1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen Beijing BJ40 drugog naraštaja
Predstavljen Beijing BJ40 drugog naraštaja
2

Predstavljen Beijing BJ40 drugog naraštaja

617
2
Podelite sa prijateljima:

Terenac po imenu BAIC BJ40 se već može kupiti, paradoksalno na jedinom tržištu Evrope koje je pod sankcijama, a to je rusko. Doduše, tamo se tek počinje s ponudom SUV-a prve generacije, a i sama proizvodnja istog je organizovana  enklavi na zapadu, u Kaliningradu. Međutim, u postojbini koncerna BAIC je već predstavljen adut po imenu Beijing BJ40 druge iteracije.

Ukratko, skuplji je i komforniji od modela koji nasleđuje.

I novajlija je i dalje pravi terenac s karoserijom nakačenom na šasiju, čvrstom zadnjom osovinom i reduktorom. Ali, konstruktor je doneo odluku da se udalji od imidža koji se pripisuje Jeepu Wrangleru. Novi BJ40 poseduje originalnu i u celosti metalnu konstrukciju i pomodarski brutalan stil.

Rešetka hladnjaka je izdeljena u pet sekcija i sada se proteže širom cele prednjice vozila, dok su bočne sekcije u potpunosti zauzete farovima. Onemogućena je demontaža krova, ali je ponuđen panoramski krovni otvor s kliznom sekcijom. Prozorska stakla po bokovima vozila nisu oivičena okvirima, dok je poklopac prtljažnika takav da se pokreće bočno i visi na šarkama. Integriše poketno staklo.

U poređenju s modelom s četvoro vrata, onim prve generacije, novi BJ40 je porastao po svim osama. Dužina je 4.790 milimetara (plus 145 mm), širina je 1.940 mm (plus 15 mm), visina – 1.895 mm (plus 24 mm), dok je između prednje i zadnje osovine sada 2.760 umesto 2745 mm.

Napred je nezavisno oslanjanje, klasična osovina je nazad, dok konstruktor kaže da je ok vući prikolice lakše od  2.500 kilograma.

Agregat je preuzet iz prethodnog modela uz minimalne promene. Ovo je dvolitarski benzinski turbo motor sa 234 konjske snage i uparen je s osmostepenim „automatikom”. Sistem prenosa snage na sve točkove je klasične konstrukcije i poseduje čvrstu vezu s prednjom osovinom i reduktor. Pride, tu je i opcija zaključavanja zadnjeg diferencijala kao standardna osobina, dok se za istu mogućnost na prednjem diferencijalu može doplatiti.

Pogonski sklop ne uključuje električnu asistenciju bilo koje vrste. Bruto masa vozila je na nivou od 2.680 kilograma.

Ali, u kabini više nije vidljiva veza sa „starom školom“. Beijing BJ40 poseduje virtuelnu instrumentaciju i dva velika tableta na frontalnom grebenu. Pokretna ručica je odgovorna za izmene stepena prenosa, dugmad i drugi tasteri su odgovorni za prenos snage na sve točkove.

Elektropokretana prozorska stakla reaguju na pritisak tastera lociranih na prozorskim pragovima, baš kao što je to slučaj kod modela Land Rovera. Oprema integriše i dvozonski klima uređaj, elektropoketana i hlađena prednja sedišta, sistem kamera za pregled zbivanja oko vozila i adaptivni tempomat.

Beijing BJ40 drugog pokolenja će se na matičnom tržištu pojaviti tokom jeseni, dok je početak procesa montaže planiran za sledeći mesec. Stari model je tamo ponuđen u više verzija uz raspon cena od 21 do 38 hiljada američkih dolara. Novi SUV će očito biti skuplji.

AutoRepublika

(617)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Deluje terenski – zato nam nedostaje dimenzija koja je za jednog terenca najvaznija, klirens. Onaj diferencijal pozadi izgleda mi neprijatno nizak! Drzaci amortizera takodje.

Ne razumem zasto se donji deo vrata otvara na pogresnu stranu – kada se parkiras na desnoj strani ulice pristup prtljazniku treba da bude slobodan najkracim putem a ne da obilazis oko vrata! Ovo je resenje za Japan i Englesku, gde se vozi levom stranom.

igi

Prva generacija je izgledala daleko moćnije.