1. Home
  2. Vesti
  3. Evropski (nemački) krševi završavaju u Africi
Evropski (nemački) krševi završavaju u Africi
8

Evropski (nemački) krševi završavaju u Africi

5.64K
8
Podelite sa prijateljima:

Automobili koji su u Evropi zreli za presu ipak nađu put do Afrike, gde imaju različitu sudbinu – od toga da služe iznova kao putnička vozila ili bivaju raskomadani zarad rasprodaje delova. Neke afričke države rešile su da obustave ovakvu praksu, a lider je Gana.

Ako ste mislili da sav evropski otpad na četiri točka završi na Balkanu ili u Istočnoj Evropi, varali ste se… Većina onih koji ne završe put na nekom auto-otpadu odlaze u Afriku. Prema podacima UNEP-a, više od sedam milion takvih automobila stiglo je na ovaj kontinent samo između 2015. i 2018. godine.

Gana godišnje uveze oko 100.000 takvih vozila. Informacije tamošnje carine upućuju na to da se u prethodnim godinama importovalo više od milion korišćenih automobila.

Šef ove države, Nana Akufo-Ado, tražio je uvođenje novih propisa koji bi onemogućili uvoz ovakvih “kršina” u Ganu. Nova regulativa kojom je zabranjen uvoz vozila koja su već pred krajem radnog veka stupila je na snagu u oktobru 2020. godine.

No, nije sve prošlo bez problema, jer je bilo značajnog otpora stanovništva. Posebno jer se kod pojedinih četvorotočkaša koji su imali odgovarajuće katalizatore moglo zgodno zaraditi. Naime, ovi katalizatori sadrže retke materijale poput platine ili rodijuma.

Rodijum je pogotovo skup… Jedan gram koštao je samo 20 evra pre šest godina, a danas je cena dostigla neverovatnih 462 evra za istu količinu!

UNEP navodi da su uvežena vozila u Afriku van svih bezbednosnih propisa i da su najčešće tehnički neispravna. U proseku su starosti od 16 do 20 godina, te u kombinaciji sa nulta bezbednosnom opremom dovode do velikog broja stradalih u saobraćajnim nesrećama. Ističe se da su posebno ugrožene države poput Malavija, Burundija, Zimbabvea i Nigerije…

Kako prenosi Tagesspiegel, više od polovine importovanih vozila u Afriku stiže iz EU, od čega je polovina samo iz Nemačke. Upravo zbog toga, EU planira da preduzme nove korake.

Predlaže se nekoliko opcija, ali se za sada najrealnijom čini ona koja zahteva da vlasnik vozila koje je na kraju radnog veka obezbedi potvrdu da je automobil predat na reciklažu, te da se na taj način onemogući dalji izvoz ovakvih četvorotočkaša.

AutoRepublika

(5644)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sub Zero

Pa kad nisu ekonomski tigrovi kao mi!

s mile

kako su uspeli ovako da ih napakuju…

bilo bi dobro videti i statistiku, koja vozila, koje cene

da11

Eto vam odgovora gdje ce ici baterije od elektricnih auta nakon 8 godina.

Denis

Totalna neistina. Zivim i radim u vise zemalja u Africi. Polovni Toyota automobili su najprisutniji na ovom kontinentu. Od proizvodjaca iz Evrope ima samo Mercedesa ali skupljih modela koje voze bogati.

BB

Sad će oni procvjetati kada im uvedu obaveznih 5 zvjezdica i euro 6, pa još ograničenje na 120 grama CO2, svi će biti srećni i zadovoljni. Naravno i lizing na 20 godina…

Brzi

Je li i srbija u Africi najviše krševa sa odvezao u srbiju

Bane

Ovo je slika vozila sa srpskih ulica……..

Šilja

I Balkan je velika deponija ne samo za auta i belu tehniku.