1. Home
  2. Zelene strane
  3. Daimler američkim vlastima priznao da je varao kupce dizel vozila
Daimler američkim vlastima priznao da je varao kupce dizel vozila
28

Daimler američkim vlastima priznao da je varao kupce dizel vozila

1.97K
28
Podelite sa prijateljima:

Mercedes otkupljuje grehe isplatom iznosa od tri milijarde dolara

Daimler je ranije danas saopštio javnosti da je postigao sporazum s američkim regulatornim organima u pogledu priznanja krivice u vezi istrage manipulativnog softvera za prečišćavanje izduvnih gasova, kao i u vezi sa privatnim tužbama vlasnika dizel vozila pogođenih nemoralom Mercedesovih rukovodilaca.

Postignuta nagodba, u suštini pokriva isplatu naknade štete privatnim licima, kao i agencijama za zaštitu životne sredine, koji su inicirali pokretanje istrage u vezi štetnih emisija oko 250 hiljada dizel, putničkih i kombi vozila koja su se zakotrljala ulicama Sjedinjenih Američkih Država. Na spisku oštećenih strana, što se tiče američke države, našli su se: Agencija za zaštitu prirodne sredine (Environmental Protection Agency – EPA), Ministarstvo pravde (Justice Department), Odbor za čist vazduh Kalifornije (California Air Resources Board – CARB). Kao zainteresovana strana se pojavilo i Javno tužilaštvo američke savezne države Kalifornije.

Čuveni proizvođač plemenitih automobila iz Nemačke je objavio da „očekuje da će troškovi poravnanja, po analitici, biti „razbacani“ na sledeći način: američkim vlastima će leći iznos od 1,5 milijardi dolara, vlasnici neispravnih vozila s trokrakom zvezdom (u slučaju da poseduju američki pasoš) će dobiti ukupno oko 700 miliona dolara, dok se očekuje da će i ostali prateći troškovi biti negde u visini od oko pola milijrade evra.”

Portparol američkog tela CARB je potvrdio postizanje poravnanja, kao i da će „cifra za isplatu dostići sumu od 1,5 milijardi dolara, po osnovu 250 hiljada, prevarom pogođenih vozila Mercedesa“. CARB je najavio objavu daljih pojedinosti, nakon što saglasnost na sporazum iskažu i ostala vladina tela, uključujući i američki okružni sud. Sva neophodna afirmativna dokumenta će biti kompletirana, prema očekivanjama stručnih lica, negde sredinom septembra.

Glavni udar na likvidnost kompanije koja sklapa vozila marke Mercedes-Benz se očekuje u narednih godinu dana, uz manje potrese koji će se osećati u bilansima i tokom cele predstojeće tri godine. Ovo su predviđanja stručnih službi Daimlera, i treba im verovati.

Bilo kako bilo, na ovaj način se Daimler pridružuje „klubu lupeža“ čiji je kapiten nesumnjivo Volkswagen s isplatom odštete u Americi od oko 25 milijardi dolara, a naivnim (nevinim) se po ovom pitanju nije pokazao ni Fiat Chrysler Automobiles NV, koji je po osnovu sporazuma, tokom 2019. isplatio oko 800 miliona dolara, ali je i dalje pod kriminalističkom istragom.

Da li će i Evropljani, i to ne samo oni u Nemačkoj i generalno zapadnom delu kontinenta, dobiti nekakvu odštetu poput Amerikanaca, ili su pak to „ovce koje vole da budu šišane“, ostaje da vidimo. U prethodnom periodu smo dosta pisali o istrazi protiv Mercedesa, pa verujemo da nije teško pronaći te tekstove, ukoliko u polje za pretragu unesete nešto poput „Mercedes dizelgejt“.

Kako sada stvari stoje, ljubiteljima nemačkih premijum marki ostaje još jedna koja je sačuvala obraz. Pogađate, to je BMW.

AutoRepublika

Izvor: Reuters

(1970)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kontrafor

Što su priznali?

Rade

Ispade BMW kao neka crna ovca. 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rade
Zoca

Njima zameraju iskoriscavanje logorasa u fabrikama za vreme Drugog sv.rata.

TNT

Možda su se oni pametnije “nagodili” kako i sa kime je trebalo, na vreme, a možda je i Spartanburg to jest proizvodnja tamo bila bitan faktor u “”nagodbi”.

TNT

Zar nije Spartanburg sa osetno većom proizvodnjom i većim izvozom u odnosu na onu u Alabami, ili grešim? A jeste X5 sa 3.0d i na “testu tri studenta” jedini trošio Adblue i bio koliko-toliko u specifikacijama – mada ko to može da zna kada su političko-krupnokaoitalističke igre u pitanju, možda su se još tada “nagodili”?

