1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Wrangler uskoro dostupan i sa novim 6,4-litarskim benzincem?
Jeep Wrangler uskoro dostupan i sa novim 6,4-litarskim benzincem?
0

Jeep Wrangler uskoro dostupan i sa novim 6,4-litarskim benzincem?

178
0
Podelite sa prijateljima:

Ponedeljak je izuzetno bitan dan za Ford korporaciju. Američki proizvođač vozila će predstaviti terenca Bronco na koga publika čeka još od 2018. godine kada je najavljen za serijsku proizvodnju. Premijeru je nekoliko puta odgodila epidemija novog virusa korone, ali ovaj put nema više čekanja i legendarni terenac će ugledati svetlost dana, uz detaljan izveštaj na AutoRepublici.

Broncov glavni rival je Jeep Wrangler i dva vozila će deliti mnogobrojne karakteristike. Oba će moći da se naruče u verzijama sa dvoje i četvoro vrata (koja će ujedno moći da se skinu) uz izvaredne terenske mogućnosti bez obriza na podlogu. Wrangler ispred sebe ima dugogodišnju prednost i bezbroj vernih kupaca, a Bronco bi mogao da mu pokvari račune. Takvo mišljenje je barem vladalo do današnjeg dana kada, ali bi nova slutnja oličena u fotografiji, možda i mogla da upropasti Fordov dan.

Naime, na Facebook stranici marke Jeep je osvanula fotografija onoga šta izgleda kao Wrangler (ili možda njegovo pikap kamionet izdanje Gladiator). Onaj detalj koji privlači najviše pažnje je poveća hauba sa brojem „392“. Naravno, reč je o zapremini agregata u kubnih inčima, a prevedeno na „evropski jezik“ pričamo o brojci od 6,4 litre.

Korporacija Chrysler već ugrađuje takav motor u modele Dodge Charger, Challenger i Durango, a neki od njih kao što je spomenuti Challenger, se mogu pohvaliti i ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,4 sekunde. On razvija 485 konjskih snaga i maksimalnih 644 Nm obrtnog momenta, što bi Jeepu dalo ogromnu prednost u poređenju sa Broncom.

Cifre za Fordovog velikana još nisu objavljene, ali se nagađa da će vrh ponude činiti 2,7-litarski V6 turbobenzinac s 325 „grla“. Wrangler je trenutno dostupan sa 2,0-litarskim turbo benzincem (270 konjskih snaga), atmosferskim 3,6-litarskim benzincem (285 „grla“) i na kraju 3,0-litarskim dizelom (260 „konja“).

Zatim naravno dolazimo i do pitanja kakve su šanse da takav terenac uđe u serijsku proizvodnju. Pa, Jeep ga je nudio nekoliko puta u konceptnim proizvodima, a Chrysler je nedavno pokazao da nema strah uglaviti najmoćniji serijski agregat u terenca Dodge Durango. Uz sve to, širom Detroita kruže glasine o novoj ekstremnoj verziji modela Gladiator pod oznakom Hercules, pa bi upravo ona mogla da nosi ime „392“.

Samostalni tjuneri već godinama ugrađuju V8 agregate u Wrangler i njihov posao pokazuje da je proces relativno lagan i jeftin.
Ko će se na kraju poslednji smejati? Teško je reći, ali ukoliko Jeep zaista ponudi takav motor, od Forda definitivno možemo očekivati odgovor. Teško je reći da li će on imati šest ili osam cilindara, ali i Ford definitivno ima „konja za trku“.

AutoRepublika

(178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments