1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se redak Porscheov prototip model 916
Prodaje se redak Porscheov prototip model 916

Prodaje se redak Porscheov prototip model 916

445
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pitate ljubitelje automobila koji je najgori Porsche u istoriji (ako takvi proizvodi uopšte postoje), šanse su velike da ćete dobiti odgovor koji će upirati prstom na neki od današnjih „terenaca“ poput Cayenna ili Macana. Ali, ako bismo se bavili isključivo automobilima, izbor bi verovatno pao na model 914.

Daleko od toga da je ovaj sportista bio generalno loš, i mogao se pohvaliti dopadljivim dizajnom i centralno postavljenim agregatom, ali za standarde firme iz Štutgarta definitivno nije mogao da parira legendarnim precima kao što su na primer modeli 356 i 911. Mnogi su za tako nešto okrivili blisku vezu marke iz Cufenhauzena sa Volkswagenom, zahvaljujući kojoj je 914 nastao.

Naime, krajem šezdesetih godina prošlog veka, Porsche je želeo da proširi ponudu još jednim jeftinijim sportistom, koji će biti pozicioniran ispod čuvenog modela 911. dok je Volkswagen planirao zamenu za zastareli kupe Karmann Ghia. Predsednici obe firme Ferdinand Pih i Hanjc Nordhof su imali usmeni dogovor po kojom bi tada najveća firma preuzela kontrolu nad verzijom sa četiri cilindra, dok bi Porsche razvio onaj sa šest cilindara.

Ali, kada je Nordhof iznenada preminuo. Volkswagen se povukao iz priče pa je Porsche bio primoran da preuzme sve troškove na sebe. To je označilo da je novi 914 bio daleko skuplji od planirane cifre pa je prodaja uvek bila daleko od očekivane.

Ali to ne znači da spomenuti Pih nije imao veće planove. Naime, nakon što je jedan od primeraka završio kao šesti na čuvenoj trci 24 sata LeMansa 1970. godine, predsednik firme je odobrio budžet za specijalno izdanje koje je nosilo oznaku 916. Planirana je limitirana ponuda između 20 i 100 jedinica.

 

Prvi Porsche 916 je predstavljen na Salonu automobila u Parizu 1971. godine, a iako je reakcija publike bila izvaredna, samo dve sedmice kasnije Porsche je otkazao serijsku proizvodnju. Kao razlog su navedeni visoki troškovi, a do tog momenta Porsche je već kompletirao desetak primeraka.

Polovina je poklonjena visoko pozicioniranim osobama u firmi, a preostalih pet su prodati privatnih kupcima. Ovaj konkretan primerak je predat Pihu, koji ga je poklonio svojoj supruzi, a pokreće ga 2,9-litarski motor sa 245 konjskih snaga. Možda cifra ne zvuči kao fantastična za današnje standarde, ali je potrebno spomenuti da je osnovni 914 razvijao između 79 i 109 „grla“ (zavisno od verzije) pa je 916 definitivno predstavljao veliki napredak.

Takođe se veruje da je ovo jedan od retkih primeraka sa 2,9-litarskim agregatom, pošto su preostali pružali kombinaciju 2,4, 2,6 i 2,7-litarskih motora. Porsche je reklamirao svog velikana sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za samo sedam sekundi, ali je visoka cena od čak 45.000 maraka, što je bilo za 40% više od modela 911S, ugasila sve snove o serijskoj proizvodnji.

 

Pihova supruga je zadržala 916, samo tri godine kada je preprodat jednom od Porscheovih inženjera. Nakon toga je promenio vlasništvo u Nemačkoj, Japanu i Americi pre nego što se vratio u Beč 2007. godine. Tada je kompletno restauriran i od tada je čest gost na skupovima klasičnih automobila. Na satu trenutno svoji cifra od 56.412 kilometara.

Ovaj specijalni 916 sada ide na aukciju koja će se održati narednog vikenda, a eksperti nagađaju da će novi kupac morati da izdvoji preko milion američkih dolara.

AutoRepublika

(445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments