1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se retki specijalista za homologaciju marke Volvo
Prodaje se retki specijalista za homologaciju marke Volvo

Prodaje se retki specijalista za homologaciju marke Volvo

1.31K
5
Podelite sa prijateljima:

Čuveni Volvo Serije 200 je jedan od najpoznatijih automobila potpisan od strane švedskog proizvođača vozila. S karijerom koja je trajala čak 19 godina, i to od 1974. do 1993. godine, serija 200 je privukla preko 2,8 miliona kupaca i proslavila Volvo po pitanju bezbednosti i pouzdanosti. Iako izuzetno kockastog dizajna, automobil je zabeležio i velike sportske uspehe, od čega je najpoznatiji onaj iz 1985. godine kada je osvojio titulu u Evropskom šampionatu turističkih automobila i time prekinuo desetogodišnju dominaciju BMW-a i Jaguara.


Ispred nas je sada specijalni Volvo koji je homologovao seriju 200, kako bi se uopšte oprobala na trkačkim stazama, a priča je toliko kontroverzna da je FIA kasnije morala da izmeni pravila upravo zbog švedskog giganta, pa je pitanje koliko je on zapravo redak. Krenimo redom …

Tokom ranih osamdesetih godina prošlog veka, Volvo je krenuo da razmatra opciju takmičenja u profesionalnom auto-moto sportu i detaljno je proučio pravila FIA vezana za homologaciju. U prošlosti bi proizvođači poslali 500 jedinica u fabriku svoje trkačke divizije, a tamo bi usledila dugačka lista modifikacija pre nego što bi automobil završio u rukama kupaca.

Međutim, zaposleni u Volvou su shvatili da moraju da proizvedu 500 jedinica, ali ne i da ih prodaju, pa samim tim nisu obraćali previše pažnje na kontrolu kvaliteta. Njihov plan je bio da, nakon što specijalni modeli prođu inspekciju, sve modifikacije budu skinute i automobili budu preprodati kao standardna Serija 200.

To se na kraju i desilo, a na iznenađenje mnogih prerada je urađena u Americi. Zašto se Volvo odlučio da to uradi na mestu gde se njegov automobil nije ni takmičio nikada, nije poznato. Pored većeg turbo punjača, modifikovano je dodatno ogibljenje i menjač, a dodat je i veći hladnjak, uz poveći spojler zarad bolje stabilnosti.

Međutim, čim je inspekcija prošla, Volvo je skinuo većinu specijalnih delova, a automobil se našao u prodaji po relativno visokoj ceni od 18.000 američkihdolara (oko 46.600 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti). Veruje se da je Volvo zadržao oko 30 jedinica za profesionalni auto-moto sport dok je ostatak završio u rukama privatnih kupaca.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka se mnogo pričalo o tome koje originalne delove je proizvođač ostavio. Volvo nije krio da je ogibljenje modifikovano, ali je tvrdio da je snaga 2,1-litarskog turbo motora snižena sa preko 200 „konja“ na 160 „grla“. Ipak, oni koji su imali prilike da ga provozaju, kažu da deluje značajno moćnije nego što brojevi na papiru pokazuju pa verovatno nikada nećemo saznati celu istinu.


Ali i pored toga, specijalista za homologaciju je i dalje verovatno najpoželjniji Volvo Serije 200 u istoriji. Ovaj specifični primerak je prešao skoro 300.000 kilometara, pa iako poseduje manje popularni četverostepeni automatski menjač (u izboru je bio i manuelni s istim brojem „brzina“) opet bi trebalo da pronađe novog kupca za oko 25.000 američkih dolara.

Nije loše za automobil koji ni sam Volvo nije želeo da pusti na ulicu, zar ne?

AutoRepublika

(1313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Uuuu lave, pa ovaj Volvo serije 200 u kupe varijanti je najpoželjniji od svih. Ima i Bertone verzija sa dvoje vrata ali je nekako izgledom prestižnija i isto tako retka.
Napraviti od ovoga jedan „sleeper’, ali onako uredno, da se ne preteruje sa veličinom točkova, da izgleda sasvim obično.

Stari Dejan

Nekako svaki Volvo je idealan za „sleeper“ – a zar ne? 🙂

Balkanboj

Moja želja je i dalje jedan Volvo Amazon sa dvoje vrata, malo unapredjena mehanika sa serija 200 i 700 i jači motor. Onako, da može lepo da se vozi.

Balkanboj

Taj, Bertone. Bio je pre par godina (ustvari 2014.godine) jedan na prodaju u BiH. Tražena cifra bila 12k eura.
Mada, Amazon mi ima više šmeka.