1. Home
  2. Prezentacije
  3. Model Tourneo Connect je prvi Volkswagenov Ford
Model Tourneo Connect je prvi Volkswagenov Ford
27

Model Tourneo Connect je prvi Volkswagenov Ford

3.86K
27
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate priče od pre par godina kada su Ford i Volkswagen objavili da ulaze u veliko partnerstvo u kom bi pomogli jedan drugom u razvoju noviteta. Volkswagenu je pre svega bila potrebna pomoć oko nove generacije modela Amarok pa će on u budućnosti biti samo prepakovani Ford Ranger, dok su Amerikanci želeli deljenje platforme zbog manjih putničkih i komercijalnih četvorotočkaša kao i onih na struju.

Ispred nas je sada prvi novitet u zajedničkom poslu sve firme, a reč je o modelu Ford Tourneo Connect za kog nije teško zaključiti da je u pitanju samo Volkswagen Caddy sa novom značkom.


Najveća razlika između dva modela se ogleda u stilu prednjeg dela gde Tourneo Connect donosi neke preko potrebne izmene po pitanju maske hladnjaka i farova. Oni mnogo liče na Fordovu američku ponudu i to pre svega na model Edge, ali osim toga, ova kompanija se nije preterano ni potrudila da sakrije vezu sa Caddyjem.

Sam enterijer je opet preslikovano Volkswagenovo viđenje, doduše s izuzetkom nekoliko detalja kao što je 10,3-inčni monitor. U zvaničnom obraćanju medijima Ford nije ni spomenuo sopstveni sistem za kontrolu elektronike SYNC što nam govori da je i ovaj detalj iz Nemačke. Po pitanju paketa opreme vidimo neka poznata imena kao što su Active, Trend, Sport i Titanium.


Ispod haube kupac može da bira između jednog benzinca i dva dizela. Onaj bazni turbobenzinac je zapremine 1,5 litre i razvija 115 konjskih snaga. Ford ga naziva EcoBoost po svojoj poznatoj paleti turbobenzinaca, ali sam podatak da je sa četiri cilindra umesto sa tri (kakvi karakterišu agregate iz palete EcoBoost) nam kaže da je zapravo reč o Volkswagenovom TSI-ju.

Slična situacija je i kod 2,0-litarskog dizela sa 102 i 122 konjske snage, pa pored toga što vidimo značku EcoBlue na njemu, u pitanju je nemački dizel TDI.

Svi modeli stižu sa standardnim šestostepenim manuelnim menjačem ili pak s opcionim automatikom sa sedam stepena prenosa i dvostrukom spojnicom. Po prvi put u istoriji Tourneo Connect će biti dostupan i sa pogonom na sva četiri točka, ali samo onda kada je uparen s najmoćnijim dizelom.

Ovaj MVP nikada nije bio preterano popularan kod kupaca i prošle godine u Evropi je isporučeno tek nešto više od 34 hiljade jedinica. Eksperti smatraju da će brojka narednih godina biti značajno niža pošto malo ko ima razloga da potroši novac na Tourneo Connect umesto na Caddyja osim ako mu je baš toliko bitna Fordova značka na njemu.

Ali istovremeno, troškovi američke firme su sada gotovo nepostojeći pa će svaki prodati primerak donositi i skoro potpuno čist, od troškova istraživanja i razvoja oslobođen profit.

Uskoro ćemo moći da vidimo i neke druge modele „razvijene“ u saradnji dve korporacije kao što su spomenuti Ranger/Amarok i Fordove verzije Volkswagena ID.4 i ID.5.

Ako ništa drugo, nadamo se da će biti bolji pokušaj nego ovo što videsmo pod nalepnicom Tourneo Connect.

AutoRepublika

(3864)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Frankenstein

BB

Kako prvi? A šta je bio dvojac Galaxy/Sharan?

Milan

Milsim da je Galaxy razvijan uporedo sa Sharanom dok je ovom novom Tourneo samo nalepljen znak Ford i malo promenjen prednji deo

BB

Prethodni Tourneo Connect mi se čini da je na bazi Fieste, te mu fali širine a i toliko je nizak da gledam kako ga čovjek okreće i lupa nosom po trotoaru (i to gdje je trotoar snižen radi ulaska vozila). Po meni ogroman nedostatak, jer kod Berlinga prednji kraj je malo izdignut (nešto niži nego kod SUV-ova ali značajno viši nego kod ostalih „neterenskih“ auta), što mu podiže upotrebljivost i smanjuje brige oko ivičnjaka, kamenja na odronima, parkinga (gdje mu mjesto nije) itd.. Ovaj konkretni po tom pitanju mnogo bolje izgleda. Ali ako bude cijena na tragu VW grupe (a… Pročitaj više »

TheStig

Ugh…ogadiše mi omiljeni brend. Fordu kako si nisko pao😥

Rikošet

Ugovor o saradnji koji su potpisali 2020. godine VW i Ford predviđa:

1. Da će novi Caddy imati Fordovu kopiju

2. Da će novi Ranger biti novi Touareg

3. Da će novi Transporter biti novi Transit

Ford će na VW MEB platformi najdalje do 2023. napraviti svoj prvi električni automobil za evropsko tržište…

Logika je jednostavana. Sjeli su kravataši iz VW i Forda sa dva digitrona i kuckali dok nisu iskuckali formulu, koja će njima donijeti najviše para.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
moron

Znači, 1,5 TSI i 2,0 TDI ??? U Fordu ?
Dakle, nemam reči ….

Rikošet

A i do sada si imao dizel varijacije HDi motora…

Nema tu pomoći, zbijaju se redovi. Broj motora SUS će se smanjivati do te famozne 2030. godine i većinu preostalih klasičnih automobila pokretaće valjda najviše desetak motora, koji će se besramno dijeliti između proizvođača…

Mi ćemo tada valjda kao dinosaurusi pričati mlađima (koji budu imali strpljenja da nas slušaju) o vremenima, kada su kompakti imali 1.4, 1.6, 1.8, 2.0 i 2,5 motore u okviru samo jedne genracije…

BB

Tako se avio industrija sužavala do nije došla do dva igrača u najpopularnijim segmentu uskotrupaca (160-240 sjedišta) pa kad je jedan imao bezbjednosnih problema (jer su na dizajn star 50+ godina lijepili novu tehnologiju a testirali u „fabričkoj laboratoriji“ po principu: Ma sve je to isto…) onda su se mnogi zapitali gdje to sve vodi…
Međutim to je otvorilo prostora nekim starim/novim igračimanda razvijaju svoja rješenja (Kinezi i Rusi), a vidimo da će i u auto sektoru biti tako – uletiće neko sa strane novim rješenjima…

Rikošet

Sve si u pravu. Definitivno da takav poredak ubija kvalitet i zdravu konkurenciju, ali kravataši vjeruju samo brojevima… Vuk sa Vol Strita je onako na slikovit način pokazao kako i zašto se „piša po sirotinji“, bez trunke savjesti i morala. Vjerujem da je stvarnost mnogo brutalnija nego na filmu koji je morao biti zabavne prirode… Kinezi su npr. ušli na velika vrata u Rusiju. Evropa i USA imaju neke mehanizme zaštite, ali ovi nadiru sa svih strane i neće stati, jer je sve više Amerikanaca i Evropljanja, koji (u vrijeme sve veće ekonomske krize) vjeruju da za svoje pare trebaju… Pročitaj više »

moron

Ne brini, neće mladji imati ni najmanje želje da jednoga dana slušaju o tim motorima koji su nas oduševljavali … Njihov nivo poštovanja automobila je na nivou poštovanja nekog bezvrednog mobilnog telefona. To ih ne interesuje. A možda je i bolje tako.

Inače, ako usporediš perfomanse 1,5 HDI 130 u Rifteru/Berlingu sa perfomansama 1,5 TDCI 120 u sadašnjem Tourneo Connect-u, mislićeš da je greška.
Jer, tog TDCI-a od 120 ks „šije“ i HDI sa 102 ks.
Ne znam gde je kvaka, ali, toliko su „slični“ ti motori.

Rikošet

Pa možda je masa presudna?

Naime nađoh da standardni putnički Berlingo u kombinaciji 1.5 HDi 130 KS ima masu od 1.505 Kg, dok je Tourneo Connect 1.5 120 KS istovremeno težak 1.669 Kg.

Razlika je u 164 Kg? Peugeot ima rezervoar 50+17, a Ford 60+17 litara…

Kod Forda su izgleda puno teže „kosti“ nego kod Peugeota 🙂

Da stvar sa strane tehničkih podataka bude čudnija 10 KS jači Berlingo ima 250 Nm, a 10 KS slabiji Tourneo 270 Nm?

