1. Home
  2. Vesti
  3. Subaru BRZ nastavlja s prodajom u Evropi posle 2024. godine
Subaru BRZ nastavlja s prodajom u Evropi posle 2024. godine
0

Subaru BRZ nastavlja s prodajom u Evropi posle 2024. godine

236
0
Podelite sa prijateljima:

Pre samo nekoliko meseci Subaru je najavio komercijalizaciju kompaktnog sportskog automobila na evropskom tržištu. Model BRZ predstavljen je pre nešto više od dve godine, a na tržište u zemlji izlazećeg sunca lansiran je nekoliko meseci kasnije. Međutim, proizvođač je najavio nešto sasvim neočekivano, odustao je od prodaje u Evropi zbog problema u vezi sa bezbednosnim propisima koji će na Starom kontinentu stupiti na snagu 2024. godine.

Japanski brend je shvatio da je kratkoročna prodaja modela na vrlo specifičnom tržištu nepotreban trošak, uprkos činjenici da je Toyota GR86, njegov brat blizanac, išla na sve ili ništa u istim okolnostima. Iznenađenje je usledilo prošlog proleća kada su iz Japana potvrdili prodaju BRZ-a u ograničenim jedinicama za određena evropska tržišta, o čemu smo bili pisali. Jasno je da su u kompaniji preispitali prvobitnu odluku, jer je bolje prodati nekoliko jedinica i uvećati konto nego odustati od njih.

Sada, izveštaj pokazuje da Subaru redizajnira svoj sistem pomoći u vožnji „EyeSight“, koji je ključan za ovo ograničenje prodaje. Ovaj ADAS (Advanced driver-assistance system – napredni sistem za pomoć vozaču) je zasnovan na par kamera instaliranih na ivici krova koje su odgovorne za praćenje prednjeg dela vozila, otkrivanje drugih automobila, pešaka ili biciklista i koji koči, a u nekim slučajevima i izbegava prepreku, ako detektuje značajan rizik od pregaženja ili sudara.

Jedan od velikih problema je što je ovaj sistem dostupan samo za modele brenda opremljene automatskim menjačem, a BRZ ima manuelni, tako da ne može imati sistem za frontalnu prevenciju nezgoda zasnovan na kameri. GR86 je trebalo da prestane sa prodajom u Evropi u proleće 2024. godine, tako da su njegovi inženjeri prionuli na posao i uspeli da upare sistem EyeSight sa modelom sa ručnim menjačem.

U stvari, izvori iz japanskog brenda su istakli da će BRZ biti model u kojem će ažurirani sistem biti predstavljen sledeće jeseni i u Japanu, dodajući nove funkcije kao što su kočenje pre sudara, aktivni tempomat, upozorenje o promeni trake i izbegavanje sudara na skretanjima i raskrsnicama.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments