1. Home
  2. Vesti
  3. Sve što znamo o prvom električnom modelu Dacije
Sve što znamo o prvom električnom modelu Dacije
16

Sve što znamo o prvom električnom modelu Dacije

442
16
Podelite sa prijateljima:

Dacia Spring Concept uskoro će dobiti i svoju serijsku varijantu, a na evropsko tržište trebalo bi da stigne naredne godine. 

Rumunska marka najavljuje pravu revoluciju na tržištu električnih automobila sa svojim niskobudžetnim modelom. Prošlog marta, nakon višemesečnih glasina, videli smo prvi koncept Dacije koji se bazira na baterijskom vozilu. Otada o rumunskom EV adutu priča se pomalo stidljivo, jer su zvanični podaci oskudni.

Dacia, odnosno bolje reći Renault, rešeni su da sačuvaju što je više moguće detalja za premijeru. Rumuni i dalje nisu dali informacije u kom će se segmentu nalaziti njihov električni model. Strani portali su podeljeni, jedni zastupaju stav da će ovaj krosover biti smešten u B segment, dok drugi veruju da će biti niže pozicioniran i da će pripadati A segmentu. Svakako, jasno je da se radi o malom gradskom vozilu.

U skladu sa tim treba i sagledati mogućnosti o komercijalnom plasmanu Dacijinov prvog baterijskog automobila. Tako je recimo električno izdanje Volkswagenovog up-a u prvoj polovini ove godine prodato u 7.428 primeraka u Evropi. Brojke koje bi rumunski model mogao lako da dostigne.

Kada je reč o izgledu ovog električnog automobila, tu nema prostora za mnogo nedoumica jer su još ranije na internet procurili patentni crteži pomenutog četvorotočkaša. Na njima se jasno vidi otklon od aktuelnog stila Dacijine game.

Većini je verovatno poznato da Dacia nije samostalno razvila ovaj automobil, već je u pitanju prepakovani Renault City K-Ze koji je prvobitno bio namenjen kineskom tržištu. Rukovodstvo francuskog diva videlo je priliku za Daciju i odlučilo da plasira ovaj model i u Evropi, uz određene izmene i pod značkom rumunske marke.

Kada je reč o pogonskom sklopu, Dacia Spring će koristiti jedan elektromotor koji nudi skromnih 45 ks, dok se energija crpi iz baterije kapaciteta 26,8 kWh. Mada i dalje nema jasnih informacija o autonomiji kretanja, francuski stručni mediji navode da će Dacijin EV biti u stanju da prevali do 250 km u gradskim uslovima vožnje. Šta to tačno znači, ostaje da se vidi, jer svima je jasno da domet električnih automobila mnogo zavisi od načina eksploatacije.

Najinteresantniji deo u vezi sa rumunskim baterijskim automobilom jeste njegova cena. Dacia i Renault su najavljivali najjeftiniji električni model u Evropi, a prema podacima koji stižu sa svih strana, početna cena iznosiće između 15.000 i 20.000 evra. Čini se da je više onih koji navode cenu od 15-ak hiljada evropskih novčanica.

Ako se sagleda da u većini evropskih zemalja postoje ogromne subvencije za kupovinu električnih automobila, u nekim državama bi Dacijin model mogao da košta budućeg vlasnika i manje od 10.000 evra kada se uzmu u obzir i subvencije.

Sve u svemu, Dacia najavljuje pravu revoluciju u segmentu električnih vozila, da li je može i isporučiti ostaje da se vidi!

AutoRepublika 

 

(442)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

kupujem, hem je dildo hem je dacia, nema dalje! vrh! :))))

moron

Jedva čekam videti finalnu verziju i prodajnu cenu (za paket opreme koda koga radio antena nije tamo napred na krovu).

BojanNeki

Pošta krenula stopama elektrifikacije. Neverovatno da je jedna troma velika stranačka državna organizacija među prvima u Srbiji krenula da usvaja električna vozila. Blagi šok.
https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4055715/posta-vozila-elektricni-pogon.html

moron

Pa, kad je bio taj „tender“? Ako je bilo sve transparetno i ako je poštovan Zakon o javnim nabavkama kao i pri nedavnom uvozu respiratora i ostale medicinske opreme (oko čega se sve krije kao zmija noge), bojim se da je ova EV flota masno plaćena …

BojanNeki

Da li je masno plaćeno ili ne nije čak ni diskutabilno ali mi je fascinantno da tamo neki metuzalemski „krkobabićovski“ mozak zna da uopšte postoje električna vozila.
Na stranu što će im se višestruko isplatiti jer su gotovo bez održavanja odnosno jeftinoća u eksploataciji.

TNT

I-Pace, zašto da ne? Da ne bude zabune, nemam pojma šta su nabavili…

@BojanNeki – meni je veće iznenađenje da ti tražiš vesti na RTS portalu 😀.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
moron

eto kako ti odmah bahato razmišljalš … 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
TNT

A ti si naravno prvo pomislio na Renault Twizy…

BojanNeki

Nije I-Pace, iako bi bilo logičnije za našu bahatu državu.
To je izgleda aktuelna slika malih dvoseda, verovatno Kina.
I ne tražim vesti tamo. Izletelo mi negde.

TNT

Dobro je – ma koliko se ne slagali oko budućnosti auto industrije i Tesle, imam visoko mišljenje o tebi, pa sam se zabrinuo zbog RTS linka…

BojanNeki

Visoko mišljenje, haha.
Imaš još neki vic? 😉

TNT

Naravno – SpaceX lansira rakete pomoću elektromotora, a energiju dobija pomoću solarnih panela.

BojanNeki

Albanija je uvek bila inspirativna, da ne kažem šiptarka. 😉

BojanNeki

Izbunarih koji su i pošto su kod proizvođača… Ili bar poprilično liče na ove sa RTS sajta.
https://cnebikes.en.made-in-china.com/product/lsKQtiNrYgcE/China-EEC-L7e-Smart-2-Seats-EV-Electric-Car-Made-in-China.html

BojanNeki
BojanNeki

Setih se da sam taj gledao i ranije. Domaći uvoznik je u pitanju, da ga ne reklamiram. Sajt se lako pronalazi.
Tako da je @moron nesumnjivo u pravu.

Čak je i zajednički drugar primetio poprilično poskupljenje tog kineza kada je država počela sa subvencijama tako da o prodavcu ništa lepo.