1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi „made in China“ Lincoln stiže u Ameriku
Prvi „made in China“ Lincoln stiže u Ameriku
1

Prvi „made in China“ Lincoln stiže u Ameriku

1.07K
1
Podelite sa prijateljima:

Godina je bila 2016. i Buick je šokirao američku javnost kada je najavio da će lokacija za proizvodnju njegovog krosovera Envision biti Kina. Na taj način ovaj model je postao prvi četvorotočkaš na američkom tržištu koji se proizvodio u Kini i do današnjeg dana jedini. Ali vremena se menjaju i verujemo da će trend postati sve češći pošto je Fordova divizija za premijum vozila Lincoln upravo najavila da će na istoj lokaciji praviti novu generaciju modela Nautilus.

Zašto baš Kina? Pa ova država je postala najveće tržište za Nautilus i protekle godine je tamo isporučeno 27.918 jedinica ili oko 3.500 primeraka više nego kod kuće. Bitan je još jedan razlog, a to je onaj da je Ford ugasio ili je na pragu da eliminiše sve one modele sa kojima je Nautilus nekada delio platformu.

To su Ford Fusion/Mondeo i Edge (oba modela se još uvek nude u Kini u novim generacijama, ali ne i u ostatku sveta), pa samim tim više nema razloga koristiti nekadašnju fabriku u Kanadi samo za ovaj Lincolnov krosover. Uz sve to, Nautilus sada deli platformu sa Lincolnom Z, koji se prodaje samo u Kini, i nema razloga da se proizvodi na drugim lokacijama.

Ali nije samo mesto proizvodnje novo za 2024. godinu pošto nam je brend podario i osveženu verziju svog krosovera. Nautilus je u proizvodnji još od 2007. godine, prvo pod imenom MKX, a značka pod kojom je sada poznat je debitovala dvanaest godina kasnije. Za narednu godinu smo videli zatezanje bora i potpuno novu hibridnu ponudu. Najveća dizajnerska izmena je ona da Nautilus više liči na veći i prestižniji Lincoln Aviator, pa možemo da uočimo promene u povećoj masci hladnjaka i potpuno drugačijem zdanjem delu vozila.

Dužina vozila je povećana za nekih pet centimetara i sada iznosi 4,9 metara. Možda Nautilus nije lepotan, ali svakako izgleda moderno i neće biti pomešan sa drugim krosoverima na putevima.

Lincoln se mnogo više orijentisao na enterijer i više nema one jeftine plastike pozajmljene od strane Forda. Štaviše, Nautilus nam donosi jedan od najvećih informativno-zabavnih sistema ikada viđenih od strane nekog modela u ovoj klasi. Podeljen je na dva dela za ukupnih 48 inča dok je multimedijalni sistem veličine 11,1 inč.

Svi modeli dolaze sa standardnim povezivanjem na mobilni telefon preko Apple CarPlay i Andorid Auto, 5G konekcijom i nekoliko novih boja. Jedna od opcija je ona da se sedišta mogu namestiti na 24 različita načina i pružiti nam masažu. Nautilus će ponuditi i neku vrstu takozvanog „auto pilota“ pod imenom BlueCruise koji omogućava vozilu da samostalno upravlja, iako će vam Lincoln reći da ne možete da se opustite i sve vreme pratite ponašanje vozila.

Po prvi put od svog nastanka, MKX/Nautilus neće biti dostupan sa motorom sa šest cilindara ispod haube. Bazni model ponovo stiže sa 2,0-litarskim turbobenzincem sa 250 „konja“ i maksimalnih 373 Nm obrtnog momenta, a nudi se u kombinaciji sa osmostepenim automatskim menjačem i pogonom na sva četiri točka. Nekadašnjeg „šestaka“ će zameniti novi hibrid i kombinuje spomenuti dvolitarski turbobenzinac sa električnim agregatom.

To je dovoljno za ukupno 310 „grla“, a ova konfiguracija je dostupna samo sa CVT menjačem. To je manje od 335 konjskih snaga koliko je prethodni 2,7-litarski turbobenzinac sa šest cilindara razvijao u prošlosti, ali nam Lincoln kaže da publika to neće ni osetiti. Spomenućemo da je izbor felni 21 i 22 inča. Ranije je bila priča da Lincoln sprema i električno izdanje, ali na njega ćemo očigledno morati da sačekamo još neko vreme.

Bazni Nautilus je u prošlosti koštao 46.220 dolara dok su ona fensi izdanja kao što su Reserve i Black Label ulazila u teritoriju od 75 hiljada „zelembaća“ pa i više.

Ne verujemo da će lokacija za proizvodnju igrati neku ulogu, ali kupci Lincolna su uglavnom starijih godina i veoma tradicionalni, pa im ovaj detalj i ume da zapadne za oko. Štaviše, upravo je spomenuti Buick zabeležio veliki pad prodaje prethodnih godina što dovodi mogućnost da ista sudbina čeka i Lincoln. Ali dok ga Kinezi kupuju, sumnjamo da će čelnici američkog proizvođača vozila imati zamerki.

AutoRepublika

(1070)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Super izgleda, zvijer