1. Home
  2. Prezentacije
  3. Krosover Toyota Crown Signia stiže kao četvrti model u porodici
Krosover Toyota Crown Signia stiže kao četvrti model u porodici
2

Krosover Toyota Crown Signia stiže kao četvrti model u porodici

183
2
Podelite sa prijateljima:

Ovaj zdepasti SUV je prvi put opažen tokom protekle godine na fotografiji koja je nastala za vreme trajanja prezentacije nove palete vozila pod opštim nazivom Crown. Tada mu je dodeljeno prosto ime Crown Estate, ali je na koncu mnogo zvučniji naziv opredeljen za ovaj novitet. Zvaćemo ga Crown Signia, sada kada ga vidimo u serijskom obličju.

Krosover je postao četvrti i konačni prestavnik oživljene porodice modela Crown. U mehaničkom smislu je veoma blizak proterenskoj limuzini po imenu Crown Crossover i isto takvom heč nazvanom Crown Sport. To znači da počiva na platformi GA-K i da stiže s poprečno ugrađenim motorom, mekfersonovim rešenjem vešanja napred i prednjim točkovima kao osnovnim pogonskim.

Toyota Crown Signia meri 4.930 milimetara po dužini, 1.880 mm po širini i 1.620 mm u visinu. To praktično znači da gledamo u poveliki krosover s pet mesta za sedenje, u onaj koji nastavlja tradiciju ukinutog modela po imenu Venza.

Samo što sada ne pričamo o aktuelnom blizancu japanskog modela Harriera, već samo o napola zaboravljenoj prvoj generaciji SUV-a. Znajući da je Venza druge generacije propustila da ispuni nadanja konstruktora i da će sledeće godine, kako rekosmo, napustiti tržište Amerike, model Crown Signia koji tek stiže, viđen je kao legitiman naslednik.

Generalno posmatrono se može reći da stil krosovera korespondira s osnovnom dizajnerskom idejom koja je bila vodilja u porodici Crown, ali s više sofisticiranosti provučene kroz celokupan rad. Svetleća sečiva na prednjem kraju vozila, izrađena u tehnologiji LED-a su uredno skrivene ispod položene linije, dok je zadnjica elegantno poravnata sa zadnjim signalnim grupama koje uključuju i više pozicionaran stop svetla.

Slika atipičnog krosovera Toyote je upotpunjena relativno kratkim prepustima i minimalnom implementacijom plastike koja je karakteristična za terenska vozila.

Dominantno mesto na čeonom panelu zauzimaju ekrani virtuelne instrumentacije i multimedijalnog sistema s dijagonalom od po 12,3 inča svaki. Centralna konzola je i dom za površinu predviđenu za bežičnu dopunu na internet povezivih spravica, a tu su i tri priključka za USB tipa C. Dodatna dva konektora su u funkciji sreće putnika sa zadnje klupa, baš kao i dodatni otvori za prinudno upumpavanje svežeg vazduh, držači za čaše i grejana sedišta.

Već serijski paket podrazumeva elektropokretana prednja sedišta u osnovnoj verziji. Dve su koloritne šeme enterijera ponuđene klijentima, i u jednoj dominira crna boja, dok je u drugoj to bež nijansa. Najprestižnija modifikacija nosi ime Limited i dodatno uključuje muzički sistem marke JBL sa jedanaest zvučnika, kožni enterijer, opciju hlađenja sedišta, kao i točkove s naplacima od 21 inča.

Toyota Crown Signia može biti isporučena samo kao hibridno vozilo s pogonom na sva četiri točka. Pogonski sklop čine atmosferski benzinski motor zapremine 2,5 litara i tri elektromotora. Dva su ugrađena u elektromehanički varijator i pomažu prednjim točkovima da budu življi u rotaciji, dok je treći agregat prikačen na zadnju osovinu. Vršna snaga ovako koncipiranog sistema se ravna sa 246 „konjića“.

Čisto električni režim kretnje je omogućen, ali samo pri malim brzinama kretanja i samo na kratkim udaljenostima. Ovo stoga što je trakciona baterija hibrida kompaktna, iako tačan kapacitet ne znamo jer nije ni objavljen. Pride, hibrid ne nudi mogućnost kačenja na spoljni izvor električne energije.

Potrošnja goriva u mešovitom režimu vožnje iznosi 6,5 litara na 100 prevaljenih kilometara, pri čemu naglašavamo da krosover može vući i prikolicu, ali samo onu koja je lakša od 1.225 kilograma. Jasno, radi se samo o preporuci proizvođača, ne i o krajnjoj moći vozila. Pride, za skoru budućnost je najavljena i varijanta iz kategorije vozila PHEV.

Krosoveri kršteni kao Toyota Crown Signia bi trebalo da se pojave u izlozima distributerski preduzeća iz Amerike negde tokom leta 2024. godine, a bliže tom trenutku ćemo saznati i cene noviteta. Pored američkog tržišta, novajliju očekujte i u Japanu, Kini i ostalim zemljama Azije.

AutoRepublika

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar

Konačno su ga uboli sa dizajnom 😁

MRN

Neverovatno lepo vozilo za jednu Toyotu.