1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors isporučio 200.000 električnih vozila
General Motors isporučio 200.000 električnih vozila

General Motors isporučio 200.000 električnih vozila

155
0
Podelite sa prijateljima:

General Motors (GM) ima reputaciju proizvodnje velikih i neekonomičnih proizvoda, ali najveći američki proizvođač je upravo postao tek druga kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja je kupcima isporučila 200.000 e-vozila.

Prvi čisto električni model kompanije, Chevrolet Volt, je stigao 2011. godine, a u međuvremenu su debitovali i Chevrolet Bolt i Spark EV kao i Cadillac ELR. Spark ovih dana odbrojava svoje poslednje dane dok je ELR nedavno ugašen zbog loše prodaje.

I pored rekordno niskih cena goriva u 2017. godini, najveći američki proizvođač je prošle godine isporučio 18.019 primeraka Bolta, slede Volt sa cifrom od 18.306 komada i 23.602 otpremljenih modela Spark.

Posebno popularnim se pokazao spomenuti Bolt za koji važi lista čekanja od oko tri meseca. Ovaj automobil je uspeo da nadmaši ključnog rivala Tesla Model 3 sa relativno niskom cenom od 35.000 dolara, a pri tom je u stanju da pređe 380 kilometara sa jednim punjenjem, što je za 30 kilometara više nego Model 3. GM će ugasiti Volt, čija je prodaja pala za 12% prošle godine, da bi se otvorio prostor za dodatnu proizvodnju Bolta.

Ovaj uspeh takođe označava da se kupci više neće kvalifikovati na 7.500 dolara popusta po osnovu subvencija države, prilikom obračuna obaveze za porez na dohodak građanja. Ove olakšice su debitovale pre desetak godina u nadi političara da će se veći broj kupaca okrenuti prema električnim proizvodima.

Međutim, pravilo je važilo samo za prvih 200.000 kupaca, a američka država će ispoštovati sve njih koji se za kupovinu odluče do kraja marta. Nakon toga cifra pada na 3.750 dolara, u oktobru će ponovo biti snižena na polovinu i te sume, da bi onda konačno bila potpuno eliminisana u aprilu 2020. godine.

GM i Tesla su za sada jedine dve američke kompanije kojima je ovaj potez pošao za rukom, pa su oba proizvođača zatražila od države da produže važnost trajanja olakšica. Tesla je takođe najavila sniženje cena svih svojih modela da bi izbalansirala prodajne rezultate.

GM planira da poveća prodaju električnih proizvoda do 2023. godine, a nova dva modela će stići već ove godine.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments