1. Home
  2. Vesti
  3. Pronađeno deset „novih“ primeraka nekada najvećeg serijskog terenca na svetu
Pronađeno deset „novih“ primeraka nekada najvećeg serijskog terenca na svetu

Pronađeno deset „novih“ primeraka nekada najvećeg serijskog terenca na svetu

37.50K
4
Podelite sa prijateljima:

U svetu masovno proizvedenih terenaca, teško da postoji model koji je „veći od života“, a što se može reći za Ford Excursion. Kada je debitovao, sada već davne 2000. godine, dužina od 5,8 metara i težina od približno 3,5 tona, ga je učinila najvećim serijskim terencem ikada ponuđenim u Americi. Proizvodnja je trajala svega šest godina, pre nego što je stigla zamena u vidu modela Expedition EL/MAX, ali među „Jenkijima“ još uvek postoji veliki broj onih koji žele da vide ovaj model u serijskoj proizvodnji.


Na sajtu Fejsbuka, u grupi namenjenoj ljubiteljima i svim ostalima zainteresovanoma za ovaj terenac, je osvanula slika deset „novih“ Excursiona koji se trenutno nalaze u hangaru, negde u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Stavljamo pod navodnike, reč „novih“, pošto su ovi primerci stari minimalno 15 godina, ali nijedan od njih nikada nije vožen.

Bliski Istok je bio jedno od retkih tržišta gde se Excursion prodavao izvan Severne Amerike. Mnogi nagađaju da je nekadašnji vlasnik pronađenih četvorotočkaša bila neka američka organizacija ili imućni bogataš koji bi koristio terence u pratnji. Konkretna vozila deluju kao da su više odignuta od zemlje, pa nije isključena ni mogućnost da su bila namenjena vojnim potrebama.


Osvežena maska nam govori da je reč o modelima iz 2005. ili 2006. godine, a kako piše na sajtu, vlasnik ili vlasnici su želeli samo najbolje primerke.

Osam Excursiona sa slike poseduju 6,8-litarski benzinski motor s deset cilindara koji razvija 310 konjskih snaga i 576 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, dok su preostala dva 6,0-litarski „PowerStroke“ dizeli s 325 „konja“ i 759 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Takođe je reč o prestižnim Limited i Eddie Bauer nivoima opreme.


Nepoznato je zašto ovih deset primeraka nikada nisu voženi, ali već sada je pokrenuta peticija da se oni uvezu u Ameriku i preprodaju. Ako do toga dođe nema sumnje da će pronaći kupce po astronomskim cenama.

AutoRepublika

(37502)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Joca

Nisu vozila suvise odignuta zbog bojnih potreba nega zato sto stoje na klocanam, lepim plavim klocnama.

Pele

Da je novinar makar pogledao fotografiju, video bi da su vozila iz specijalne edicije i da su „opremljena“ levitacijom.

Cimi

Danas je bitno „utaljati“ priču još ako uz to ima da se priloži neka fotka sa neta eto prave bajke za lakoverne😉

Khrlo e Romengo

A ova na poslednjoj slici je Eddie Bauer, „najprestižnija“ verzija, budući da je s manuelnom klimom..?