1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Arkana konačno dostupan i za evropske kupce (GALERIJA)
Renault Arkana konačno dostupan i za evropske kupce (GALERIJA)
20

Renault Arkana konačno dostupan i za evropske kupce (GALERIJA)

7.66K
20
Podelite sa prijateljima:

Stiže nam još jedan kupeoliki SUV, ali ovaj put model nije iz portfolija nekog od nemačkih premijum proizvođača, već iz francuskog Renaulta. 

Nedavno je novi direktor Renaulta, Luka de Meo, kazao da će se ta marka u budućnosti fokusirati više na segmente gde je moguće zaraditi više novca po prodatom primerku, a ima li bolje klase za tako nešto od kupe-SUV modela?

Podsetimo, model Arkana je inicijalno bio dostupan samo na ruskom tržištu, no francuski brend rešio je da ponudi ovaj proizvod i ostatku Evrope, uz nadu da bi privlačnom cenom mogli zainteresovati kupce na Starom kontinentu.

U Renaultu veruju da bi Arkana mogla „otkinuti“ i ponekog kupca fantastičnom Peugeotu 3008, koji oni smatraju za tzv. lifestyle model. No, predstavljena verzija za Evropu nije ista kao i ona za rusko tržište, jer ona namenjena kupcima u najvećoj državi na planeti bazirana je na istoj platformi kao i aktuelni Duster, dok varijanta za Evropljane za bazu koristi CMF-B platformu.

Renaultov kupeoliki SUV dugačak je 4,57 m, što znači da je duži od bratskog Kadjara. Kada je reč o stilu, vidimo se odlike aktuelnog dizajna Renaulta, bez nekih velikih iznenađenja, no ne može se ni osporiti da je Arkana atraktivan SUV. Novost za „evropsku“ Arkanu je i ponuda R.S Line trima koji će joj doneti nešto sportskiji izgled.

U kabini jasno nam je da se nalazimo u jednom Renaultu. U enterijeru kao da je došlo do transplanta iz malenog Captura, pa tako vidimo gotovo identičan raspored. Ispred vozača je veliki instrumentalna digitalna tabla na ekranu od 10,2 inča, dok na centralnoj konzoli dominira portretno orijentisani displej od 9,3 inča. Oba navedena ekrana dolaziće u samo u navedenim veličinama. Osim toga, Renault navodi i ozbiljan prtljažnik koji ima 513 litara korisne zapremine.

Što se tiče naprednih bezbednosnih sistema Arkana poseduje adaptivni tempomat sa održavanje vozila u traci, nadzor mrtvog ugla, AEB, potom pregled od 360 stepeni, itd…

Renault je za sada potvrdio tri pogonska sklopa: jedan klasični hibrid i dve konfiguracije za benzinski 1,3-litarski agregat. Dakle, pomalo čudno, ali dizela nema u ponudi! Možda se to promeni nešto kasnije, ako rukovodstvo francuske kompanije oseti da za istim postoji potražnja.

Do tada, ulogu „štedljivca“ u portfoliju igraće hibridni E-Tech model. On kombinuje 1,6-litarski benzinski agregat sa dva elektromotora. Vozaču je ukupno na raspolaganju 140 ks, što upućuje da je ovaj sklop preuzet od Clija E-Tech. Preostala pogonska jedinica u ponudi jeste 1,3 TCe koji će dolaziti sa automatskim EDC menjačem sa dvostrukom spojnicom. U ponudi će biti dve verzije ona sa 140 i 160 ks. Navedeni 1,3 TCe dolaziće opremljen sa mikrohibridnim sistemom od 12 V.

