1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jeep predstavio novi terenac Wagoneer
Jeep predstavio novi terenac Wagoneer
11

Jeep predstavio novi terenac Wagoneer

2.00K
11
Podelite sa prijateljima:

Da li ste se ikada zapitali koliki pritisak brend Jeep oseća svaki put kada debituje s novim modelom? Proizvođač je deo Fiat-Chrysler korporacije koja kontroliše čak deset marki. Nabrojmo ih, tu su: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati i Ram. Ali, svega dva brenda posluju profitabilno i na svojim leđima održavaju celu korporaciju. Jedan od njih je komercijalna divizija sa američkog tržišta Ram, a drugi je naravno Jeep.

Popularni proizvođač terenskih vozila je prošle godine širom sveta isporučio 1,5 miliona vozila, od čega je 923.291 primerak otišao na domaće kupce. Međutim, čak i Jeep ima svoje probleme, a jedan od najvećih se odnosi na to kako privući kupce sa dubokim džepom. Najskuplji od svih njih, model Grand Cherokee, i to sa punom opremom, jedva prelazi cifru od 60.000 američkih dolara (ukoliko ne računamo performantni i slabo prodavani Grand Cherokee Trackhawk za koga je potrebno izdvojiti 87.400 najmanjih zelenih novčanica), što je daleko od one teritorije koju kontrolišu nemački i japanski terenci s oznakama Mercedesa, BMW-a i Lexusa.


Još dok je pokojni Serđio Markione bio živ, odobrio je razvoj novog premijum terenca koji bi bio pozicioniran iznad spomenutog „velikog poglavice“. Razmatrane su opcije prema kojima bi se taj model prodavao kao deo game marke Alfa Romeo ili čak i Maserati, ali je od samog starta postalo jasno da će Amerika biti ključno tržište, gde su spomenute dve marke veoma loše kotirane.

Iz tog razloga, odluka je pala da čast pripadne Jeepu, a ime modela je palo na Wagoneer koji se uspešno proizvodio više od 30 godina i danas se smatra prvim premijum terencem na svetu. Njegovu istoriju ste mogli da pročitate ovde.


Ispred nas je sada novi Wagoneer, doduše u konceptnoj formi, ali nas američki gigant uverava da se serijski model neće izmeniti u većoj meri. Rad na njemu je trajao godinama, i često je otkazivan, kako zbog loših finansijskih prilika u kompaniji, tako i zbog epidemije virusa korone.

Jeep cilja na kupce ne samo nemačkih i japanskih premijum proizvoda, već i na one koji su do sada vozili veće terence kao što su Chevrolet Tahoe i Ford Expedition. Iako im Wagoneer ne može parirati po dimenzijama, proizvođač se nada da su kupci spremni žrtvovati po koji centimetar prostora, zarad lepšeg enterijera i bolje vozne dinamike.

Krenimo redom, a to su dizajnerske linije. Tim je predvodio čovek po imenu Tim Enes, a njegov prvi posao u Chrysleru je započeo 1987. godine, kada je radio u ekipi zaslužnoj za osveženje tadašnjeg Wagoneera. On kaže da je razmišljao da preuzme klasični model i zatim prepravi sve šta mu se nije dopadalo, ali to nije bio potez koji bi dao rezultate.

Enes je posećivao razna institucije koje još uvek poseduju originalni Wagoneer i sa njima razgovarao šta im se još uvek dopada, a kojima karakteristikama je prošlo vreme. Naravno, neke detalje ćemo prepoznati kao tradicionalne Jeepove, pošto ih viđamo na svakom vozilu ove američke kompanije.

To se pre svega odnosi na masku hladnjaka i kockasti stil u još većoj meri nego što smo navikli da vidimo u prošlosti. Neki će reći da Wagoneer previše liči na nekadašnji propali pokušaj da se predstavi novi model iznad Grand Cherokija, a model Commander je opstao na tržištu jako kratko. Jeep nas uverava da to nije slučaj i da Grand Cherokee i Wagoneer dele jako malo delova.

Zanimljiv je podatak da se u LED farovima takođe koristilo i drvo. Da, dobro ste pročitali. Nekada davno, Wagoneer bi iz profila bio prekriven drvetom, ali danas su neka druga vremena kada takav potez ne bi bio „kul“. Jeep je ipak želeo da oda čast prethodniku, pa ako pažljivo pogledate fotografije videćete malu dozu drveta ispod sijalica.

Tu su i ogromne 24-inčne felne, ali su šanse male da ćemo ih videti u serijskoj proizvodnji, pa je realnije očekivati izbor od 18 do 22 inča. Ovaj koncept pruža i stakleni krov u stilu mape grada Detroita pa ni ovaj detalj nije realan kada Wagoneer počne stizati u izlobženo-prodajne salone.

Ok, prvi utisak je bitan, ali premijum proizvodi uglavnom privlače kupce svojim enterijerom. Jeep nije žalio novac, pa kaže da je čak i audio sistem razvila firma McIntosh, a reč je o izuzetno cenjenom proizvođaču sa skupocenim gotovim proizvodima, koji je u prošlosti nudio svoje usluge samo egzotičnim kompanijama.

