1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen Aurus Komendant s nosivošću od svega 260 kg!
Predstavljen Aurus Komendant s nosivošću od svega 260 kg!
6

Predstavljen Aurus Komendant s nosivošću od svega 260 kg!

4.33K
6
Podelite sa prijateljima:

Komendant postaje treći model iz palete ruske marke Aurus. Imenovan je po Komandantovom tornju u moskovskom Kremlju, i izorno je zamišljeno da krosover postane popularan i masovno proizvedeni model. Sada se pak postavka promenila, pa uprava firme smatra da će limuzina i krosover biti jednako važni u marketinškom smislu.

Kako bilo, Komendant bi trebalo da ostane važan model kada je u pitanju promocija brenda.

Prvi prototip ovog krosovera je bio spreman u proleće 2019. godine, i od tada smo više puta mogli videti kamuflažna vozila u izveštajima ruskih medija, ali je premijera serijske varijante odlagana više puta. Krajem prošle godine je ista sertifikaciona dozvola za prvi kontingent koji je brojao nekih 150 vozila.

Aurus Komendant ima industrijiski indeks 4124 i postavljen je na identičnu arhitekturu zvanu Unified Modular Platform (UMP) na kojoj počivaju i sedan Senat (s indeksom 4123) a i maloserijski minivan Arsenal (s indeksom 4125).

Krosover se ispostavio najkraćim članom porodice, što je malo paradoksalno znajući da se proteže na 5.380 millimetara (252 mm manje od modela Senate), dok je među osovinama rastojanje od 3.100 mm, na koji način je od limuzine kraći za 200 mm po ovom pitanju. Širina je 2.004 mm, visina je 1820 mm (plus 131 mm spram sedana). Dakle, što se dimenzija tiče, Komendant je potpuno uporediv s modelom Rolls-Royce Cullinan (5.341 mm u dužini) ili američkom grdosijom po imenu Cadillac Escalade (dugačkom 5.382 mm).

Upkros neskrivenoj sličnosti spoljašnosti SUV-a sa onom koja obeležava sedan, Komendant poseduje različite prednje čeone panele karoserije. Krosover pruža prednje svetlosne grupacije sopstvenog stila, što važi čak i za poklopac motora.

U standardnoj opremi su naplaci prečnika 20 cola, dok je enterijer krosovera u osnovi identičan onom u, sto puta do sada pomenutom sedanu. Prednja konzola, obruč upravljača, instrumentacija, klasična ručica menjača, dugmati i ručice… Bukvalno je sve preneto sa starijeg modela. Za dekoraciju su korišćeni skupoceni materijali, uključujući i prirodnu kožu i drvne umetke.

Ruski krosover nudi putničku kabinu s dva reda za sedenje, ali će biti ponuđene i troredne verzije, gde će u jednom redu biti raspoloživa jedinstvena klupa, kao i zasebna sedišta. U drugom slučaju, u masivnoj centralno postavljenoj kutiji će biti skriveni rasklapajući stočići, dok su sedišta elektropokretana.

Ali s druge strane, nije moguća je i transformacija zadnjeg reda za sedenje na Komendantu, odnosno nemoguće je preklopiti naslone zadnjeg sedišta kako bi se uvećala zapremina prtljažnika, što je pomalo neshvatljivo u bilo kojoj klasi današnjih vozila.

U tehničkom smislu posmatrano, Komendant skoro u potpunosti reprizira montirano na ostalim Aurusima i opremljen je identičnim pogonskim sklopom. Pričamo o 4,4-litarskoj jedinici NAMI V8 koja poseduje direktno ubrizgavanje i duet turbo punjača. Sagoreva benzin s 98 oktana i tada proizvodi 598 konjskih snaga 880 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Sinhroni elekttrični motor pruža vršnu moć od 63 konjske snage i ugrađen je u devetstepenu automatsku menjačku kutiju KATE. (nominalni povrat od 38 ks).

Litijum-jonsku trakcionu bateriju potpisuje firma Enertech’s i ona nije montirana u zoni zadnjeg prepusta, kao što je to bio slučaj kod sedana, već iznad zadnje osovine. Kapacitet baterije je 16 Ah, a ona funkcioniše na radnom naponu od 220 do 361 volta.

Komendant poseduje potpomognut sistem upravljanja, ventilirane kočne diskove na svim točkovima, kao i prenos snage na sva četiri kraja karoserije s prenosnom kutijom i elektronski kontrolisanom elektromagnetnom spojnicom odgovornim za omogućavanje prenosa snage na točkove prednje osovine.

Jedina tehnička razlika koja razdvaja krosover od ostatka porodice Auruses se ogleda u vidu vazdušnog oslanjanja umesto opruga. Klirens je na standardnom nivou od 230 milimetara, ali može biti sveden i na 215 mm, dok tokom vožnji po „ne dao ti Bog“ terenima, može biti i uvećan na 260 milimetara.

Maksimalno dozvoljena masa, saglasno homologacionom rešenju, iznosi najviše dozvoljenih 3.495 kilograma, tako da neće biti potrebna C kategorija za upravljanje ovim monstrumom na točkovima. U isto vreme, neto masa je 3.235 kilograma, pa proizilazi da je utovarna moć, zapravo nemoć jer se graniči sa svega 260 kilograma. Nije omogućena vuča prikolice.

Početak proizvodnje ovog krosovera je zakazan za najraniji deo 2023. godine i ona će se odvijati u pogonima fabrike u Jelabugi. Ova postrojenja su u mogućnosti da obezbede montažu do pet hiljada vozila za godinu dana rada. Ispostavlja se da će Komendant biti pristupačniji od limuzine po imenu Senate! Najavljena je početna cena od 33,7 miliona ruskih rubalja, što u našem novcu iznosi nekih 600 hiljada evra, dok je sedan čak i desetak procenata skuplji. Prosečna kupoprodajna cena iznosi negde oko 700 hiljada evra.

AutoRepublika

(4328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Đuro

Pošto će biti preprodaje iz Kine, sankcije mu neće pomoći u prodaji. Lijepo je znati da Rusi prave ovakvo nešto.

CIA

Kako jadan tekst.

moron

Eh, kad se setim koliko ja bio razočaran u 500L kada sam nakon isporuke vozila, čitajući COC podatke, shvatio da on ima nosivost od samo 392 kg ( jer zbog izbora zbog motora I paketa opreme ( koji uključuje i panoramu ) nije imao “klotnih” 1.365 kg, već 1.533 kg … )

Hteo sam da “mrem” od muke I da ga gurnem u Savu … A danas „pola“ novih vozila ( pa i iz više klase ) ima maju nosivost od tog mog „punomasnog“ 500L.

S mile

Taman, vozač + jedan debeljan..

Renault Terminator

Velika Rusija iz dana u dan postaje još veća i sve je bliža granicama Srbije,mic po mic.🇷🇺❤️Z
https://youtu.be/3Jlw6zrpoZ8

Bungi

Odličan je!