AutoRepublika 

(7663)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Tri stvari ne razumijem:
– Različita platforma a auto isti…
– zašto uvijek trpaju veći motor uz hibrid? Po meni bi 1.3 bio idealna kombinacija uz struju, ima momenta za start a kad se razvrti može i žanji motor da održava brzinu.
– 1.6 benzin i električni motor = 140 ks a sam 1.33 (onaj slabiji) ima 140 ks

Neko je nešto pogrešno prepisao…

BB

Nisam mislio na AR, već u sistemu Renault je neko negdje nešto ispustio ili neoprezno dodao „stilsku figuru“ koja mijenja smisao teksta.

Renault Terminator

Ko kaze da ArkanA nije ziv😁..

Dikh tu kava

Jutros čitam, Jandroković lično inicirao „javnu nabavu“ 37 komada za Saborsku flotu, dok je Perković nekako preko veze, koristeći popularnost, već sebi nabavio 2 laka hibrida, jedan od kojih se već može videti kako ponosno krstari uzduž i popreko Čavoglave.. Milanović i Plenković na potezu.. Pun pogodak, kapa dole, Renault, Srbine..

moron

Može link?

moron

Link na tu, a ne na ovu vest … 🙂

Dikh tu kava

Nema ga, naravno. Ne postoji. Ali barem dobro zvuči.. 😉

moron

Eh, nasmeja me samo tako …

BB

Arkana će zvati Renault Megane Conquest u zemljama Balkana.

Vjerujem da će ga narod od milja zvati „Dragane moj…“

Mile kontraš

Negse sam pročitao da će se zvati
Renault MEGANE CONQUEST, a ne Arkana.

J4ZZ3R

E ovo je prava nakaza, a u skladu sa tim i ime

Mad Max

Kad čovek navikne oko na japanske grdobe, nije čudno da nema ukusa.

moron

Evo ga i cenovnik za Srbiju. Neki će da se razočaraju opremom, jer umesto radar detektora, u Intens opremi ima radarski tempomat 😊😊😊

https://www.renault.rs/CountriesData/Serbia/images/cenovnik/cenovnik_megane_conquest.pdf

Mad Max

Pa da, umesto dizel motora ima radarski tempomat. Bolje bi bilo da kao kod oktavije ima dizel a nema tempomat. Zato će ovde imati prodaju na statističkoj grešci. Uzgred, ovo je modifikovano Renault vozilo za rusko tržište. Ja bi bežao od ovoga, posebno ako se pogledaju cene.

moron

Znaš i sam da kod svih brendova ponuda današnje motorizacije nema veze sa opremom i sve se svodi na navodne ekološke pobude (sa čime se ne slažem i što smatram licemernim) i na onih „prokletih“ 95 gr CO2 na nivou cele game (što je na nivou propisa i nije bitno šta ja o tome mislim, jer, propis je, i ko prekrši, ima da strada). Što se tiče aktivne bezbednosne opreme ovog novog renoa, još uvek postoji mogućnost nekog izbora, pa i da kupiš kola u paketu opreme bez dela naprednijih tih sistema. Ali, ako biraš kola i sa njima (kao… Pročitaj više »

Mad Max

To ti i kažem, Oktavija je umela da reši da ima TDI agregat, u više snaga, bez obzira na (mause) a Arkana, to nije umela. Na stranu, Megan „još uvek“ ima dizel, a kane se da ga stave i u Klija… Što je pohvalno. To što treba doplatiti kod Škode „Travel Asist“ 1100E je razumno i mene ne pogađa, baš kao i 90% kupaca oktavije u Srbiji. Ne bi mgao da zamislim Oktaviju bez dizela i sa benzinska 3 klipa. Pristao bi da je kupim i bez centralnog ekrana, sa dobošima pozadi, ali bez dizela, ne…. Lepo je to što… Pročitaj više »

Branko

Neće dugo ni Octavia sa dizelom, nažalost. Nestaje dizel kupaca u EU radi regulative, preostat će samo polovni dizeli uskoro.

s mile

jesu i ovi iz renola profesionalci, objavili cenovnik, a prospekt ili kako se već zvaše, u IZRADI, važno da si cenu stavio a da se kupac upozna sa proizvodom… će bidne…