1. Home
  2. Vesti
  3. Patentni crteži električne Dacije Spring
Patentni crteži električne Dacije Spring
0

Patentni crteži električne Dacije Spring

193
0
Podelite sa prijateljima:

Neretko se dešava u automobilskoj industriji današnjice da patentni crteži posluže kao prvi indikator onog što ćemo videti na serijskom modelu koji sledi uskoro. To je i sada slučaj s prvom serijskom električnom Dacijom Spring, iako smo pre samo par meseci mogli da, putem interneta, osmotrimo istoimeni koncept koji je trebalo biti prezentovan na, nikada održanom Salonu automobila u Ženevi.

Shodno tome, upravo predstavljeni crteži nikoga ne iznenađuju, pre svega zbog toga što repriziraju linije i rešenja viđena na pristupačnom krosoveru Renault City K-ZE, koji se, već nekoliko prethodnih meseci nudi kupcima u Kini. Dakle, silueta gradskog automobila marke Dacia zadržava isti oblik kao kod francuskog rođaka koji se u formi konvencionalnog automobila nudi i pod imenom Kwid. Jedine vidljive razlike se tiču maske hladnjaka, koja je u ovoj aplikaciji usklađena sa ostatkom palete modela Dacije. Takođe, svetlosni potpis rumunskog pulena je jedinstven, to jest nije replika Renaultovog.

Verovatno je važno naglasiti da ni naziv Spring nije čvrsto opredeljen kao konačno rešenje, odnosno serijska verzija može poneti drugačiji indeks. Zanimljivo je primetiti da na patentnom crtežu nedostaju krovni nosači, dok su ugrađene konvencionalnije ručke za otvaranje vrata, dok su i naplaci nešto manjeg prečnika. Pojednostavaljena su svetla za maglu, a izostavljeni su i plastični elementi koji služe kao zaštita podvozja. Dopuna baterija će se vršiti preko priključka koji je, po svemu sudeći, pozicioniran na prednjem delu vozila.

S obzirom na svima nama poznatu politiku Renault grupe, koja forsira cenovno pristupačnu ponudu četvorotočkaša pod zastavom rumunske marke, nekakve „napucane“ primerke ne treba očekivati ni u najprestižnijim verzijama Srpinga, koji će se u dužinu svakako prostirati na distanci od 3,73 metra. Veruje se da će cena noviteta biti niža od 15 hiljada evra, dok će autonomija iznositi oko 200 kilometara, prema WLTP protokolu, što je prilično manje od onog što nudi Renault Zoe ili Peugeot e-208, pa čak i jednostavni Volkswagen. e-up, koji je slične veličine kao i ova Dacia, pa čak i slične cene.

AutoRepublika

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments