1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi adut Nemaca stiže u vidu velikog krosovera zvanog Volkswagen Tavendor
Novi adut Nemaca stiže u vidu velikog krosovera zvanog Volkswagen Tavendor
5

Novi adut Nemaca stiže u vidu velikog krosovera zvanog Volkswagen Tavendor

2.61K
5
Podelite sa prijateljima:

Ionako preširoka gama krosovera marke Volkswagen sada je postala još šira. Najsvežija prinova se zove Tavendor i dobila je ime po dve grčke reči. Prva je „tavros“ i znači bik, dok je druga „esplendor“, što će reći rakoš. Kako bilo, grčko tržište je majušno da bi se Germani nešto potresali oko njega ili mu se posvećivali, ali nije loš marketinški potez uhvatiti se malo helenskog šmeka u ofanzivnom prodajnom trzaju usmerenom ka kineskom kupcu.

Uostalom, ovaj model je i namenjen tržištu najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Volkswagen, kao i mnoge druge svetske kompanije, u Kini primenjuje dualizam modela u ponudi. Tamo posluju dva zajednička poduhvata, pa se jedan zove SAIC-Volkswagen dok je drugi FAW-Volkswagen, i svaki od njih je takmičarski nastrojen, kako prema eksternoj konkurenciji, tako i jedni spram drugih. Zato se i trude da ne sklpaju blizance (barem ne jednojajčane), već da modele prilagode sopstvenom stilu kako bi se koliko-toliko diferencirali na tržištu.

Tako na primer, na platformi modela Talagon je nastao veliki krosover koji jeste analog Volkswagena Teramonta, ali sa potpuno originalnom karoserijom. Sada možemo reći da je i novi Tavendor ekvivalent (kopija, replika) skraćenog modela Teramont X. Možemo da kažemo da je SAIC-Volkswagen fokusiran na komercijalizaciju modela Teramont u Kini, dok su Talagon i Tavendor briga marketing tima zajedničkog poduhvata FAW-Volkswagen.

Tavendor uopšte nije postao skraćena verzija Talagona. Ovo je nazvisan model sa sopstvenom karoserijom, a novopridošli četvorotočkaš asocira na Touareg, kako po proporcijama, tako i po pojedinostima. Zasnovan je na modularnoj arhitekturi MQB, što podrazumeva transferzalno montiran agregat i prednji pogon. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.980 milimetara, uostalom koliko je ono i na svim varijatetima Teramonta.

Ispostavlja se da je Tavendor gaqbaritniji od nama znanog Touarega, pa je dug 4.936 milimetara, širok je 2.015 mm a visok 1.756 mm. Putnička kabina je isključivo namenjena za smeštaj pet ili manje osoba, što znači da se za treći red ne može ni doplatiti. Ali, od starta je jasno da postoji i veoma sportski (barem dekorativno) orijentisan model s indeksom R-Line (koji je karakterističan za VW). Nudi različit dizajn odbojnika i mnoštvo detalja u crnoj boji što proizvođači smatraju sportskim atributom, iz ko zna kog razloga.

Skuplje verzije pružaju ne samo svetleću traku između farova, ali i trake na prednjim blatobranima, baš ispod bočnih ivica poklopca motora.

Enterijerom dominira stil koji je popularan u Kini i već je implementiran kod tamošnjeg asortimana Volkswagena. To u realnom životu podrazumeva dva ekrana bez natstrešnice na čeonom panelu, uz ekran osetljiv na dodira namenjen multimedijalnim sadržajima. On je zakrenut ka vozaču u velikom stepenu.

Najveći broj tastera je osetljiv na lagani dodir, dok ručicu menjača izigrava minijaturni selektor postavljen na središnji tunel. U zadnjem redu se nalaze prilagodljivi nasloni i paneli za zasebnu regulaciju klimatskog mikroambijenta.

U tehničkom smislu se može reći da su Tavendor i kineski Teramont identični. Bazična verzija za pogon koristi turbobenzinski četvorocilindraš s oznakom 2.0 TSI. On odbacuje, to jest do prednjih točkova dobacuje ergelu od 186 „grla“, dok skuplje alternative nude motor navijen do 220 „konjića“ i integralni pogon.

U svakom slučaju je tu sedmostepeni robotizovani menjač koji nudi dvostruku spojnicu i među našim narodom je poznatiji po skraćenici DSG. Maksimalna brzina novajlije je 200 km/h. Najsnažniji derivat nosi motor VR6 2.5 turbo (299 konjskih snaga, to jest očekujemo da će nositi, jer takva verzija nije najavljena za novitet. Međutim, pošto je aktuelna i kod Talagona, a i kod Teramonta, iznenadili bismo se da je ne bude i kod Tavendora.

Novi Volkswagen Tavendor će u izložbeno-prodajne salone pre kraja tekuće godine. Što se tiče cene možemo se orijentisati prema rivalskom modelu Teramont X, a koji se u Kini prometuje po ceni u intervalu između 41 i 57 hiljada američkih dolara. Ali, model koji je po veličini sličan ovom a nudi se na Starom kontinentu, u Kini se prodaje za 77 hiljada zelembaća. Naravno, mislimo na Touareg.

AutoRepublika

(2606)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kinezi prave mnogo lepse automobile.

igi

Eto i to se desilo.

Mustang

vw grupacija, sa izuzetkom audija, nikada nje imala smisao za lep dizajn

TheStig

Sta je ovo? Polukopija Range Rover Velara. U Kini dizajn funkcioniše po principu „na koji automobil zelis da ti novi model liči“. 😅

Nemanja

Ovaj se vec pravi, video sam ga u Ruandi prosle godine. Oni ga tamo bas voze.