1. Home
  2. Vesti
  3. Čuveni Citroen 2CV danas dostiže astronomske cene
Čuveni Citroen 2CV danas dostiže astronomske cene

Čuveni Citroen 2CV danas dostiže astronomske cene

1.04K
0
Podelite sa prijateljima:

U godini kada Citroen obeležava stogodišnjicu postojanja, francuska marka će uzeti učešća i na Salonu retromobila u Parizu koji počinje sutra i traje do 10. februara.

To će zapravo biti i prvi festivalski događaj kao uvod u godinu slavnog jubileja čuvenog proizvođača a ujedno i prilika da se na jednom mestu okupe obožavaoci starinskih primeraka automobila. Boje Ševrona će na ovom skupu braniti modeli koji sa najviše elana petenduju na pravo da ponesu epitet ikone automobilske industrije.

Jedno od najistaknutijih mesta u festivalskoj postavci Citroena će zauzeti legendarni model 2CV, koji je izvorno predstavljen 1948. godine. U priči iz istorije Dijane, možete uživati klikom na ovaj članak. Pored toga, ovde možete da pročitate niz zanimljivih detalja oko razvoja legende i nadigravanju francuskih rodoljuba sa fašističkom Nemačkom u vezi sa prototip modelima ovog Citroena.

Citroen 2CV će se veoma verovatno naći i u našoj rubrici Filmski heroji, a svi se sećamo njegovog učešća u serijalu filmova o Džejms Bondu, u doba kada je uz Rodžera Mura u glavnoj ulozi, nastupila i Karol Buke, u ostvarenju Samo za tvoje oči (Just for Your Eyes) iz 1981.

Popularni 2CV je obeležio posleratni period i umnogome doprineo motorizaciji francuske ali i evropske populacije. U proizvodnji se zadržao do 1990. godine, a sa proizvodnih traka je sišlo više od pet miliona primeraka, za sve te decenije.

Kao takav, 2CV zauzima svoje mesto na listi prvih deset najprodavanijih francuskih automobila u istoriji, što je odlična osnova da ga i u današnje doba ponekad sretnemo na ulici.

Sve ovo što smo pobrojali, dovelo je do toga da su cene starinskih primeraka modela Citroen 2CV otišle u nebo. Prošle godine je jedan primerak dostigao kupoprodajnu vrednost od 75.000 evra, što je dovoljno novca da se pazari neki luksuzni Audi ili na primer Porsche Macan.

Najinteresantnije od svega je to što ovaj slučaj čak i nije dovoljno rečit, kada pričamo o cenama ove legende. Najskuplji ikada prodati primerak je promenio vlasnika pre nešto više od dve godine, a cena je iznosila 172.800 evra. Dobro, u pitanju je bila veoma retka Sahara verzija, čiju ilustraciju upravo vidite ukoliko oborite pogled za koji centimetar.

Originalna cena prvih verzija ove ikone je stajala nekadašnjih (starih) 352.100 franaka, odnosno 3.500 novih francuskih novčanica. Prevedeno u evre, doduše bez uračunatih efekata inflacije, to je ekvivalent sumi od 600 evra. Kada izvršimo preračun na aktuelnu vrednost novca, 2CV je u to doba koštao današnjih 12.000 evra, otprilike koliko i Renault Twingo na matičnom tržištu.

AutoRepublika

(1036)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments