1. Home
  2. Prezentacije
  3. Blizanac naše Pande, Citroen e-C3 debitovao
Blizanac naše Pande, Citroen e-C3 debitovao
22

Blizanac naše Pande, Citroen e-C3 debitovao

5.78K
22
Podelite sa prijateljima:

Bili smo ubeđeni i to ne bez razloga utemeljenih u ekonomskoj, pa i onoj zdravoj logici, da će se blizanački duo Stellatnisa koji uključuje modele Citroen e-C3 i Fiat Panda izrađivati u jednoj fabrici, onoj izgrađenoj u Kragujevcu. Međutim, ništa od toga, danas je debitovao adut dvostrukog ševrona a 11. jula (prvog koji naiđe) isto će biti i s italijanskim mališon.

Najavljena je početna cena verzije koja se trenutno može pazariti u iznosu od oko 23.200 evra, uz opasku da će pristupačniji e-C3 biti ponuđen nešto kasnije, to jest 2025. godine. Proizvođač veruje da će to biti jedna od najprimamljivijih ponuda na tlu Starog kontinenta, barem što se visine cene tiče.

Ideja konstruktora je da ponudi C3 četvrtog naraštaja kao čisto električni automobil na evropskom tlu, što će značiti da posle više od 5,6 miliona prodatih konvencionalnih C3-ica, francuski proizvođač prelazi na baterijski koncept.

Novajlija Stellantisa počiva na arhitekturi Smart Car Platform, i promoviše potpuno taze stilski jezik. Ono što je nekada bio tradicionalni mali heč, sad postaje kockasti model koji podseća na krosover. Linija krova je visoka što u kombinaciji s uglovitim dizajnom, otvara mogućnost za izdašnu ponudu prostora. Citroen navodi da putnici imaju na raspolaganju za neka tri santima više mesta za glave i oko dva centimetra za kolena. Prtljažnik je takođe dobio na zapremini za nekih oko pet procenata.

Najupadljivija promena koju oko registruje, a u odnosu na model od kog se opraštamo je njuška gde novi e-C3 nosi novi logotip Citroena s parom svetala u obliku slova C. Na zadnjem delu se primećuju stop svetla koja se usecaju u četvrtinu zadnjih panela, a tu je i mali nepokretni spojler iznad zadnjeg prozora. Dolazi kao deo serijske opreme.

Ipak, najvažnije promene su ispod haube. Motori s unutrašnjim sagorevanjem starog modela sada su zamenjeni čisto električnim pogonom. Citroen e-C3 za modelnu 2024. godinu koristi litijum-gvožđe-fosfatnu (LFP) bateriju od 44 kilovat sati, što je dovoljno za domet od 320 kilometara između dva punjenja, sve mereno poštovanjem principa iz uzansi WLTP.

Snaga dolazi od električnog motora sa 113 konjića, a koji je postavljen na prednjoj osovini. Taj agregat omogućava tipski sprint od 0-100 kilometara na sat za oko 11 sekundi. Punjenje baterije od 20 do 80% na punjaču od 7 kilovata traje oko četiri sata. Odlazak na stanicu za brzo punjenje jednosmernom strujom i priključak tipa CCS od 100 kW bi trebalo da smanji to vreme na manje od pola sata.

Citroen će prodavati novi e-C3 u dva nivoa opreme – You i Max – sa osnovnim modelom sa LED farovima, sistemom za autonomno kočenje u „ne dao ti Bog“ situacijama, projekcionim ekranom, električnim bočnim retrovizorima, zadnjim parking senzorima i tempomatom.

Nadogradnja opcije You se zove Max i tu se dobija sledeća oprema: 17-inčne aluminijumske felne, dvobojna spoljašnja farba, automatski brisači, električno sklapanje i grejanje bočnih retrovizora, automatska kontrola klime, bežično punjenje baterije telefona i još svašta nešto.

Varijetet s nižom cenom podrazumeva i skromniju bateriju, što donosi cenu koja je za trunku niža od 20 hiljada evra, što je manje od onoga što je potrebno izdvojiti za posed Dacije Spring.

AutoRepublika

(5783)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
garbage

Na prvi pogled gotovo bez konkurencije. Svi hvale MG4 kao nešto jako povoljno – sa baterijom od 50 kW košta 32.000 EUR, dok je ovaj Citroen sa malo manjom baterijom od 44 kw „samo“ 23.200 EUR. Ovo je cijenom blizu dvojca Twingo/500e no oni oboje imaju bateriju od tek 21kw (jači 500e sa 37kw je i dosta skuplji). Vjerujem da bi mogao biti uspještan.

Branko

Hm, MG ima 51 kWh nominalno, a to je “samo” 16% više. I 179 KS, 7,6s 0-100 km/h prema 11s, dosta veći auto (4.240mm dužina, a pogotovo širina 1.840 mm)… Skroz druga klasa, ali Panda je svakako simpatična!

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Branko
BB

MG4 se može koristiti kao taxi, dosta veći auto, dok C3 je idealan kao gradski auto. Eto Zvekiju i M M-u elektro auto za grada koji ima za grad veoma pristojan domet… A i LFP bateriju, dobro protiv uroka, da ne izgori kuća 😜

Garbage

Sve stoji Branko sto kažeš. MG4 je baš dobar auto, sigurno dosta ozbiljniji ali nije povoljan kako je opći dojam. Ako uzmeš verziju od 61 KW neto ispadne u HR od 38.000 EUR, a usporedivi ID3 of 58kW trenutno se nudi od 35.000 EUR.

BB

Ma ne sikiraj se, nisam potegao novčanik 😜…
On je samo fer u odnosu na većinu strujaća, ali daleko od toga da je jeftin

Branko

Imaš pravo. VW je VW, a još je jeftiniji. Premda MG ima nešto više opreme, a vjerujem da bi ga dobio za 35.000 bez problema. Za ID3 mislim da je 35.000 najniža moguća cijena.

Aleksandar Zlatković

Po meni simpatičan autić.

Peki

Koliko sam ja mogao saznati pored elektricne bice odmah ponudena i SUS verzija 1.2 Pure Tech 48 V od 100 ks….

Peki

To ti je isto kao s onim malim Jeep-om Avanger, starovali samo s elektricnom verzijom pa kad su se uverili da potraznja nije na nivou ocekivanja ponudili ga i s benzinskim 1.2 Pure Tech 100, dok Citroen nece da napravi istu gresku vec odmah nudi i SUS agregat. Zivi bili pa videli i vozili…

BB

Ali Avenger je masan sa cijenom, dok ovaj ima dosta umjerenoje apetite. Isto tako smo čuli da je Avenger nekako uspio da kocku učine tijesnom, dok ovdje čitamo kako je veći od prethodnog za kojeg je moj sin komentarisao lad je ušao u njega nakon C5: Pa ovaj mali auto je duplo veći unutra od onog velikog velikog (C5).
Ne smeta mi taj benzinski, ali konačno imaju neki auto na struju u ponudi koji ima smisla – kombinacija cojene, dometa, prostora (ovako na prvu), a i simpatičnog je izgleda…

Branko

Taj Avenger je katastrofa iznutra, plastik fantastik za preko 30.000 EUR…🙄 Još gori od nove Kone.

BB

Još ga ne vidjeh uživo, pa ti moram vjerovati 😀

Matija

Kao prvo, auto je simpatican! Dizajn prednjeg svetla je malo razbacan – ne vidim da je to doprinelo vrednosti dizajna, na protiv. Dimenzije e-C3 su: 4,01 x 1,76 x 1,57 m. Njegova kockasta forma trebalo bi da pruzi pristojan prostorni komfor – ali ne verujem dok ne vidim! Tako sam mislio o Dzipu Avendzeru dok nisam seo u njega i razocarao se! Treba imati u vidu da oko 10 cm visine oduzima baterija ispod poda. Ukoliko je primenjen trik sa udubljenjem ispod stopala onda se moze racunati sa punom visinom. Za poredjenje, ovde su dimenzije VW Polo koji nije elektricni:… Pročitaj više »

MRN

Pa, ID.3 je visok 1.564 ali je pozadi problematičan sa komforom, i to ne samo za glavu, već i za noge/stopala, jer ima izdignut pod, pa je nisko/tesno i za stopala. Očito, sve to radi smeštaja baterije. Ispada (po tim „problemima“) kao da nije uradjen na platformi namenjenoj isključivo za EV, već onoj za SUS, a koja je samo prilagodjena i za EV. A nije tako. Niti ima centralni tunel. Pa ipak, uspeli su nekako da s*ebu stvar. Dok je kod ID.4 to idealno rešeno, ali je i on visok 1,636 mm.

