijom PSA. Njihovo prvo zajedničko čedo, poznato pod imenom Corsa (Crossland X i Grandland X su bili začeti od strane Opela dok je još bio u vezi s GM-om), uspešno je ugledalo svet, no starija ćerka iz prvog braka, Astra, teško podnosi razvod i opterećena je legalnim obavezama prema bivšem ocu, General Motorsu.

Po ugovoru, ovaj ima pravo da se tokom celog njenog života brine i stara o njoj, što se nikako ne sviđa novom tati, od milja zvanom „Pežo“. No zakon je zakon, a i nemačka mama izgleda da nema ništa protiv „jenki“ nasledstva. Ćerka tako nastavlja da živi s američkim genima, koji se ogledaju kako u fizičkom izgledu, tako i karakteru. Astra nema nikakvih zajedničkih tačaka s familijom tipa Peugeot 308 i nekadašnjim Citroenom C4, čak ni sada, nakon restilizacije s kraja prošle godine, zadržala je svoj stil i agregate.

Po pitanju izgleda nema većih izmena, treba zaista biti odličan poznavalac brenda da bi se uočila nova svetlosna grupa, lako izmenjena maska i modifikovani odbojnici. Normalno, jer Astra 5 je ušla u petu godinu života i bilo kakva ozbiljnija intervencija je nelogična, ukoliko se zna da je za kraj naredne godine predviđena potpuno nova, šesta generacija. Pre se dakle radi o lakim korekcijama, pa su tako inženjeri u Opelu poboljšali aerodinamiku i ujedno smanjili potrošnju i emisiju štetnih izduvnih gasova, što je uostalom i bio primarni cilj. Osim toga i ovde pronalazimo famozna svetla IntelliLux Matrix LED, o kojima smo pisali prilikom testiranja nove Corse. Za neupućene, radi se o automatski adaptivnim svetlima, koja se u principu ugrađuju u znatno prestižnije i skuplje modele. Ukratko, ukoliko kamera prepozna vozilo koje dolazi u susret, kroji svetlosni snop ka njemu (efekat „crne rupe“ kako se vozač nebi zaslepio), nastavljajući da snažno obasjava okolinu. Kad već spomenuh kameru, recimo da su napred i pozadi nove s većom rezolucijom, po ugledu na perfomantniji sistem multimedia.

Made in GM

Kako mi nije unapred precizirano s kojim agregatom će biti testirana Astra, pažljivo osluškujem rad motora dok potpisujem preuzimanje vozila. Da je benzinac u to nema sumnje, ostaje da se proveri koji? Naime, sve Opele, kao i ostale brendove familije, preuzimam na parkingu u fabrici Poissy, pedesetak kilometara od Pariza. Ni dvoje zaposlenih koji su mi je dovezli nisu upućeni, te tako zajedno analiziramo šta to piše na zvaničnom papiru, pored podignute haube. „Ce n’est pas le notre“ (ovaj nije naš), reče jedan, a sve misleći na trocilindarski 1.2 Pure Tech grupacije PSA, koji pronalazimo kod Corse, Crosslanda X, Grandlanda X, Peugeota 208, 308, 3008, Citroena C3 i C5 Aircross, DS3… Bogami i nije, iako poseduje istu radnu zapreminu i slčnu snagu radi se o agregatu poreklom iz GM-a, koji se proizvodi u Meksiku.

Zasto ovakav izbor? Kao prvo, jer je tako nešto stajalo u ugovoru, tek od  2022. godine svi modeli i agregati Opela biće 100 % iz PSA kuhinje. Drugo, restilizacija Astre i novi agregati bili su predviđeni još pre kupovine, s realizacijom projekta se otišlo predaleko da bi se naknadno ubacili francuski agregati (spominje se suma od više miliona evra neophodna za adaptaciju). Zbogom dakle nekadašnji trocilindarski 1.0, kao i četvorocilindarski 1.4 T i 1.6 T, zamenjeni su samo jednim trocilindarskim blokom 1.2, snage 110, 130 i 145 ks. Zadržan je ipak jedan četvorocilindarski 1.4 od 145 ks, ali obavezno u paru s automatskim CVT menjačem (trocilindarski isključivo uz manuelni šestostepeni).

