1. Home
  2. Liste
  3. Renault Clio svrgnuo Peugeot 208 sa francuskog trona
Renault Clio svrgnuo Peugeot 208 sa francuskog trona
7

Renault Clio svrgnuo Peugeot 208 sa francuskog trona

2.78K
7
Podelite sa prijateljima:

Gradski automobili francuskih marki Peugeot i Renault decenijama vode žestoku borbu da zauzmu prvo mesto u prodaji u Francuskoj. Od pojave druge generacije 208, 2019. godine, činilo se da je to marka sa znakom lava koja je zauzela jasnu prevlast. Često smatran estetski previše plašljivim, Clio 5 se čak našao na trećoj stepenici podijuma 2022. godine, iza Dacije Sandero.

Prema podacima NGC-Data®, do 28. decembra, gradski automobil Renaulta je zabeležio 97.287 registracija, što je povećanje od 52% u odnosu na sada već preprošlu godinu. Ovo je 12.147 primeraka više od njegovog konkurenta iz Sošoa i 28.352 jedinice više od svog rumunskog rođaka.

Moglo bi se reći da zasluge za ovaj preokret pripadaju restilizovanom Cliju, pogotovo što je isti izašao na tržište u septembru, dok će restilizovani 208 zaista biti lansiran tek na naš Božić ove godine. Ali, nije sve crno-belo. Clio je u stvari bio na vrhu prodaje na kraju prve polovine 2023. godine, sa 938 primeraka ispred svog konkurenta.

Sve ovo je delimično povezano sa logističkim problemima Stellantis grupe, koji su produžili vreme isporuke. Neki kupci, posebno profesionalci, možda su bili u iskušenju da pogledaju konkurenciju radije nego da čekaju nekoliko meseci da dobiju svoj 208, što je verovatno bio „potreban i dovoljan“ razlog da pazare Clija, koji je više propatio 2022. godine zbog krize sa mikročipovima. Generalno uzev, Peugeot je pretrpeo pad prodaje od 3% u 2023. godini, dok je Renault imao rast od 17%. „Renol“ bi čak ponovo trebalo da pretekne svog rivala iz Sošoa, pošto je do 28. decembra imao čak 38.829 unapred realizovanih registracija.

Clio je takođe imao adut na koji njegov rival trenutno nema odgovor: njegova puna hibridna verzija E-Tech. Do 28. decembra, ova hibridna varijanta sa 145 KS imala je 24.304 registracije, što predstavlja 25% prodaje modela. Hibridne verzije 208 bi trebalo da stignu ove godine, sa inferiornijom tehnologijom.

Do sada je „Pežo“ preferirao da se fokusira na čistu elektriku, i to uspešno, pošto je e-208 bio u vrhu prodaje 2022. za ovu vrstu motora. Ali 2023. godine, uprkos i dalje rastućim brojkama, rizikuje da se nađe na petom mestu. Ispred njega su Tesla Model Y i Dacia Spring.

Konačno, verovatno je da „Lav“ patio zbog prilično visokih cena svog gradskog automobila. U startu je skuplji od Clija, plus je 208 imao izraženiji porast cene između 2020. i 2022. godine. U početku se činilo da to nije omelo njegov uspeh. Ali 2023. je označila kraj široko rasprostranjene inflacije u automobilskoj industriji. Nakon što su neko vreme bili skoro zamrznuti, popusti su se vratili.

Podstaknuta nedostatkom novih vozila, kao posledica krize poluprovodnika, politika favorizovanja profitnih marži proizvođača, prodajom manjeg broja automobila po višim cenama, umesto veće prodaje s manjom zaradom, sada kao da pokazuje svoje granice. Takođe, u velikoj meri zahvaljujući agresivnom sniženju cena na početku 2023. godine, Tesla Model Y danas može da dominira nad e-208 čija je veličina bolje prilagođena francuskom tržištu.

Međutim, ne treba otpisivati malog lava. Stiže restilizovani model, koji bi trebalo da popravi situaciju, pogotovo što je Peugeot iskoristio priliku da snizi većinu cena svog gradskog automobila, čak i ako ostanu u proseku više od konkurencije. U želji da povrati svoju vodeću poziciju u Francuskoj, marka sa znakom lava je svojoj mreži već najavila da namerava da ponudi dugoročne ponude za iznajmljivanje po atraktivnim cenama. A e-208 će takođe imati mogućnost da ispunjava uslove za socijalni lizing, novi sistem rezervisan za čist0 električne modele. Ponuđen samo u termičkoj ili hibridnoj verziji, Clio stoga neće moći da računa na ovu prednost, za razliku od svog budućeg rođaka R5 E-Tech Electric, koji će možda da ga zaseni ove godine.

Dolazak dve blage hibridne verzije, sa 100 KS i 136 KS, takođe će pomoći restilizovanom 208 da se suprotstavi E-Tech Hybridu 145. Tehnologija koju je izabrao Stellantis omogućava rad pri maloj brzini bez pokretanja termičkog bloka, posebno zahvaljujući originalnom menjaču sa dvostrukom spojnicom. Čak i ako ostane manje napredan od sistema koji je izabrao „Reno“, ova tehnologija je tokom našeg testa modela 3008 Hybrid 136 pokazala stvarno smanjenje potrošnje u poređenju sa starim benzincem PureTech 130 EAT8.

To bi trebalo da opravda nestanak dizela u 208, dok još uvek opstaje u Cliju. Uprkos rastućem razočaranju ovim gorivom, određene kompanije čiji zaposleni moraju da pređu veliku godišnju kilometražu mogle bi da žale za „dizel Lavom“.

AutoRepublika

 

(2780)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Choda

Ipak je reno reno

MRN

„Konačno, verovatno je da „Lav“ patio zbog prilično visokih cena svog gradskog automobila. U startu je skuplji od Clija, plus je 208 imao izraženiji porast cene između 2020. i 2022. godine. U početku se činilo da to nije omelo njegov uspeh.“ Malo ko je tako naduvao cene u pomenutom periodu kao Pežo. Digli su cene kao da su nadrogirani. I to za sve modele. Čak i ako sada pogledam zvaničnu cenu za 208 sa motorom od samo 75 ks i u „klotara opremi“ ( a zvančna cena je 21.290 ), ja mogu samo da se nasmejem. Da li su oni… Pročitaj više »

M M

Glavna razlika je što Clio ima dizel.
To je ogromna prednost, na velikom broju tržišta

MRN

Tačno.

Alexa

Svi ti nametnuti trocilindraši su obična sranja od motora i auta…

Igor

Gleda se profit, isključivo. Da auto izdrži bez većih kvarova do isteka garancije. Najčešće 3 god, tj 100 hiljada km. Do tada će ga već zameniti novi model ili restyle varijanta. Odavno filozofija proizvodjača automobila ne ide u smeru zadržavanja kupaca. Uvek će biti neko nov ko će moći da priušti nov auto. . Karte su trenutno tako podeljene.

BB

Pa ti kupi šestaka, ko ti brani?