1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jeep Wrangler opet moćniji nego Ford Bronco – debitovao 4xe plug-in hibrid
Jeep Wrangler opet moćniji nego Ford Bronco – debitovao 4xe plug-in hibrid
0

Jeep Wrangler opet moćniji nego Ford Bronco – debitovao 4xe plug-in hibrid

187
0
Podelite sa prijateljima:

Prethodni dani definitivno su protekli u znaku Jeepa.

Najveća pažnja je otišla na ponovno rođenje premijum terenca Wagoneer, o čemu ste mogli da pročitate na stranicama AutoRepublike, a sada je Fiat-Chryslerova divizija prikazala i plug-in hibridno izdanje popularnog modela Wrangler. Ovaj terenac zapravo i nije iznenađenje pošto je nekoliko puta fotografisan tokom testiranja, a ispred nas je sada konačan proizvod pod oznakom 4xe.

Sa dizajnerske strane, ovaj specijalni Wrangler se ne razlikuje mnogo od standardnog modela sa izuzetkom nekoliko plavih obeležja na haubi i masci hladnjaka i oznake na zadnjem delu vozilu. Ovaj potez je bio sasvim očekivan kada se zna da je reč o veoma kultnom vozilu gde bi bilo kakve izmene bile osuđene od strane javnosti.

Neki proizvodi su jednostavno perfektni od prvog dana i kao takve ih ne treba menjati. Ukoliko ste se uplašili da će elektronika pogoršati terenske mogućnosti, Jeep nas uverava da to nije slučaj i da će i ovaj Wrangler nositi legendarnu oznaku „Trail Rated“, koja je postavljena samo na proizvode sa najboljim „off-road“ mogućnostima.

Detalj koji sigurno privlači najviše pažnje je onaj ispod haube. 4xe pokreće kombinacija 2,0-litarskog turbobenzinca sa elektromotorom dok su baterije postavljene ispod zadnjih sedišta. Hibridni sistem razvija kombinovanih 375 konjskih snaga i maksimalnih čak 637 Nm obrtnog momenta. Proizvođač sa ponosom kaže da je obrtni momenat viši od onoga u Wrangleru sa dizel motorom, dok je 375 „grla“ za čak 50 „konja“ više u poređenju sa najmoćnijom verzijom u glavnom rivalu Fordu Broncu.

Vlasnik može da podesi način vožnje na tri različita načina. Onaj osnovni je hibridni, gde dva agregata sarađuju, a snaga se prvo koristi iz električnog i benzinac pripomaže kada je neophodno. Zatim dolazimo do čistokrvnog električnog, ali je on u stanju da pređe samo 40 km između punjenja baterija. U takvim slučajevima je obično i brzina limitirana, ali nam Jeep nije hteo otkriti o kojoj cifri je reč. I na kraju dolazimo do sistema koji kompanija naziva „save“ (uštedi), pa tako benzinski agregat radi većinu posla dok se električni pali samo po potrebi.

Wrangler 4xe će moći da se naruči u tri nivoa opreme, uključujući terenskim verzijama kao što su Sahara i Rubicon. To znači da će vlasnici moći da uživaju u svim onim hobijima koji su krasili Jeep u prošlosti, pa će postojati impresivna zaštita od kamenja ispod vozila, modifikovano ogibljenje, sajle na svakoj stranici terenca i mogućnost da se vozi u vodi pri dubini do 76 cm. U izboru će biti i samo verzija sa četvoro vrata sa mogućnosti da se vrata i krov skinu tokom letnjih meseci.

Jeep Wrangler 4xe stiže u prodajne salone u Americi, Evropi i Aziji početkom naredne godine, a eksperti nagađaju da će cena iznositi oko 40.000 dolara u SAD.

Zoran Tomasović 

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments