1. Home
  2. Testovi
  3. Četvorosed Toyota Aygo X na testu: Slično, pa ni nalik
Četvorosed Toyota Aygo X na testu: Slično, pa ni nalik
40

Četvorosed Toyota Aygo X na testu: Slično, pa ni nalik

2.05K
40
Podelite sa prijateljima:

Iako je nasledila isto ime, nova Toyota Aygo X nema nikakvih zajedničkih tačaka s bivšom. Estetski neprepoznatljiva i znatno veća, prešla je u mini-SUV segment, što objašnjava slovo „X“ kraju.

Nova Toyota Aygo nastala je u vreme kada mnogi proizvođači odustaju od A segmenta! Pod izgovorom da za njima nema potražnje, preorijentisali su se na male elektromobile, ili su jednostavno ponudu započeli vozilom iz segmenta iznad, u ekonomskom smislu znatno interesantnijem. Na prste jedne ruke mogu se tako nabrojati mališani koji i dalje egzistiraju (Renault Twingo, Fiat Panda i 500, duo Kia Picanto/Hyundai i10), no i njihova sudbina je neizvesna, pitanje je hoće li biti nalednika u narednoj generaciji…

Krivca za ovakvo stanje treba tražiti u novim ekološkim normama, proizvođačima je nametna globalna količina CO2 na koju imaju pravo, što je uslovilo odluku o eliminaciji slabo konkurentnih modela, pa i čitavih segmenata.

Međutim, Toyota nema tih problema, njen prosek za čitavu gamu vozila je nizak, pre svega zahvaljujući upotrebi hibridne tehnologijie. Kažem ovo jer novi Aygo X poseduje, jedini agregat koji ga pokreće, a to je mali trocilindarski benzinski s oznakom 1.0 VVT-i. Drugo, za razliku od predhodne generacije, kada je ova mala Toyota bila samo jedna od, pre sedamnaest godina rođenih trojki (Citroen C1 i Peugeot 108), sada nastupa kao solista, nakon što je otkupila pogon na severu Francuske koji je delila s bivšom grupacijom PSA.

Dakle još jedan nazovi francuski automobil(čić), pored bratskog Yarisa (isto tako proizvodi se u Francuskoj), od koga je uostalom preuzela donekle modifikovanu platformu. Verovatno se pitate šta je to sprečilo Peugeot i Citroen da nastave saradnju, te da kao i pre ponude svoje verzije ovih mališana? Opet taj prokleti CO2, za razliku od Toyote francuski proizvođači imaju ga previše, zbog čega su prinuđeni da rade na razvijanju električnog ili hibridnog modela koji ispušta znatno manje štetnih izduvnih gasova od modela zvanog Aygo 1.0 X (110 g/km).

Nešto se već šuska u kuloarima u vezi njega, no ne treba očekivati ništa konkretno pre kraja 2023. godine…

E, kada smo i to razjasnili da vidimo šta nam to donosi novi Aygo X? Rekao bih, pre svega potpuno drugačiji stil, s primesama toliko popularnih krosovera. Ovo je inače moj prvi kontakt s njim, za razliku od kolega iz Srbije, ja nisam bio na zvaničnoj prezentaciji u Barseloni pre koji mesec, a zauzvrat sam imao vremena da se „na tanane“ upoznam s njim i da ga „slatko“ navozam tokom čitave sedmice. Onako usput, na prezentacijama više se druži, jede i pije nego što li se vozi, novinari imaju maksimalno par sati za upoznavanje s vozilom.

Dakle, na prvi pogled bivam pomalo iznenađen njegovom korpulencijom, Aygo X se očito ukrupnio i narastao. Umesto nekadašnjih 3,46 metara izdužio se na 3,7 m, čak je i širi za čitavih 13 centimetara! Deluje mi nekako nabijeno, mišićavo, s izraženim prorezima za točkove koji idu i do 18 cola, uokvirenim crnom plastikom. Vidljivo je i uzdignutiji od tla, bez ikakve sumnje svi stilski elementi koji idu uz jedan krosover su tu.

 

Toyota je uvela i neke potpuno nove boje uz mogućnosti personalizacije. Voženi je kao što vidite na fotografijama dvobojni, u pres voznom parku proizvođača ugledah još nekoliko drugih, posebno mi se dopao jedan u crveno/crnoj kombinaciji. Ponuda je obogaćena i opcionim staklenim odnosno pomičnim platnenim krovom, kao i nosačem za bicikle na petim vratima.

E da, za raziku od prethodne karoserije, Aygo X je isključivo s petoro vrata, mada su ova toliko mala da jedna krupnija osoba, tipa našeg „morona“ (za neupućene „maneken“ AutoRepublike, idealan za proveru prostora na zadnjim sedištima), nema šanse da prođe kroz njih! Kolega moron, čekamo da proverite da li preterujem…

Veći spolja, ne mnogo iznutra

Novi model u principu donosi i novi enterijer, u svakom slučaju Toyota nije uradila posao polovično! Šta reći do toga da me je prijatno iznenadio, ne toliko izborom materijala (podrazumeva se da je plastika u segmentu isključivo tvrda), već pre svega orginalnim dizajnom i bogatom opremom.

Komandnom tablom dominira ovalno udubljenje za veliki centralni ekran od devet inča, jednostavan za korišćenje. Ispod njega su izdvojene  „fizičke“ komande za automatski ili manuelni klima uređaj, tim bolje, ne mora se pipkati po ekranu.

Instrument tabla je prilično jednostavna, mehanička s par numeričkih pokazivača, dok je upravljač s brojnim funkcijama preuzet iz Yarisa. Mesta za odlaganje sitnica ima malo, pregrade u vratima su uske (flaša od 1 litra tu ne staje), pored platoa za bežični punjač telefona postoje samo dva udubljenja za limenke.

Ono što je mnogo značajnije je činjenica da je Toyota Aygo X dobila izuzetno bogat paket bezbednosne opreme i vozačkih asistencija. Toyota Safety Sense je recimo sistem baziran na kamerama i radaru, a među asistencijama se nalaze takozvani sistem „pre collision“, koji je sposoban da „napipa“pešake i bicikliste. Proizvođač navodi i adaptivni regulator brzine (voženi ga je posedovao) i sistem za održavanja kolovozne trake, pohvalno za vozilo u najnižem segmentu.

A kad smo već kod opreme spomenimo i grejače za prednja sedišta, usput rečeno lepo dizajnira i udobna (opet za ovaj segment). Kao i kod predhodnog Aygoa iz jednog su dela, s integrisanim naslonima za glavu (kažu tako su jeftinija za proizvodnju).

Iznenadio me je i kvalitet zvuka, Toyota opciono ugraduje audio sistem JBL, s bas zvučnikom u dnu prtljažnika. Vozač se prijatno oseća za malim kožnim upravljačem podesivim isključivo po visini, ergonomija komandi je bez zamerki. Nema problema čak i ukoliko je izdašnih dimenzija, sedište se može spustiti dovoljno nisko, dok zahvaljujući većoj širini ramenom ne češe rame suvozača.

U jednom gradskom automoblu preglednost je bitna stavka, konstatujem tako da je ovde odlična, čak i kroz zadnje staklo, na kome je poveći brisač. Posve druga priča je na zadnjoj klupi, za izbeći po svaku cenu. Kao što rekoh vrata su „smešno“ mala, posebno u donjem delu, gde je širina ravna cipelama broj 42! Osim toga, ni ne otvaraju se pod dovoljno velikim uglom, dok su nasloni sedišta gotovo vertikalni.

Ima da pucaju leđa mladih roditelja kada budu vezivali bebe u njihovim sedištima… Pažnja, ne sećam se da je neko od kolega s prezentacije naglasio da je Aygo X registrovana za samo četiri osobe, dakle poseduje samo 2 sigurnosna pojasa pozadi. No, i to je previše, ukoliko se odrasle osobe nekako i smeste poželjno je da nemaju više od 1,7 metara u visinu.

Čak se ni klinci ne mogu osećati prijatno, osim što nije predviđen USB priključak prozori se mogu tek odškrinuti. Stekoh utisak da su mesta pozadi žrtvovana na račun prednjih i prtljažnika, koji dostiže 231 litar, što je za nekih 60 litara više kod predhodnog Aygoa.

Po potrebi se mogu oboriti nasloni u odnosu 50/50, kada korisna zapremina dogura do 830 litara. Sam pokrivač koji skriva njegovu unutrašnjost od znatiželjnih pogleda je teško, da izvinete na izrazu, sranje, a reč je o omanjem parčetu platna na koje se ništa ne može odložiti. Verujem da niste pomislili kako je predviđen rezervni točak, u pravu ste, umesto njega pronađoh pribor za krpljenje guma s kompresorom.

Jedan ali (bez)vredan

Po pitanju pogonskih jedinica stvar je prosta k’o pasulj! Kao što rekosmo, nema ni govora o nekakvom hibridu ili mikro hibridu, Aygo poseuje jednolitarski trocilindarski blok od 72 konjske snage, a u sprezi s petostepenim ručnim menjačem, odnosno uz doplatu od 1.000 evra s automatskim CVT menjačem.

U razgovoru s atašeom za štampu saznah zašto je to tako, navodno hibrid bi podigao cenu i težinu vozila, koje je ovako ubedljivo ispod jedne tone. Dobro, ali neka se raspitaju kod Suzukija kako su ovi uspeli da u Ignis ubace mikro hibrid i integralni pogon, te da uprkos tome ovaj ostane relativno lagan i finansijski interesantan?

Pre bih rekao da nije postojala želja za nečim jako ozbiljnim, uostalom još uvek je veliki broj tržišta gde se traže „obični“ automobili za svaki dan, sposobni dostići Euro 6d norme. Važna stavka jer je Aygo X prevashodno predviđen za grad i okolinu, gde skromnih 72 konjića uglavnom zadovoljavaju.

Štaviše, u prva tri prenosa (na test vožnji bio je model s ručnim menjačem) stiče se utisak i da je živahan. Ok, prenosni odnosi su dugački i mora da se „navlači“ u obrtaje, maksimalnih 93 Nm obrtnog momenta razvija pri visokih 4.400 o/min. Ne smeta mu da se zavrti i na 6.500 obrtaja, no osim buke u kabini time se ništa ne dobija na planu perfomansi.

A da se radi o trocilindarskom bloku jasno je svima osim totalno gluvim osobama, što zbog same prirode motora što zbog slabe izolacije kabinskog prostora. Dakle u gradskoj i prigradskoj vožnji sve je manje-više u superlativima, električna asistencija upravljača je snaža, dok mali poluprečnik okretanja (4,7 m, tek malo više od apsolutnog šampiona Twinga s 4,3 m, pre svega zahvaljujući pogonu na zadnje točkove) obezbeđuje primernu manevrabilnost.

Stvar se komplikuje izlaskom na otvoreni put, prilika da nam pokaže šta zna i ume u ovakvim uslovima neplanirano se ukazala. Naime, moje dete od 23 godine, koje često možete videti na fotografijama, od danas do sutra odlučila je da skokne do Srbije, niskobudžetnom avio kompanijom Wizzair.

Da, samo aeodrom za ovakve avio prevoznike nije u okolini Pariza već u gradiću Beauvais, na stotinak kilometara od naše kuće. Ubacih nekako u prtljažnik osrednji kofer od 20 kilograma i jedan manji kabinski, pa rano ujutru, pre saobraćajnih gužvi, pravac aeodrom. Uverih se tako da su ubrzanja skromna (15 sekundi do 100 km/h) a međubrzanja katastrofalna, u petoj brzini od 80-120 km/h treba mu čitavih 27 sekundi, odnosno 19 sekundi ukoliko se menjač ubaci u četvrti prenos.

Manite se dakle nepotrebnih i rizičnih preticanja, za upravljačem ove Toyote treba biti strpljiv! Uostalom s porastom brzine drastično poraste i nivo parazitnih šumova u kabini, pri 130 km/h agregat je na visokih 4.000 o/min i troši 6,8 lit. Osetno više nego li po gradu (oko 5,5 lit), sve u svemu ukupni zabeležen prosek iznosi 6 lit.

Po povratku, odustajem od autoputa, Aygo X se neuporedivo prijatnije oseća na krivudavim putevima drugog reda. Ekonomičnom vožnjom lako silazim na nekih 4,5 litara benzina na stotinu kilometara vožnje, no kako nije vreme za ekonomisanje, već za proveru vozne dinamike, od njega tražim maksimum.

Iskreno rečeno ponaša se bolje nego što sam očekivao, iako je klirens povećan, relativno tvrdo ogibljenje ne dozvoljava karoseriji da se previše naginje u krivinama. Kao što rekosmo platforma GA-B od Yarisa je neuporedivo modernija i perfomantnija od prethodne, jedan veliki plus za Aygo. I što je najlepše nije preterano tvrd, nema potrebe gotovo se zaustaviti ispred jačih „ležećih policajaca“, preko istih prelazio sam bez problema brzinom većom od propisane (naravno u vreme kada nikoga ne ugožavam).

To bi uglavom bilo to, ostaje nam da vidimo koliko košta ova beba Toyota? Cene za Srbiju ne pronađoh na domaćem sajtu, ostaje mi jedino da prenesem one koje se praktikuju „napolju“, odnosno u Francuskoj gde je obavljena probna vožnja.

Da se razumemo, nema više jeftinih malih automobila, svojevremeno Aygo se mogao kupiti za manje od 10 hiljada evra, no danas vam za njega treba najmanje 15.990 evra. Koliko videh, kod nas su u ponudi tri završna nivoa (u Francuskoj čak pet njih), tako da nema smisla ulaziti u detalje, koga interesuju sam će se snaći.

Voženi je bio u završnom nivou „Collection“, kao što možete videti na fotografijama, pored aluminijumskih naplatka od 18 cola i dvobojne karoserije poseduje i prednja puna LED svetla, automatski klima uređaj, sistem za otključavanje/zaključavanje i startovanje motora bez ključa, ekran od 9 inča, senzore za kišu, kameru za vožnju unazad… I sve to za „bagatelnih“ 19.690 evra.

Ne, nije najskuplji, ukoliko baš želite da potrošite još par hiljada evra (konkretno 22.990) tu je takozvani „Air Limited“ uz koji ide platneni krov na otvaranje, automatski CVT menjač, spomenuti audio sistem JBL, polukožna sedišta…

Ukratko, iako je novi Aygo X simpatičan i orginalan, nije doneo apsolutno ništa posebno novo u svet malih automobila. Srećom po njega naučio je adaptirati se ukusima i modnim trendovima, u protivnom bio bi osuđen na izumiranje!

Iako bezobrazno skup, ne sumnjam da će lako pronaći kupce, uostalom ni konkurenti nisu džaba, spomenuta Fiat Panda Cross i Suzuki Ignis na ovom tržištu isto tako startuju iznad 15 hiljada evra.

Za žaljenje je jedino što Toyota nije ponudila (barem ne za sada), jedan običan Aygo, bez onog  X, skromniji i znatno pristupačniji za kupce s plićim džepom.

Tekst i slike: Perica Rajković

Toyota Aygo X Collection 1.0 VVT-i/72

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3.700/ 1.740/ 1.510 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.340 mm
Zapremina prtljažnika: 231/ 829 litara
Masa praznog vozila: 978 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/benzinac
Radna zapremina: 998 ccm3
Snaga: 72 ks
Maks. obrtni moment: 93 Nm pri 4.400 rpm

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: ručni ili automatski CVT

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torzija
Kočnice napred/nazad: ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 175/60 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 14,8 sekundi
Maks. brzina: 158 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 35 litara
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,4/5,9
Emisija CO2: 110

Cena

Cena testiranog u Srbiji  nije poznato, a u Francuskoj od 15.990 evra

Dobre strane:

Stil, oprema, prednja sedišta i prostor napred, odnos vozna dinamika/udobnost, potrošnja po gradu  

Loše strane:

Cena, samo jedan agregat i perfomanse, potrošnja na auto putu,  prostor i pristup zadnjoj klupi
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 6,5 
Pozadi: 5
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8 
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,5
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 6 Ukupno 6,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost:  6,5
Ocena: 7,222

 

(2046)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

40 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ja nešto kontam kako se može električni četverocikl napraviti u EU za cca 7 k EUR a u prvoj strpenici iznad toga, A klasa, to se ne isplati, pa se opet ti nuvodi u D klasu koja će da krstari autopitevima brzinom od 110 km/h i da se pune na pre brzim skupim punjačima…

Najbolje da, radi ekologije, izbace inova tri cilindra i nek ubace ona dva iz Trabanta, taman ujedno da zaprašuju viruse u trećem piku četvrtog talasa…

Nekad smo imali suprostavljne plave i crvene, a onda su se pojavili zeleni i svima s*ebali znanje…

Iznogud Časni

Twin air

J4ZZ3R

Oni Švajcarci nude MICROLINO dvosed za 15k, baš lep i originalan električni koncept koji nije rudimentaran kvadricikl kao Sitroen Ami

J4ZZ3R

Sve si u pravu, sem što ovo nije SUV, već kvazi SUV (bukvalno je dobio „visinu“ na konto ogromne dimenzije točka) i što zaista ne troši puno, bar ne u gradu gde mu je osnovna namena Po meni najgora stvar na ovom automobilu je cena, a ni enterijer nije neki (sa asoekta dizajna), ali realno sa aspekta Toyote, ovo će da se prodaje zbog dizajna, veličine i opet dizajna i dizajna. Takođe za A segment zaista nije bitno da li pozadi može da stane drug MRN (a za prosečnu EU porodicu ni za B, čak ni za C segment). Ovo… Pročitaj više »

Peki

Nazalost vecina ljudi i dalje sebi ne moze da dozvoli 2-3 automobila u kuci, cak i jedan je cesto nedostupan! Pre nego li sam uzeo ovaj Aygo X naivno sam verovao da je zbog znatno vecih dimenzija postao prostraniji i polivalentniji, nije, u pravu si njegova upotreba ogranicena je na gradsku i prigradsku voznju. A eto vidis ukazala se potreba da se skokne do samo 100 km udaljenog aeodroma i eto muke, sta bi bilo da je vlasnik pozeli da ode s devojkom, suprugom ili drustvom malo dalje, recimo na odmor do mora ili nedaj boze u planine? Moj stav… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ti si 100% u pravu Peki, s tim što onda baš ni B segment nije podesan kao jedini automobil, već je, bar po meni C i dalje prava mera za takvu ulogu, ali svakako kao drugi automobil ili treći A segment je puno bolja opcija od B. Naravno sve zavisi od potreba. Gledam dole po Boki brdo starih Aygoa I i II generacije, mada su se i Ignisi lepo primili … Parkiraš u garažu C ili D segment i koristiš ih za sve duže od 50km, a po gradu, do plaže harčiš Aygo i maltene ti ni ne trebaju ta… Pročitaj više »

Ska

A sto su problem vece razdaljine? Putovala sam u vise navrata u Budimpestu, Zagreb, na Staru planinu, svaki put bez pauze, eventualno za tocenje goriva. Danas putujem 5600 km mesecno, tj. 255 km dnevno, od toga oko 200 km po autoputu. Zbog cene goriva vozim do 100 km/h i pri toj brzini trosi sa klimom ispod 4 l/ 100 km. Pri 130 km/h je trosio 5,5 l. Model je iz 2012. i kontam da je bolji od ovog. Ako nista, bar ima rezervni tocak i manji je. Zadnje sediste koristim za odlaganje stvari tako da mi dimenzije nisu problem. Platila… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Ska
moron

Eh, pošto Peki pominje cene … Aygo je izgleda u Srbiji poskupeo od kada mu je startovala prodaja ( april ) Evo ga cenovnik iz aprila, a evo ga sadašnji. https://www.toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_vozila/2022/april/Aygo_X_1904.pdf https://www.toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_vozila/2022/july/AYGO_X_0107.pdf A ako se pogleda ( „julski“) cenovnik za Yaris, „na oko“ ispada da ja manja cena za bazni Yaris 1,5 od 125 ks ( 16.990 ) nego za bazni Aygo 1,0 od 72 ks ( 17.490 ). Ali, verujem da i za Aygo ima sličan „inicijalni popust“, pa su ulazne cene verovatno dosta slične. Svakako su 3 cilindra. Atmosferci. A sad, da li je 72 ili 125 ks,… Pročitaj više »

moron

Upitah danas.
Dakle, bazni Aygo X ( paket X Play ) sa 72 ks ima akcijsku cenu od 16.890, odnosno, 100 evra manje od baznog Yarisa 1,5 od 125 ks ( paket Stella ).

Peki

I sta su ti odgovorili u salonu Toyote?

moron

Pa, oko cene su mi rekli ovo što sam iznad napisao.

moron

Obrtomer je filigranski precizan 😊😊😊 Nema zajebancije, Japanac je to „Bato“, samo perfekcija …

BB

😂🤣😂🤣

Iznogud Časni

Ja koje smeće od auta za pun kuki para, pa stvarno moras bit budala pa kupit ovo!b bijedni motor, gol lim na vratima, nema naslona za ruku, nema rukohvata iznad putnika, loši materijali, opasan za voziti i sve to za 15,16,19 hiljada eura. Bježi ….

moron

Peki,
od kada ti postate stidljiv, pa nas uskrati za fotografiju tvoga mladalačkog tela na zadnjem sedištu, da vidimo taj raskoš od prostora o kome zboriš 😊

Peki

Cuj za nas elasticne Liliputance nema frke ni u nekadanjoj „peglici“ (Fiat 126), na tebi je da obavis tu nemogucu misiju i eventualno se uslikas, te da se slatko nasmejemo…🤣

moron

Ne znam kako ti, ali, ja sam uspeo i da udjem i sednem na zadnju klupu, a i da odande izadjem.
Sad, koliko je do bogate ponude prostora, a koliko do fleksibilnosti moga tela, to je već za raspravu 😊

Iznogud Časni

To si vježbao sa hudinijem, znam te ja. Inače, kuki staneš, kad onaj Mio i ne drag iz vrelih guma nema šansone da stane u to japansko smeće.🤪😘😇

J4ZZ3R

Naš je Saša tanak kao jela, a onaj masni iz VG je ki bundeva.
Ali moram priznati da sam briznuo u smeh kad je štovani Peki napisao „kolega moron“ sa malim slovom m 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
moron

Ja sam namerno pre par godina promenio „Moron“ u „moron“ ( jer mislim da je samo ovo drugo primereno), tako da je Peki to napisao gramatički potpuno ispravno 😃

J4ZZ3R

Ne sporim ja da je on napisao tako kao što ti želiš i jasno je meni šta je on mislio, sli ako neko nov ili neupućen čita i dođe do dole teksta „kolega moron“ to će značiti u fazonu… „Dva smo brata oba moroni“.. 🙂

moron

Ovaj Aygo X je na NCAPP dobio 4 zvezdice, ali, iako je pozadi očito veoma teskoban, NCAP je odlično ocenio njegove naslone za glavu zadnjih sedišta. Bolja ocena nego su je dobili novi Sportage, EV6, Tonale … Rekao bi čovek da ti je u slučaju udara odpozadi manji rizik povrede vrata na zadnjem sedištu u Aygu, nego u ostalim pomenutim. A zbog veoma malog „Headroom“-a pozadi, u Aygu bi pri trzaju verovatno zakačio glavom za „nebo“ i pukao bi ti vrat i pre nego bi glava dotakla te superbezbedne naslone za glavu … Eh moj NCAP. Možda bi trebalo testne… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
BB

To je napravljeno iz praktičnih razloga. Zbog snage motora, velike su šanse da će neko pljusnuti ovaj auto od pozadi pa se zbog toga posebna pažnja posvetila dizajnu zadnjih naslon za glavu, ili bar za onaj manji dio populacije kojo uopšte može da sjedne tamo 😂🤣

Iznogud Časni

I onaj smiješni Reno je imao jackpot, prvi Twingo, i umjesto da je istu karoseriju malo po malo mijenjao, shodno godinama, kako to radi Fiat, oni su … Uh.
Ova tojota je oblikom htjela da bude nesto to, ali je prevara od auta još po toj cijeni …

J4ZZ3R

Ja nisam ljubitelj Renoa, to mogu da potvrde razni MMovi i Terminatori, ali TWINGO 1 mi je najgenijalniji automobil A segmenta i više puta sam razmišljao, baš kao ti zašto od njega ne naprave modernu verziju.
Za razliku od Fiata 500 koji udara samo na emocije Twingo je praktičan, a opet izuzetno (bar meni) atraktivan.

S mile

Negde procitah da je dobio dodatnih 11 milimetara …. klirensa

Ovde neko nekog….

moron

Pita mene prodavac danas kako mi se čini Aygo nakon što sam ga razgledao. Veoma biranim rečima mu rekoh da je manje komforan od prethodnog, On me, naravno,kulturno demenatova i reče da je ovaj sada „na platformi yarisa“. I tu smo oko toga završili priču. Ja nemam dilema šta sam ja mojim telom premerio po pitanju prethodne i sadašnje generacije Ayga (jer u firmi privremeno imamo na rentu upravo Aygo iz 2018. ) ili po pitanju sadašnjeg i prethodnog yarisa ( jer mi i sada ispred stana službeni yaris iz 2019. ). Po pitanju ponude prostora na prednjoj klupi sadašnji… Pročitaj više »

DUDE

SUZUKI IGNIS ipak nudi daleko vise za ulozeni novac.
Za cenu pocetne verzije AygoX dobija se IGNIS hibrid u maksimalnom paketu opreme, za sve 4×4 pogonom.

J4ZZ3R

Ako se racionalno posmatra Ignis je avion za ovo, ali će se zbog dizajna i bedža ovo bolje prodavati

Djoraw

Mnogo se, u slučaju A segmenta i voženog Aygo-a, raspravlja o „količini“ mesta. Ta grupacija niti je zamišljana, prilikom projektovanja, niti proizvedena kao porodična vozila. Ovde, gde živim, je pronaći parking na ulici nešto kao ruski rulet a drugi auto u porodici mi je bio neophodan. Kako je cena garaže na mesečnom nivou 72€ nije mi padalo na pamet da jurim i kupujem auto niti B niti C segmenta. Jednostavno trebao mi je auto koga ću uspeti da parkiram na kašičicu. Elem, nakon duge pretrage i potrage, imadoh sreću da, za to vreme, pronađem i pazarim Toyotu IQ, 3 metera… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ja sam veliki fan IQ modela, cene polovnih primeraka u Nemačkoj sa malom kilometražom su fantastične

moron

Oko cene tog „parkiranja“, ne znam kako je drugde ( drugim gradovima ili državama), ali, u BG kod „Parking servisa“ nema razlike cene parkiranja zavisno od toga da li su vam kola dugačka 3,5 ili 4,5 metara. Ista je. Bez razlike da li pričamo o parking mestima u zoniranim područjima ili o javnim garažama. Mi „na poslu“ držimo dva vozila B segmenta u javnoj garaži (uskoro ćemo i treće) i to su relativno lepe cifre ( oko 150 evra mesečno po vozilu, no, pe smo držali u garaži u TC Rajićeva i bilo je i skuplje, oko 200), ali, to… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
J4ZZ3R

Meni je Yaris Cross toliko ružan, da bih se radije grbio u Yarisu / Aygou nego vozio „ono“

moron

„Lepota je prolazna“.
Neke druge osobine su meni bitnije.
Mada me kod Yaris Cross-a „iz principa“ mnogo iritira koeficijent otpora vazduha ( 0,35 / 0,36 ). To me „izludjuje“. Nevidjen gaf Toyote.

Djoraw

Više nije u pitanju cena parkiranja nego FIZIČKI nema više mesta naći parking!
Na sreću ili nesreću još uvek postoje bahati vozači koji ostave mesta da mogu ugurati IQ.

moron

U parking zoniranim područjima ti više i ne smeš da ostaviš kola van obeleženog mesta.
Dok si smeo bilo gde, kola veličine IQ su imala tu praktičnu prednost. Više je nemaju u tom smislu.
A to im je za urbana područja nekada bio glavni adut.

BB

A zašto da IQ ustupi mjesto drugom autu… Ne mora ni da bude drugo auto u porodici, neka bude prvo 😄 a klincima kupi nekog manuelca 😉.
IQ viđam triput godišnje i to u Ljubinju kad odem u tasbinu. Dva brata to posjeduju koji imaju jake fizičke nedostatke ali ogromne mentalne sposobnosti. Autić je super 👍

Djoraw

U potrazi sam za IQ-om sa manuelnim menjačem ali cena je otišla u stratosferu. Moj sam platio 2.500€ a sada nemam šanse naći ispod 6.000€.
Neću se odreći IQ-a, najbliži mu je SMART ali on je dvosed bez tovarnog dela za cegere i pijačnih kolica kao i bez manuelnog menjača 🙂

Diana

Čitala sam da se ne proizvodi u Francuskoj, baš u Češkoj