Matija

Ulazio sam u ID3, dobio sam isti utisak da je pod u odnosu naedista podignut! Vrlo neprijatno! Ono sto me najvise interesuje, jeste unutrasnji prostor e-C3 – da li e-pogon pruza vise prostora u odnosu na model sa gorivnim pogonom? Ako nije, trud je uzalud! – C3: 3.996 x 1.749 x 1.474 mm, rast. osovina 2.539 mm, cena od 12.690 do 21.690 evra. – e-C3: 4.010 x 1.760 x 1.586 mm, rast. osovina 2.539 mm, cena od 23.300 evra na vise. Vidi se da je jedino visina povecana za 112 mm. Ako oduzmemo visinu baterije od oko 100 mm dobijamo… Pročitaj više »

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Matija
Bungi

Ne mogu da ne izrazim razočarenje dizajnom novog C3.On nema ništa što bi podsjećalo na legendarni 2CV Spaček.Čak je i prvobitni C3 imao neku žicu, neku iskru koja je sijala kao Spaček.Kad ga čovjek ugleda prvi put, zna bi da se radi o spačekovom nasljedniku.Što se tiče smještaja baterija, proizvođači super automobila smatraju da baterije ne smiju ni u kom slučaju ispod sjedišta jer podižu težište i visinu krova, koja kvari aerodinamiku.Kod Rimca baterija je u obliku slova „T“ , ide između sjedišta i za njih.Porše Tajkan je krenuo putem Tesle i zgurao baterije u cijeli pod ispod sjedišta.Zbog kosog… Pročitaj više »

garbage

Čim se može ugraditi SUS motor to nije dedicirana električna platforma. Ovaj Citroen je baziran na staroj PSA (modificiranoj) platformi i od starta je zamišljena za trišta u razvoju. No uz modifikacije može i za Europu.

Unutarnjeg mjesta u ovakvoj EV kofiguraciji može biti samo manje u odnosu na SUS zbog baterija u podu – a kako se mora predvidjeti mjesto naprijed za SUS motor, gubi se dragocjeni prostor.

Prava EV platforma ima kotače prema kutu karoserije čime se dobije više dužine iznutra, no da bi se kompenzirale baterije u podu, mora i strop biti malo povišen (ZOE, e-Megane…).

MRN

Da, da. Čim neki EV modeli u osnovi deli platformu sa nekom svojom SUS verzijom, nema tu sreće za EV verziju – u meri u kojoj bi je bilo da je uradjen na platformi namenjenoj isključivo za električnu verziju.
Suviše tu bude kompromisa. Za kupce. Ali i uštede za proizvodjača.

Matija

Spacek je toliko specifican auto da bi za njega bila potrebna nova karoserija – upotreba jedne postojece platforme bi bila OK. Kod veoma niskih sportskih automobila optimalno mesto za bateriju je iza sedista, tamo gde je nekada bio motor. Baterija u srednjem tunelu zahteva pomeranje sedista u stranu, sto dovodi u pitanje poziciju pedala koje su pozicionirane duboko izmedju prenjih tockova. Rezultat je – ne! Moje misljenje je da baterija treba da bude celom povrsinom ispod poda a da u zoni stopala postoje udubljenja, cime se omogucava optimalna pozicija nogu prema telu – da se ne pritiska stomak. Prostor za… Pročitaj više »

DUDE

Kad na Fb procitam EV Clinic, pa vidim elektricni Citroen…

igi

Kao Citroen je ružan, pogotovu u poređenju sa sadašnjim C3. Ali kao Panda će biti ok, ima njenu liniju.