Wagoneer pruža tri reda sedišta i dovoljno prostora za sedam putnika. Svaki red sedišta je prekriven najfinijom kožom i dovoljno je prostran. Za stil enterijera se postarao Kris Bendžamin, koji kaže da je pokušao dodati neke linije s originala, kao što je stil volana, na primer.

Takođe je potrebno spomenuti da kada se vrata otvore, na podu možete da vidite osvetlenje koje kaže „EST. 1963“, a reč je naravno o prvoj godini kada se Wagoneer našao u serijskoj proizvodnji. Drvo koje nedostaje, izvana je definitvno prebačeno u enterijer, a Jeep je koristio i veliku dozu aluminijuma i ostalih finih materijala da bi se dobio što veći užitak za putnike.

Naravno, u današnja vremena premijum nije premijum, osim ako ima gomilu ekrana na dodir, kao i diodica na kojima bi im pozavideo i svemirski brod. Jeep se može pohvaliti sa čak tri. Onaj glavni od 12,3 inča se nalazi ispred vozača, zatim sledi jedan od 12,1 inča za komande muzike i ostale zabavne sadržaje, i na kraju ispod njega možemo pronaći i onaj od 10,3 inča dijagonale, za podešavanje klime, grejanja i sedišta. Tako da možemo zaključiti da Wagoneer nema mnogo dugmića i da je sve zamenjeno tehnologijom.

Podatak koji je još uvek najveća nepoznanica, odnosi se na pogonski sklop. Proizvođač je ranije izjavio da će Wagoneer deliti platformu sa pikap kamionetom Ram 1500, i da će se oba proizvoditi u istoj fabrici u gradu Voren (američka savezna država Mičigen). Ova vest i nije preterano obećavajuća pošto je Ram zamišljen kao tradicionalno radno vozilo, pa nam ostaje da vidimo kako je Jeep uklopio premijum terenac sa pikap kamionetom.

Za vreme prezentacije noviteta, mehanička rešenja nisu spominjana, ali eksperti smatraju da će ponuda startovati s 3,6-litarskim benzincem sa 305 konjskih snaga. U izboru bi trebalo da bude i 5,7-litarski V8 sa 395 „grla“, a verovatno i 3,0-litarski dizel s 240 „konja“. Pogon na sva četiri točka će biti standardan na svim verzijama, baš kao i osmostepeni automatski menjač.

Novinari još uvek nagađaju da li ćemo videti i čuveni „Hellcat“ agregat sa preko 700 konjskih snaga, a sasvim je sigurno da će ponuda biti proširena i dodavanjem hibrida, i to već u bliskoj budućnosti. Jeep je na kratko prezentovao i spomenuti pogon na sva četiri točka, pa kaže da će se on moći podesiti na tri različita načina, zavisno od podloge.

Proizvođač će predstaviti serijsku verziju nakon Nove godine, a pretpostavlja se da će Wagoneer nastaviti tamo gde je Grand Cherokee stao, što nam govori da će početna cena iznositi oko 60.000 američkih dolara. Međutim, sa punom opremom ona će prelaziti brojku od šest cifara, pa bi Jeep mogao da „nadmaši“ mnoge premijum proizvođače po tom pitanju. Prvi primerci će biti isporučeni na ruke kupaca, na jesen naredne godine.

Kao što smo spomenuli na početku priče, na Jeepu je veliki pritisak, ali kompanija u prošlosti zna samo za uspehe. Ne vidimo razlog zašto Wagoneer ne bi nastavio tradiciju.

Zoran Tomasović

(1999)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Odličan dizajn prednje maske alias njuške, ali užasan je sa boka, pogotovo nesretno riješen gepek,prije bi rješenje sa prvog Ceed karavana bilo oku ugodnije od obično natakarene zadnjice tako da dosta vuče na pick-up kamion kojem su natovarili krov.
Pohvaljujem i štos iz Ferrarija sa ekranom za suvozača. Tipke za klimu i ventilaciju su fizičke, bravo Fiat. Da neće biti i malo skraćena verzija 🙂

Yankee

Vristi „Lincoln Navigator“ iz mnogo uglova …

Don
Yankee

Kao da im je ovo bila baza pa su onda malo skidali, malo dodavali …

comment image

Zoca

Na Ram-ovoj je sasiji,ali zadnje oslanjanje je nezavisno ,video sam na testiranju prototipova.A i veliki deo direktne konkurencije je na bazi kamioneta.Po meni dobra kombinacija – neunistivo i vecno!

Mikrovalovi

Ovo očekivati od FCA grupe je vanredno!
Ima li ikakvi saznajna o tržišnome kretanju dotičnog modela ?

Dikh tu kava

Ко 95-ица. „За кога је, добро је, од кога је, још боље је“..

Bungi

Dobar je.Valjda je svima jasno da jedan Džip ne može da bude elegantan kao RendžRover. Mala doza „sirovosti“ je dio njegovog DNK.

moron

Prava „kocka“. Kako je to Bog i zapovedio

Don
Don

Evo, ovaj je mnogo ukusniji.https://youtu.be/Ccv_pThHCG8