1. Home
  2. Vesti
  3. Reportaža
  4. Ovo su najpopularniji automobili u Velikoj Britaniji
Ovo su najpopularniji automobili u Velikoj Britaniji
1

Ovo su najpopularniji automobili u Velikoj Britaniji

543
1
Podelite sa prijateljima:

Pred vama je lista najprodavanijih automobila u prvom polugođu na Ostrvu. 

Naravno, brojke koje su zabeležene u periodu januar-jun 2020. godine daleko su od onoga na šta smo navikli kod britanskog tržišta. Efekti pandemije, samoizolacije i vanrednog stanja uzeli su svoj danak na tržištu automobila. Posebno je kritično bilo u aprilu, kada je u celoj zemlji prodato nešto više od 4.300 automobila.

Od tada se stvari polako, ali sigurno popravljaju, no i dalje je nezahvalno prognozirati kakav će ishod biti do kraja godine. Neki stručnjaci navode da će cela godina biti najmanje 30% lošija u odnosu na prethodnu kada je reč o prodaji novih automobila. No, da pogledamo za koje su se to modele ove godine najčešće odlučivali Britanci.

1. Ford Fiesta

Na prvom mestu naravno Fiesta. Ništa novo, niti šokantno jer je Fiesta već godinama unazad lider u Velikoj Britaniji i teško da će je neko u dogledno vreme skinuti sa ove pozicije. Fordov mališan prodat je u 21.098 primeraka u ovoj zemlji.

2. Ford Focus

Nije tajna da Britanci Ford smatraju praktično domaćim proizvodom, te ne čudi ni dobar plasman Focusa. Ovaj američki model stigao je u prvih šest meseci ove godine do 18.145 kupaca.

3. VW Golf

Golfu je za malo „pobeglo“ drugo mesto na ovoj listi, s obzirom na to da je na Ostrvu isporučeno 17.889 jedinica. Britanija je izuzetno bitno tržište za Golf, jer je tamo među najpopularnijim vozilima decenijama unazad.

4. Vauxhall (Opel) Corsa

Očekivalo se da se „domaća“ Corsa nađe u pet najprodavanijih modela. Corsa ostaje Vauxhallov najpopularniji model u Velikoj Britaniji sa 17.646 dostavljenih primeraka.

5. Nissan Qashqai

Qashqai se naravno proizvodi u UK, stoga je logično da se ovako dobro kotira na listi. Japanski SUV stigao je do 14.686 kupaca u prvom polugodištu.

6. Mercedes A klasa

Prvi premijum model i to ovako visoko na listi najprodavanijih! Mercedes se godinama trudio da učini A klasu poželjnijom i boljom i čini se da im je to konačno uspelo. U prvih šest meseci je u Velikoj Britaniji je prodato 13.726 jedinica.

7. Mini

Gledajući ovu listu sasvim je jasno da Britanci preferiraju domaća vozila, odnosno ona koja se proizvode u njihovoj zemlji. Otuda i tako dobar uspeh Minija koji je ostvario solidan rezultat sa 12.240 isporučenih primeraka.

8. Toyota Yaris

Japanski heč je u velikom naletu u Velikoj Britaniji, s obzirom na činjenicu da je u junu prodato svega 186 primeraka manje nego rivala Ford Fieste. Ipak, američki model je i dalje neuhvatljiv za Yarisa, koji je u proteklom polugodištu ubeležio 10.134 prodata automobila.

9. Kia Sportage

Još jedan SUV na listi je Kia Sportage. Korejski adut uspeo je da se popne relativno visoko na listi najprodavanijih u ovoj godini. Sportage je tako došao do 10.122 kupca u Velikoj Britaniji.

10. Volkswagen Polo

U poslednjih 18 meseci Polo beleži veliki pad prodaje na Ostrvu. Krajem 2018. godine bio je drugi najprodavaniji automobila u ovoj državi, ali je otada popularnost značajno manja. Polo je prodat u 10.114 primeraka zaključno sa junom u Britaniji.

AutoRepublika 

(543)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Koliko UK mediji hvale Skodine modele cudi me da nema bas nijednog na listi