1. Home
  2. Vesti
  3. FCA najavljuje još motora sa sistemom blagog hibrida
FCA najavljuje još motora sa sistemom blagog hibrida
3

FCA najavljuje još motora sa sistemom blagog hibrida

253
3
Podelite sa prijateljima:

Italijansko-američka alijansa ubrzano radi na elektrifikaciji svojih brendova, s tim da će fokus biti na implementaciji sistema blagog hibrida. 

Ova tehnologija u stanju je da značajno umanji emisiju štetnih gasova kod SUS motora, ali i da pomogne tradicionalnom agregatu sa dodatkom energije onda kada je to najbitnije.

Fiat-Chrysler je već predstavio prvu generaciju blagih hibrida koji se nalaze na 1,0-litarskom motoru. Ova pogonska jedinica našla je primenu u manjim modelima alijanse, kao što su Fiatovi asovi iz A segmenta – 500 i Panda, ali je pomenuti mikrohibrid prisutan i kod Lancije Ypsilon.

Kako javljaju italijanski stručni mediji, FCA se sprema da postavi sistem blagog hibrida na još dva motora. U pitanju su 1,3-litarski i 1,5 litarski benzinski agregati.

Prvi navedeni je atmosferska pogonska jedinica koja u standardnom izdanju razvija 101 ks. Ovaj motor trebalo bi da ima uvodnu ulogu kod modela kao što je Fiat 500X, a veruje se da će biti ponuđen i kod restilizovanog Tipa. Moguće je da će agregat naći svoj put i do našeg Fiata 500L, a sasvim je izvesno da će biti i u gami Jeepa Renegade.

Drugi, 1,5-litarski motor je novi projekat italijansko-američke alijanse o kojem se ne zna mnogo. Poznato je da će koristiti turbo punjač, i kako pišu italijanske kolege, u najsnažnijem izdanju trebalo bi da isporučuje 190 „konja“. Što se tiče u toga u kojim će sve modelima ovaj agregat biti ponuđen, tu je stvar nešto komplikovanija.

Jedni izvori navode da će se ova pogonska jedinica nuditi samo kod prestižnijih modela FCA, kao što je recimo nadolazeći Alfa Romeo Tonale, za koji kažu da će biti prvi automobil koji će koristiti pomenuti motor. Drugi izvori pak ističu da će navedeni agregat imati daleko širu primenu.

Pominje se da bi mogao biti dostupan kod čitavog niza modela, a spominju se Fiatovi 500X i Tipo, kao i Jeepovi aduti u Evropi – Renagade i Compass.

Oba istaknuta motora sa sistemom blagog hibrida proizvodiće se u fabrici Termoli u Italiji. Nezvanični podaci upućuju na to da će produkcija početi krajem tekuće godine, a da će više informacija o ovim agregatima biti dostupno krajem leta.

AutoRepublika 

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Logičan potez; uskoro se više i neće nuditi vozila bez neke vrste elektrifikacije pogona, a blagi hibrid ima najnižu cijenu. Jedino što ne spušta CO2 dovoljno, pa su električna vozila u portfelju na EU tržištu nužda.

moron

O tom novom 1,5 GSE zaista nema baš nekih jasnih naznaka, ali, ne razumem njegovu logiku u svetlu postojećeg 1,33 GSE. A još manje u svetlu mogućeg „braka“ sa PSA.

DOLF

Izgleda da se ide na izbacivanje dizela ili što manju zavisnost od njih u većim modelima pa ubacuju taj 1,5 benzinac.
Tipo bi trebao doći sa tim 1,3 minihibridom, dok bi čudno bilo da se isti pojavi u recimo 500x, valjda će i od ovog 1,5 biti i atmo verzija pa da se kao minihibrid pojavi u 500x i L.