1. Home
  2. Vesti
  3. Novi dokumentarac govori o povezanosti slobode i automobila u socijalizmu
Novi dokumentarac govori o povezanosti slobode i automobila u socijalizmu
0

Novi dokumentarac govori o povezanosti slobode i automobila u socijalizmu

249
0
Podelite sa prijateljima:

Film reditelja Georgija Bogdanova i Borisa Misirkova govori o pomalo zaboravljenim automobilima iz doba socijalizma, koji su mahom nepoznati ljudima koji su živeli sa zapadne strane „Gvozdene zavese“. 

Dvojac koji stoji iza ovog filma naglašava da se radi o nekolicini „malih priča“ o automobilima koji su danas retka pojava na ulicama, čak i u zemljama koje su pripadale Istočnom bloku. U vreme socijalizma prema rečima režisera, automobil je za stanovnike tih država predstavljao komad slobode. Mi bismo dodali, u kojoj to zemlji automobil ne predstavlja deo slobode, makar one u vezi sa kretanjem?

Poznato je da je u socijalističkim zemljama važilo pravilo da se dugo čeka na isporuku automobila, pa su tako nastale brojne šale na ovaj račun. No, vredelo je čekati jer je automobil daleko više od potrošne robe.

Jedan od junaka filma

Fokus ovog novog dokumentarnog filma je na modelima koji skrajnuti na margine, a ne o brendovima koji i danas rade i posluju kao što je to recimo Lada. Glavni „junaci“ filma stižu iz Wartburga i Moskvitcha, dok je poseban segment posvećen jednom Zaporozhecu ZAZ-959.

Ovaj model Zaporozheca pojavio se čak i u filmskoj franšizi o Džejmsu Bondu. Konkretan automobil koji je prikazan u filmu je vlasništvu Petra Klisarova koji je u svoje vozilo uložio velike svote novca, tako da nije u pitanju serijski model.

„Ovaj mali Zaporozhec bio je namenjen najsiromašnijim slojevima društva u SSSR-u“, kaže Klisarov, koji navodi i da njegov ljubimac ima malo toga zajedničkog sa izvornim automobilom. Šta više, kako bi njegov četvorotočkaš uopšte postojao kupljeno je nekoliko polovnih automobila koji su poslužili kao donatori delova. Klisarov je uložio mnogo novca u svog Zaporozheca, pa su tako delovi bili poslati na hromiranje čak u Kanadu.

„Novac, nije poenta u njemu, neke stvari jednostavno morate učiniti“, rekao je u filmu Klisarov. Ovaj Bugarin naveo je i da je tužan što mladi često ne prepoznaju njegov metalik plavi Zaporozhec i što često pogrešno pretpostavljaju da je u pitanju neki Fiat ili Mini.

Na sličan način film priča i o drugim socijalističkim modelima, iz aktuelne perspektive sa akcentom na nostalgičan odnos vlasnika prema ovim automobilima. Dokumentarno ostvarenje osvrće se na istoriju Istočnog bloka, pokrivajući njegove početke, preko Praškog proleća sve do pada Berlinskog zida. U danima nakon što je srušen čuveni zid u Berlinu, hiljade stanovnika Istočne Nemačke krenulo je svojim vozilima socijalističkih marki poput Wartburg i Trabant na put ka Zapadnoj Nemačkoj.

Izvorni naziv dokumentarnog filma na nemačkom jeziku jeste „Autos im Sozialismus: Freiheit auf vier Rädern“. Prema dostupnim informacijama uskoro bi trebalo da postane dostupan i na internetu.

Izvor: Spiegel

AutoRepublika 

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments