1. Home
  2. Vesti
  3. Nakon Volkswagenovog (pravog) Passata i Santana odlazi u penziju
Nakon Volkswagenovog (pravog) Passata i Santana odlazi u penziju
0

Nakon Volkswagenovog (pravog) Passata i Santana odlazi u penziju

2.53K
0
Podelite sa prijateljima:

Kina je ubedljivo najveće svetsko automobilsko tržište. Na godišnjem nivou se proda preko 25 miliona vozila, a neki mediji prenose da je svaki treći četvorotočkaš na svetu stigao iz ove države. Napad predvodi Volkswagenova grupa koja je prošle godine isporučila preko 3,8 miliona vozila, a ako bismo se vratili u istoriju, i pogledali početak nemačke firme u Kini, ne bismo morali da gledamo dalje od modela Santana.

Nažalost, današnja vest nije srećne prirode i kako prenose kolege sa sajta Automotive News, ova nekada veoma popularna limuzina će otići u penziju do kraja godine zajedno sa još dva modela (Volkswagen Tharu i Škoda Rapid).


Santana je debitovala u Kini 1983. godine kada je Volkswagen poslao delove direktno iz Nemačke, koje su lokalni radnici spojili. Veruje se da je prve godine prodato svega sto jedinica. Santana je inače bila limuzinska verzija popularnog Passata B2 i prodavaće se i na evropskom tlu tokom kratkog perioda (od 1984. do 1988. godine).

Međutim, kada je treća generacija Passata debitovala krajem osamdesetih godina prošlog veka, Santana se još uvek činila modernom za Kineze, pa je proizvodnja nastavljena još tokom dugog niza narednih godina. Bilo je potrebno manje od tri godine da fabriku napusti deset miliona primeraka, a vremenom Volkswagen je otvorio razne fabrike u Aziji.

Stepen lokalizacije je išao do te mere da je oko 90% delova bilo izrađeno u lokalu, i to do sredine devedesetih godina prošlog veka. Onaj originalni model će se proizvoditi sve do 2012. godine uz dosta osveženja, a do tada je privukao preko 3,2 miliona kupaca. Spomenućemo da je bio posebno popularan među taksi vozačima.


Pre desetak godina, Santana po prvi put dobija novu generaciju još od 1983. godine. Pozajmila je globalnu arhitekturu A05+, na kojoj su se već proizvodili Škoda Rapid, Seat Toledo i Volkswagen Jetta, ali je prodaja postepeno padala, kako se svet okretao prema krosoverima i terencima.

Kapacitet fabrike je 224.400 vozila na godišnjem nivou, pa nema sumnje da će je nemački gigant iskoristiti za neki drugi model. Nije nam poznato ko će to biti, ali ako znamo Volkswagenovu istoriju na ovom tržištu, sigurni smo da će ponovo biti pobednik. A Santana zvanično može da počiva u miru…

AutoRepublika

(2532)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments