1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Iz ugla inženjera elektrotehnike: Francuzi ne uče na tuđim greškama a niti na svojim
Iz ugla inženjera elektrotehnike: Francuzi ne uče na tuđim greškama a niti na svojim

Iz ugla inženjera elektrotehnike: Francuzi ne uče na tuđim greškama a niti na svojim

11.06K
259
Podelite sa prijateljima:

Već smo pisali općenito o hibridima no kako se dešavaju promjene u hibridnom svijetu, dobro je da malo vidimo što se događa u zadnje vrijeme i što to Francuzi namjeravaju.

PSA grupacija se već okušala u hibridnim modelima u suradnji s markom Toyota (Aisin) koristeći njihove elektromotore i invertere (pretvarače). Koristili su iste na automobilima s dizelskim agregatom naprijed, uparenim s nekim automatskim mjenjačem koji pogoni prednju osovinu, dodavši gore spomenuti elektromotor na zadnju osovinu sa dodatnom baterijom u gepeku. Pružali su skromnu autonomiju na struju po gradu i nakon što se isprazne baterije, su trošili više od istog takvog dizel modela bez hibridnog pogona (zbog dodatne mase).

Slično je uradio i BMW posudivši tehnologiju od Toyote za i8 i neke druge modele. Pri tome koristeći ZF mjenjačku kutiju sa duplom spojkom na zadnjoj osovini i 1.5 turbo tricilindrični motor otraga, dok je elektro motor na prednjoj osovini pogoneći istu. No, BMW se opametio jer najavljuje suradnju sa Toyotom gdje će model 225E pored BMW 1.5 turbo motora dobiti i Toyota (Aisin) e-CVT hibridnu mjenjačku kutiju kao i popularni Toyota i Lexus hibridni modeli.

Također slične probleme je imala i Honda sa modelom Insight, koji je u novijoj iteraciji prešao na Toyota E-CVT. Ford u svojim vozilima već više od dekade koristi Toyota E-CVT, a nešto se šuška da bi i Renault Clio mogao dobiti isti.

I tako, umjesto da Francuzi nauče na pogreškama svoje konkurencije koji koriste ZF mjenjač sa dvostrukom spojkom proširen sa elektromotorom (neki i trećom spojkom), oni hrabro koračaju njihovim stopama. Inače, prema informacijama koje imam, ZF mjenjači su se raspadali „čim ih ružno pogledaš“ (unutar VAG grupacije), a svaki je morao ići na zamjenu u servis svakih 100.000 kilometara.

Nova DT2 menjačka kutija za hibridna vozila koju je razvila PSA grupa u ortakluku s kompanijom Punch Powertrain

Naši Francuzi su ipak odlučili za suradnju s tvrtkom Punch Powertrain koja je napravila kopiju lošeg ZF mjenjača, kako sami kažu „da ponovno izmisle dvostruku spojku“, i to čudo nazivaju DT2. Kako bi mjenjač i sa dodanom novom masom (elektromotor, inverter, baterije) bio nešto lakši, u biti su „okljaštrili“ DCT u jednu piramidu sa jednom spojkom (popularni selespeed ili geartronic) te dodali dvije brzine diferencijala, umjesto da prate 25-godišnju tradiciju uhodane Toyote.

Mogli su koristiti i veoma dobar uhodan hibridni mjenjač iz sada sestrinske tvrtke Opel koja ima Amperu sa genijalnim proširenim Toyotinim E-CVT kojeg nazivaju 4ET50.

Inače kako ne bi ispalo da navijam za Toyota hibride, isti se nalaze na tržištu od 1995. godine i trenutna četvrta generacija je zaista bez zamjerke. Svi ih nazivaju CVT hibridima što nije istina, sa njima dijele samo 3 slova u nazivu. E-CVT se bazira na dva elektromotora-generatora koji zamjenjuju mjenjačku kutiju, piramide, sinkrone, spojke, anlaser, alternator i u konačnici sa inverterom i baterijom, su lakši od običnog automatskog mjenjača.

Ne samo da hibridni automobil jednako košta kao i model sa turbodizel motorom, lakši je od istog modela, nego isti (benzin hibrid) daleko manje troši u gradu, van grada, a podjednaki su na autoputu.

Možda je zato Toyota prije dvije godine potpuno izbacila dizele iz prodaje?

sc. Goran Jurković, dipl. ing. eth.

(11056)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

259 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanac

Bravo za text. Obozavam da procitam vase textove.

Toyota je toyota. Ovaj novi hybrid od 180ks izgleda predivan za sve uslove koriscenja (mana mu je samo cena mada i ona nije nista specijalno veca).

Don

Nema druge do li našu katicu za sve, druga Rajkovića prvo poslati na revidiranje stavova, a zatim na test neke tojote sa E(ne zaboravi naglasiti) cevete mjenjačem, pa ako i nakon toga ustvrdi da je hibrid goli kurko, opet na revidiranje mišljenja, jer ča će on nama pričat pizdarije, udri. Jesil prominija mišljenje,a? Nisi? Udri. I tako kad poplavi ki patlidžan, oš sad opet u tojotu? Pa nemreš ti znat bolje od vakijih znalaca, ha ja.pljuc. i usput pazi kako voziš slalom kroz raspadnute zf mjenjače koji leže na cestama diljem Evrope i svijeta, da ne bi sjeba il se… Pročitaj više »

Peki

Dragi moj Don, vec par dana vozim 3008 Hybrid4 od 300 ks, voleo bih da sve neverne tome, zajedno s potpisnikom ovog teksta, ukoliko ikada budu u prilici, sednu u njega i provozaju ga. Posle mozemo da diskutujemo o tehnologiji, eventualno i pouzdanosti 🙂
DA ne duzim, uskoro slede moja prakticna zapazanja, jer je evidentno da nisam inzinjer, vec samo tehnicar…

Goran Jurković

Prijatelju hibrid je hibrid pogotovo plugin hibrid. Naravno da je bolji od benzinca i dizela.
Ja samo uspoređujem hibride sa stanovišta pouzdanosti i efikasnosti.

Peki

Kada bih rekao da sam znao sve sto si napisao, lagao bih. E sad, koliko su te informacije pouzdane i odakle poticu, druga je prica… Ukoliko su iz americkih, ili japanskih izvora, posve opravdano izrazavam sumnju u njihovu tacnost. Ja se licno ne bavim tematikom pouzdanosti, jer sva vozila koja dobijam na testiranje su potpuno nova. Do izvesnih informacija u vezi toga dolazim preko specijalizovane stampe, odnosno komentara vlasnika, mehanicara i citalaca, mada i sam, nakon 40 godina voznje, imam odredeno iskustvo. O pouzdanosti nekog sklopa, kao sto je menjac, da ne kazem citavog vozila, nezahvalno je pisati. Izuzmemo li… Pročitaj više »

sami

Sedi jedan! Moras na popravni

Don

Ček malo,300 konja u nekakvoj sinergiji,ako takvo računanje ima koristi. I ajd neka se po gradu, gdje ovo ima smisla, voziš samo na bateriju,ako možeš (meni onaj RAV4 iz 2016/17 ne ide iz glave, crko sam pokušavajući voziti na struju, uzbrdica i dodam gas eto benzina,sta god radio stalno na benzinu,a baterija se punila vječno, nikad je napuniti i u takvoj igri mačke i miša piše 9 litara, ako se dobro sjećam bilo je na VG, ja sam 2 kile izgubio koliko sam se oznojio bio ne bi li uspio da auto vozim normalno i samo na struju a da… Pročitaj više »

Goran Jurković

Don hibridi se ne voze na struju. Imaju premalu bateriju da bi se stalno vozio na struju i takvim forsiranjem samo povećavaš potrošnju. Hibrid se pametno vozi. Gdje na kocenjima i nizbridici želiš uhvatiti što više energije u bateriju. Hibridi se voze puls and glide. Puls napraviš na benzin i onda malo popustis gas da se motor ugasi i lagano usporavas ili odrzavas brzinu na struju. Ako ti je previše energije potrebno za održavanje brzine što se vidi po kazaljci energije, onda radije malo dodas gas i napraviš novi puls na benzin. Tako se ostvaruju rekordi potrošnje. Ako forsiraš auto… Pročitaj više »

Don

To stoji, ali kako je meni 9 litara potrošnja bila a ja se mučio da vozim na struju koliko sam mogao (znači ne radi sus u gradu), a kad sam na autoputu tad pije i 12, to ti meni reci. Nigdje tvoje uštede, eno slike sam slao, eno Pavla živa (nadam se,mada nas je napustio heheh), da znam da ubacim ovdje sliku pa da vidis.dakle, al vozim normalno benzinac cucla 12, ne vidjeh ja pomoći struje,a baterija koja to nije (molim tojotu da ne piše više u prospektima da je to baterija) stalno hoće da se puni a tako mali… Pročitaj više »

Goran Jurković

Bravo. Odličan tekst.
Ali na autoputu na 120km/h moj stari hibrid treće generacije troši manje od 5 litara.

kola

dal ovo mislis ozbiljno il se salis. 5 litara moze da trosi prvih 10 km dok ne sarani baterije ako su bili pune a onda trosi +1-2l u odnosu na obicni benzinac. pricas fatamorganu

Goran Jurković

Pričam o toyotinim hibridima. Oni u pravilu nemaju bateriju i nemaju što isprazniti. Baterija je tu samo kao kondenzator.
Zašto bih se šalio. Vozim svaki dan lexus hibrid već 3 godine i znam kako i gdje troši. I točim samo benzin. Nema nikakve uticnice za baterije.

kola

znam ja da tojota hibrid nepuni na strujnoj mrezi ali ima neki kapacitet baterija a kad se isprazne ti vozaš balast od nekug 300 kila po autoputu kad taj hibrid nesluzi nicemu pa mi objasni kako trošiš onda manje gotiva od obicnog takvog benzinca. mozes trositi samo vise ali bi rekao da to ne kapiras.

Goran Jurković

Kola toyota hibridi praktički nemaju bateriju. Jer 0.4kWh ja ne mogu nazvati baterijom ako plugin hibridi imaju 10-20kWh a električni auti imaju 40-200kWh.
Bateriju od 5kg ti nazivaš balastom?
Pa akumulator od 12v ima 15-30kg.
Starije hibridne toyota baterije su bile teže oko 30-40kg.
Ne kužim kako nitko ne sluša što ja pišem kao da zidu pišem i stalno iste stvari ponavljam.

Don

0.4 , a ti kažeš da ću ja trošiti 5l na autoputu vozeći 1800 teškog mamuta sa aerodinamikom oveće zgrade. Jebo ti perpetuum mobile , ovo 100x bolje, kako da ne. Nema dalje, prospekt je čudo , tamo je Švabo pouzdan, Toyota sportska,štedljiva i racionalna kupnja, struja je zakon,varanje jedne firme krivo za prelazak na ev, ma šta sve neću čuti….
Koliko ti teži taj tvoj strujni dodatak na sus motor, 5kg? Aj počupaj sve sto je višak pa stavi na vagu, oba e motora,baterije,dodatnu konstrukciju koja je tu radi struje pa da vidimo koliko kg ima.

Goran Jurković

Ajde. Evo staviti ćemo turbo dizel motor sa dsg getribom i svim pripadnim stvarima te akumulatorom od 85Ah.
Sa druge strane staviti ćemo moj 1.8 atmosferski motor bez anlasera bez turba bez alternatora, sa e-Cvt i inverterom.
35Ah akumulatorom te 5kg Liion baterijom.
Tvoj dizel će biti teži barem 100kg.
Čak i sa mojom starom teškom baterijom od 30kg tvoj dizel će biti teži.
Četvrta generacija hibrida npr corolla ima još lakši i slabiji e-Cvt. Sa 5kg Liion baterijom.

Josip

Npr corolla TS 1.8 hybrid ima 1500 kg sa punim tankom goriva.. Golf karavan dizel ima 1540 kila.. Baterija u toyoti ima 50kg.. A obzirom da nema mjenjač niti 16 drugih dijelova kao dizel ili klasicni benzinci na tome uštedi tih 50 ili čak 100kg. Tako da nije ništa teži.. Kako može trošit manje može.. Jer motor radi kad treba.. Kad ne treba puno snage, gasi se.. Npr u mojem slučaju ide cca 40% relacije od 20km je motor ugašen.. Ili 55% vremena je ugašen..

Don

Jebo ga ti, onda sam ja slijepac bio kad mi je lik dao auto i rekao da je baterija skoro pa prazna i da treba da se napuni, i ono piše na ekranu baterija prazna, pa ga handri tamo,vamo ne bi li napunio bateriju , pa kad stisnes gas on piše ne vožiš više n bateriju , pa i kondenzator je skladište energije a i baterija je skladište energije, pa što ne napišu punjenje kondenzatora neg napišu baterije ? I kako meni 9 litara otvorene ceste a nisam ni preko 120 išao. Nadjoh tekst,evo isječaka:“Stih je to od hita Divljih… Pročitaj više »

Don

Završni komentar vozila: Za to ću upitat ovog najmlađeg, da vidim šta on kaže: „Dobjo, pjavo dobjo, bibi pepi, bibi pepi“. Ukupna ocjena testiranog vozila 7.2/10
P.s. ipak sam preko 120 išao, al davno to bilo pa se nisam. Ni sjetio dok nisam vidio tekst.🤪

Goran Jurković

Don rav4 hibrid nema neku bateriju i nemože stvoriti energiju iz ničega.
Kako očekujes da auto aerodinamike ormara na autoputu vozi na zrak?
Rav4 kad se vozi umjereno po gradu troši 5-6 litara. Na autoputu zaboravi takvu potrošnju.
Za autoput su limuzine poput camry lexus is300h gs300h gs450h.
Moj na 120 troši manje od 5 litara. Ali nije ormar.
Nekakve uštede na autoputu možeš jedino očekivati na rav4 plugin ali i to je diskutabilno.
Ajde pokaži mi koji SUV izgleda ormara troši manje od 7 litara na 120?

moron

„Moj na 120 troši manje od 5 litara.“
To ne može ni dizel limuzina … a ne hibrid benzinac.

Peki

Dobro da si preuzeo „stafetu“, ja vise nisam mogao da se ubedujem. Al ne vredi ti, dzaba svi argumenti i tvoje oci, strucnjak ne popusta, zna bolje nego svi mi i jos hoce da te ubedi u to. Nastavi, leba ti (moze i kruha), ja zaista vise ne mogu, imam pametnija posla…
Onako usput gotovi svi savremeni dizel SUV trose ispod 7 lit pri brzini od 120 km/h…

Goran Jurković

Peki neka ti brate onda uzmi dizel SUV i vozi do mile volje. Ja znam da je podnosim roktavi radni stroj ispred sebe pod haubom. Ja se vozim 98 posto vremena u gradu i meni je moj hibrid savršen i sad hoćeš ti to prihvatiti ili ne iskreno zaboli me. Dok smo žena i ja bili bez obaveza i djece svaki vikend smo išli na neki izlet van grada na more. Starom cestom potrošnje ispod 3 litre. Ispod 4 litre. Ma tko se nebi vozikao. Išli smo u minken na roadtrip. Ukupna prosječna potrošnja po autoputevima tamo i nazad po… Pročitaj više »

moron

„Jedva čekam otići prođirati ga po krivinama jer ubija. Auto je mrak po krivinama. Tko me može pratiti po ravnom ne može po krivinama.“

Treba da poteraš ladu nivu Slunjskim brdima, da osetiš šta znači biti živ i šta je sinergija moćne SUS mašine i njenog veštog rukovaoca … Kakav crni hibrid 🙂

TNT

Ti si ovo pisao za neki časopis / portal? Postoje stvari iz tvoje prošlosti koje ne znamo, ili barem ja ne znam? Bravo @Don!

Don

VG 🙂

moron

Don,
bravo!
Što taj test ne objaviš na AR ? Bez šale.

Don

Pa bio je na vg, mislim. Ne da mi se, čak me je i sram, pa da kao Peki dobijem lažov i bednik 🙂 u ovim godinama tlak mi samo skače, da vidiš samo šta mi rade advokati, država, sistem….i onda kažu Tito bio loš….Tito je bio ko kulin i tvrtko I skupa 🙂

moron

Don,
ma hajde, šta ti je … Pa, pogledaj samo kako sam ja postao objekat teške zajebancije zbog onog „lajanja“ J4ZZ3R-a … „Grom ga spalio …“
Zar ti ne bi želeo isto ? 🙂
Šalim se … Dopada mi se taj tvoj stil pisanja, a verujem i mnogim drugima.

moron

„I za kraj, spomenimo i to da će vas ovo zadovoljstvo u Njemačkoj koštati čitavih 33150 eura (uračunat popust), a najjeftiniji se nudi za nekih 30000 eura“

30k evra? Gde, na Marsu? Ako pogledate srpski sajt „Polovni automobili“, eno ga hibrdini RAV za 44 k …

Don

Pa toliko je koštao tada u 2016 aktualni model kojeg sam vozio, a siguran sam da ga mobile nudio još i jeftinije. Sad , to što novi u 2020 košta više nego novi u 2016, nije moja krivica. Svi su , po dogovoru, napumpali cijene auta.

Josip

Vjerojatno se nisi nikad vozio u toyota hybridu a niti ga posjedovao.. Ja sam napravio preko 50 000 km u 9 mjeseci i mislim da imam dovoljno iskustva da bih mogao dati neko mišljenje o potrošnji i općenito o automobilu.. Što se potrošnje tiče napravit ću neku usporedbu sa golfom 6 1.6 TDI 7 brzina DSG jer sam njega vozio prije toyote corrole karavan 1.8 hybrid. Potrošnja kod hybrida međugradska pri brzinama 60-90kmh je između 3,3 i 3,9 litara.. Golf 4,3-4,9l Autocesta 135kmh (900 kilometara u komadu) 6,1 litra.. Isto tako negdje i golf.. A u gradu čitaj sad.. Velika… Pročitaj više »

D_C

‘Vozit se može i žešće da ne voziš baš penzionerski a da potrošnja i dalje ostane na nekih normalnih 5-6 litara.’ A meni A6 3.0Tdi Avant quattro trosi ispod 7… Mislim da ces se sloziti ako kazem da cu se za tih litar, litar i po razlike radije voziti u A6. Da ne bude samo to poredjenje, juce proverih Focus trece generacije, karavan sa 2.0Tdci powershift koji imamo u porodici. Kupljen sa 3000km, danas ih ima oko 90.000, prosecna potrosnja nikad nije resetovana. Nakon svih godina stoji na 6.2l. Opet nisam siguran da za razliku od nekih pola litre na… Pročitaj više »

Josip

Potrošnja na putnim računalima zna jako odstupat od stvarne potrošnje.. Od 0,1l pa i do 2 litre. Kod mene na corolli TS odstupa 0,2 litre u prosjeku i to je uračunato u stvarnu potrošnju. Meni glavna potrošnja nije resetiranja 52 000km na njemu i iznosi 4,3 litre.. Nakon svake vožnje kad gasim auto prikaže se potrošnja samo za tu relaciju.. Koja varira.. Ako napravim neku relaciju od 2-3 km bude nekad 5 litara nekad 6,5l… Gdje mi na istoj relaciji dizel golf 5 1.9 tdi izbaci 9-10 litara jer je kratka relacija.. Relacija od cca 40km koju često pravim.. 20km… Pročitaj više »

Don

Jesil i ti pod nekom maksuzijom? D_c ti je fino rekao , a savjet ti je da resetiraš mjerač potrošnje svaki put kad se voziš. Ja da upalim start i stop, i kad bi slijedio logiku vašu, čini mi se da bih napisao tekst kako moj auto ne da ne troši ništa dizela neg ga i pravi. Jel Toyota RAV4 4 ima aplikaciju sa čašom koja ti pokazuje kako da voziš hibrida? Ima. Jesam li ja ga vozio? Jesam. Koliko sam trošio u prosjeku-9 litara. Za iste potrebe,ista ruta, isti vozač dizel uzme 5.2l ajde nek ti je lakše ,… Pročitaj više »

Stari Dejan

A bre Don, da te nema valjalo bi te izmisliti! Drago mi je što je neko bio tu da napiše ono što bih ja dok sam bio na samonametnutom odsustvu

moron

Hibrid da na auto putu troši jednako kao i dizel? Šanse nema. A čak ne bih bio siguran da je uvek tako van grada. Tu bi sve zavisilo od uslova i ritma vožnje. U gradu da. Tu je ekonomicniji. To prihvatam. Ali, cena. Prošle godine sam „pregovarao“ i za corollu ST sa 1,2T, ali i za focus SW ecoboost i dizel. Uz opcionale (na oba vozila) veoma slično opremljeni. Ali, ta obična benzinska (a ne hibridna) corolla je bila malo skuplja od dizel focusa. A kao hibrid, čak i 1,8, corolli cena lepo skače u odnosu na 1,2T. Da se… Pročitaj više »

Dragan

Vozim Lexus GS450h 2006 sa 3.5 benzin motorom i 345 PS. Trosi manje od bilo kog dizela iste snage na auto putu i u gradu, potpisujem i garantujem. 8 godina je kod mene, i dok budem u mogucnosti samo Lexus dok sam ziv.

Peki

Dragane, jedan dobar dizel, novije generacije od recimo dve litre i 200 ks, ukoliko je u limuzini, ne trosi vise od 6,5-7 lit, kada se vozi brzinom izmedu 130 i 140 ks. Benzincu slicne snage treba najmanje 1-2 litre vise. Ukoliko se radi o nekom vecem SUV, na navedene podatke treba dodati jos barem 1-2 litre. Po evropskim putevima, dakle ne auto putevima, sve zavisi kako vozis i da li je baterija puna. Ukoliko nije i ne moze da racunas na njenu pomoc, dizel je opet u prednosti. Ne kupuju ljudi koji prelaze destine hiljada kilometara godisnje dizele tek tako,… Pročitaj više »

Goran Jurković

Toliko troši i moj hibrid sa tehnologijom iz 2009 godine i benzinac je i Nema turbo. Čak i nešto manje na toj brzini.
A rekord potrošnje mi je 2.8 litara od Rijeke do Karlovca po staroj po onim brdima.
Novi toyota hibridi troše i manje od moga.

Peki

Je’l to kada si se spustao, dakle nizbrdo i s motorom u „leru“. ILi bi mozda trebalo proveriti elektroniku, taj tvoj putni racunar daje mnoooogo optimisticne podatke…. Daj Gorane ne pali raju, ubih se mereci potrosnju na Peugeotu 3008 Hybrid4 Plug-in, uz svestranu pomoc elektricnih motora (ima dva) i pune baterije s kojom sam prevalio oko 50 % puta (dakle samo na struju), jedva stigoh do proseka od 4 litre. Plus, benzinski agregat je moderni 1.6 Pure Tech od 200 ks. A da, zaboravio sam, to je francusko sranje, ne moze ono da se meri s nekim hibridom iz 2009… Pročitaj više »

Goran Jurković

Peki a zasto se onda pametaris ako niti ne znaš kako hibrid radi. Od toyote. Nema lera. Motor se gasi nizbrdo i ne pali se dokle god ti ne treba više snage. Čak štoviše i vraća energiju u bateriju koju možeš potrošiti recimo do polovine uzbrdice. I ako dobro uskladis ritam gasa spusta više od 75 posto se možeš voziti. a bateriju sa ugašenim motorom. Zato i je potrošnja 2.8. Ista stvar je i u gradu. Ubrzas do neke točke i popustis gas. On ugasi motor i ti dalje lagano odrzavas brzinu na bateriju. Zašto si toliko otporan na nove… Pročitaj više »

Peki

E moj Gorane, kada sam ja vozio Hybride, racunajuci i taj 3008 prve generacije iz 2011 koji si spomenuo na pocetku teksta, ti verovatno nisi ni znao da postoje. Ako te zanima moje misljenje o njemu mogu ti poslati test, jos uvek ga imam u arhivi. To u „leru“ je bila parodija, sala, a o povratku energije i punjenu baterija prilikom kocenja ili po podizanju stopala s gasa pisao sam odavno. Ne radi se dakle o nekavom otporu ili tvrdoglavosti vec licnom iskustvu, Toyota ili bilo koji drugi Hybrid ne moze da trosi 2,8 litara po gradu, posebno ne ukoliko… Pročitaj više »

Don

Eto, i ti rece 12 litara, i cijena cak 50 keka, a vidi Rav 4 2016 u Maks paketu kosta 34.
I ja se ubijao na 12 litara, sa gradom i otvorenom cestom spustio na 9 , buljio u čašu, dobro da nisam tad slupo se, i opet klinac palac. Dizel, the end.

Goran Jurković

Evo ja cu vam dovesti vlasnike novog rav4 koji po zagrebu troši 5 litara.
Gdje sam ja napisao da moj troši 2.8 po gradu? To mi je rekord od Rijeke do Karlovca po staroj uz puno pažnje.
Po gradu mi troši 4.5-5 litara.
Corolla nova po gradu troši 3.6-4.2 litre ovisno kako ju voziš. Nije plugin i ima mikrobateriju od 5kg manju nego moj.

moron

„po zagrebu troši 5 litara.“
Kuda? Od Mirogoja do Borongaja?

Don

Jok, od šestina pa nizbrdo. Tako već da. Premda, moguće da je čovjek u pravu jer ak voziš po brzim cestama, 70km/h more trošiti u prosjeku toliko, ostalo piči na struju, dakle, moguće je, ali toliko će i dizel trošiti pa i benzinac, jer i na tvom crvu smo vidjeli 6l (potrošnja u garaži). Ali to nije gradska vožnja , za gradsku imamo informaciju od taksista koji reče 7.5 litara, što opet nije ušteda u odnosu na dizel pod uvjetom da dizel cucla 9 u gradu. Ak koristis na dizelu start i stop,vjerujem da će pokazati niže vrijednosti, tako da… Pročitaj više »

moron

Moje mladalačko iskustvo je da u ZG (na desnoj obali Save ) nijedan automobil nema šanse protiv bajsa u vreme bilo kakve gužve… Znao sam se za opkladu trkati od SC „Sava“ do Kvaternikovog trga i brže stići ja bajsom, nego li onaj drugi kolima … A omiljena disciplina mi je bila utrka sa tramvajima, „od stanice do stanice“. Mada ima veoma jak start, ni tramvaj najčešće nije imao bilo kakve šanse 🙂 Tako da – ko i po ZG želi uštedeti svoje ŽIVCE (a oni se ne mogu platiti), tada ni hibrid (makar i Lexus) nije bilo šta bolja… Pročitaj više »

Josip

Točno tako. To mogu potvrdit ja iz prve ruke s prijeđenih 50 000km u 9 mjeseci.. Po gradu je uvijek ispod 4 litre, max 4,2 kada radi klima i kad je velika gužva.. I to stvarna potrošnja jer putno računalo odstupa nekih 0,2l pa pokazuje potrošnju između 3,3-3,9l Dakle prosjek u 50 000km je 4.3litre sa karavanom od 1500kg gumama 17″ 225 širine, u prosjeku sa 3-4 osobe i na brdovitom predjelu RH. Za usporedbu ista dionica isti vozač i svi istali uslovi sa golf karavanom 1.6 dizel je bilo 6.2 prosjek. Iz prve ruke.. Pametnom dosta.. Tko je skeptičan… Pročitaj više »

Don

Ajd i neka je i tako (taksistima se diže kosa na glavi), vjerovatno sa hibridom nisi vidio brzine preko 120,al dobro, to ti je jako nategnutih 2litre, jer vjerujem da si dizela razvlačio ko magare ne pazeći ništa a hibrida pazio. 4.2×1.3=5.46, 6.2×1.02=6.3 eura, 0.84 eura na 100 km, koji lako ispare kad se voziš autoputem , jel vam ovo dovoljno uvjerljivo da vozite Toyotu od benzinskih i atmosferskih koliko ono 99 konja koji sa emotorom u sinergiji daju 133(kako god da se računalo)? Meni nije dovoljno dobar argument uz sve ograde kod uzetih parametara (stil vožnje kad je vozio… Pročitaj više »

Josip

U poslu ne preko 120.. Ali ako te zanima autoput (900km u komadu) konstantno autoput, čak i u tunelima bez spuštanja brzine.. Na 135 na tempomatu.. Poteošnja je 6.1l stvarna. Na putnom računalu je bilo 5.8 litara. Ne nisam ovog razvlačio a ovog štedio već potpuno isti režim, relacija itd.. Kada sam išao Dubrovnik-Split (cca 120km lokalne ceste+120km autoput po svakom smjeru) znači 500 kilometara ukupno.. Razlika u potrošnji je bila 1 litru u konačnici.. Jer na autoputu su trošili isto, ali van autoputa je toyota trošila 2l manje. Meni te 2litre jako znače jer npr. Godišnje 80 000kilometara je… Pročitaj više »

Don

Kako voziš na benzin kad se on pali iznad 50km/h? Znači cijelo vrijeme radi baterija koja pak nema kapacitet jer je malecka,ko tu koga..okreni obrni ja ispod 9 nemogoh iako sam pazio čašu, švabe ispod 7.5 …

Goran Jurković

Benzin se pali kad god treba snage. Može se i iz nule upaliti. Zašto bi se do 50 vozio na struju? Pa zakočio bih cijeli grad:-)
Puls and glide. I lagana kočenja sa kazaljkom na pola charge skale.
Baterija se je koristi nikad oko eko nego samo oko nule skale.
Hibrid treba školu.

Don

Slažem se , treba skolu, nije to za mene, buljio sam u čašu, vozio ali ništa. Ne razumijem te, do 50 km/h aktivna je samo struja, čim brzina prijeđe 50, pali se benzinski motor. Do tada on ne radi. No ja kad krećem iz mjesta, čim stisnem gas , kazaljka skoči i umjesto struje ja na benzinu. Onda sam se mučio da krenem na struju, al to je bilo Bože pomozi. Poslije sam odjebao čašu i vozio tako da ne vodim računa ni o čemu jer sam skoro opalio na živce. Ne ide ispod 9 , švabe na testu 7.5.… Pročitaj više »

Branko

Gorane, usporedba hibrida i plug in hibrida je kao da uspoređuješ bicikl i helikopter. A 5 l/100 km za RAV4 u Zagrebu?! Nizbrdo možda. S plug in hibridom sam napravio 2.000 km u 2 mjeseca po gradu uz punjenje na mreži 2 puta dnevno. Malo prolistaj termodinamiku, a smanji doživljaj.

Don

Starom karlovačkom, zg Karlovac, Nissan Micra dizel oko 3l dizela. Uštede dakle nema. Šta sve skupa čini jedan trošak, nije samo razlika u potrošnji, a ljepota vožnje dizela u odnosu na hibrid je neprocjenjiva. Šta ćemo sad? I ja do Italije , 1280 km, autoputem po ograničenjima i tamo gdje ograničenja nema ide se do maksimuma , došao kući a vidio sam potrošnju u svog Mercedesa od 3.8 litara kao najmanju a stala je na 5 litara, pri tome sam prelazio preko Alpi, otišao sa jednim rezervoarom ,42 litre +-6litara. Šta ćemo sad? Nema smisla , dizel majka, jeftin u… Pročitaj više »

Don

I još nesto do 50 km/h pogon je na struju,preko toga na benzin ,dakle nema sanse ništa drugu i kako misli da vozim po gradu sa benzinom?ono ne vozi ga na struju…ja kad upalim auto, ne želim da razmišljam kako ću u tojotinu čašu da gledam i hoću li prosuti vodu, ja bih nakon 100 km pohlupo pola auta zbog sloma živaca. Jednostavno, sjedi upali i vozi koliko ti mogucnosti dozvoljavaju, ne razmišljas o potrošnji i defanzivnom stilu voznje za kojeg moras imati konjske zivce.

Goran Jurković

A ja gledam kako se vozim? LOL. Ja se zadnjih godinu dana stalno utrkujem kad god sam prvi na semaforu a potrošnja 5-5.2
Znači uvjeravaj sam sebe koliko god hoćeš da ti je bolje sa tvojim dizelom i uživaj u njemu

Don

Nemaš ti mašinu ni performanse za utrkivanje, to je kao da se puž hvali svojom brzinom.

Don

5 …de resetiraj jednom u životu mjerač potrošnje. Ja trošim sa tvojim hibridom 12, kombinirano 9, švabe na testu 7.5 kombinirano, Peki isto 12, a ti nas sve prejebo sa 5 litara i to „utrkivanjem’.
Rekoh, pri 70km/h i moj veliki dizel će da troši 4 litre jeftinijeg goriva tako da , prema matematici , nisi uštedio ništa , dapače. A da o snazi ne govorim, jer ne znam u Djuliji sa dizel motorom imas 450nm..nema taj hibrid prednosti taman da i Peki kaže 😉 nego, kad će utrka na navaku, da rezerviran kartu za avion?

Goran Jurković

E moj Don, neznam kako onda do sada samo jedan bmw dobio na semaforu.
Meni ugašen motor. Krenem i gledam kako ostaju svi iza mene vjerojatno dok im anlaser upali motor.
Ili ti na svakom semaforu turiras i krećeš uz škripu guma?

Goran Jurković

Don ako ćemo se preseravati ja ugradim LPG u hibrida i vozim se barem upola jeftinije nego ti sa bilo kojim dizelom.

moron

„ugradim LPG u hibrida“
Zar to može?

TNT

Da!

Goran Jurković

Ali ti se brate voziš u mikri a ja u kožnim grijanim sicevima sa nastimavanjem na struju u 10 smjerova. Sa boljim zvukom nego u bilo kojem diskacu.
Jeste baš ti je super mikra. LOL

Don

Ak su tebi kožni sicevi i zvučnici bitni kod auta, sve je rečeno. Mi ovdje govorimo o potrošnji , ti o kruškama jer ti je argument ispario u havu zbog jedne mikre kojoj se hauba otvara :-). Ta mikra opet ima moćniji stroj od tvog a kako je 2017. Ima i dosta opreme i super ugođaj u autu, no spomenuta je zbog potrošnje. U mene mercedes pri vožnji od 70 km i ravnici kakvoj je u Zagrebu toroši od 3.9 do 4.4 litre i to automatik sa 2.2 litre. To je tvoja vožnja po gradu, pekiju se diže kosa na… Pročitaj više »

Goran Jurković

Don u tim uvjetima ravnice na 70 meni troši auto oko 3.3 litre. Naravno da mi je važno da se vozim kao gospodin čovjek jeftino. A ne u nekim sokocalima kako ih Zvezdan zove. Ne znam kako po icemu mikra može biti moćnija od lexusa? Vi ste svi ovdje pukli definitivno kao kokica. Lexus ct200h sa max opremom koju taj model ima. Nema šiber. Auto je novi kostao blizu 40.000eu. Auto ima LED lećni dupli farovi. Prednji grijani sicevi, vozački sic elektricno nastimavanje u 10 smjerova sa 6 memorija pozicija. Mark levinson surround system sa subwofer u gepeku nekih 10-12… Pročitaj više »

Don

Aj vako, mikra je spomenuta zbog rute starom karlovačkom gdje trosila oko 3 litre , tako da taj tvoj podatak sa hibridom je irelevantan . Zatim, matematika kaže da uštedu n agorivu sa hibridom postižemo tek ako trošis sa njim dvije litre manje od dizela.medjutim, koliko će to čovjek love uštedjeti kad bi u teoriji tako radio stalno? Nek trošiš 3 l manje, to je 1 euro na 100 km, 10 na 1000, 100eura na 10000 km, Jel tako? Ali to je čista teorija. Za manje od 40k eura mogu i u Srbiji (dje skuplje) uzet range (vidi link n… Pročitaj više »

moron

„Mogu stelvija uzeti…“
Preteče me danas jedan Stelvio, veoma „lenjo“, išao je brže samo par km/h od mene. Celu večnost me je preticao … i jednako tako dugo odmicao.
Bože, kako je lep. Prelep je … Grom ga ubio …

Don

To da ga dobro osmotriš i da vidiš šta si mogao imati da si polovno kupovao a još ti love ostalo, ukratko lik ti vadio mast 🤪😤 meni se on ne ističe ljepotom, zbog farova ali i suv forme , neg zbog onog sto nudi i daje kad se vozi. Gledam često jednog zelenog sa poljskim tablicama. Više je na parkingu neg u vožnji. Malo dalje komšija ima djuliju qv a odmah do njega djulijeta, obje crvene…sad sam ko onaj Francesco iz crtića Cars , prati samo Ferrari a onda mu dodju Ferrari i dva maseratija a on padne u… Pročitaj više »

moron

Da znaš, dok me tako prolazio celu večnost, i ja ga gledao, pade mi na pamet: „Ah, što ne uzeh ovo, jednom se živi …“.
Ali, ubrzo sebi rekoh: „Brate, ‘ajd ne s..i …“. I lagano ubrzah na 91 … On je verovatno „jurio“ 92 km/h …

don

hehehe, pokraj je kola prosao sa rangeom kojeg je uzeo za istu lovu,znam ja.

TNT

Ne slušaj ovog @Dona, čim vidi crveno zaleti se, ne zna da stane – lik u Stelviu je verovatno pogledao koliko još ima goriva u rezervoaru i shvatio da dok je gleda, ona se pomera nadole, pa je morao da uspori – ako je bio benzinac. I ne, nema bušan rezervoar, nego redovno ide na pumpu ko električara da voziš.

Izvini @Don, morao sam. Počela kiša kod nas, sedim u kancelariji, pa mi dosadno 😉

Херцеговац

Алфа Стелвио…..не само да је дизајнерски допадљив него када узмемо у обзир како је конструисан, која механичка рјешења, какви материјали (алминијум, карбон), упарен са феноменалним ЗФ аутоматским мјењачем и погоном на задње точкове и још много ради чега га многи новинари и стављају одмах иза Порше Макана. Да имам новца и да купујем СУВ прескочио бих ГЛЦ, Х3, Х5, Q3, Q5, а вјероватно и Лексус и купио управо драгуљ попут Стелвиа.

D_C

Naravno, ako želiš SUV sportskih karakteristika… Samo zašto bi želeo sportski auto na štiklama?

Kada bih ja kupovao SUV onda bi prioriteti bili koji je najprostraniji, najudobniji, najtiši itd. A za sportske odlike postoje neki drugi segmenti u kojima je sve to ipak lakše ostvariti.

moron

Loš ti ukus 😊

Goran Jurković

Don Zašto bih morao trošiti dvije litre manje od dizela? Auris turbo dizel i auris hibrid prije dvije godine dok se prodavao su jednako koštali.
Upravo da troši isto sam u plusu jer se ne vozim u kamionu i jer plaćam daleko jeftinije održavanje. I uvijek za 1000eu mogu ugraditi LPG i voziti se jeftinije nego na skuteru od 50cc

Don

Pa što ne ugradi taj lpg onda? Pa mora biti razlika u potrošnji između hibrida i dizela da bi ti radio uštedu (vidi neke moje postove ranije napisane ). Nije svima do uštede, ima i drugih stvari koje hibrid ne može da pruži. No, ja nisam vidio uštedu kad sam vozio hibrida ali ni mnogi drugi. I vaš slučaj je jedinstven, prvi ste kojima auto troši baš kako u prospektu piše, 3.9 litre. Iako znamo da je stvarnost bar 1.5 litru drugačija. Ja bih se u ginisa upisao.

Goran Jurković

I apsolutno si u krivu Peki. Baterija na toyota hibridima se ne puni i ne prazni. Ona je tu kao kondenzator energije. Koja se akumulira kad je ima viška a troši kad je ima manjka.
Provozaj novi 2.0 hibrid sa 188ks i šokirati ćeš se koliko malo troši. Bez problema se vozi sa 3.5-4 litre po gradu. Van grada pri manjim brzinama troši i manje. Na 120 nije ništa veća potrošnja od 3.5-4 litre.
Na većim brzinama će trošiti isto kao i bilo koji turbo dizel.

Peki

Poznato mi je kako rade Toyotini hibridi, vozio sam ih „nasiroko i nadugacko“, te satima razgovarao s taksistima koji ih voze po Parizu, dok sam radio kao recepcionista u hotelu. Samo da budem jos jednom jasan i eksplicitan NI JEDAN klasicni hybrid ne moze da trosi 3,5-4 litre po Parizu!!! To moze samo Hybrid Plug-in, jer uglavnom koristi elektricni pogon, dok se baterija ne isprazni. U najbolju ruku, a to je informacija od prijatelja koji je taksista i vozi svakodnevno razne Toyotine hybride, iznosi oko 7-7,5 Litara, sto je hvale vredan podatak, uzevsi u obzir da dizelu slicne snage u… Pročitaj više »

Goran Jurković

Opet prenosis laži ili poluistine. Dakle taksisti redovito voze treću generaciju koja troši po gradu 4-5 litara.
Taksisti puno stoje na mjestu sa upaljenom klimatizacijom, a to ne utječe na prosječnu potrošnju?
Taksisti su uglavnom uvijek u gužvama i žuri im se odvesti mušterije koje se žure.
2.0 corolla hibrid sa 188ks po zagrebu ako malo paziš troši 3.6 litara.
Nije plugin.
Toyota prius plugin po gradu troši 0 litara.

Peki

Ovako, ja NIKADA ne lazem, i ne dozvoljavam da me nazivas lazovom! OK? Ako ne znas da biras reci i komuniciras na odredenom nivou, skini se sajta i popi pivu s jaranima ispred zadruge. Tamo mozes da laprdas sta hoces i izrazavas se kako hoces.

Goran Jurković

Onda mi si To pročitao u mome odgovoru Peki?
Nisi vidio zašto tako mislim? Jer nisi uopće razmislio o onome što su ti taksisti rekli. Niti kako oni voze te aute?
Taksisti ovde po zagrebu sa priusima skripe sa gumama. I svejedno su oduševljeni sa njima dok ih voze?

Stari Dejan

Sve tvoje bajke i mišljenja na stranu ali te molim da Pekiju ne govoriš da govori neistine ili šta već slično. Čovek je u ovom poslu duže nego što neki od ljudi ovde znaju da čitaju i zato te još jednom molim da ovakve stvari više ne objavljuješ.

Don

I da su podaci tacni, 7.5litara sbenzina vs 9litara dizela, to je 1.5 litara razlike, sto je: paz vako, 7.5×1.3=9.75 eura, 9×1.02=9.18. znači, idalje se hibrid ne isplati.
Kraj priče.

Goran Jurković

Kome troši 7.5 litara? Meni da toliko auto troši ja bih ga zapalio.

Don

Odi u Pariz pa će ti trošit, zar ne vidiš šta čovjek piše. Istina, po zg neće, jer je manji grad pun brzih prometnica , gdje u guzvi moš bit oko Maksimira ako je neka tekma, al pošto niko ne prati dinamo ni tamo nemaš beda, ostalo je manje vise prolazno kao od šale sa što reče dobrim brzinskim prosjekom, ali gle čuda, ni dizel neće trošiti više, vise od 5 litara jeftinijeg goriva.

Goran Jurković

Ja zivim kod Maksimira. Još nikad nisam prošao grad bez čekanja barem jednog intervala na svakom semaforu. I ja uvijek mogu staviti LPG i trošiti 5-6 litara plina što izađe oko 2 do 2.5eu na 100km.
Ajde nadmaši to sa svojim dizelom

Don

Kad budem živio u Maksimiru, hoću. Evo ja sad u kelnu, slabo prometa ima ali švabo je stavio na svakih 100 m semafor , jer su idioti za saobraćaj. 5.2 l dizela. Ali to nije reprezentativno uopće.znači, plinaš je povoljniji od hibrida.ispada da i od njega gubi bitku. Mada, kažem rado bih imao lexusa 300 hibrida, čisto iz radoznalosti.

Don

Kod dizelaša nije u gradu bitna konjaza, neg okretni moment kojeg ima duplo, troduplo vise od hibrida. Znači uzmes motoric dizelski koji ima nm ko hibrid pa taj će ko upaljač da troši 🙂

Goran Jurković

Don Ako je tebi bitan moment po gradu onda si dokazao svoje poznavanje automehanike. Mislim da ne trebam trošiti više svoje vrijeme.

Don

Jok, bitni su mi kožni sicevi i zvučnici, što pitaš? Znači , da bi imali komparaciju tog hibrida sa 100 i kusur Nm, moram d nađem nekakav dizelaš 1.1 l , al i taj je jači ako me sjećanje ne vara .a takav troši u prosjeku 3 litrice.

Goran Jurković

A ako tom dizelasu dodamo 4 krkana sa po 100kg unutra jer moj je auto 1500kg a ne 900.

TNT

@Gorane, Evo malo da ti pomognem, kao mašinac. Da, @Don je 100 % u pravu; štaviše, obrtni moment, to jest njegova kriva jeste ubedljivo najvažnija stvar za vožnju i najbitnija karakteristika, koju svi proizvođači “propuštaju” da navedu jer je dijagonala infotejment sistema važnija. A kako ti ovim pomažem? Pa hibrid je upravo tu dobar, jer (relativno slabašni) obrtni moment benzinca na niskim obrtajima dopunjuje izvanrednim koji ima elektromotor – praktično ravna linija. Zbog toga tvoj hibrid (u određenim uslovima) malo troši, a ne zbog ecvt, Atkinson ciklusa… koji tu dodaju pomalo procenata. U gradu najviše energije trošiš prilikom kretanja iz… Pročitaj više »

moron

„Kod dizelaša nije u gradu bitna konjaza, neg okretni moment kojeg ima duplo“
Svaki put mi to prolazi kroz glavu dok „pokušavam na krenem“ sa CRVom … Jebo ga obrtni moment, koga nigde nema …

Don

Što se buniš pa imaš kožu 🙂

moron

Džaba ti sva ona oprema, kada ti „potopiš gas“, a ono – „ništa“ …
Prešaltaš 1 stepen niže, a ono „skoro pa ništa“ …
Prešaltaš 2 stepena niže, „dešava se nešto“ … tj. barem ima buke …
Prokleti moment …

Goran Jurković

Okretni moment ne ubrzava auto nego snaga.
I tako imaš mjenjač koji multiplicira okretni moment

Josip

Ja vozim taksi s corollom karavan 1. 8 hybrid 2019.g.. Auto ima 1500kg i 225 širinu guma 17″ i po gradu mi troši između 3,5-5,0 po ljeti s klimom i velikoj gužvi.. Usporedbe radi golf 6 1.6 dizel troši oko 8-10litara. Iz prve ruke govorim.. Prosjek potrošnje mi je 4.3 u 50 000 km.. A vozim u prosjeku 3 osobe i par kofera (cca barem 300kg) dakle cca 1800kg i po brdovitim cestama.. Koliko god bili sumnjičavi u to tako je.. Naravno treba malo i razmišljat kad se vozi da potrošnja bude takva.. Ali ako se vozi opušteno bez obraćanja… Pročitaj više »

Goran Jurković

Ne vrijedi objašnjavati jer to njihov dizel ne može pa im je to neshvatljivo.
Josip tako mi svi kažu koji corollu imaju

Don

I onda je svizac zamotao čokoladu.

moron

3,5-4 litra da troši po gradu?
Pa, toliko još je po NEDC deklarisano po gradu, a svi znamo koja je laž NEDC u odnosu na WLTP, koji povremeno takodje nije realan.

Goran Jurković

Moronu moj. Prijatelji koji imaju nove corolle. Bilo 2.0 188 ili 1.8 122 mi kažu da im po zagrebu troši od 3.6 do 4.2 litre.
Ni jedan ni drugi nisu neki iskusni vozači hibrida i dao sam im neke smjernice.
Ako oni lazu onda i ja lazem.
A ne lazu jer su mi prijatelji.
To što je to tebi pak neshvatljivo je drugi par cipela. Ono što toyota navede kao potrošnju to se bez problema nadmaši

moron

Naravno da se u praksi nadmaše i deklaracije toyote. Baš zato meni yaris po gradu povremeno troši 11-12 litara 🙂

Goran Jurković

Peki moj stari hibrid treće generacije kada se vozi između 130-140 ne troši preko 6 litara

don

jedne prilike, tam neke 2007, idem ja da gledam novog ceeda, tek se pojavio ta malu lovu ga kupis u solidnom paketu opremu i za grad i prigradsku voznju, ubio se. Sjeo u njega, mjerac pokazuje 5 litara potrosnju i prodavac mi se fali „vidju brale, samo pet litara, ko upaljac“, sacekam ja da on pobaca bombe, ala Sime Cipan u nadrealistima kad je uhvatio hobotnicu koja je brala sisarike i sa 15 kila dosao na pola kile (koliko je stvarno bila teska). Rekoh ja njemu, aha, oce to oce, i resetiram brojac i udri u gradsku…naravno, nakon 30tak km… Pročitaj više »

Goran Jurković

E moj Peki, Dragan ti kaže da ima limo premium od dvije tone. 3.5 v6 od 5 metara dužine. Hibrid zadnji pogon ukupno 360ks.
I kaže da malo troši. I ti mu bubnes kako je 2.0 sa 200ks bolji. Pa naravno da jeste kad je 2.0 u ne premium autu sa 500kh manje. Pretpostavljam škoda jer škoda nema veće motor od 2.0.
I gle vraga taj v6 u dvije tone troši isto ili manje od tvog tandrkala turbo dizel od dvije litre. Hmmm.

Goran Jurković

Teško je to ljudima objasniti koji su odrasli uz dizele i ostale radne strojeve.
Inače gs450h je brutalan stroj.
Svatko bi trebao voziti taj auto mjesec dana prije nego išta komentira o hibridima.

Bungi

Druže, to se misli na one vozače koji na otvorenom ne prelaze 90 km/h, paze na potrošnju, nikud ne žure. Pošto i sam nisam takav prednost hibrida u potrošnji se anulira agresivnom vožnjom većine vozača.

Goran Jurković

Ne možeš voziti agresinvno stalno. Doci ćeš ako ništa u gužvu.
Kada vozim 90 auto troši manje od 4 litre.

Don

Vidi čuda ,i moj dizel trosi manje od 4 litre jeftinijeg dizela. Šta ćemo sad?

