1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Amerikanci poludeli za legendom relija
AR pijaca klasika: Amerikanci poludeli za legendom relija

AR pijaca klasika: Amerikanci poludeli za legendom relija

436
30
Podelite sa prijateljima:

Čuvena Grupa B svetskog reli šampionata (WRC) je do današanjeg dana možda najekstremnija forma profesionalnog auto-moto sporta. Iako je bila aktuelna svega tokom kratkog perioda sredinom osamdesetih godina prošlog veka, donela nam je neke od najvećih legendi ikada viđenih na stazama. Pričamo o vozilima kao što su Audi Quattro, Ford RS200, Peugeot 205 T16, Toyota Celica i mnogim drugim, ali priča o reliju nikako ne bi mogla biti kompletirana bez Lancije.

Italijanski proizvođač vozila je osvojio rekordnih deset šampionata među konstuktorima, zatim dodao pobede na 73 relija (na trećem je mestu, iza Citroena i Forda), a njegov model Delta deli lidersku poziciju sa Subaruom Imprezom kao najuspešniji individualni model. Ali pre nego što je postojala Delta, Lancia se mogla pohvaliti sa modelom Rally 037, koji možda nije bio uspešan kao Audi ili Peugeot, ali je i dalje izuzetno bitan za sam sport.

Lancija je morala da proda i određeni broj primeraka za drumsku upotrebu radi homologacije, a takve modele je pokretao 2,1-litarski benzinac koji je uz pomoć kompresora razvijao 205 konjskih snaga i maksimalnih 226 Nm obrtnog momenta.

Menjač je bio petostepeni manuelni, što nije bila kočnica za ubrzanje od nule do 100 km/h za manje od šest sekundi i maksimalnu brzinu od 225 km/h. Za stil se postarala legendarna italijanska dizajnerska kuća Pininfarina, a većina materijala u razvoju je bila lagane prirode, da bi se održala niska masa od svega 1.170 kilograma.

Lancia će da proizvede svega 200 primeraka za ulicu (neki izvori kažu i do 260) u periodu od 1982. do 1984. godine po početnoj ceni od 40 miliona lira, što je iznosilo neverovatnih 21.732 američkih dolara. Preračunato u današnju vrednost novca, dolazimo od brojke od 63.776 „zelembaća“.

Na sajtu Bring a Trailer se nedavno pojavio Rally 037 iz 1982. godine i za sada Amerikanci se prosto „ubijaju“ ko će ponuditi više novca. Reč je o jednom od prvih primeraka koji su sišli sa proizvodne trake pošto nosi broj šasije 029. Originalno je prodat u Švajcarskoj, a jedno vreme je proveo i u Belgiji i Velikoj Britaniji gde je učestvovao na čuvenom gudvudskom festivalu brzine.

Pre sedam godina je uvezen u Sjedinjene Američke Države, i to konkretnije u grad Volfboro unutar savezne države Nju Hempšir. Do sada je prešao svega 39 hiljada kilometara.

Rally 037 je otišao u istoriju kao poslednji automobil sa pogonom na zadnje točkove sa osvojenom titulom u reliju i jedini je koji je nadmašio modernije četvorotočkaše sa pogonom na sva četiri točka. Iako njegovih samo šest pobeda tokom tri godine takmičenja možda ne zvuče kao impresivne, ipak je taj model omogućio italijanskom gigantu dovoljno iskustvo koje će kasnije biti iskorišćeno u razvoju daleko uspešnije Delte.

Znajući sve to, nisamo iznenađeni što je interesovanje za ovim primerkom toliko veliko. Aukcija je započela pre svega dva dana, a već smo videli petnaest ponuda od čega najviša iznosi 204 hiljade dolara. Do kraja je ostalo desetak dana i ne sumnjamo da će konačna brojka biti u milionskom iznosu. I da li zaista još neko misli da brend sa takvom istorijom danas više ne zaslužuje da postoji?

Zoran Tomasović

(436)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

30 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Evo sta je nekada bila Lancia! A ovi danas zalepili se za Y?! 🙁

Nik900

Nikad nisam razumeo kako je lancia propala , za 10 god oni su bukvalno otisli u ku…. ja mislim da oni od 2011/12 su na aparatima

Matija

Lancia, Alfa i Maserati propali su posto su dosli u vlast FIATa a FIAT je poceo da se sa njima igra „globalizacije“, tj. opste unifikacije konstrukcije vise marki. To moze da funkcionise u Americi ali ne u Evropi gde proizvodjaci imaju jasno diferenciran karakter.

Yankee

Eh pa sad, da su Lancia, Alfa i Maserati bili nesto bolji pre Fiata – onda ne bi dosli pod komandom Fiata. 😉

Matija

Yankee, ovako nesto nisam ocekivao od tebe! 🙂

Yankee

Pa zar nije tako? Postoji razlog zasto je Fiat kupio njih, a ne obrnuto.

BB

I ono smeće od Poršea kupljen od strane VW, isto kao i đubar Lamborghini…😜

Yankee

Porsche kupljen od strane VW, koji je u vecinskom vlasniku familije Porsche-Piech. 😉 I ko je onda kupio koga?

Iznogud Časni

Taj mi njihov salon 2km od kuće..a nikad me nije provlacio da dodjem i da pogledam ….

Matija

Ha, ha, ha! 🙂 Drze se podjednako za gusu! Familije Porse i Pieh imaju priblizno podjednak broj akcija u suprotnim firmama. Sklopljeno je primirje i rade zajedno, niko nikoga ne pokusava vise da kupi. Shvatili su da su zajedno jaci!

Matija

Naravno! To sam vec jednom objasnio: FIAT proizvodi male automobile, kada dodje neka ekonomska kriza oni se i dalje prodaju sa malim oscilacijama. Alfa, Lancia i Maserati proizvodili su srednju i gornju klasu koje su podlozne velikim oscilacijama trzista. Tome treba dodati i promasene koncepte vozila koji su ruinirali imidz ovih firmi. Tako se dogodilo da je proizvodjac malih automobila, FIAT, finansijski jaci od svih ovih ekskluzivnih italijanskih firmi zajedno, ukljucujuci i Ferari! Na zalost, FIAT nije umeo da se snadje u programima i tradiciji ovih firmi pa ih je pokusajima globalizacije definitivno dotukao umesto da ih spasi! Primer VWa… Pročitaj više »

TheStig

U zadnje vrijeme samo brbljaš. Da vam Bajden nije slučajno podijelio svoju dijagnozu? 🤣Da nije bilo američke štamparije para ti danas ne bi imao o čemu da pričaš u kontekstu američke automobilske industrije jer ne bi postojala.

Ah, da umalo zaboravih. Fiat tj FCA je morao da kupi Chryslera inače bi skroz propao. Ni americka stamparija ga nije mogla spasiti vec su morali Italijani.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Yankee

Vazi, vazi, sigurno je tako. U toj bajci bi i Saab bio vlasnik General Motorsa, ne obrnuto, jer eto Saab je bio fantasticna firma koju je GM upropastio … 😉

TheStig

Pa jel Amerika morala dan noc da štampa novac da spasi ove davljenike iz Detroita? I Chrysler je najgore ubjedljivo stajao, a žabari kao iskusni prevaranti kakvi jesu ugledali priliku da pokupe od Chryslera sto je ostalo, prekidače za prozore i dugmad centralne konzole 🤣 Kao i svaki obavijesteni amerikanac siguran sam da znas da ste zaduzeni kod Kineza vise nego najgori kockar u nekoj selu. Protesti masovno krenuli, Teksas trazi referendum. U suštini propast Rimskog carstva, ali sa Wi-fi-jem 🤣

Yankee

Zaboravio si dati zakljucak da se Americi po 14. put u poslednjih 120 godina „blizi siguran kraj iz kog se nece izvuci“ … 😉

TheStig

Kad ste bili u ovakvoj mizernoj situaciji? Cijene otisle u nebo. Toliko da je Netflixu pao broj pretplatnika jer narod za leba nema. Rusi vas šamaraju po Ukrajini. Tamane placenike koje ste poslali kao pacove. Prijete vam nuklearkama. Mogu za 15 min da pretvore Ameriku i Britaniju u pepeo. I to nisu njihove rijeci vec rijeci medija iz Amerike.

Yankee

Mizernoj? Evo ja zadnja 3 dana na Uberu sam doneo kuci cisto $1.600. I to od posla sa strane… 😉

TheStig

Cekaj, znaci ako je tebi dobro dobro je svim Amerikancima. Hajd mi objasni sto imate toliko kriminalaca i beskucnika? I sto je 60tih godina radnika Forda mogao da ima veliku kucu i 2 auta i da skoluje 2 djece sve od te jedne plate. A danas moze taj isti radnik da ima kucu ali pod hipotekom i 2 krntije pri cemu moraju da rade svi u kuci.

Yankee

Poduzi je odgovor, pisem ga kasnije kad dodjem kuci, mrzi me da tipkam na telefonu.

Yankee

Pa evo da objasnim … To sto je meni solidno znaci da neki Amerikanac domacin nema izgovor da bude kriminalac ili beskucnik. Ako ja mogu da zivim solidan zivot koji sam stranac i koji je dosao bez znanja reci engleskog jezika i uspeo da zavrsi fakultet i nadje solidan posao koji je dovoljan za solidan zivot – onda oni koji su se rodili u Americi nemaju ni najmanji izgovor da imaju bilo sta manje u zivotu. Sto se tice poredjenja sa 1960-tim godinama … Radnik Forda tokom 1960-ih godinama nije imao veliku kucu i 2 auta i decu na fakultetu.… Pročitaj više »

TheStig

Ne bih ja rekao da je to tako. Ako pogledas podatke vidjecemo da je 60tih godina proslog vijeka prosjecna kupovna moc amerikanca prosjecnog bila oko 5600 USD. Ako to provedemo na novac danas vidimo da je to oko 55 000 USD. Imas podatke koji kazu da je prosjecan radnik Forda imao mogucnost da priusti sebi maltene sve. A znamo da je posle drugog svjetskog rata u Americi bio baby boom i da je industrijala „kidala“. Ti si u pravu za potrebe koje su se znatno prosirile ali nema nacina da osporis da su bogatiji sve bogatiji i da srednja klasa… Pročitaj više »

Yankee

Ako uzmemo za primer 1965. godinu, prosecna porodicna plata je bila $6.900 ili $64.000 u modernoj vrednosti. Danas je $80.000. E sad, ti kazes da je „prosecan radnik Forda imao mogucnosti da priusti sebi maltene sve“. Ali sta je to „maltene sve“? Vec smo utvrdili da je prosecna porodica 1960-ih godina imala samo 1 auto koji je kostao 3 puta manje nego sto prosecan auto kosta danas, a danas porodica ima auta koliko i clanova porodice. Dalje, prosecna kuca 1960-ih godina je imala 2 spavace sobe (jednu za caleta i kevu, drugu za decu bez obzira koliko dece imali) i… Pročitaj više »

TheStig

Zoki vidi, nemam nista protiv tebe. Citam sa zadovoljstvom tvoje clanke ali znas sta je problem vas Amerikanaca. Bog je izasao iz vas. Odrskli ste se Boga i duhovnog. Nemoj da spinujes informacije. Kad kazes siromašan ne misliš nema najnovoji Iphone i Playstation. Siromasan je rijec koja znaci isto i danas i 60tih. Sto danas ima toliko vise siromasnih? Evo ti provjeren podatak. 40 miliona ljudi u Americi zivi ispod standarda prosjecnog stanovnika Srbije. Daj mi odgovor zašto??? Ako su SAD toliko mocne gdje toliko ekonomija ode. U cije dzepove. Blackrock, Vanguard i Statestreet su postali veci od americke „demokratije“,… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Yankee

Ja ti kazem da danasnji stanovnik Amerike moze bez problema da zivi kao sto se zivelo 1960-ih godina cak i sa poslom u McDonaldsu. Ako ce imati kucu od $80.000, auto od $18.000, nece se hraniti po restoranima, nece imati skupocenu elektroniku u kuci, nece imati decu na fakultetima, nece putovati izvan drzave na godisnje odmore (sve stvari koje su bile normala 1960-ih godina) – onda i danas 4-clana porodica moze bez problema sa zivi sa jednom platom. Ali kao sto rekoh gore – danasnji apetiti ljudi je daleko veci. Eto zasto 40 miliona ljudi zivi ispod standarda prosecnog stanovnika… Pročitaj više »

Matija

The Stig, situacija je bila obrnuta. Kupovina Krajslera je bio genijalan potez pokojnog sefa FIATa, Serdja Makionea. FIAT je kupio Krajslera na kredit, cini mi se samo 2 milijarde dolara. Taj kredit odplacen je novcem koji je zaradio Krajsler!!! Osim toga, profit Krajslera spasio je FIAT i sve firme u njegovom vlasnistvu (Alfu, Lanciu i Maseratija) od definitivnog nestanka sa lica Zemlje! Zasto se Krajsler nasao u situaciji da bude prodat a odmah zatim spasio je FIAT? Jednostavno – bio je u vlasnistvu nekih investora koji nisu imali pojma sta je to auto industrija. Prodajom Kraslera izvukli su svoj novac… Pročitaj više »

Yankee

Glavni razlog zasto je Chrysler bio u toj situaciji je bilo zbog Daimlera. Chrysler je tokom 1980-ih i 1990-ih godina fantasticno poslovao, svake godine su pravili velike profite. Dok je Daimler igrao na kartu slavnog imena, a u stvari je bio u dugovima sa gomilom propalih investicija (Maybach, Smart, Fokker, itd). To je bila jedina greska Chryslera, sto su se udruzili sa Daimlerom i na taj nacin Daimler je dobio pristup Chryslerovim kes rezervama dok je Chrysler dobijao otpatke. Kada su ga opeljesili, Nemci su ga prodali, a Cerberus nije mogao nesto da uradi preko noci sa zastarelom ponudom i… Pročitaj više »

Matija

Koliko se secam, Daimler je kupio Krajslera za 5 milijardi a prodao ga za neku simbolicnu cenu. Svabe su napravile dar-mar u Krajsleru pokusavajuci da ga stave u podredjenu ulogu. Uopste je kupovina Krajslera bila los strategijski potez Daimlera jer obe firme proizvode vozila u istim ili slicnim klasama – pretila je interna konkurencija. Model 300C bio je u Nemackoj hit tako da je prodaja E-klase opala! Dzip je bio veliki konkurent G-klasi. Kao sto kazes, Daimler je isisao Krajslera i odbacio ga! Nasuprot tome, Krajsler i FIAT su se perfektno dopunjavali, interne konkurencije nije bilo. Isto to vazi danas… Pročitaj više »

TheStig

Je ne osporavam da je potez kupovine od strane Fiata bio odlican. Samo sam istakao činjenicu koliko je loše Chrysler stajao. 2 milijarde za toliki know-how, tehnologiju i sve ostalo sto je dobio FCA tom kupovinom je bagatela. Opet ta cijena pokazuje kolika je „banana“ bila u kojoj se Chrysler nalazio.

Matija

Sasvim si u pravu. Krajsler je prodat jer njegov tadasnji vlasnik (neki bezimeni investor) nije imao pojma sta sa njim da radi! 🙂

Bungi

Kako je propao „italijanski mercedes“.??? Kupovinom od strane Fiata pojavljuju se modeli, prepakovane Lančie sa mehanikom iz Torina.Pad kvaliteta, manje luksuza u unutrašnjosti i prilično povisoka cijena, učinili su svoje.