1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda3 uskoro i sa novim turbo benzincem
Mazda3 uskoro i sa novim turbo benzincem
3

Mazda3 uskoro i sa novim turbo benzincem

886
3
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pogledamo situaciju na automobilskom tržištu Amerike, Mazda3 je jedan od onih modela koji svi vole, ali malo ko ga u stvari kupuje. Većina magazina će pohvaliti premijum enterijer, ponašavanje u krivinama i generalno zabavnu vožnju, ali prošle godine svega 50.741 primeraka dospelo u ruke kupaca. Većinski deo spomenute cifre je činila limuzina dok heč igra minimalnu ulogu, pa kritike kupaca stižu na račun malog prostora na zadnjoj klupi i posebno na temu preglednosti.

Ali iz nekog razloga, Mazda nema u planu da uradi nešto povodom spomenutih „mana“ već će se pozabaviti mehanikom. Ovaj kompaktni automobil se trenutno u Americi može naručiti samo sa dva atmosferska benzinca, i to 2,0-litarskim sa 162 konjske snage kao i moćnijim 2,5-litarskim sa 187 „grla“. Kako prenosi sajt Jalopnik, japanski proizvođač vozila sprema naslednika nekadašnje performantne verzije MazdaSpeed3 (u ostatku sveta MPS).

Mazda3 „njuška“

Redakcija pomenutog popularnog sajta kaže da je došala do poverljive „papirologije“ za 2021. godinu koja pokazuje da će u ponudi biti „Mazda 3 HB PP Turbo“. HB se naravno odnosi na „hatchback“ ili heč dok PP verzovatno znači Performance Package (Performantni paket).

Još pre godinu dana su internetom kružile priče da bi spomenuti 2,5-litarski agregat mogao da stigne u turbo izdanju, čime bi snaga skočila na 250 „konja“. Međutim, Mazda u Americi više ne nudi manuelni menjač pa bi se pogonska sila prenosila na sva četiri točka preko šestostepene automatske transmisije. Identičan agregat bi se kasnije trebalo naći pod haubama drugih modela kao što su Mazda 6, CX-5 i CX-9.

Postavlja se naravno i pitanje kakvi su planovi kompanije za evropsko tržište, gde zapremina motora igra veliku ulogu u cenama registracije i osiguranja. Mazda ima relativno male prodajne planove za ovo sportsko izdanje pa šanse ipak postoje da Volkswagen Golf GTI i Ford Focus ST dobiju dodatnu konkurenciju.

AutoRepublika

(886)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Znači, kad su motori u pitanju omaleni japanski proizvođač napokon uhvatio korak sa konkurencijom i uspio da razvije turbomotor ( jer je to eto danas u modi)? Ja mislio da će na struju da idu, kad ono…

Lazar

u tekstu stoji recenica koja nije tacna : „Ovaj kompaktni automobil se trenutno u Americi može naručiti samo sa dva atmosferska benzinca, i to 2,0-litarskim sa 162 konjske snage kao i moćnijim 2,5-litarskim sa 187 “grla”.“ dakle istina je da se trojka moze kupiti iskljucivo sa 2.5 atmo benzincem , licno proverio i kupio kod Hiley Mazda of Hurst , TX dalje istina je da se ne prodaje u brojkama kao Honda Civic ali ne ni kao staisticka greska, nego otprilike pola ili nesto manje od tog iznosa , tako da ih po ulicama ima i vide se i stare… Pročitaj više »

Yankee

Prosle godine u Americi je prodato 325.000 Civica i 50.000 Mazdi 3.

Ovaj 2.0 atmosferac stize za modelsku godinu 2021., znaci bice dostupan u Septembru.