U ovom segmentu i dalje se ne može bez dizela, no i ovom je odstranjen jedan cilindar. Skromne zapremine od 1.5 litара, razvijen je u verziji od 105 ks (260 Nm) i 122 ks (300 Nm). Slabiji je predviđen uz ručni menjač a snažniji i s automatskim od, pazite sad, 9 stepena prenosa! I sve to za samo par godina ekspolatacije, jer posve je sigurno da ih PSA neće zadržati. No ukoliko u Astri i eventualno Insigniji (vrlo moguće da će se najsnažniji 1.2/145 ugrađivati i u nju), potraju kao zvezda padalica, naći će se izvan Evrope u pojedinim modelima Chevroleta i Buicka

Bez radikalnih zahvata

Već kao po običaju, kada ne preciziram koju verziju određenog modela bih želeo testirati, po pravilu mi „uvale“najsnažniju, ukoliko ne i najprestižniju. U Astri 2020. godište predviđena su ukupno tri: Edition, Elegance i Ultimate (u Srbiji nose drugačije nazive), što će reći da je ovde predstavljeni  poslednji naveden. Dalo se to odmah videti po lepim crnim i lakiranim aluminijumskim naplacima od 17 cola, s gumama dimenzija 225/45. OK, biće dakle muke prilikom parkiranja (i bilo je), jer se i na najmanji kontakt s ivičnjakom oštete.

 

U unutrašnjosti prvo što se zapazi su lepa sedišta u kombinaciji koža/alkantara, koja iako ne potpisuje AGR (aha, ovoga puta nema greške kao kod Corse…), odlično obuhvataju telo. Osim što se može produžiti sedalni deo, predviđeno je i električno podešavanje za lumbalni pojas. Ruke prirodno padaju na fantastičan kožni upravljač, savršenih dimenzija i podrezan odozdo. Idealnu poziciju pronađoh za par sekundi, osim ukoliko niste veoma korpulentni, na radnom mestu osećate se savršeno. U protivnom sedi se (pre)visoko, sva sreća pa se sedište može odgurnuti još pola metra unazad!

Primetih odmah i posve novu instrument tablu, pored dva periferna instrumenta klasične koncepcije (levo je obrtomer a desno za temperaturu rashladne tečnosti i stanje goriva u rezervoaru), najinteresantniji je digitalni brzinomer. Osvetljen „ledeno“ plavom bojom, osim što je izuzetno pregledan, deluje lepo i moderno. U njegovom središtu pronalazimo razne korisne podatke od putnog računara (potrošnja, pritisak u gumama, kvalitet ulja u motoru…).

Ukoliko me pamćenje dobro služi to bi bilo sve, ostalo je kao i pre restilizacije. Mislim pre svega na  razvučenu komandnu tablu, nalik na onu kao kod Corse, bez silnih dugmića koji su karakterisali bivšu Astru 4. U dobroj meri su zamenjeni velikim TFT ekranom od 8 inča, osetljivim na dodir. Pored standardnih funkcija i GPS-a integriše Apple CarPlay i Android Auto funkcije.

Od sofisticirane opreme spomenimo samo izuzetno efikasan sistem koji drži vozilo u zadatoj traci (samostalno ispravlja putanju), čitač saobraćajnih znakova, urgentno kočenje (zaustavlja vozilo do brzine od 60 km/h), samostalno parkiranje, startovanje motora bez ključa…

Ni praktični aspekt nije zaboravljen, iako nije šampion po zapremini boksova i pregrada, u vrata staju flaše od 1,5 litara, dok se između sedišta nalaze dva držača za limenke i oslonac za laktove, s još jednim omanjim boksom. Ne mogu a da ne spomenem i kvalitet upotrebljenih materijala, pored već navedenih sedišta i upravljača impresionira i debljina mekane plastike na gornjem delu komandne table.

Treba naglasiti da su prilikom kreiranja Astre 5 inženjeri Opela krenuli od potpuno praznog papira, odlučni da koriguju sve principijelne mane prethodne. Podsećanja radi, bivša je bila jedna od najdužih u segmentu (4, 42 metra), bez da je od toga izvukla veću korist. „Petica“ je skromnijih dimenzija, postavljena na potpuno novoj platformi, s dva santimetra kraćim međuosovinskim rastojanjem. Paradoksalno, unutrašnji prostor je vidljivo superiorniji, posebno kada se radi o putnicima pozadi. Poseduju pregršt santimetara više za kolena i glave, do te mere da se na zadnjoj klupi prijatno osećaju dve do tri korpulentne osobe.

Čak je i prtljažnik diskretno prostraniji, s nekadašnjih 350, zapremina je povećana na 370 litara (bez rezervnog točka, u protivnom samo 310 litara). Nažalost i dalje nedovoljno, jer su pojedini konkurenti znatno talentovaniji, sa zapreminom koja ide i do 500 litara (Honda Civic, Peugeot 308…). Podrazumeva se da se nasloni zadnjih sedišta obaraju u zanimljivom odnosu 40/20/40 (ne i sedalni deo), kada se dobiva ravna površina.

Otrovni poklon za zbogom

Nakon što smo konstatovali da se ispod „haube“ krije novi trocilindarski GM-ov agregat, red je da na njega obratimo posebnu pažnju. Hmmm, da mu ne znam poreklo ne bi ni primetio razliku u poređenju s 1.2 Pure Tech grupacije PSA; sličan promukli zvuk i perfomanse mogu da prevare. Tek par dana kasnije, nakon što smo ga „izmaltretirali“ kako treba, primećujem razlike.

Dobro, voženi 1.2 razvija 145 ks, što je negde između 130 i 155 ks, koliko ima francuski blok. Njegov maksimalni obrtni moment iznosi 225 Nm (isto toliki je i kada se radi o slabijoj verziji od 130 ks), dok 1.2 Pure Tech isporučuje 230, tj 240 Nm (snažnija verzija). Iz tog ugla gledano, razlike su male, no u praksi nemačko/američki blok je linearniji kada se penje u obrtaje, odnosno turboefekat je manje izražen nego li kod francuskog. Slabije odgovara i na gas u nižim obrtajima, osim toga elan mu seku predugi prenosni odnosi. Mora se navlačiti u više obrtaje, ko se pređe i prerano prebaci u viši stepen, kao što je to bio slučaj s par drugara kojima sam ustupio upravljač, odmah shvati da nema ništa od ubedljivih ubrzanja.

Jovo nanovo, opet se mora „prešaltovati“ u niži prenos, sva sreća pa je ručica menjača precizna i veoma prijatna za upotrebu. Nema dakle šanse da se po polasku odmah iz prve pređe u drugu brzinu (recimo oko 15-20 km/h), pod stopalom je jednostavno „rupa“. Još jedan dokaz da su prenosni odnosi predugi, primera radi, u trećoj brzini pogurao sam testiranu Astru do 150 km/h! U ovakvim okolnostima motor se preterano čuje, kao i prilikom snažnih ubrzanja, sva sreća te se pri stabilizovanoj brzini na auto-putu u potpunosti stiša. U poslednjem, šestom stepenu prenosa, obrtomer pokazuje skromnih 2.500 o/min, pri brzini od 130 km/h.

Uz pomoć odlične aerodinamike (Cx je smanjen s 0,29 na 0,26), u ovakvim uslovima potrošnja se spušta na samo 6 litara. Odličan rezultat za jedan benzinski motor, što samo potvrđuje da je Astra prevashodno namenjena nemačkim vozačima i brzim „autobanovima“. Agregat nas nije razočarao ni u vožnji po „nacionalima“ (drugorazreni putevi gde je ograničenje brzine između 80 i 110 km/h), ali se na papučicu gasa mora „muški“ nagaziti kada se želi bezbedno preticati. Posebno što nas je u unutrašnjosti bilo četvoro odraslih, plus pedesetak kilograma knjiga u prtljažniku.

Opet prijatno iznenađenje po pitanju potrošnje, bez da smo ga posebno štedeli prosek se stabilizovao na 6,6 litara. Nakon više dana gradske vožnje, ukupni prosek se sveo na 7,4 litra. Opel navodi da su poradili na upravljanju i šasiji, a nalazim da je ogibljenje sada udobnije, posebno na zadnjoj klupi, gde sam kao retko kada proveo par sati. Za ljubitelje dinamične vožnje samo napomena da je u ponudi i sportska šasija, naravno uz doplatu.

Važna napomena, principijelna mana bivše Astre 4, prevelika težina, kod „petice“ je uspešno otkonjena. Pored nove platforme, Opel je zakinuo svugde pomalo, spustivši ukupnu masu između 120 i 200 kilograma, u zavisnosti od verzije. S 1.280 kilograma, testirana Astra sada je na nivou ostalih predstavnika u segmentu.

Motor je dakle na visini očekivanja, perfomanse su dobre, ali kada se sve uzme u obzir nije to to!? Naime, tokom proteklih godina bio sam u prilici voziti bezmalo sve raspoložive agregate, koji su na mene ostavili znatno upečatljiviji utisak, posebno 1.4 T od 150 ks, kao i 1.6 CDTi/136 ks. Sjajan blok koji novi trocilindarski 1.5 dizel sigurno neće nadmašiti… Bilo kako bilo, više nemate izbora, osim da sačekate posve novu, šestu genaraciju.

Po pitanju cena nije bilo većeg pomeranja. U Srbiji za Astru 1.2/145 računajte na najmanje 19.196 evra, odnosno nekih 22.000 evra ukoliko se izabere najviši završni nivo Elegance, koji više-manje odgovara ovde predstavljenom. Cene za ostale verzije i detalje opreme koja ide uz njih bilo bi mukotrpno navoditi, ukoliko ste zaista zainteresovani možete ih pronaći na sajtu uvoznika za Srbiju. Pored hedžbek varijante, Astra je ponuđena još u dva oblika karoserije, po meni ukoliko ne i lepšim, onda upotrebljivijim. Prva je Sedan verzija, odnosno  karavan, koji dostize 4,7 metra dužine!

karavanska verzija

Rezime

Šta još reći a ne slagati? Bez obzira što se 2016. Astra okitila titulom Automobila godine, u poređenju s konkurentima ničim se posebno nije istakla. Manje dinamična od jednog Peugeota 308, Mazde3 i Ford Focusa, lošije konstruisana od Golfa, neudobnija od Meganea i nedovoljno atraktivna u poređenju s Hondom Civic i Alfom Giuliettom, Astra se tokom pet generacija (deset ukoliko računamo i Kadett) nije uspela osloboditi uloge „talentovanog autsajdera“. Restilizacijom se po meni nije ništa posebno dobilo, estetske izmene su minimalne, dok su trocilindarski agregati finalni korak unazad!

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Opel Astra 1.2 145 ks

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.370 x 1810 x 1490mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.660 mm
Zapremina prtljažnika: 370 l
Masa praznog vozila: 1.280  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbobenzinski
Radna zapremina: 1.199 cm3
Snaga: 145 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 225 Nm između 2.000 i 3.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,8 s
Maks. brzina: 220 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 48 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,3/7,4 l/100 km
Emisija CO2: 99 g/km

Cena

Vožena verzija od 19.196 evra

Dobre strane:

Pozicija za upravljačem, preglednost instrumenata, odnos vozna dinamika/udobnost, prostor na zadnjoj klupi, potrošnja na auto-putu

Loše strane:

Isključivo trocilindarski agregati, zapremina prtljažnika,  previše diskretna restilizacija, model pri kraju životnog puta
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,75
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,75
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,25
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,61

(19585)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

37 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Ne znam zašto nema u ponudi AGR sedišta, ali mislim da su to ubedljivo najbolja sedišta u koja sam imao prilike da se smestim. Jednostavno savršena!

moron

Mnogo mi se dopao uvodni deo teksta, oko rodbinskih veza i obaveza 🙂

Don

Taj me je dio zakopo,posebno uvod :-p Ak sam dobro shvatio, opel je kurva, korsa je kopile, dobro, to već ima smisla. Zaključak je najbolji od svega. Lično mi ne leži dizajn opela, ne znam po čemu bih više pljuvao, ali ni upotrebljeni materijali, kako komšija ima salon opela, a uz njega prodaje hjundai i seat, stvar postaje jasna kad se iz aster sjedne u hjundai (nije nešto velika razlika što pokazuje i smještaj razvojnih centara, ne bih se kladio da Švabe nemaju prste u vlasničkoj strukturi) ali nadasve u seat.ni novi Opeli, legalno začeti u braku sa pezoom,dakle ne… Pročitaj više »

moron

Nema zbora oko prostranosti civica i dimenzija i veličine njegovog gepeka, sve je to u superlativu, ali, moraš da imaš u vidu i dimenzije tog vozila. Kao HB „prebacuje“ ( malo ) preko 4,5 metra, a ima wb kao poslednji accord ili avensis koji se prodavao u Evropi.

Don

Stoji, ali imala je i astra pa je bio k od inzinjeringa, jer ameri, kao što je Peki davno zaključio, nisu majstori od zanata kad je u pitanju iskorištenje dimenzija i optimizacija dijelova. No, idalje je jedina bitna dužina…20cm je 20 cm, drug moj:-)

Bungi

Da, od 2022 kupci će kupovati Pežo sa znakom opela.Sam si rekao da GM-ov turbotrocilindraš nije ništa lošiji od PSA mašine, i ja ti vjerujem. Nabrojao si sve „mane“ Astre ali si nešto propustio da kažeš. Opelova AGR sjedišta su najnaprednija u srednjoj klasi,matriks laserska svjetla takođe. Kad je Opel izmislio sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova „opelovo oko“ svi su se u srednjoj klasi pitali šta je to.?? Opel je na zadnju polukrutu osovinu dodao dvije povezane spone“Watova veza“ i time eliminisao 90% bočnih uvijanja, dobivši efekat multilinka mnogo jeftinije i sa mnogo manje težine pozadi. Tvoji sportskiji konkutenti:Mazda3,Ford Fokus… Pročitaj više »

Peki

Ne verujem da sam namerno propustio nesto vazno, jednostavno o Astri sam u predhodnim godinama toliko pisao da nisam nasao za shodno da se ponavljam. Eto ti si me dopunio, odnosno skrenuo paznju na par „detalja“, kao sto su ta AGR sedista, koja se nazalost dobijaju uz doplatu. Sve ostalo je „politika“, da zalosno je sto ce jedan veliki proizvodac kao sto je Opel izgubiti svoj identitet, no to je sudbina i mnogih drugih brendova…

Don

Golf možda u nekim modelima i ima Multilink. Mazda 3 i fokus su po svemu, ali po svemu deceniju ispred astre. Čak i fokus sa svojim materijalima. Znatno se bolje voze, izgledaju, kudikamo bolji materijali u Mazdi ali i dizajn, tako da porediti njih sa astrom nema smisla ninpo čemu. Vozio sam sva tri modela i to jako puno km i znam o čemu govorim. Kada bih morao da biram iz edju ta tri, odabrao bih mazdu zbog sveukupno boljeg dojma. Nego, Peki ,kako se otvara poklopac rezervoara kod astre?

Bungi

I ja sam vozio sva tri modela, svaki je na svoj način poseban.Mogu da svarim činjenicu da trojka i fokus imaju bolje podešeno vješanje,precizniji upravljač,kvalitenije materijale u Mazdi,..ali da Fokus ima bolje materijale od Astre, da su oba modela deceniju ispred Astre.???Daleko je još 1. april.

xtrimi

Mazda 3 nova pozadi nema multilink. Sada je
kruta osovina. Degradacije platformi je u toku.
Objašnjenje zašto sada nema je da je lakše uštelovati ogibljenje sa samo dve veze, nego sa 5 koliko ih je bilo.

Balkanboj

Stice se utisak da ovaj GM 1.2 turbo trosi manje od slicnog iz psa kuhinje?

moron

Tako je „čovek“ napisao 🙂

Balkanboj

Upravo tako, verujem u navode g. Rajkovica. I opet ce ljudi pljuvati po Opelu i motorima a ja sam se sit navozao sa njihovim benzincima (1.4, 1.6, 1.8 i 2.0) i nisam imao problema bilo koje vrste.
Verovatno jeste bio prosek klase ali i takav je bio bolji od Fr modela.

Rikošet

Peki sve ok za test, ali opet ti je promakao jedan detalj 🙂 I 1.4 turbo 145 CVT je trocilindarski motor. I tu je rijec o potpuno novom GM bloku… Amerikanci su se na najruzniji moguci nacin oprostili od Astre uvalivsi Opelovim inzenjerima tri kukavicija trocilindarska jajeta iz kojih su oni izvukli najbolje. Ali i to nije dovoljno da se priblize ni na kilometar prethodnim motorima… U praksi je to sve jedna velika prevara, jer ce PSA odnosno Opel morati da obuci svoje ljude da servisiraju tehnologiju koja ce nakon samo dvije godine da bude povucena sa trzista. Da ne… Pročitaj više »

moron

Nemoj tako. Tom logikom čovek bi pomislio da su motori sa četiri cilindra vrhunac pouzdanosti, a da su oni sa tri smeće. Ne bih se složio.

Don

Nisi shvatio šta rikošet kaže, uopće nije gađao pouzdanost…

moron

Nisam ja primetio da je Rikošet ikada hvalio motore sa 3 cilindra ( a ono sa konjem sa tri noge mi se baš urezalo u pamćenje ). A realnost je da ih koriste skoro pa svi. Bez obzira na brend. I vreme je da se sa time „pomirimo“. Pri čemu ti motori imaju i neke svoje prednosti. Bar mi je jedan mašinac tako često govorio, nešto oko oblika krive obrtnog momenta. Naravno, danas je tu turbo i to sve postaje manje bitno.
Ali, zar ima lepšeg zvuka od zvuka tri cilindra „pod gasom“ ? Meni najlepši 🙂

Rikošet

Ima Fiatov Fire motor 🙂 u svim brzinama i svim režimima rada sa obavezno promuklim zvukom iz pomalo već korozijom načetog auspuha. Inači svi Fiatovi benzinci u malim modelima do Euro 5 normi su svirali jedinstvenu sinfoniju, koju barem mom uhu nijedan savremeni trocilindraš ne može da ljepše da odsvira… A uho je znaš i sam specifično svakom od nas… Elem nisam mašinac i ne mogu stručno da „popljujem“ male turbo trocilindarske motore, ali mi dosadašnje iskustvo govori da nijedan, ali nijedan proizvođač nije odsjekao jedan cilindar zbog brige za mene i ekologije već zbog njegove koristi i računice… Opel… Pročitaj više »

moron

Za pobude za ukidanje cilindata se slažem (sa 4 na 3, sa 6 na 4 i sl. ), to je čista primena zakona velikih brojeva. Samo profit.

Balkanboj

U tom slucaju Ford je trebao da zadrzi 2.5 turbo benzin sa 5 cilindara. Neparan broj, a motor zvuci brutalno dobro.

https://youtu.be/FLge9_42S48

Don

Najbolji fiatov sa dva..

Peki

Yes, bice da si u pravu, ali sami su krivi. Na par mesta sam nasao da je rec o cetiri cilindra, cak mi neki njihov atase za stampu to potvrdio kada sam vratio Astru. Sto bi rekli Francuzi pravi bordel, ne zna se vise ko koga j..e… Dakle jos jedan novi trocilindarski agregat 1.4 od 145 ks, odakle li ga samo izvukose?

Rikošet

Savršeno shvatam izvor zabune, jer ni mnogi domaći prodavci Opela još ne znaju taj podatak. To njihovo neznanje ti opet samo govori koliko oni sami poznaju svoj proizvod, odnosno koliko im je stalo do njega u okvirnom prelaznom izdanju. Stojim pri stavu da su ove redizajnirane Astre K za izbjegavati u širokom luku, jer ne nude ni izbliza ono što je nudio izvorni Opel. Između ostalog to se da i pročitati između redova…

Joseph

Kao vlasnik Opel Astre K Dynamic iz 2017 godine sa 50 000km (nova 30000€) sa cca 3000km (1000km autoputa) mogu reći da je dobar auto što se tiče motorizacije i udobnosti. Imam 1.6 cdti od 136 konja, snage nikad ne fali. Uvezo sam auto iz Njemačke sa najvećim levelom opreme a svjetla IntelliLux Matrix LED su bolesna u svakom smislu. Dugo svjetlo ne zasljepljuje vozače iz suprotnog smjera na automatskom modu, gasi/pali pojedinačne ledice..predivno iskustvo. Motorizacija top, mjenač top, sjedala udobna za dvometraša, podvozije vrlo dobro a sa sport modom odlično, volan je po meni najveća mana jer nema nikakvog… Pročitaj više »

moron

Čestitam! Odličan izbor. Bar meni.

Joseph

Evo malo feedback, sada auto na satu im skoro 60 000 i kad je malo zahladilo na hladan start se čuje lanac par sekundi i onda se utihne. Koliko sam obavješten od strane rođaka koji radi u Opela u Njemačkoj taj zvuk je ok ako traje par sekundi. Ako se zvoncanje lanca i dalje čuje onda je lanac otišao al to je jakoooo rijedak slučaj, kaže rođak da ga on još nije mijenjao u Opela i da ljudi bezeveze bacaju novce. Tu se uštedilo novaca na zamjeni zupčastog remena jer ga u ovom slučaju nema al se dešava to da… Pročitaj više »

Joseph

Evo update nakon godini i pol i prijeđenih 37000km. Više nemam problema sa lancem na hladnom startu, vjerovatno je to bilo zbog kratkih relacija i previše žestoke vožnje u Splitu. U međuvremenu posjetio jednom servis za LED Matrix svjetla zbog greške, ali za 20€ je stavljen najnoviji software. Ovo ljeto mi se palila lampica motora, ispostavilo se da je EGR, nakon par mjeseci ponovno „nedovoljan protok“ vjerojatno ću ga morati mijenjati, cijena cca 160€ a to im je mana kako čujem od rođaka koji radi u Opela. Potrošnja 4.6l a ne vozim ga baš lagano. Nedavno sam napravio kompletan soundproofing… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Joseph
moron

Nije skup taj EGR.
Neka sve samo na njemu ostane i to je odlično.
Srećno i na dalje.

Joseph

160€ je cijena a ja ću vjerojatno dobiti džaba jer auto ima garanciju u Njemačkoj do 02/2023, a jel imam svog čovika 🙂

Khrlo e Romengo

Može li neko „na keca“ da ispali ko je u klasi (posebno pozadi) prostraniji od ovog „talentovanog autsajdera“? Ja, priznajem, ne mogu. Kao što ne mogu da se setim ko mi napred ima bolju ergonomiju.. Nije tajna da ne znam da li je Astra „manje dinamična“ od 308-ice, a tek nije tajna da aktuelni 308 (zahvaljujući dobro poznatoj vozačkoj ergonomiji, super ideji da se skoro sve reguliše preko tač skrina, i na kraju a ne najmanje bitno, „kraljevskoj raskoši“ na zadnjoj klupi) pored aktuelne Astre bukvalno ne bih ni pogledao..

Rikošet

Subjektivno Ford Focus i možda Škoda Scala. Nekada bi to bila i Lancia Delta 🙂 Ne znam kakvo je stanje kod Honde Civic, ali mi se i ona čini kao jedan od kandidata za najkomforniju zadnju klupu. S tim da bih u ovoj gradaciji prvo uzeo metar u ruke pa izmjerio dužinu sjedale površine pozadi. Kod nekih automobila subjektivno imaš više prostora za noge, ali je sjedalna površina znatno kraća nego kod modela u kojima osjećaš „nedostatak“ prostora… I na kraju osjećaj prostranosti je poprilično subjektivan i uslovljen konstitucijom tijela svakog od nas, jer nije isto kada pozadi hoće da… Pročitaj više »

Khrlo e Romengo

Svi su kriterijumi uzeti u obzir prilikom (smele) izjave da je Astra tu prilično neprikosnoveni vladar. Odgovorno tvrdim da je „subjektivno“ jača od Scale i Focusa. Jedino mi pada na pamet Octavia, ali ona je već neki „C i po“ segment. Dobro je inače što je pomenuta Delta. Nesporno ima „veću dužinu“ pozadi, ali šta: ugao sedenja kod Lancia-e je skoro 90 stepeni. Taj „user non-friendly“ ugao ne može da nadomesti nikakva sedalna „dužina“. Plus što kod Delte na neku foru krov pada tako da sedite zgrčeni. O prednjim sedištima kod Delte izlišno je i govoriti, pored slično lošeg ugla,… Pročitaj više »

Rikošet

Sve se razumijemo. Ali opet ponavaljam različite fizičke konstitucije uslovljavaju i različite doživljaje sjedišta. Opelova AGR sjedišta mi nikako ne odgovaraju jer su bočno uska i žuljaju me i preko leđa i u predjelu nogu i bedara pa je doživljaj vožnje u njima kod mene potpuno drugačiji nego što ga imaju osobe standardnije građe… Nekada sam ovdje i pisao da je nelogično da pored svih silnih dodatnih opcija proizvođači automobila ne nude meni jednu veoma logičnu, pa da kažem i iz sigurnosnog aspekta nužnu doplatu, a to je „sjediše po mjeri“. Većina sjedišta je pravljena po nekoj univerzalnoj mjeri pa… Pročitaj više »

moron

Već sam pisao „moju muku“. Imam „dužinu“ tela 192 cm, ali sam kao jazavičar. Dugotrupan. Kratkonog … Imam problem da sednem u većinu vozila, a da pri tome ne udarim glavom u krov. Astra karavan je jedno od retkih vozila C segmenta u koje POZADI mogu lepo da sednem ( „sa glavom“ ). Tu su još focus karavan, a „na granici“ su i30 SW i ceed SW. I za mene kraj u C segmentu. Inače, ima vozila u C segmentu kod kojih i NAPRED skoro da udarim glavom (npr. aktuelna corolla ). Naravno, postoje i telesni degenernici „na drugu stranu“,… Pročitaj više »

xtrimi

Peki ladno postavio limit na 200km/h 🙂

D_C

‘u poređenju s konkurentima ničim se posebno nije istakla’ – sa ovom recenicom si Peki ubo celu sustinu Opela zadnjih 30 pa mozda i vise godina. Vozila koja su vrlo kompetentna u svemu ali koja se takodje ne isticu ni u cemu. Vozilo koje mozes voziti niz godina i biti vrlo zadovoljan njime ali opet da ti ne bude zao kada ga prodas i da ga se par godina kasnije jedva secas. Imao sam jedan pa pricam iz licnog iskustva. Inace, Opelova AGR sedista zapravo nisu Opelova jer njihov dizajn potice iz Saaba, cija su sedista vazila za ubedljivo najbolja.… Pročitaj više »

Bungi

Ne mogu da se složim sa tvojom konstatacijom u vezi poslednjih 30 godina Opela.Ako je Peki djelimično i u pravu za model Astra to za Opel ne važi u cjelini.Opel GT,Manta ,Monca,Askona,Rekord,Senator,Omega Lotus,Vektra,Kalibra,Tigra,Kadet GSI,Astra GSI,Astra OPC,Insihgnia.U dalju prošlost neću ni da zalazim.