1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Čudne 1930-te – Schlörwagen
Zanimljivost dana: Čudne 1930-te – Schlörwagen

Zanimljivost dana: Čudne 1930-te – Schlörwagen

1.03K
1
Podelite sa prijateljima:

Tokom 1930-ih godina u automobilskoj industriji su viđene prve veće dizajnerske promene još od samog nastanka vozila. Naime, kockaste linije su počele da nestaju, a zamenile su ih aerodinamične.

Vozila kao što su Chrysler Airflow i Lincoln Zephyr sa jedne strane okeana, odnosno Peugeot 402 sa druge, su se na taj način lakše probijali kroz vazduh što je rezultiralo većim brzinama i manjom potrošnjom.

Ali nijedan od njih nije bio ni bizu nemačkom čudu nazvanom Schlörwagen (nadimak „jaje“) koji je još davne 1939. godine imao CD od svega 0,11, što ga je učinilo jedinim od najaerodinamičnijih automobila u istoriji.

Njegov otac je bio nemački fizičar Karl Šlor, koji je za bazu preuzeo Mercedes 170H, a zatim počeo sa dramatičnim promenama. Automobil je značajno dobio na širini (oko 2.134 milimetara – skoro koliko i vojni Hummer H1), uz manju visinu, pa je iz određenih uglova podsećao na leteće krilo.

Šlor je predstavio svoje delo na Salonu automobila u Berlinu 1939. godine i nagovestio da ima prostor za sedam putnika u tri reda sedišta. Sa benzinskim motorom od 34 konjske snage (takođe iz 170H), Schlörwagen je mogao da dostigne 134 km/h ili za 32 km/h više nego Mercedesov automobil. Potrošnja od osam litara na 100 kilometara je takođe bila za 20-35% niža, a CD od samo 0,11 su nadmašili samo neki moderni modeli kao što su General Motors EV1 i Volkswagen XL1.

Nažalost, Schlörwagen se pojavio pred sam početak rata tako da serijska proizvodnja nije razmatrana niti u jednom momentu. Tokom ranih godina rata, automobil je bio parkiran u hangaru sve do 1942. godine, kada je na njega postavljen motor i propeler iz oborenog sovjetskog aviona. Nepoznato je koliko je maksimalnu brzinu Schlörwagen razvijao posle toga, ali je navodno agregat od 130 konjskih snaga, značajno podigao performanse.

Schlörwagen je ostao u hangaru do kraja rata, kada su ga preuzeli Britanci za potrebe testiranja, posle čega mu se izgubio trag, pa se pretpostavlja da je završio u starom gvožđu.

Zoran Tomasović

(1034)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je idealna aerodinamicna forma. Medjutim, njenom primenom bi atomobili potpuno izgubili svoj karakter – licili bi kao jaja! To je jedina prava prepreka za primenu ove forme.