Oba su dostupna od 1.750 obrtaja…

moron

HDI 130 je 300 Nm, HDI 102 je 254 Nm ( bar je bilo, ako nije sada izduvano na 250, mada HDI je valjda u medjuvremenu „prešao“ na HDI 110 u nekim modelima ), dok je TDCI 120 bio sa 270 Nm.
I Berlingo HDI 130 ti je tako startniji nego li i Focus SW TDCI 120.
Bar je tako bilo, dok sam ja to gledao.

Rikošet

U pravi si na Autodati je 300 Nm, a 250 Nm za 100 KS. Moja greška iako sam i to čitao s „papira“.

https://www.km77.com/coches/citroen/berlingo/2019/talla-m/100-anos/berlingo-talla-m-bluehdi-130-ss-100-anos/datos

Ovdje stoji da ima 250 Nm, pa se baš zbunih dok ne pogledah sad u Citroenov katalog…

Na kraju kad sve sabereš manju masu i 30 Nm veći obrtni momenat dobiješ tu dinamičku razliku, koja valjda ide u korist Berlinga…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
BB

Zato se možda razilazim u mišljenju sa nekima kada tvrdim da je 100 HDI konja sasvim dovoljno 😉😄

moron

Da, taj HDI 102 „razbija“ sve konkurente. Poznato je to, ko hoće da zna …

Iznogud

Berlingo ima bolju aerodinamiku, hahahhahahahaha, aj živjeli!

TheStig

Dovoljan broj konja je samo onda kad prestaneš razmišljati o više konja. 😁Ili kad više ne smiješ pritisnuti pun gas bez da se unerediš 😂

BB

Upozorim ja jednog kako prebrzo vozi uskom cestom, cca 150 gdje je dozvoljeno 60, velim ja njemu: Čovječe, iskočiće ti dijete, auto sa sporedne ulice, mačka… A on meni: Pa ti unaprijed razmišljaš… 😳😳

Ma ne, eto ću da razmišljam iz bolnice ili zatvora ili s onog svijeta…

Smatram da sam imao dosta sreće kao mlad da izbjegnem opasne situacije i ne bih da ih izaziva namjerno u urelim godinama. Što rekla kedna starija gospođa na vijest o nekom poginulom mladiću u saobraćaju: Šta se dokazuješ za volanom, zaustavi auto pa se onda dokaži!!! 😉😉

TheStig

Uskim cestama samo koze idu. 😂Brzo samo vozim na magistrali i u svom kraju. Po tuđim kotarima samo u okviru ograničenja. Najveći udes mi je bio (i jedini) kad sam poredao komšijinu ogradu kad sam se učio voziti sa ćaletovom fiat pandom 🤣I sad ide italijansko čudo haha

s mile

koliko naša generacija priča o konjima, toliko će i buduće generacije pričati o SUS motorima

moron

Baš tako.

Horhe

Zanimaće ih koliko nas zanima koji model veš mašine imamo kući. Otprilike, to je to…

Iznogud

Pa musa i ja još pričamo o konjskim snagama 🤪🤪🤪🤪🍻

Bungi

Ne kontam ove ljude iz Forda.?Oni u Turskoj imaju proizvodnju Turneo Konekt koji je po meni bolji od Kedija.I Tranzit je bolji od Karavele, zašto napuštati nešto svoje i uzimati tuđe a gore.???Jedino ako svjesno želiš da nestaneš.??????

BB

Pričam sa poznanikom, inače kurir DHL-a (franšiza), koji sad vozi Ford Tourneo Connect teretni van. Veli da je dosta đnaji od Kangoo kojeg je ranije vozio i da mu je Kangoo daleko bolji, veći, udobniji za posao. Tako da mislim d aje fordić na bazi Fieste, tj manjeg auta kao što su svi bili u prvim generacijama (Caddy na bazi Polo, C15 na bazi Visa 😄, itd..) ali sad su ti auti prostraniji od njihovih C, pa i D segmenata.

Iznogud

Da bi se dočepao elektro platforme pa si našli računicu, ionako su dobavljaci isti, kao i firme koje razvijaju dijelove. Uostalom, zahtjevi držača dionica (glavnih igrača)…milion razloga. Kupac ionako ne gleda, a meni je ugodnije kupit ovog Frankensteina neg VW, iako je ovo VW.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud