1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nissan pre nego što ga je upropastio Renault (3. deo)
AR pijaca klasika: Nissan pre nego što ga je upropastio Renault (3. deo)

AR pijaca klasika: Nissan pre nego što ga je upropastio Renault (3. deo)

5.84K
10
Podelite sa prijateljima:

Ok, ovo je zaista poslednji put da ćemo pričati o tome kako je Nissan imao mnogo bolje modele pre nego što je dospeo u ruke Renaulta, zapravo mnogo bolje nego što je to slučaj danas. Analizirali smo modele kao što su pristupačni sportista pod značkom 240SX i naravno svemogući Skyline GT-R. Danas ćemo se pozabaviti vozilom koje je proslavilo kompaniju na svetskoj sceni, iako se u to vreme još uvek nije ni zvao Nissan.

Reč o čuvenom modelu Z koji smo u samom početku poznavali pod oznakom Datsuna. Od tada smo videli sedam generacija ovog automobila, a iako se većina onih kojima „benzin teče kroz vene“ uglavnom fokusira na prvu generaciju, za našu priču je najbitnija četvrta koja se prodavala kao 300ZX.

Zapravo, Nissan je imao dva modela u ovoj generaciji, onaj originalni i zatim osveženi o kom danas pišemo. Javnost ih danas prepoznaje pod fabričkim kodnim oznakama, a za našu priču je najbitniji Z32. Proizvodio se od 1989. do 2000. godine i u tom periodu je pronašao 164.170 kupaca. Nudio se sa dva 3,0-litarska motora sa šest cilindara. Atmosferac je razvijao 222 konjske snage, ali ako ste bili spremni odrešiti novčanik, mogli ste naručiti i verziju sa turbo punjačem.

Primerak iz današnje priče je iz 1996. godine koja je ujedno bila poslednja godina za 300ZX na američkom tržištu. Sa pozitivne strane, pokreće ga spomenuti 3,0-litarski turbobenzinac sa 300 „konja“ i maksimalnih 384 Nm obrtnog momenta. Iako nam je japanski gigant nudio i petostepeni manuelni menjač, ovaj automobil zapravo nudi četvorostepeni „automatik“, ali su performanse i pored toga impresivne.

Ubrzanje od nule do 100 km/h traje 5,4 sekunde, dok je maksimalna brzina 275 km/h. Ovakvo zadovoljstvo nikako nije bilo jeftino i koštalo je 43.979 američkih dolara ili 83.532 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Visoka cifra svakako, ali opet u samom rangu sa drugim sportistima iz zemlje izlazećeg Sunca, kao što su Toyota Supra i Mazda RX-7.

Automobil se trenutno nalazi u gradu Carolton unutar američke savezne države Teksas i prešao je 84 hiljade milja (134.400 km). Prethodno je proveo vreme i u Tenesiju, Mizuriju, Arkanzasu, Juti i Oregonu, što nam govori da je promenio više nego dovoljno vlasnika.

Štaviše, ovaj sadašnji kaže da je sa njim prešao svega 1.600 kilometara. Takođe navodi da je 300ZX imao i određene mehaničke probleme koji su u međuvremenu otklonjeni, i da je u pitanju jedan od retkih primeraka kompletno u fabričkom stanju pošto vlasnici imaju običaj da ih detaljno tjuniraju.

Spomenućemo da ovaj 300ZX pripada takozvanoj seriji „Commemorative Edition“. Napravljeno je svega 300 primeraka kao „konačno zbogom“ jedne sjajne generacije, a ovaj konkretan automobil nosi boj 248.

Commemorative Edition se zapravo nije razlikovao preterano mnogo od standardnog 300ZX, sa izuzetkom nešto više opreme i nekoliko novih značaka. Biće to poslednji primerak s oznakom Z, pre nego što se Renault umešao u celu priču sa naslednikom.


Prodavac je dobio osamnaest ponuda, a najviša je iznosila 29.500 američkih dolara. Ok, sada vas zaista više nećemo daviti jer imamo osećaj da našem redovno članu sa imenom Renault Terminator skače pritisak svaki put kada vidi naslov.

Zoran Tomasović

(5842)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Iz ove klape RX7 i NSX su neprevaziđeni.

Bungi

Mazda rx7, honda nsx, nisan 300 zx, micubiši 3000 gt, tojota supra.Zlatno doba sportskih kupea iz Japana.Toliko je nove tehnologije bilo u njih spakovano da je ostatak automobilskog svijeta gledao u njih širom otvorenih usta.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Bungi
TheStig

Mogu i sada da gledaju u tu tehnologiju otvorenih usta haha. 3000 gt tada imao aktivnu aerodinamiku, elektronski kontrolisanu suspenziju, stereo boli glava, dvozonsku klimu, napredni awd pogon, upravljanje na zadnjim točkovima. Ludilo 😀

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Laki

Ni „Kajser“ nije mogao odoljeti opakom 3000 GT.

TheStig

Jaa, größe Beckenbauer😁 Wenn Sie das nicht fahren, verstehe ich.

Clio

Za druge modele neznam,ali rx7 mi pojeo dzigericu sa svojim vankel motorom.

Renault Terminator

Možda bi mi skočio nekada davno…ali pošto poduže znamo jedan drugog…znam da me podje.avaš😂.

Yankee

Ja mislim da ce se svi sloziti da je Nissan pravio daleko bolje aute u 20. veku nego u 21. veku (sa par izuzetaka). Nekada je Nissan bio u samom rangu sa Toyotom i Hondom, a danas ga kupuju uglavnom oni koji ne mogu da dobiju kredit za neki drugi auto.

Renault Terminator

Bilo je dobrih primjeraka…ali je opet propao,za razliku od navedene Honde i Toyote koji nisu.
Sad realno,ni Toyota ni Honda nema aute kao što su imali nekada,sem par izuzetaka.I to generalno važi skoro za sve proizvođače…sem Bembare,Merdže i Audija,oni ne odustaju od „starih“ modela i klasičnog normalnog dizajna automobila.Mada i oni imaju nenormalne modele ali imaju i normalno.

Laki

Prelijepo vozilo.