Goran Jurković

Bungi ja ne znam kako se onda meni za godinu dana poderu rubovi guma ako ja vozim polako? Mora da mi je trap neispravan na Lexusu. LOL

Don

Prelazis preko ivičnjaka i tramvajskih šina, u HR se ionako nema nigdje voziti brzo , a gume moš poderat na Grobniku đe asfalt grub.

Goran Jurković

Don a ne mogu poderati gume po rotorima? U Zagrebu se ne vozi ispod 70. A čim izađem izvan zagreba koliko god hoćeš brda i krivina.
Ja se sa svojim 18 cola OZ racing superleggera nikad ne penjem na ivicnjak.
Ja cijenim svoj život i svoju sigurnost da bih se išao sa niskoprofilnim gumama penjati po ivicnjacima pa poslije voziti po autoputu.
A po tramvajskim tračnicama se rijetko vozim jer je zabranjeno po zagrebu.
Dakle da se voziš jedan dan samnom u mom dosadnom hibridu molio bi za milost i da malo usporim.

Don

Ma šta je zabranjeno kad imas koliko hoćeš krizanja tramvajske pruge i ceste za auta. Očito imaš neku mekanu smjesu, ne znam gdje je u zg asfalt tako grub, ako se one kocke po maksimirskoj, ilici izuzmu, ostalo su moderne prometnice sa lijepim asfaltom. Ili je neko nesto sjebo kod montaže , ako ti je tlak u gumama ispravan. Ja inače ne volim da me iko vozi.

Goran Jurković

Ne voziš se stalno agresivno. Jel tako?
Jer ako se stalno agresivno voziš onda ti ne treba Auto jer si sam sebi najveći neprijatelj i želiš u svakoj litri davati 1eu državi za njihove političare i uhljebe.

Goran Jurković

Cijena hibrida u odnosu na ne hibrid je razlika oko 2-3 tisuće eura. S obzirom da dobiješ odmah i automatski mjenjač kojemu je inače Nadoplata barem 2000eu ispadne da je ne kupit hibrid grijeh.
Jer ja više nikad neću sjesti u auto koji ima manualac.

Don

I found this offer at mobile.de:

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=297469001&utm_source=com.apple.UIKit.activity.CopyToPasteboard&utm_medium=ios

Lexus IS 300h Automatik 1Hand Navi Leder
First Registration: 10/2015
Mileage: 100.000 km
Fuel Type: Hybrid (petrol/electric)

Price: 18.900 €
Jel valja ovaj, jel taj sa eceve te

Goran Jurković

Odličan

Don

Znači,ovo uzmem i trošim 5litara u prosjeku (toliki prosjek imam sa jeftinijim dizelom al nema veze)? 3 neću to je sigurno.

Don

Vidi šta Švabo kaže za njega (prije osvjeptenja kod naše službe)Beim Lexus fällt die Bilanz mangels externer Aufladung einfacher aus: Sein Testschnitt von 7,3 Litern liegt vor allem deshalb höher als bei BMW, weil der großvolumige Saugmotor auf unserem Autobahnanteil 11,6 Liter/100 km schluckte
3.9 ako nekad sa klimom i 4.2 mater švapsku, šta on zna šta je 11.6litara.3 litre!

moron

Don, Na srpskom Honda forumu, na temi za jedan nov CRV hibrid, videh i fotografiju njegovog borda. Posle oko prvih 3.000 km, prosek mu je bio 6,4. Verujem da ga čovek vozi svaki dan i po gradu. Ja vozim veoma malo po gradu, prešao sam duplo manje, a piše mi taj isti prosek potrošnje (inače, toliko troši i pri konstantnih 100 km/h). Meni će, siguran sam, otići na oko 8 kada počnem da ga vozim normalno, tj. brže (a verujem da pri 130 moj troši kao i njegov, oko 8, moj pokaže 8,2). I razlika potrošnje će nam biti najviše… Pročitaj više »

TNT

Ja sam resetovao prosečnu potoršnju posle cca 5.000 km, a sada na cajgeru imam oko 25.000. Dakle, za ovih 20.000, 2.0 d mi ima PROSEK od 8,9 s tim što po gradu često sebi postavim za cilj da mi za pojedinačnu vožnju potrošnja bude niža od prosečne brzine i obično mi to ne uspeva. Juče sam po onom pljusku imao prosečnu brzinu od 9,3 km/h i potrošnju od 14,7 litara na 100 km. Sve to zavisi kad, gde i kako voziš – za mene je gradska vožnja Vračar, i to uzbrdo-nizbrdo, večno po gužvama. U sličnim uslovima 2.5 TDi mi… Pročitaj više »

Peki

Kolega Moron, malo je hibrida i jos manje elektricnih automobila koji u Evropi mogu postici zapazeniji komercijalni uspeh bez subvencija drzave i samim proizvodaca. Ukapirali su to i glupi Francuzi koji ne uce na nicijim greskama, posebno nakon „Korone auto industrije“, koja ce po svemu sudeci imati vece i jace posledice od samog virusa (ukoliko ne od virusa milioni nezaposlenih pocrkace od gladi zbog izgubljenog posla). Brze bolje, uprkos deficitu od 250 MILIJARDI evra u budetu, reagovala je Vlada i od 1 juna podigla subvencije za elektricne automobile na 7.000 evra (tkz. eko bonus), plus 4.000 evra za matori dizelas… Pročitaj više »

moron

To jesu lepše subvencije. Ali, EV ne bih. Hibrid uz takve subvencije možda. Ali, šta mi znači subvencija od X evra, ali proizvodjač prethodno digne cene za X evra? A, baš to je uradjeno.

Goran Jurković

Toyota hibridi nemaju nikakve subvencije od države jer iste kad se raspišu (do sada 3 puta u hr) se razgrabe u 15 minuta od objave natječaja.
Toyota sama daje subvencije i popuste od 3000eu na svoje hibride.

Don

Da je drzavu briga, ne bi izmislila izolaciju napravila pizdarije niti davala renou ogromne pare za njegovih par radnika vs miliona nezaposlenih poslije korone.

Iiiiii

To sto sporedjujes toyota i propali ford (osim model f150) to je dovolnk smesno i razocarajuce za tvoje poznavanje auta

Josip

Taj focus 1.2 Turbo je s automatskim mjenjačem, bi-led farovima, i svim drugim led farovima, Sustavom radara za praćenje traka, adaptivnim tempomatom rikverc kamerom i još drugom pratećom serijskom opremom kao kod corrole čak ononom s najslabijom opremom ili? Ja sam uspoređivao prije god dana, megane, škoda, golf, peugeot, kia, hyundai dizeli s automatskim mjenjačem i svi su bili skuplji od toyote corolle TS 1.8 hybrid..

Goran Jurković

Josip ne možeš to nikome objasniti jer oni uspoređuju cijenu najjeftinijeg golfa ili škode sa toyotom hibrid a ne turbo dizela sa dsg. Koji je daleko skuplji od toyote hibrid.
A ti auti se ne mogu mjeriti sa corollom touring sports hibrid. Pogotovo ona 2.0. Ta je mrak mrak.

Don

Mit leeren Batterien schluckt der Hybrid anschließend 8,3 Liter, was auf der AUTO BILD-Teststrecke (160 Kilometer Mix aus Stadt, Landstraße und Autobahn) im Schnitt 6,8 Liter ergibt

Don

Negdje u mraku čuje se glas policijskog inspektora , 3litre. Lažeš,Švabo,lažeš! Udri.
Pola sata nakon batinjanja, zadihani inspektor podize kaiš i kaže , čuj, on će meni 6.8 da troši pleksus 300h. 3 litre ima da si napiso, lažove i bijedniče. 3, jesi me čuja? Neću da ispadne da u Zagrebu imaju bolje dilere od nas, jer ovi kad se dobrano nacicvare njima Toyota troši manje nego što u prospektu piše .
Čuj 6.8l…

Josip

Istog sam bio mišljenja kao i ti štonse potrošnje tiče.. Vozio sam golf 6 1.6 TDI koji je super štedljiv.. Na otvorenoj cesti kad kruzaš 70kmh potrošnjanse prikazuje oko 3 litre.. Kombiniranonto bude cca 5 litara.. Autoput u granicama ograničenja do 140 bude 6l.. A u kombinaciji s puni grada i brda prosjek bude 6,2l.. Kupio sam toyotu hybrid iz glavnom razloga što je pouzdanost, najveće jamstvo, najniža cijena ako se uspoređuje s automaticima, ne postoji veliki servis, nema mjenjeja ulja u mkenjaču kao u DSG mjenjačima, nema EGR, nema DPF, nema turbo, nema kvačilo/zamašnjak, potisni ležaj, nema mjenjač uopće… Pročitaj više »

Goran Jurković

Josip imaš ovdje u članku link na toyota hibride. Tamo sam pisao i o atkinsonovom ciklusu. Nije samo stvar u atkinsonovom ciklusu jer i ostali proizvođači ga koriste. Stvar je u sinergiji ecvt sa atkinsonom jer ecvt u svakom trenutku pri bilo kojoj brzini ili zahtjevu za momentima koje vozač traži prilagoditi u potpunosti motoru. Jer motor u atkinsonovom ciklusu je jako zahtjevan. Neće ovo neće ono. I tu ga ecvt pokrije. Jer čak ima i 200Nm na raspolaganju iz baterije kratko ako je motor kenjkav. Zato ja kažem ljudima da ne forsiraju EV mod nego da voze auto. Da… Pročitaj više »

Josip

Hvala, pročitao sam sve to još davno, super članak, sve detaljno objašnjeno.

Don

Ma nema ata Toyota ništa , ni motora. Tu se slažemo.

s mile

u principu, budi skroman na autoputu, vozi do 130kmh, i uživaj …..

TNT

Gorane, ajde malo navedi izvore informacija za raspadanje ZF menjača unutar VAG Grupacije. Prvo, DSG na koji verovatno misliš, nije ZF nego Borg Warner. Drugo, VAG koristi ZF i to klasičan automatik 8-speed samo u pojedinim modelima, za najjače varijante. Treće, sa stanovišta Lexusa ne sumnjam da je sve to OK, ali uz razliku u zvučnoj izolaciji na relaciji Tojota – Lexus, nisam siguran da bih pristao na nekontrolisano „dranje” benzinca sa hibridnom tehnologijom. A Tojota nije svuda izbacila dizela, a tamo gde jeste to je učinila nije imala konkurentan motor – praviti 2.0 dizel sa 124 KS dok konkurencija… Pročitaj više »

Goran Jurković

I neka su se odrekli jer su ti dizel motori bili smeće i kvarili su reputaciju toyoti.
Uzmi 2.0 hibridnu toyotu corollu pa mi pokaži gdje se to derinja. U normalnoj vožnji po gradu ne diže uopće okretaje. Okretaje zakuca kad ti napravis onaj kick down.
Znači provozaj 2.0 hibrid pa mi reci svoje dojmove.

kola

ko kvario reputaciju tojote. tojota je smece azijsko a evropski dizel je taj krs samo mogao oplemeniti

Yankee

Ma da, kad kazes „Toyota“ ljudima sirom sveta prvo na pamet padne nizak kvalitet & niska pouzdanost. 😉

TNT

Poslušaću te, nisam probao ni jedan hibrid novije generacije sa 2.0 motorom. Možda je bolje nego ranije – moja iskustva su zasnovana na najmlađim godišta 2017, a tu stvari nisu bile sjajne, posebno na auto-putu.

Goran Jurković

Pratim hibride godinama od njihovih početaka. Govorim o VAG. Jer kad sam htio sebi kupiti hibridni Auto naravno da sam gledao sve što se nudi. Ljudi koji su kupili VAG hibride su naravno opisivali svoje dojmove na forumima. Čak su snimali i filmice ubrzanja oduševljeno. Do 100.000km kad su na slepi auti išli po novu getribu. Čitao sam sve živo. Kako je recimo lexus ct200h ili is300h genijalan hibridni Auto, odličan motor ali Cvt mjenjač je kao lošiji jer se kvari. I onda sam dublje istraživao što i kako. Toyota i Lexus hibrid ne da nemaju Cvt smeće Nego je… Pročitaj više »

kola

asin menjac i cvt je smece koje kvari reputaciju automobilizmu. as…in je sinonim za azija. neznam sto tako osionio forsiras zastarelu tehnologiju koja je vise za lokomtivu no za auto od tone ipo. to hibrid za autoput je ko tebi neko natovari dzak i kaze ti da trcis

Goran Jurković

Aisin je tvrtka kćer od Toyote. E-Cvt je savršenstvo koje nema veze sa Cvt. Cvt je smeće. I đabe meni pisati kad se ljudi neće niti malo informirati. Otvoriti google. Itd. Malo zgooglaj kako se ponaša LS500h ili LC500h sa e-Cvt i zadnjim pogonom. Kako glumi 10 brzina mjenjač. Imaš puno filmova ubrzanja LC500h. Koji je 3.5 v6 350ks hibrid. Imaš čak i usporedbe sa LC500 koji je 4.8 v8 sa 450ks. Znači lakše je napamet popljuvati mene i moje mišljenje koji sam proučavao svu automehaniku i napamet lupiti neku glupost nego ići malo provjeriti stvari i onda mene nešto… Pročitaj više »

kola

znam ja kako radi prenos na hibrid tojoti ko na dizel elektro lokomotivi nesto slicno samo szo auto nije lokomotiva. nije to auto za nekog ljubitelja automobila vise to bude za elektricare sto popravljaju televizore koji ko obicno o kolima nezna nista a misli da je pametan ili neku gospodu koja kupi leksus a neupucen u automobil ali totalno. vidi ja udarim po gasu on ide jedno motor radi na neki svoj nacin bez veze ja gas da izvucem iz krivine a on mene podput a pored mene prodje golf 2 turbodizel ko zrno

Goran Jurković

Kola ne znaš kako rade toyota hibridi nebi takve gluposti lupao. Pisao sam već kako rade pa klikni gore na toyota link i obrazuj se.
Ja sam imao vozio sam tunirao nešto što ti nećeš imati u životu.
I meni e-Cvt nije dosadan. Dosadan je bio ručni mjenjač gdje sam 4 komada potrgao. I jedan motor potrgao kad sam ubacio iz treće u drugu umjesto u cetvrtu pri 180k/h.
Da imao sam raketu. Sleepera. 2.0T 480ks 580nm u 1240kg teškoj šasiji (žive vage sa gorivom) spremnoj za race.

TNT

AISIN klasičan automatik uvek pre DSG – moj lični ukus i stav.

Don

DSG je dobar dok je ispravan, ali kako je nepouzdan i kvarljive prirode, neka hvala. No, i moj je Mercedes meni zasteko u brzini, tako da ni njihovo nije hvale vrijedno.

D_C

Don, reci ‘DSG je dobar dok je ispravan, ali kako je nepouzdan i kvarljive prirode…’ je kao npr reci da sve Alfe rdjaju zato sto je nekada Alfa Sud imala tendenciju ka koroziji. Pod oznakom DSG postoji citava paleta menjaca od kojih neki imaju vrlo malo medjusobne slicnosti. Za poprecnu ugradnju: 1. 6-stepeni sa kvacilima u ulju, 2. 7-stepeni sa suvim kvacilima, 3. 7-stepeni sa kvacilima u ulju, 4. 6-stepeni sa kvacilima u ulju sa elektricnim motorom za hibridna vozila, 5. 7-stepeni sa kvacilima u ulju za VW Transporter ali koriscen i u Audi RS3 i u kombinaciji sa BiTdi… Pročitaj više »

Don

Je, u pravu si, ja sam imao iskustva samo sa ovim koji se kvare, tj pokušali smo ih popraviti ali nije išlo. Zato je i Marušić pisao da se ulje mora mijenjati najkasnije do 800000 a evo ni ja svoj nisam mijenjao, 500€ troška a hocu ga prodati. No dsg je ostajao zakocen, kriv za nesreće Itd. I zbog toga bježim od njega, ne znam sta je ugradjeno i koji model, ne pratim toliko VW jer ga ne zelim kupiti.

Goran Jurković

Da valja nebi imao toliko modela.

D_C

Da, i sam se pitam zasto nisu u Veyron stavili onaj iz Pola ili obrnuto.

Goran Jurković

Evo ja od svih poznanika koje znam čuo sam da je samo jedan e-Cvt crkao u gs450h sa 3.5 v6 360ks na 480.000km.
Drugi se nikad ne repariraju samo je pametno ulje promijeniti svakih 150.000km
Ja nikad nekome drugome da je ecvt crkao ili zastekao nisam čuo. Niti da je i kad ikome trebao servis.
Toliko o smeće toyota- aisin e-Cvt hibridne mjenjačke kutije.

Don

Aisin, eno ga u BMW 2 se lijepo proslavio, pa u pežou, ma nema sta. Doduše , ja sa japancima nisam imao nikada problema, posebno sa tojotom , premda se volim zajebavati na njihov račun i govoriti kako će oni znati napraviti auto kad ni airbag ne znaju.:-)

D_C

U svom Saabu sam imao Aisin AW55 petostepeni automat koji se pored raznih GM vozila ugradjivao u Volvo, Renault i naravno mnostvo japanaca. Razlika izmedju Saaba i Volvoa je sto je Saab propisao zamenu ulja u menjacu svakih x kilometara (ne secam se vise bese li 60 ili 80.000) dok je Volvo rekao ‘sealed for life’ i zamena ulja nije potrebna. Rezultat: mnostvo Volvoa tog vremena u oglasima sa negde oko 200,000km i neispravnim menjacom, dok su problemi na istom kod Saaba prakticno necuveni, osim naravno tamo gde nije zamena ulja menjaca vrsena po propisu proizvodjaca.

Goran Jurković

Za to će BMW 225e dobiti toyotin hibridni ecvt. Možda nešto i bude od tog auta i marke BMW.

TNT

ZF ili Borg Warner?

Don

DSG je krepavao gdje god je stigao i popravka nema,zato ja ta smeća od vw vozila ne uzimam nikad vise. A da iko ima dodir sa dijelovima (bilo kakvim), znao bi koja je muka s njima (vw), nedavno sam pisao o nabavci branika za passat…begaj.

kola

i sta sad treba pomislit da je tojota ko sveto pismo a da drugi prave krseve i da je pametno odbacit dizel. ma ajde boga ti nece to tako biti. pre ce biti da nestane tojota hibrid jer je to nista ni baterijas ni benzin ni dizel. pre se tojota vrati dizelu i na drugu stranu pravim baterijama. cuj cvt menjac pa to i dileja zna da se nekupuje

Goran Jurković

LoL

Lala

Molim Boška Buhu ( bombaša) da prestane pisati naslove za AR .

GORDAN

Golf 2 1,8 benzin Lexus ct200h
0-100 10,8s 11s
Max 180km/h 180km/h

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Goran Jurković

Golf 2 1.8 atmosferac po gradu 12 litara.
Ct200h 1.8 atmosferac po gradu 4.5-5 litara.
I ubrzanje do 100 je iako relevantno ispod 10s. A na semaforu bi uzeo tvog golfa bilo kada.

kola

a sta kažes na golf 2 td trosi manje od te skalamerije a odro bi te na semaforu pa ispada da si dzabe krecio

GORDAN

Imali smo mi raspravu.
Golf 2 1,8 benzin iz naravno 80-tih godina ima agregat 1,8l koji razvija 90 ks.

Toyotino vrhunsko tehnolosko dostignuce koje vi vozite ima isto 1,8l motor od 90 ks, ali 30 godina nakon Golfa. 😂

E sad 12l/100km… 🤦🏻‍♂️
Golf 2 1,8 benzin ima deklariranu potrosnju od 5,9-7,7-9,2l/100km….

Ne mogu tvrditi za golfa 2 1,8 jer nema podataka,ali ubrzanje na semaforu bilo kojeg novijeg TDI-ja

0-40
0-60
0-80
0-100
Je brze od tog vaseg smeca.
Naravno sve ovo mogu dokazati cinjenicno iz ZePerfs stranice…
Kao sto i jesam pre nego ste me blokirali na fb… 🤷🏻‍♂️

Goran Jurković

Da zato sam masakrirao jednog golfa samo ne znam jel 6 ili 7. Ja njih ne razlikujem. Imao je tdi oznaku gdje je i cvreno. I sa svojim hibridom od 100ks i 1500kg masakrirao sam ga na semaforu. A mladac je baš bio nabrijan. A golf2 ima 1100kg ako nakon što je pola auta strunulo. Ajde dovezite mi tu dvojku koja je kao brza da bas vidimo. Koji rejseri gledaju neke brojke sa nekog interneta. Ajde dođite da vidimo tu dvojku. A 9.7 litara nije trošio niti kad je bio nov. A kamoli sada nakon 40 godina. A moj ipak… Pročitaj više »

Josip

Golf 2 ima oko 900-950kg kad je nov iz tvornice.. Golf 1 je imao 870kg a golf 3 1050kg.. Ne možeš ti nekome objasnit.. Corrola 1.8 hybrid motor 98ks + 24ks deklarirano.. Ali u praksi sve to ovisi o brzini i napunjenosti baterije.. S mjesta kad krećeš do 115km/h motor je ograničen na 4500rpm te daje 61kw (od72kw) elektro motor mu tu pomaže od 10-25kw ovisno o više faktora.. Mjerio sam ubrzanje od 0-100 i ono iznosi 10.5-11sec.. Aj sad nek mi netko kaže da dizel/benzin koji ima 1500kg i 70kw motor može to.. Odma da kažem ne može.. Jer… Pročitaj više »

Don

Smanji Vutra i ajd i ti na navak, ak smiješ. Eno Gordan čeka ko zapeta puška. Gume su stigle iz Amerike, specijalno za ovu utrku, supplied by Zoran, maksimalno izlizane da im se žice vide po obodu onako kako samo jenki zna, tak da..

GORDAN

Evo nasao sam ubrzanja

Golf2 1,8 Lexus
0-40 2,7 2,9
0-50. 3,3. 3,7
0-60. 4,8. 5,0
0-80. 7,5. 8,0

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😎😎😎😎😎😎😎😎😉😉😉😉😉

Goran Jurković

Ajde dovesti ga da ga testiramo

GORDAN

Nemam ja Golfa 2.
To je bilo samo za uporedbu jer je to vas nivo tehnike, 1,8 benzin sa 90 ks, oko 11sec do 100 i 180 km/h max brzine….

Znaci ne vjerujemo podatcima sa interneta?
Posto nemam dvojku, moze li neki 4 ili 5 tdi? I da bih ga dovezao treba biti neka dobra opklada. I da zovemo redakciju AR da to dogovori i javno objavi snimku trke i sve ostalo? Moze?

Don

Joj, ovo bi bilo dobro 🙂 moj glas za organizaciju utrke , Boško nek da prijedlog za lokaciju a morona za v.d. direktora utrke, Peki može da snimi sve.

TNT

Idemo na NAVAK, gde bi drugo. Ja spremam i kokice; @moron kao direktor i @ja3ee4 kao zamenik (grupa „Hondaši”) su zaduženi za dovođenje „grupi devojčica” pošto su tu očigledno nenadmašni, ovaj PR menadžerki; Peki snima i pušta prvi video na novom YouTube kanalu, Zveki karavanom glumi Safetu Car i plaća Mladenu, a svi komentatori se skupljaju da se konačno upoznamo (eto i alibija za „odsustvo nedeljom”).

Don

Ja za!

GORDAN

Nasao sam trojku karavanku tdi 110ks.
Neregana je, ali imam prikolicu pa cu je dovuci…
Trebalo bi biti dovoljno da obrije svemirski brod na suho…. 😂

Ali necu ja to za djabe dovlaciti iz Vukovara za Zg…

Ceka se inzinjer….

Don

Poštena utrka, sad si izjednačio šanse. Pitaj jenkija za gume, da bude autentičnije jer inžinjer ima problema sa obodom.

Dikh tu kava

„(grupa „Hondaši”) su zaduženi za dovođenje „grupi devojčica” pošto su tu očigledno nenadmašni,“

Pri čemu su „grupi devojčice“ zapravo kodirani srednjedopci sumnjive prekobogozapovedne odnosne provenijencije sa prodajnim savetnicama,što je, „needles to say“, legitimno, sa aspekta „verskog“ opredeljenja, a u kom kontekstu ja ovim putem takođe iskazujem interesovanje za biti i videti (npr) Elton John-a i (posebno za ove prilike vaskrsnutog) Divine-a, samo kad padne dogovor koji od „Hondaša“ koga dovodi.. 🤪 Naravno, „conditio sine qua non“ za tu „manifestaciju“ najmanje je „Amber alert“..

moron

Ja, što bi neki rekli, više „ni u Crkvu, ni u Džamiju …“

moron

Dakle, sve je poludelo 🙂
Gde li je J4ZZ3R, sunce mu …

Don

Fasovao nekaj, dohvatio ga muž od prodavačice iz salona, a što pitaš ? 🤪

Don

Cekaj, moron nas je neki dan sjebo pošteno,zar nije i on imao sa hondom po gradu 5 litara il litricu više, a ispostavilo se da je to nabio gurajući auto u garaži?!?!?🤪😤🤔

moron

Da, u garaži troši najmanje – ako se gura „na ruke“ 🙂

Balkanboj

TNT, „svi komentatori“ su redakcija iz senke na AR.
Za druženje i neki karting centar.

Josip

Golf 2 – 900kg, lexus – 1500kg.. 😂

Don

Šta je sad, izazovete ga da vozi to auto pa vam se ni to ne svidja?naknadna pamet? Uostalom, šta je 600kg za moćni hibrid? Čovjek vuče prikolicu Pride i ima izlizane američke gume i ti se još buniš?? Prpa,a?🤪😤🤔🧐🇮🇹🇮🇹

орангутан

Свођење (пр)оцене аутомобила на погонски склоп (мотор+ мењач), закономерно склизне у навијачку расправу која онда падне до пуког прегањања, а где се по предрасудама и наклоности бирају једни критеријуми – потрошња, трајност и поузданост, динамичност, … – , а одбацују други; исто важи и за било који други наративни оквир – динамичност вожње, поврат уложеног, „премијум“, …, дописати по нахођењу. А навијање, нужно везано за аутоматско априорно одбацивање, на крају само ограничава спознајне хоризонте, ојачава предрасуде и осиромашује укупност доживљаја и отвореност ка могућностима задовољстава различитих природа. Како ниво изреченог пада, коначно се прича искључиво о томе шта је „боље“,… Pročitaj više »

Don

Jest da sin“primat “ al dobro si napisao 🙂

Srdjan

Kakav bre hibrid i bilo kakav auto sa CVT menjačem. Pa to je najvece djubre u istoriji automobilizma. Pa tu nemas osecaj da voziš auto uopšte. Kad budu napravili klasican automatik hybryd onda možemo pričati o takvim automobilima. Ovako CVT je mozda dobar za igracke za decu.

D_C

Hibridi iz VW grupacije su sa DSG menjacima, ali evo rece covek ovde to nista ne valja i da se na 100.000km raspadaju. Na zalost nije nam objasnio jeli na tacno 100.000km ili mozda poneki primerak moze da izdrzi 105.000 pa mozda i 110.000km.

Goran Jurković

Kao prvo toyota Nema cvt nego e-Cvt. E-Cvt čine 2 elektromotora koji glume komplet getribu i lamelu i anlaser i alternator i ponašaju se kako mu je softver programiran. Cvt prijenos je najpogodniji za motore sa unutarnjim sagorjevanjem pogotovo u atkinsonovom ciklusu. Ponašanje cvt je preuzeto sa starih američkih torque converter automatika koji su pogodni za motor ali su imali velike gubitke. E-Cvt je savršen mjenjač jer niti nije mjenjač nego oponasa mjenjač. Kod novijih recimo corolla 2.0 hibrid sa 188ks e-Cvt u drive se ponaša kao stari američki auti a kad ga prebacis u M onda se ponaša kao… Pročitaj više »

Don

Daj mi nadji neki najjeftiniji polovnjak od Toyote i lexusa sa ecevete mjenjačem na mobile.de.
1. Koji modeli su ga prvo počeli koristiti i od koje godine?

Goran Jurković

Svi toyota hibridi ga imaju. Samo ja ne bih išao ispod 2012 godine.

Don

Ne bih ni ja, no 200 ak ga ima, mi ne paše,bubrege kad mi nije odvalio. 300 ako ga ima, ako bude šta povoljno, taj mi se po dizajnu sviđa. No,iz svega iznijetog gore, ne vidim razlog kupnje osim ak ne upadne sta , tako da ću 300 memorirati pa ak ispadne kakav oglas, sistem će mi javiti.

Jura

A4 Avant (b8.5) sa 2.0 TDI (100kw)
I 6 stupnja manualac, zakon!

DOLF

se fura!

Djordje

Ljudi, cemu ovo prepucavanje. Sa hibridima je stvar kao i sa svim drugim kolima. Ili volis ili ne volis. Ja kad sam seo u tojotu hibrid, rekao sam: Ovo je moj sledeci auto, jer mi se svideo. Sto se tice trosenja, video sam po bordovima test automila sledece: Prius IVgen 4.5, chr 2.0 nov: 7.5. Prius+ nov: 7.5. Corolla sedan 1.8 nov: 6.5. Iskustva ljudi sa kojima sam pricao: prius II uspeo covek da otera na 3.5 u gradu. Auris karavan model pre ove nove korole: 5.5 prosek. Rav4: 7.5 po gradu. Prius+ 5 do 7.5 Kao sto se moze… Pročitaj više »

Don

Al te sjebe matematika na kraju , 1.5 litara razlike u potrosnji na 100km ti nije dovoljno da radis uštedu u odnosu na dizel.
Ko hoće da bude lijevo smetalo, nek se hibridizira. Ja bih mogao samo u slučaju super ponude, tako da.

moron

Djordje,
ja te molim da nam, kada „ona“ stigne, preneseš svoja iskustva. Kakva god da budu. Značiće svima nama.
Unapred hvala.

Djordje

Dogovoreno. Prvo sa stigne, pa da se napravi neka kilometraza relevantna 🙂 A tu su i prvi utisci 🙂

Goran Jurković

Đorđe Meni je trebalo mjesec dana druženja sa autom da vidim prosječnu potrošnju ispod 4.0.
A da napravim svoj rekord 2.8 mi trebalo 3 mjeseca druženja.
Hibrid ima vrstu vožnje koju voli i nagrađuje rekordnim potrošnjama. To nije povlačenje po semaforu. Čak naprotiv malo jače do 40 A onda laganije. Jer do 40 elektromotor ima puno momenta i u kratko vrijeme neće ubiti bateriju.
Kad se i utrkujem na semaforima ako sam prvi opet prosjek na rezervaru neće preći 5.5.
Pričam za po Zagrebu. Ove godine sam slabo išao van grada zbog ove plandemije

don

„Corolla sedan 1.8 nov: 6.5 litara“…i tebe cemo na preodgoj! 3.9 sa klimom 4.2 eventualno i to kao taksi!

Djordje Pesic

Taj sa 6.5 je test automobil, ne verujem da je mnogo pazeno kako se vozi.

don

zasto ne, to je realno uostalom toliko i pokazuje. A Goran bi mogao napraviti video i otvorit kanal, skola voznje hibrida i snimati sve (bez editiranja tj prevare) kako vozi po gradu svih 100 km, da vidimo sve to…bio bi vrlo posjecen kanal 😀

Feniks

A kakva su vasa iskustva sa Opel amperom?

Goran Jurković

Chevrolet volt je genijalan auto. U članku ima link na hibride općenito gdje sam i spomenuo volta i amperu.
Jeste manje pouzana od toyote jer ima kompliciraniji e-Cvt ali auto je vrh.
Mene je odbila od kupnje velika baterija koja košta jako ako se pokvari. A na 5-6 godina starom autu je teško reći u kakvom je stanju baterija.
Toyota sa druge strane ima male baterije relativno jeftine zato sam igrao na sigurno i uzeo 5 godina star lexus. I nisam pogriješio.
No moj prvi izbor je bio volt

D_C

Do skoro nisam vodio racuna o potrosnji… Verovatno pre svega zato sto bi me prethodna dva auta oterala u depresiju da sam pratio koliko para dajem odn bacam na gorivo. Kako se ovde cesto upravo o potrosnji vodi najveca polemika, u zadnjih godinu dana koliko-toliko obracam paznju na to. Treba imati u vidu da je veci deo moje kilometraze na autoputu, a sa druge strane nisam bas nezan na pedali gasa: primera radi, sa 0.9tce, pod mojom nogom auto trosi u identicnim uslovima eksploatacije litar, pa i litar i po vise u odnosu na mog roditelja. E sada, moj A6… Pročitaj više »

Don

Lijepo rečeno.

moron

D_C,
i ja sam blizu 30 godina staže. Samo, sa druge strane tih godina 🙂

don

nisi valjda tek sa 18 poceo da vozis?!

moron

Pa, motokultivator sam položio sq 14, A do 125 ccm sa 16, a B i C sam dobio sa 18, a polagao sam odmah C, jer sam godinama ilegalno vozio B, i bilo me sramota pomisli da padnem B, pri čemu sam vozeći ilegalno često kolima sretao jednog daljeg komšiju u istoj ulici,koji je bio član ispitne komisije (i uvek bih ga pozdravio,a i on mene), i kada je trebalo da polažem vožnju sa kamionom, na samom ispitu, on ušao u kamion, seo desno, pogledao najpre papire kandidata, pa mene i rekao: „Vi komšija tek sada napunili 18, pre 10… Pročitaj više »

Goran Jurković

Nemoj ni probavati VAG hibride. Smeće.
A ako si većinu vremena na autoputu onda ostani na turbo dizelu.
Hibrid može do 130 čak i 140 parirati po potrošnji dizelu ali mislim da kasnije dizel preuzima vodstvo.
Ne znam kako je sa jačim hibridima tipa gs450h koji su v6 i koji su napravljeni za autoput. Kako oni troše i jesu li bolji od dizela istog gabarita

TNT

Dragi Gorane, znaš za ono od solidnog književnika i očajnog političara: „Kad ti jedan čovek kaže da si svinja, kaži i ti njemu da je svinja; kada ti to kažu dvojica, ti se zamisli; a kada ti to kažu trojica, u obor pa grokći!” Svi ovde mislimo jedno, a ti nas uređuješ u drugo. Mnogo nas je probalo hibride i isti na nas očigledno nisu ostavili vau utisak kao na tebe – zašto je to tako teško da prihvatiš? U članku iznosiš netačnosti tipa ZF menjač, kad ono Borg Warner; kada smo svi izneli naša zapažanja o potrošnji, počeo si… Pročitaj više »

Don

Mene više brine dje Peki nabio 50 keka za pežo, pa to je suludo. I ja jedva čekam test od tog „lažova“ i „bednika“. Zajeban posao, već je pokupio zavidan broj pridjeva.:-))) Btw, Sjedio sam danas u novoj pumi i naprijed mi se sviđa sjediti ali pozadi nisam imao mjesta za glavu,pa bih rekao da je gornja granica jedno 1.78 (gledah to zbog jazzera) , focus mi solidno legao mada Ford mora napravit volan a la djulija jer ovo je jako loše dizajnirano. Arona je ukupno gledajući , bolji odabir od pume ali možda bi me probna vožnja razuvjerila. Tako… Pročitaj više »

D_C

Pocetna cena za 3008 hybrid 4 (300ks) u CH je preko 57.000CHF. Pre bilo kakvih opcija…

don

i onda mene drug moron pita kako za toyotu ja napisan 34 u fullu…a to bilo 2016 ..eto, koliko je ekipa digla cijene. Bas me zanima Pekijev test, kad ce vise…da vidim zakljucke..a Covjece, kupim stelvija za 28 i ostane mi 28 za dizel, osiguranje, kurve i pekiju uplatit 22 na racun. E, da je sad tih 56….

D_C

Peuget je danas ‘premijum’ zar nisi cuo tu vest 🙂

moron

Don,
ma kakvih 28k za Stelvio, evo ga iz 2018. za 26,9k, a za te pare ne može dole naznačena salonska plava Puma ST Line 1,0 sa 155 ks (ona je 28.990), tako da ti uz Stelvio za Pekija ostaje još više para …

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16098201/alfa-romeo-stelvio-22-mjet-4×4

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16061164/ford-puma-st-line-x-mhev?ref=featured-branding-search

Don

Auuuuu, odličan. Jesil ti vidio, jeftiniji od pume…sad kod božinovića, on ima viška pa da donira taj višak za stelvija. Čekam Gorana i Josipa da nam daju broj dilera, očito da lik Dila jako dobru travulju , i da vidiš teksta o stelviju dizel, j…Mater ako ne bih napisao u tom stanju, da stelvio ne troši ni kap dizela i to po gradu, a da na autoputu što je i poznato, pravi dizel jer je ekološki osviješten, a pošto ima momčki akumulator, u gradu ide i na struju jedno 50 kilometara i to 91 km/h čisto dovoljno za obić lijenog… Pročitaj više »

TNT

I ja ga jedva čekam – kukali smo kako je 3008 super, al eto nema all-wheel pogon; sad kad ga je dobio, ne sviđa nam se cena – mnogo smo bre mi teški.

moron

„Sjedio sam danas u novoj pumi i naprijed mi se sviđa sjediti ali pozadi nisam imao mjesta za glavu,pa bih rekao da je gornja granica jedno 1.78“

Znači, ipak ja nisam lud u oceni „komfora“ pume …

don

nisi stare mi tvoje, glavu sam na trbuhu drzao, ta zadnja klupa je kao u djulijete 😀 ak ne i gora.Ali je zato sprijeda dobro, vidis haubu, znas dje ti je auto…no arona ima vise mjesta , za iste pare…pa nek pogleda.

Goran Jurković

Eto i Josipa koji je potvrdio potrošnju nove corolle.
Ne možeš na testu 1 sat voziti hibrida štedno.
A ovi što ubijaju dizele pun gas po autoputu isto nisu za hibride.
I iskreno zaboli me što masa misli. Jer u većinu stvari su samo masa.

Miki

Vozim lexuse već 17 god imao sam ih 7 do sada . Ls400 ls430 sc430 ls600hl 2 gen ( hibrid) rc350 2015 rx350 2017 hs250h ( hibrid) . Imam i porsche cayenne s v8 ( najgori auto od svih navedenih) Verujte na reč ne zanima me ni jedan druga marka nego samo verzije lexus hibrida za ubuduće. To su auta sipas gorivo menjač ulje i filter i bukvalno ništa više do 150.000km -200.000km možda pločice i gume naravno. Hibrid je drugačiji za vožnju od klasičnih benzinska nema onaj prazan hod tj lag . Glatko kreće i nema zagusivanja. Potrošnja je… Pročitaj više »

kola

miki ja sam imao 8 leksusa i nista to nevalja bezosecajno vozilo problematicno crkavaju baterije bobine slabe sad sa uzeo porse kajen i vredi ko svih 8 leksusa zajedno. a iti buraz ako si za 17 godina promenio 7 leksusa a bneki nisu prmenili ni 7 pantalona kakav je to auto. ja sam promenio 8 za 20 godina jer nisu valjali nicemu. uzgred jedan golf 2 služi vise od 30 godina

Don

Kola, ti si moj idol.

Josip

Zato se i kad na Google upišeš najpouzdanija marka na svijetu izbaci Lexus koji je 12 godina neprekidno držao tu titulu.. Ah da zaboravio sam, ovo nije svijet, ovo je balkan 😂😂

Don

Pa ajd budi drug pa uplati na moj račun jedno 10 000e , boškov 15, moronov 15.455, Pekijeve 22000 i kolin 15456 eura .

TNT

Može i po 100 € svakome, davaćemo mu po plus za svaki komentar ovde u narednih 10 dana, čak iako komentari budu ovakvi 😀😀😀

Peki

Meni vec duguje 200 evrica, udarih mu dva plusa.

don

🙂

Peki

To care, bas bi mi leglo 22.000 evra! Ali zasto meni najvise, kako si to izracunao? 🙂

don

en, a ne pita zasto koli jedan euro vise neg moronu 🙂 kad covjek ima tolike leksuse a porse mu dodje za u carsiju, ovo sto trazimo od njega je sitnica, bolje financirati drugove neg japance.

D_C

Ova gornja lista me je podsetila Top Gear selekcije najgoreg auta svih vremena. U zescoj konkurenciji gde je FSO Polonez ispao iz uzeg izbora, titulu je odneo Lexus SC430. Sto bi rekli Ameri ‘One man’s meat is another man’s poison’ ili u grubom prevodu: za nekog meso, za nekog otrov.

Петко

Ако се већ спомиње TopGear што се и не спомене да Кларксон сматра Lexus LFA најбољим аутом који је икада возио: https://www.youtube.com/watch?v=Kurw6Wfg9t8 Очигледно да овде имамо „дизел силеџије” који воле да гас нагазе до даске, да им заурла турбина, из ауспуха излети облак дима (да може подавити омање крдо слонова) и ауто полети. При чему уживају у свим овим аспектима. И то није спорно, свако треба да вози како му одговара. Хибриди се једноставно не понашају тако и није ми јасно зашто се форсира такав начин поређења. Основна карактеристика Тојотиних хибрида је економичнос (мање троши и јефтино одржавање) и поузданост.… Pročitaj više »

D_C

‘Очигледно да овде имамо „дизел силеџије” који воле да гас нагазе до даске, да им заурла турбина, из ауспуха излети облак дима (да може подавити омање крдо слонова) и ауто полети.’ Pa ne bas. Evo ja smatram da mozes da vozis i auto na drva ako ti to odgovara, ali auspuh mora da bude cist kao suza. Dodji u CH pa javi kad vidis dim iza nekog vozila bez obzira na pogonsko gorivo, ili mrlju od ulja na drumu. Doduse, volim da nagazim i da me auto zalepi za sediste ali ne gas do daske. Ako mozes da nagazis do… Pročitaj više »

Петко

Ајмо редом, Прво да се извиним што сам можда био мало грубљи у коментару, разлог је што свака расправа о аутомобилима почиње са „Да ли је дизел?” Ако је дизел (па још Немац, идеално ВАГ-ен) одна је супер, ако није има хиљаду мана. Постаје напорно… По мени најважније је да ли служи сврси. Ако се тражи ауто за породицу, онда се гледе караван или СУВ. Ако се тражи ауто који ће да залепи за седиште, онда се гледа ауто са тркачким карактером, а не СУВ… И по томе се слажем са тобом, ауто се бира према сврси, а не према… Pročitaj više »

D_C

Hajde opet da se vratim na neke stvari koje sam pisao ranije. Kod nas, misleci na Srbiju pa i Balkan uopste, kada se prica o automobilima vlada visok nivo fundamentalizma kao da je u pitanju religija. Tako ce se javiti neko ko kaze da VAG pravi najbolje aute na svetu, a odmah potom ce tu biti gomila koja ce reci da je VAG najgori na svetu. Ovaj drugi ce reci da samo dizel valja, onaj treci se kune u elektricne automobile a neko peti u hibride. Pri cemu kod svakog od njih nista drugo ne vredi pisljiva boba. A realnost… Pročitaj više »

Balkanboj

D_C e neka si rekao, od mene +.

kola

d c sve si lepo reko nema sta osim poredjenja benzin sa dizel. a znaš sto. zbog tri razloga. privi je potrošnja drugi konfor voznje – elastičjnost i preformanse a treci je vek trajanja i kvalitet. naravno ovo sam reko za evropu a ne za jenki zemlju gde vaze nesto drugo sto me nezanima. ono sto se malo prica to glasi dal moze ovi benzinci prdavci da predju ko dizel i jesu li tako pouzdani. e malo morgen moze jer nema dizela evropskog da ne sastavi 300 iljada mnogi idu do miliona a benzinac. e taj ga to nece videti… Pročitaj više »

D_C

‘sve si lepo reko nema sta osim poredjenja benzin sa dizel’. – Nesto ne primecujem da sam negde spomenuo poredjenje benzina sa dizel.

moron

„nece ga benzinac ali ni j edan valjati pisiva boba koji zgazi 200 hiljada.“

Ako je to takav djubar, kako onda na oglasima na PA imaš i po 5-6 godina stare automobile sa manjim TSI, TCe i sličnim turbo motorima sa „napisanim“ preko 200 kkm (a koji su ko zna koliko zaista prešli) ?

kola

pa i nisu nicemu ako su presli 200 hilada ti mali benzico. odradilo i prosviralo. neki nevalaju ni sa 50 hiljada puni servisi krseva

Петко

Рецимо да се слажем са већим делом овога што си написао. Чланак јесте мало пристрасан. Можда је еCVT нешто бољи од Нисановог CVT-а, који у Америци важи за највеће ђубре, али свакако није највеће достигнуће. Уосталом то показују продајни резултати, нигде нису хибриди доминантни. Апропо Масератија, питање је у рангу да ли би женио Станију, Сорају и сличне старлете? Можда бих их пробао за једно вече, да нисам гадљив на пластику, али ми не би пало на памет да их женим. Можда сам мало старији па имам другачије приорите. Важније ми је да је ауто функционалан, поуздан и удобан, а… Pročitaj više »

moron

„Основна карактеристика Тојотиних хибрида је економичнос (мање троши и јефтино одржавање) и поузданост“

Hajde pogledaj na sajt Toyota.rs, imaš cenovnike održavanja.
Pogledaš npr. sedan corollu, pa i slep vidi da je redovno održavanja hibridine varijante skuplje. Lepo to piše tamo. Ja ne kažem da je razlika velika, Ali, hibrid je skuplji. Toyota je to napisala. A Ti ovde pišeš suprotno. To nije lepo. Blago rečeno.

don

rekoh ja, 300 eura (rav 4 hibrid), uglavnom se pregledava benzinski motor, cijena u njemackoj ako je vjerovati prodavacu (podatak iz 2016).

Don

Danas nešto gledam, idem autoputem ,malo iznad 140, pa 109,pa 80 pa malo grada bez puno stajanja i dodjoh n Amin 3.8 litara, i u povratku slična ruta pa šuma i eto me na 4.6, prosjek 5.0 prijeđenih 540 km i još kaže da mogu preko 500 km i to sve za 40tak eura. Realno, kad bih furao samo autoputem moglo bi se nabiti 1200 km sa jednim rezervoarom (isprobano više puta). I da bih ja radio uštedu moram sa hibridom da trošim 2litre manje, znači 1.8, 2.6 i 3 litre…a ne da Toyota to nije napisala u prospektu nego… Pročitaj više »

moron

„… da u gradu provedem 80% vremena , onda bi hibrid imao smisla, jer tada radi uštedu od 2 litre (pretpostavljam). No, ko tako vozi i živi?“

Taxisti. Za njih to ima puni ekonomski smisao. Bez greške. Za ostale može imati takodje ekonomski smisao ako imaju baš dosta km godišnje i veliki udeo gradske vožnje.

Don

I da i ne, eno Peki kaže 7.5 vs 9, nema uštede, al ovisi o grada do grada. I još kad dodaš popust od države, logično je da će oni uzimati, a mogu i vozila na plin pa ne uzimaju jer nema propagande, nema sile iza da stoji i da propagira plin. Plin je lakše spaljivati, na dimnjacima vidis plamen, neg ljudima davati. Znači, uvijek u pozadini stoji neko ko gura svoj interes, i što napisa onaj, masom je lako manipulirati. Postaviš svoje ljude,lijepih biografija,ko onaj vaš šef borbe za koronu,kron, i udri miki. U HR kad je počeo plin,… Pročitaj više »

TNT

Ma ne @Don, ti, ja i nama slični smo glupi, zaostali i neinformisani, ili smo zatucani balkanci kojima dogma muti vid i stavove – zavisi ko to kako vidi. Sve što si napisao je za 10. Posebno iritira u SRB subvencija za elektirčne automobile i hibride sa jedne strane, uz gotovo identičnu politiku oporezivanja kao u HR za auto-gas sa druge. Već smo pisali o tome otmi od svih i pomozi bogatima da kupe automobile od 35 – 100.000, a deo novca uzmi od sirotinje koja se (skoro pa potpuno ekološki) vozi na auto-gas visokim nametima.

Lola

Treba da se iscepa 10 meteri drva, na jednim je bmw amblem , na drugim benzin, na trećim euroD, na četvrtim hybrid i petim EV znak.

Šta mislite koja su najčvornatija a koja bi sa guštom pocepali?

Peki

Dobro, sada kada smo se „ispucali“, zakopajmo ratne sekire i predimo na nesto mnogo prijatnije. Ukoliko sam dobro razumeo Goran Jurkovic je postao tata, i to trostruki! Nije sala, tri cerke, verujem da dugo necemo nista procitati od njega, imace ozbiljnijeg posla… 🙂
Sve najbolje, neka su zive i zdrave, a tebi neka je Bog u pomoci. Ja sam prso sa blizankinjama, ne mogu ni da zamislim koliko je to posao sa trojkama…

moron

Pa, neka mu je sa srećom !!!

TNT

Bravo za Gorana, neka su sve tri srećne i zdrave! Peki, znaš kako kažu, ćerke će ti se uvek naći, a sinovi počnu da te izbegavaju čim malo odrastu. A zato je Goran nervozan, mora sada da kupi RX umesto onog mališana…

Peki

Hmmm pre ce mu trebati mu jedan hibridni mini bus.. 🙂

M M

Hebo te!
Kakva pristrasnost, kakva zloba! Neviđeno do sada.

Pa po ovome izgela da je Tojota, mega – giga – premija – svetsko čudo, i to je ovde aksiom koji se ne dokazuje.

Činjenica je da Tojota ima jednog napaljenog mega giga marketing „stručnjaka“, koliko sam „skužio“ u sred Zagreba.

Bravo, neviđeno sra***nje od teksta do sada

I živela Tojota, propao bi Svet bez nje 🙂

EDIT:
Tekst je star 3 godine, pa bi bilo lepo da ovaj „stručnjak“ sad pročita šta je nekad (da kažem) „napisao“. MOžda se malo pokoleba 🙂

Izmenjeno 2 meseci pre od strane M M
MRN

Ako ništa drugo, Clio hibrid u medjuvremenu nije prešao na Toyotin e-CVT, kako je to u tekstu najavljeno 😊

BB

🤣