TNT

A možda je na Tojotu uticalo i to što je njihov dizel 2.0 imao 124 KS, a iste zapremine kod premijum nemaca 190, uz nižu potrošnju onih kod nemaca 😉.

Don

Jel to tebi gotov odmor? Nema novih nastavaka ?

TNT

Nije, ima još desetak dana, ali još dva dana sam na istoj destinaciji. Čim opet krenem automobilom, sledi nastavak o ostatku puta.

Don

Pa dobro , jeo put, daj malo o odmoru, isplatili se doći itd.? Mislim, neću ja tamo nikad, rekao sam dje idem, ali zbog čega bi čovjek uopće došao u Albaniji na go, tamo gdje si ti? Koliko to sve košta (okvirno, hrana,put,smještaj )? Cijenim da ekipa sa malom djecom neće doći jer mora ih vodati po restoranima itd. Nije kao u Turskoj , nema tih kompleksa velikih , megalomanskih, čudi me da jazzer nije išao tamo. Baš me čudi . Nego, nešto mi je promaklo a nikako da te pitam, jesil ti ti prebolio koronu? Ak jesi, daj malo… Pročitaj više »

TNT

Ajde prvo o letovanju – moj utisak za Ksamil je da dobiješ letovanje slično osrednjem u Grčkoj. Sve je stvar ukusa. More je malo hladnije – (generalno Jonsko je takvo), pesak vrlo krupan ali sasvim pristojan za decu, mirno more. Ja imam sreće sa vremenom ove godine – nema kiše i jakog vetra, kao što sam očekivao, obzirom da je Krf blizu. U tavernama može dvoje odraslih + dvoje dece komotno da ruča za ispod 40 €, sa sve kafom i morskim plodovima – praktično, računaj na dan sa nešto ispod 200 €, sve skupa, sa sladoledima, večerom… što je… Pročitaj više »

Don

Drago mi je da ste ok nakon bolesti. Samo da ne preneses na druge! Kako je Turska sa planova propala a Albanije nije? Zar se tamo ne smije ići? Doduše, ima jahanja autom, al to ti je , koliko ono, 13 h puta? Nisam ja isključiv zbog albanije, neg mi se čini da u Turskoj dobijem najviše za najmanje novaca . Naravno, da mi je besplatno u Hrvatskoj, nju ne računam. Al tamo mi u hotelu služe hranu stalnu, sve mi je na dohvat ruke, sobe odlične, mada sam jednom potrefio da mi klima dere pravo u glavu, pa sam… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
TNT

Kada sam pravio definitivan plan za ovo leto, Bugarska je bila problem, a i inače hteo sam jednom da probam Albaniju. Retko idem preko agencija – Booking.com koristim godinama unazad, ili direktno hotele.

Rade

Pa eto. BMW se nije uspeo nagoditi sa matičnom državom. Doduše, kazniše ga za nekakvo varanje „iz nehata“. Valjda im to nešto znači, isto kao što svima njima znači da su ’99. iz „nehata“ bacali kasetne bombe na centar grada.

Don

92.,93.94.,95.

moron

Ako je tako nemoguće da se napravi pošten dizel motor, kako mazda za novu CX-5 najavljuje dva dizel motora?

Milun

Osoba koja je napisala tekst Laze !!! Proverite informacije pa objavite. Poz. In Stuttdart

Kontrafor

Ova vest nije tačna. Nema logike ni pameti.

Yankee

Prosvetli nas, sta nije tacno?

moron

A, koliko je ukupno tih „prevarnih vozila“, u zbiru, u USA i izvan USA ?

Don

Nama kapnut neće ništa ….tj vozačima.

hercegovac

Sve sam dalje i dalje o Mercedesa, a blize Lexusu :).

Kontrafor

Nemoj Leksus, nemoj skupu Tojotu zavijenu u lep omot, nemoj vozilo za bolesne Amere.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Kontrafor
hercegovac

Imao sam Mercedes C, sada vozim Toyota Avensis, 2.2 dizel koja me odlicno sluzi, ali mi nedostaje odlicno osmisljen interijer Mercedesa, a kako ne bih zelio da se odreknem Toyotine pouzdanosti racunam da Takumi majstori sa Lexusom naprave auto jos pouzdanije, sa materijalima unutrasnjosti kao kod Merca. Jos kada bi bi se priblizili bezbejednosti Volvo-a, to bi bio savrsen auto :).

Don

Osmišljen interijer mercedesa?promijeni dilera..jaku stvar uzimaš…

hercegovac

Hahahaha, ne možemo MB-u poreci hedonisticki pristup pri izradi interijera kao i udobnost….Volvo-u bezbjednost…..Toyota/ Lexus pouzdanost……kako se niko nije sjetio da iskopira ono najbolje od prethodno navedenih, nego ovako covjek u dilemi koja maraka objedinjuje u najvecem procentu (bezbjednost, pouzdanost, udobnost).