1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi turski automobil naći će se na tržištu 2022. godine
Prvi turski automobil naći će se na tržištu 2022. godine
14

Prvi turski automobil naći će se na tržištu 2022. godine

9.99K
14
Podelite sa prijateljima:

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, prisustvovao je otvaranju početka radova  na izgradnji prve fabrike automobila koja će proizvoditi vozila razvijena u Turskoj. 

Evropski mediji govore da je u pitanju prvi autohtoni turski automobil, no to nije istina. Koji je to prvi turski model najbolje ćete saznati jednostavnim klikom na ovaj link, gde je to objasnio naš stručnjak za istoriju automobilizima – Zoran Tomasović.

Erdogan je na otvaranju najavio da će izgradnja fabrike trajati 18 meseci, te da se očekuje da će prvi automobili sići sa proizvodnih traka u poslednjem kvartalu 2022. godine.

Turski predsednik je u obraćanju medijima istakao da je ponosan što ostvaruje ovako velika investicija u teškim vremenima zbog pandemije korona virusa. On je kazao ovo istorijski korak jer se ostvaruje šezdesetogodišnji san o proizvodnji domaćeg, turskog automobila.

Osim fabrike, ovde će biti stvoren i istraživačko-razvojni centar, te će se kompletan proces razvoja novih automobila odvijati upravo u Turskoj. No, ovaj turski automobil neće ostati dostupan samo u Maloj Aziji, jer je Erdogan najavio da će isti biti dostupan u brojnim evropskim zemljama, pa i Kini, Japanu, čak i SAD.

Prvi automobil koji će se proizvoditi u navedenom pogonu biće zapravo EV. Predstavnici turske kompanije istakli su da su testovi pogonskog sklopa ovog električnog automobila uveliko u razvoju, a da su posebnu pažnju posvetili baterijama.

Izvršni direktor TOGG-a, kompanije koja je vlasnika ove fabrike, Gurčan Karakaš, naglasio je da će njihove baterije moći da ponude od 300 do 500 km autonomije, u zavisnosti od konfiguracije vozila. Prema njegovim rečima, nova fabrika biće u stanju da proizvede 175.000 vozila na godišnjem nivou.

„Već smo odabrali 93% dobavljača, od kojih je 78% iz Turske. Ostatak komponentaša stiže iz Evrope i Azije“, izjavio je Karakaš.

Kako prenosi turski mediji, novonastali brend će u svom portfoliju imati pet modela. Činiće ga jedan veliki SUV, potom sedan sličnih dimenzija, hedžbek u C segmentu, kao i MPV i krosover u B segmentu.

AutoRepublika 

(9992)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Da i to čudo vidimo

Vladimir

Turci ne znaju ni da voze, kamo li auto da naprave, al ajd videćemo.

Ggg

Ne, oni voze fenomenalno . Ti si los vozač

s mile

Mnoge mašine koje koristimo u proizvodnji su Turske, bitno jeftinija kopija Nemačkih, posle par sitnica, prilično pouzdane.
E sad… šta će turci napraviti….

Branko

Super će se prodavati,… ali u Turskoj, turskom dijelu Cipra i dijelu Sirije pod Turskom kontrolom… 😂😂😂

Don

Otprilike tako nekako, ali da pričekamo pa da vidimo, ne košta nas ništa. Pa ni Jugo nije imao neko tržište.

Branko

Kinezi i Indijci su odavno odustali od kreiranja vlastitih brendova, nego kapitalom kontroliraju Volvo, Land Rover, Jaguar, Peugeot, Citroen, Opel, sada i Fiat / Chrysler… Izgradnja novog brenda u auto industriji je danas gotovo nemoguća misija, pogotovo za Tursku.

tata

kinezi i indijci odustali od proizvodnje svojih automobila? jesi ti uredan druze hahahahaha

Don

Ponese ga malo, ali shvatio sam sta je htio reći , samo je pitanje ko stoji iza toga kapitala zapravo. Turska pravi drugima tj iznajmljuje stanovništvo pa su sad poželjeli da naprave sve svoje, a elektro auto i nije neka nauka, mogli su istim putem kao Kinezi, kopiraj pa pravi,ali nisu, sumnjam da nisu htjeli nego im nije bilo dozvoljeno. Biće zanimljivo vidjeti na šta će ovo vozilo da liči i koliko su znanja akumulirali , i šta će to na kraju da košta jer znamo da imaju bolesne poreze na auta, a nas zanima hoće li biti pristupačan i… Pročitaj više »

Branko

Mislio sam na plasman vozila na razvijena tržišta; koliko si vidio npr. Gelly-ja ili Hindustana u EU? Kina i Indija imaju svaka preko milijardu stanovnika; Turska cca 70 M, ako se ne varam.

Branko

Osim toga, proizvodnja i kreiranje brenda nije jedno te isto.

Yankee

Kako su Peugeot, Citroen, Opel i Fiat / Chrysler povezani sa Kinezima i Indijcima?
A vlasnik Land Rovera i Jaguara je Tata koji postoji jos od 1945. godine.

Branko

Kinezi imaju kontrolni paket dionica u PSA; PSA je preuzeo Opel; PSA (i Opel) se udružuje sa FCA, s time da kontrolu i upravljanje preuzima menadžment iz PSA; eto!
Tata Motors je respektabilan, ali u Indiji. Ispravno su procijenili da se mogu globalno širiti samo ako preuzmu neki jaki brend.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
D_C

Samo da dodam; kineski Geely uz Volvo automobile drzi Britanski Lotus i Malazijski Proton. Ujedno su najveci deonicar u Volvo Group (kamioni) sa 8.2% i Daimler AG (Mercedes) sa 9.7%, a jedan drugi kineski proizvodjac (BAIC) je treci po velicini deonicar Daimlera sa 5%.