1. Home
  2. Vesti
  3. Malo drugačiji Land Rover Defender Classic ponovo dostupan u Americi
Malo drugačiji Land Rover Defender Classic ponovo dostupan u Americi

Malo drugačiji Land Rover Defender Classic ponovo dostupan u Americi

437
0
Podelite sa prijateljima:

Prošle su čak 23 godine od kada je Land Rover Defender poslednji put, kao novo vozilo bio dostupan za kupovinu u Americi. To se desilo 1997. godine, a ubrzo posle toga je povučen, nakon što više nije uspevao da zadovolji izuzetno stroge bezbednosne zakone kao i standarde o izduvnim gasovima. Krajem ove godine, u prodaji će se pojaviti novi Defender, a ironično istovremeno „preko bare“ stiže i verzija koja nije zadovoljavala zakone pre više od 20 godina. Pa kako je to moguće?

Ako detaljno sagledamo situaciju dolazimo do zaključka da „novitet“, sada poznat kao Defender Classic zapravo nije razvila britanska firma već samostalna kompanija Twisted. I ne samo, to već umesto zastarelog benzinca ili dizela, ispod haube se nalazi moderni električni agregat pa samim tim Defender odjednom zadovoljava sve zakone.


Twisted je veoma poznati tjuner vozila britanskog giganta, a sada je otvorio i američku diviziju u saveznoj državi Virdžiniji. Kompanija je već jednom u prošlosti uradila preradu, gde je turbodizel zamenjen sa 6,2-litarskim V8 agregatom razvijenim od strane General Motorsa.

Da bi debitovao s električnim terencem, tjuner je prvo morao da kupi poslednjih 240 jedinica Defendera za sumu od čak deset miliona dolara. Nepoznato je koja firma proizvodi električne agregate za terenca, ali Twisted kaže da će publika moći da bira između verzija sa 214 i 320 konjskih snaga.

Pored motora, tjuner je morao da zameni i menjač, pošto onaj iz Land Rovera ne bi uspevao da podnese povećanje snage, odnosno „podebljanje“ obrtnog momenta. S druge strane, pogon na sva četiri točka se nije promenio, a vozač i dalje može da ubaci menjač u niži stepen prenosa, prilikom sporije terenske vožnje po neugodnim podlogama.


Kada je reč o baterijama, britanska firma spominje da su one kapaciteta od 60 kWh, dok nam slike sa interneta govore da su one zapravo raspoređene u dva paketa. S jednim punjenjem, Defender bi trebalo biti u stanju da pređe oko 320 kilometara, ali i ovde važi ono „ali“.

Primera radi, Twisted nam ne kaže da li je takva cifra ostvarljiva u gradu ili na autoputu, pa čak ni da li je koristio evropske ili američke metode testiranja. One su relativno slične, ali ne i identične, pa su brojevi koji ilustruju domet elektromobila s jednim punjenjem baterijskog pakovanja na „Starom kontinentu“ uglavnom veći, nego oni koji prozilaze po osnovu praćenja američkih pravila igre, definisanih u EPA standardima. Nepoznato je ni koju vrstu punjača terenac podržava i koliko će vremena trebati da se baterije napune do vrha.

U svakom slučaju, Twisted će u početku ponuditi samo skraćeni model s dvoje vrata, i to u tri boje (žutoj, zelenoj i plavoj). Oni će biti dostupni sa kožnim sedištima, većim monitorom, klimom i modernijim kočnicama, dok će ponuda kasnije biti proširena i verzijom sa četvoro vrata.


A koliko ovakvo zadovoljstvo košta?

Svakako da nema šanse da bi bilo jeftino, pa je za bazni model potrebno izdvojiti čak 210.000 američkih dolara. Primera radi, spomenuti Defender sa General Motorsovim V8 benzincem je bio za čak 35.000 zelenih novčanica jeftiniji. Ali tehnologija naravno košta, a uz sve to niko nije ni mislio da će čekanje od nekoliko decenija biti pristupačno u cenovnom smislu, zar ne?

AutoRepublika

(437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments